42,8K
Τα κωκ , τα σκεφτόμουν από καιρό…
Με αφορμή την επιθυμία μιας καλής φίλης
της σελίδας μου στο Facebook,
αποφάσισα να τα φτιάξω τελικά!
Τα κωκ τα θυμάμαι από παιδί…
Χαραγμένα στην μνήμη μου,
η γεύση τους ακόμα τριγυρίζει στο στόμα μου
κι ας έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια
που έχω να φάω!
Η φίλη μου ζήτησε να τα φτιάξω
σε μια ελαφριά εκδοχή.
Η κόρη της λατρεύει αυτό το γλύκισμα!
Θέλει λοιπόν, να τις φτιάξει τα αγαπημένα της κωκ
για να γιορτάσουν σε λίγες μέρες τα γενέθλια της!
Αφιερωμένα στην Κωνσταντίνα!
Χρόνια σου πολλά !
Υλικά για 9-10 κωκ :
Μπισκότα:
• 3 αυγά χωρισμένα
• 100 γρ στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη (αναλογία με την ζάχαρη 1:1)
• 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
• 40 γρ νερό
• 60 γρ αλεύρι ζέας (δίκκοκο)
• 25 γρ. κορν φλάουερ
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας.
Κρέμα:
• 250 γρ φρέσκο γάλα με 2% λιπαρά
• 30 γρ. αλεύρι ζέας (δίκκοκο)
• 1 αυγό
• 75 γρ. νωπή γλυκιά μυζήθρα
• 50 σταγόνες υγρή στέβια
με αναλογία 4 σταγόνες στέβια=1 κ.γ ζάχαρη.
Για το γλάσο σοκολάτας αλά Sofeto:
• 60 γρ. κακάο σκόνη
• 170 γρ. γάλα εβαπορέ με 2% λιπαρά
• 1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
• 40 – 45 σταγόνες υγρή στέβια
με αναλογία 4 σταγόνες στέβια=1 κ.γ ζάχαρη.
με αναλογία 4 σταγόνες στέβια=1 κ.γ ζάχαρη.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Η πρώτη μας δουλειά είναι να ετοιμάσουμε
το γλάσο σοκολάτας.
Ρίχνουμε μέσα στον μπολ μας όλα τα υλικά
και με ένα κουταλάκι αρχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα με το μπλέντερ χειρός χτυπάμε το γλάσο
ώστε να γίνει λείο και πλήρως ομογενοποιημένο.
Αν δείτε ότι είναι πολύ σφικτό μπορείτε να ρίξετε λίγο γάλα παραπάνω, ανάλογα πόσο ρευστό το θέλετε. Αυτό εξαρτάται από το κακάο που χρησιμοποιείτε, δεν είναι όλα ίδια.
Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Συνεχίζουμε με την κρέμα.
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα.
Σ’ ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αυγό και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και προσθέτουμε λίγο κρύο γάλα για να διαλυθεί καλύτερα το αλεύρι.
Προσθέτουμε την στέβια και την βανίλια.
Ανάβουμε την φωτιά και όταν ζεσταθεί το γάλα,
ΟΧΙ να βράσει, ρίχνουμε το μισό μέσα στο μείγμα με τα αυγά και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά
και προσθέτουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει
και αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την μυζήθρα
και χτυπάμε με το μίξερ χειρός ώστε να ενωθούν
και να γίνουν μια τέλεια κρέμα!
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά βάζουμε στο ψυγείο.
Για τα μπισκότα:
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους .
Τα ασπράδια τα βάζουμε σ’ ένα μεταλλικό μπολ
και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Αρχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Παράλληλα σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε
το νερό και την στέβια.
Χρησιμοποιούμε μόνο κρυσταλλική στέβια 1:1,
ειδικά γι’ αυτή την συνταγή , γιατί βοηθάει να γίνει σωστή η μαρέγκα μας. Έχει παρόμοια συμπεριφορά με την ζάχαρη.
Ανάβουμε την φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθούν
ΟΧΙ να βράσουν, ίσα ίσα να λιώσει η στέβια.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Προσοχή να μην κρυώσει πολύ γιατί θα αρχίσει να κρυσταλλώνει.
Όταν η μαρέγκα μας έχει σφίξει αρκετά,
προσθέτουμε το σιρόπι της στέβια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμα.
Τώρα έχει σφίξει για τα καλά η μαρέγκα,
την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ έχουμε ρίξει τους κρόκους των αυγών,τους χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρίσουν.
Προσθέτουμε την μισή μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρώς για να ενωθούν.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι ζέας,
το κορν φλάουερ και το μπέικιν πάουντερ
ανακατεμένα όλα μαζί και κοσκινισμένα.
Ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα
μέχρι να ενωθούν.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα
και ανακατεύουμε ελαφρώς πάντα,
μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό μικρό τσέρκι,
διαμέτρου 5 εκατοστών και αφού στρώσουμε λαδόκολλα στο ταψί μας, αρχίζουμε να βάζουμε 1,5 κουταλιές της σούπας μέσα στο τσέρκι σχηματίζοντας έτσι ομοιόμορφα μπισκότα.
Αφαιρούμε το τσέρκι και συνεχίζουμε για το επόμενο…
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο
στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις και ψήνουμε για 10 – 13 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Θα τα δείτε να φουσκώνουν και να ροδίζουν .
Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τώρα ήρθε η ώρα της συναρμολόγησης.
Τα δύο μπισκότα μας έχουν περίπου
24 – 25 γρ. βάρος.
Βγάζουμε την κρέμα απ’ το ψυγείο και την ανακατεύουμε καλά.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε
περίπου 20 – 22 γρ. κρέμα ανάμεσα στα δύο μπισκότα και τα πιέζουμε ελαφρώς.
Μετά απλώνουμε προσεκτικά στο πάνω μπισκότο
10 γρ. περίπου γλάσου σοκολάτας.
Έτοιμο το πρώτο μας κωκ!
Συνεχίζουμε με τα επόμενα…
Αφού τα φτιάξουμε όλα τα βάζουμε
μέσα σε ένα πλατύ μπολ με καπάκι και στο ψυγείο για να κρυώσουν.
Σημείωση: Δεν τους έβαλα σιρόπι γιατί είναι αρκετά αφράτα τα μπισκότα και το θεώρησα περιττό.
Απολαύστε τα!
27 σχόλια
Και μόνο που είδα μυζήθρα για την κρέμα, δηλώνω λάτρης του γλυκού σου! Είμαι σίγουρη ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την παραδοσιακή εκδοχή που σε γεμίζει τύψεις (ειδικά αν δεν σταματάς στο πρώτο κοκ αλλά συνεχίζεις ακάθεκτος, όπως εγώ…)! Μπράβο, Σοφία μου!!!
Φιλάκια!
Προσωπικά με ξετρέλανε το κοκάκι μου!
Σίγουρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ το “ζαχαρένιο κοκ”
μάλλον το αντίθετο θα έλεγα…
Ευχαριστώ πολύ και σου έυχομαι ένα καλό βράδυ!
Τόοοοονους έτρωγε η μάνα μου απ΄αυτά! Τη θυμάμαι να ξεκινάει και να μην σταματάει! Σοφία μου, αυτή η νωπή γλυκιά μυζήθρα είναι το ανθότυρο; Σου βγήκαν πάααρα πολύ ωραία! Οι φωτογραφίες τα λένε όλα (ειδικά αυτή με τη μαρέγκα είναι τέλεια!)
Πολλά φιλιά! Καλό και ήρεμο μεσημέρι να έχεις!
Όχι το ανθότυρο είναι πιο “τριφτό” , η μυζήθρα είναι πιο κρεμώδες, εγώ χρησιμοποιώ ντόπια , αλλά και της Κρήτης είναι εξαιρετική!
Ευχαριστώ πολύ καλή σου νύχτα!!!
Πω πω… δεν πιστεύω αυτό που βλέπουν τα ματάκια μου!!
Εννοείται ότι το κοκ είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα γλυκάκια όλων των εποχών και αυτή η πιο ελαφριά εκδοχή τους φαίνεται άκρως δελεαστική!
Η κρέμα μου αρέσει πολύ με την προσθήκη μυζήθρας!
Φιλιά πολλά!
Η μυζήθρα αντικατέστησε την κρέμα γάλακτος, σκέψου πως η κρέμα γάλακτος έχει 35% λιπαρά ανά 100γρ. και η μυζήθρα έχει 16!
Δοκίμασε το και θα δεις πως δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα!
Να είσαι καλά Ερμιόνη μου και καλό ξημέρωμα σου εύχομαι!!!
Λατρεμένο γλυκάκι το κωκ, και η ελαφριά τους εκδοχή δειχνει το ίδιο νόστιμη!!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ευχαριστώ πολύ Έλενα μου,
καλό σου βράδυ !
Από τα αγαπημένα μου γλυκά!!!
Μπράβο Σοφάκι μου.
Φιλάκια
Ευχαριστώ Ρουλάκι μου γλυκό!
Τέλεια!!! πρέπει να αρχίσω να ακολουθώ τις συνταγές σου, γιατί εκτινάχτηκε η τιμή της χοληστερίνης μου!! Ας πρόσεχα!! τώρα κεφάλια μέσα και ν’ αρχίσω να ακολουθώ τις υγιεινές συνταγούλες σου!!
Πολλά φιλιά 🙂
Καλησπέρα !!!
Χοληστερίνη ε;
Ωχ! και έρχεται και το Πάσχα με τ’αρνιά…
Προσοχή στα πολλά κορεσμένα λιπαρά, αν έχεις και τριγλυκερίδια πάρε σπόρους chia που βοηθάνε!
Καλό σου βράδυ!
Σ’ευχαριστώ για τη συμβουλή! Έχω ήδη σπόρους chia και τους ρίχνω στο γιαούρτι μαζί με βρώμη.
Σοφάκι μου τέλεια, φαίνονται το ίδιο λαχταριστά και απολαυστικά με αυτά που περιέχουν ζάχαρη και αλέυρι.Μπράβο!
Φιλιά πολλά!
Γεια σου Ελένη μου, και τα δικά μου έχουν αλεύρι αλλά είναι ζέας, πλούσιο σε μαγνήσιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά, το στάρι το έδιναν στα ζωντανά τους…
Έμεις τα καταευχαριστηθήκαμε οικογενειακός , σήμερα φάγαμε τα τελευταία, και μπορώ να πω ότι όσο μένουν στο ψυγείο είναι και πιο νόστιμα!
Φιλάκια πολλά!!!
συνονόματη η σελίδα σου είναι καταπληκτική! μου άνοιξες νέους δρόμους. αναρωτιέμαι από τι ορμώμενη δημιούργησες αυτή την σελίδα? πολύ καλή και ενημερωτική! μπράβο σου. θέλω να σε ρωτήσω που βρίσκεις την υγρή στέκια ελληνικής εταιρείας αναψυκτικών σευχαριστώ.
το βιβλίο το έψαξα αλλα έχει αποσυρθεί μήπως ξέρεις κάτι?
sofia965@otenet.gr
Ευχαριστώ πολύ!
Χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου!
Η υγεία είναι η βασική ιδέα για την δημιουργία των συνταγών αλλά και η απόλαυση μαζί , γιατί είναι πολύ λιχούδα…
Την υγρή στέβια την βρίσκω σε σούπερ μάρκετ .
Για το βιβλίο δεν έχω ιδέα…κρίμα γιατί είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο!
Να είσαι καλά και τα ξαναλέμε!!!
στο δικομας μαρκετ δεν έχει. μπορεις να μου πεις την μάρκα για να το παραγγείλω?
Φαινονται υπέροχα!Μπορω να βαλω στεβια 5 προς 1 σε μικροτερη ποσοτητα? Επειδη δεν εχω 1:1
Δυστυχώς για την μαρέγκα δεν μπορείς, την έχω δοκιμάσει και με άλλες ποιότητες στεβια και ήταν χάλια…
Μόνο η κρυσταλική 1:1 δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα , την συμπεριφορά δηλαδή της ζάχαρης στις μαρέγκες, μην το δοκιμάσεις με την άλλη γιατί θα πάει χαμένος ο κόπος σου και τα υλικά σου!
Αγαπητή Σοφία εχθές εφτιαξα κωκ τούρτα
Αναρωτιεμαι μηπως εχει γίνει κάποιο τυπογραφικό λαθος;
Εκανα το παντεσπάνι με μισή μονο κούπα στέβια ( 100 γρ) γιατί μου φάνηκε πολύ!!
Ωραιο βγήκε!
Κ η κρέμα πολυ ωραία!!
Αγγελική χαίρομαι που σου αρέσουν τα κοκ !!! Δεν έχει γίνει λάθος, αναφέρομαι σε στέβια με αναλογία με την ζάχαρη 1:1. Η δική σου τι αναλογία έχει;
Καλα την επόμενη μερα… ήτανε πολύ πιο ωραία!!!!
1:1 στεβια εβαλα αλλα φοβηθηκα οτι η μια κουπα θα πεσει πολυ κ θα πικρισει το κεικ!
Την επομενη φορα θα ψησω το παντεσπανι λιγο λιγοτερο!
Ευχαριστουμεεεε
(Η πατισερι πολυ ωραια αν κ μου πικριζε λιγο στην αρχη!! Θα την κανω κ με σοκολατα!!)
Αγαπητή Σοφία καλημέρα σου. Πολλές φορές θέλω να επικοινωνήσω μαζί σου και δεν τα καταφέρνω.
Καλησπέρα Ευαγγελία! Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο μέιλ μου sofiasofeto@gmail.com
Γεια σας! Μένω στην ΗΠΑ κ πολλές φορές πρέπει να ψάχνω τα υλικά στο Google. To αλεύρι Ζέας είναι Gluten free? Αν ναι, μπορείς να μου πεις από τι είναι φτιαγμένο για να ψάξω το αντίστοιχο εδώ στην ΗΠΑ;
Καλημέρα σας.Το αλεύρι Ζέας περιέχει γλουτένη. Συνήθως όταν θέλω να το αντικαταστήσω με κάποιο χωρίς γλουτένη που να είναι παράλληλα και θρεπτικό με λιγότερους υδατάνθρακες από τα συνηθισμένα, χρησιμοποιώ το αλεύρι Teff. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει στην Αμερική. Αν κάνετε μια αναζήτηση και βρείτε, παρακαλώ ενημερώστε με για να το γνωρίζω. Ευχαριστώ.