Home ΓΛΥΚΑ Μελιτίνια , το πασχαλινό γλύκισμα των Κυκλάδων, χωρίς ζάχαρη και βούτυρο !

Μελιτίνια , το πασχαλινό γλύκισμα των Κυκλάδων, χωρίς ζάχαρη και βούτυρο !

by sofia sofeto
17 Σχόλια
μελιτίνια 1

 

Μπήκαμε λοιπόν στην τελική ευθεία για το φετινό μας Πάσχα!
Την μεγάλη εβδομάδα οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα πατροπαράδοτα
γλυκά της Λαμπρής.
Κουλουράκια, τσουρέκια , κόκκινα αυγά…
Όλα με την σειρά τους παίρνουν θέση στο Πασχαλινό μας τραπέζι .
Στις Κυκλάδες φτιάχνουν ένα πολύ αρωματικό γλύκισμα,
τα μελιτίνια!
Ένα γλυκό που όπως λένε οι Κυκλαδίτισες,
θέλει χέρια !
Έχει την δυσκολία του στο “τσίμπημα”…
Τι είναι το τσίμπημα;
Μα το χαρακτηριστικό  πιάσιμο της ζύμης περιμετρικά από την γέμιση.
Στην Σαντορίνη μαζεύονται οι γειτόνισσες στο σπίτι της νοικοκυράς
 που φτιάχνει τα μελιτίνια της να την βοηθήσουν!
Στα δικά μου μελιτίνια ,
εκτός απ’ την “βοήθεια” της μικρής μου,
δεν “συμπαραστάθηκε” κανείς άλλος…
Θα μου συγχωρέσετε λοιπόν το “λειψό” πιάσιμο …
Δεν θα τελείωνα σε μια μέρα αν τα έφτιαχνα πιο περίτεχνα…
 
Η γεύση τους βέβαια με αποζημίωσε και  με το παραπάνω,
τα λατρεύω αυτά τα γλυκά από μικρό παιδί που τα έφτιαχνε η μάνα μου.
Η μυρωδιά της μαστίχας είναι μεθυστική!
 

Υλικά:

Ζύμη:

1 αυγό

260 γρ. αλεύρι ζέας

1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

65 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

15 γρ. ελαιόλαδο

75 γρ. φρέσκο γάλα 2% λιπαρά

25 σταγόνες υγρή στέβια 

σε αναλογία με την ζάχαρη: 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη .

 

Γέμιση:

 2 αυγά χωρισμένα

600 γρ. μυζήθρα γλυκιά 

30 γρ. γάλα φρέσκο ελαφρύ

8 κουταλιές της σούπας στέβια με εριθρυτόλη

(σε αναλογία με την ζάχαρη 1:2)

15 σταγόνες μαστιχέλαιο ή μαστίχα σε σκόνη

λίγη εσάνς βανίλιας

40 γρ. αλεύρι ζέας

λίγη κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα. 

 

Υδατάνθρακες: 25 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 21 γρ. / 100 γρ.

 

μελιτίνια2 

 

Ξεκινάμε λοιπόν με την ζύμη μας!
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό,
προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απ΄το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
  Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μας
 και ζυμώνουμε.
Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και ελαστική.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση.
 
Για την γέμιση μας , 
αρχικά κτυπάμε σε ένα μεταλλικό μπολ τα ασπράδια,
 μαζί με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού,
για να έχουμε μια σφικτή και καμαρωτή μαρέγκα!
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την στέβια ,
προσθέτουμε και το μαστιχέλαιο.
Εντομεταξύ στο μπλέντερ ρίχνουμε την μυζήθρα και το γάλα ,
τα κτυπάμε μέχρι να γίνουν μια σφικτή κρέμα.
 
Τώρα ήρθε η ώρα να τα ενώσουμε όλα μεταξύ τους ,
ρίχνουμε δηλαδή μέσα στο μείγμα των κρόκων την μυζήθρα και ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε με μια σπάτουλα την μαρέγκα σιγά σιγά ,
ανακατεύοντας ελαφρά από κάτω προς τα πάνω.
Μόλις ενσωματώσουμε όλη την μαρέγκα ,
ρίχνουμε και το αλεύρι ζέας κοσκινισμένο .
Ανακατεύουμε με προσοχή και απαλές κινήσεις ,
να ενωθούν όλα μεταξύ τους.
Έτσι έχουμε μια αφράτη γέμιση !
 
Τώρα ξεκινάμε το μοντάρισμα….
 
Όπως σας είπα ,
η ζύμη είναι μαλακή και ελαστική.
Κολλάει ελαφρώς στα χέρια,
δεν θέλουμε όμως να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι ,
θέλουμε να παραμείνει αφράτη.
Γι αυτόν το λόγο λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο ελαφρώς τις παλάμες μας
και πιάνουμε ένα κομματάκι από την ζύμη μας.
Την κάνουμε μπαλάκι και την ανοίγουμε
 σε ένα μικρό φύλο ύψους 3-4 χιλιοστών περίπου.
Με ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 5 πόντων ,
κόβουμε την πρώτη μας βάση για το γλυκό μας.
Στην συνέχεια βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο ,
απ’ την γέμιση μας και την απλώνουμε πάνω στο ζυμάρι μας.
Προσοχή να μην φτάσει μέχρι τις άκρες, 
αφήνουμε γύρω γύρω ένα κενό περιθώριο γύρω στο μισό πόντο.
Αυτό θα είναι το ” σήκωμα ” που θα κάνουμε με τα “τσιμπηματάκια” .
Έτσι λοιπόν με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας,
αρχίζουμε να ανασηκώνουμε γύρω γύρω το ζυμαράκι μας
και σιγά σιγά να τσιμπάμε για να σχηματίσουμε μικρά πιετάκια !
Μόλις κλείσουμε το πρώτο συνεχίζουμε με τα επόμενα!
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και τα τοποθετούμε.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς
 και ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
 
Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανελίτσα όταν κρυώσουν.
Είναι το τέλειο πρωινό !
Γιατί εκτός από πολύ αρωματικά και γευστικά ,
περιέχουν συστατικά πολύ θρεπτικά ,
όπως το αλεύρι ζέας,
 για το οποίο σας έχω μιλήσει αρκετές φορές.
Δεν περιέχουν ζάχαρη και βούτυρο ,
αλλά αντίθετα μοσχοβολούν από το καταπληκτικό φυσικό προϊόν
της μοναδικής Ελληνικής γης,
την μαστίχα Χίου!
Απολαύστε τα , το αξίζετε !
 μελιτίνια3
 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

17 Σχόλια

peps 22/04/2013 - 14:19

Τι όμορφα που σου έγιναν!!!
Και χωρίς ζάχαρη και βούτυρο…μια χαρά τα βρίσκω!!!!

Φιλιά!

Reply
Ξανθή 22/04/2013 - 15:02

Καλό Πάσχα Σοφία!!
Εγώ θα δοκιμάσω Κρητικά αν δεν τα βρω έτοιμα θα τα φτιάξω παρέα με τη φίλη μου.

Reply
Ερμιόνη 22/04/2013 - 17:44

Πόσο πιο περίτεχνα να τα έκανες βρε Σοφάκι;;
Άσε που είχες και τον καλύτερο βοηθό!!
Φαίνονται πραγματικά υπέροχα! Είναι εξαιρετικό γλυκάκι και ειδικά παρέα με έναν ελληνικό καφέ απλά τέλεια!
Φιλιά πολλά!

Reply
Roula T. 22/04/2013 - 17:53

Μιαμμμ!!!
Πολύ ωραία Σοφάκι μου, δεν έχω δοκιμάσει Μελιτίνια.
Φαίνονται πολύ νόστιμα.
Φιλάκια.

Reply
Loulou lolita 22/04/2013 - 19:41

Σοφια μου τα εχω δοκιμασει σε διακοπες στην Σαντορινη και μου αρεσαν παρα πολυ! θα τα φτιαξω οπωσδηποτε! Φαινονται τελεια!
Ποσα κομματια εβγαλες;
Θα σου πω και εντυπωσεις..
Φιλια πολλα!

Reply
Demi 22/04/2013 - 20:04

Αχ ξαδέρφη με κόλασες βραδιάτικα με τα μελιτίνια σου!!μπραβο ειναι εκπληκτικά και φανταζομαι την χαρα που ειχε το Μαργαριτάκι με τα ζυμαρια….χαχα αλευρωθηκατε;!αν καταφερω και φτιαξω φέτος θα κανω και για εμενα με στεβια ….θα τα τσακισω ….για τους υπόλοιπους την παραδοσιακη συνταγη…αλλιως την εβαψα…..
σε φιλώ !!

Reply
Evie 22/04/2013 - 20:31

Σοφία μου είναι τελείως άγνωστα και φυσικά δεν τα έχω δοκιμάσει. Ένα γλυκό το οποίο φαίνεται ωραίο και μου έβαλες την περιέργεια να το δοκιμάσω. Καλή σου εβδομάδα και Καλό Πάσχα!

Reply
Selcouth 22/04/2013 - 20:53

Αααα! Αυτό με το τσίμπημα το έχω δει στην τηλεόραση! Δύσκολα πράγματα για ‘μένα αυτά Σοφία μου! Όμως ευχαρίστως τα τρώω! 🙂 🙂 🙂 Πάντως απ΄ό,τι βλέπω στις φωτογραφίες, σου βγήκαν υπέροχα! Καλλιτεχνία σκέτη!
Πολλά φιλιά, καλή εβδομάδα και πολλές κι όμορφες καληνύχτες!

Reply
Martha 23/04/2013 - 00:51

Μια ομορφιά και μια νοστιμιά αντάμα!

Reply
Tante Kiki 23/04/2013 - 06:48

Αααααααααα!!!!!!!! Το μόνο που έχω να πω!!! Λατρεύω τα μελιτίνια και θα δοκιμάσω την παραλλαγή σου που φαίνεται νοστιμότατη!!!
Φιλιά!

Reply
sundayspoon 23/04/2013 - 11:06

Δεν ξέρω τι λες εσύ, αλλά τα μελιτίνια σου έχουν πολύ ωραία εμφάνιση! Για τη γεύση δεν το συζητώ! Είναι από τα γλυκά που αγαπώ πολύ και η λάιτ εκδοχή τους είναι σκέτος πειρασμός!
Φιλάκιαααα!

Reply
Ειρήνη Ε. 23/04/2013 - 19:16

Από τα ωραιότερα Πασχαλινά γλυκά ανά την Ελλάδα, είναι τα μελιτίνια, Σοφία! Πολύ αγαπημένα, έχω κάποια χρόνια να τα φτιάξω. Πράγματι, χρειάζεται μαστοριά στο “τσίμπημα”, αλλά αν τα φτιάξεις δυο τρεις φορές, παίρνεις το κολάϊ που λέει ο λαός. Αξίζουν το κόπο τους!!
Καλό βράδυ.

Reply
κωστας 31/03/2017 - 09:04

παρα πολυ ωραια αυτα που γραφεται και σας ευαριτουμε, θα θελαμε ομως να μας γραετε και το που μπορουμε και ποιο συγκεκριμενα που θα βρουμε αυτα τα γλυκαντικα ολα που μας γραφετε,ευχαριστω Κωστας

Reply
sofia sofeto 04/04/2017 - 16:33

Μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με βιολογικά, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την στέβια που χρησιμοποιώ εγώ επικοινωνήστε με την εταιρία στο τηλ που θα βρείτε στον σύνδεσμο παρακάτω , για να σας ενημερώσουν που θα βρείτε τα προϊόντα τους στην περιοχή σας.
http://www.isostevia.gr/

Reply
κωστας 31/03/2017 - 09:05

που βρισκομε αυτα τα γλυκαντικα ευχαριστω

Reply
Angela 01/04/2017 - 13:02

Τελεια!!! Αραγε θα μπορουσαμε να κανουμε κ τα ανεβατα καλλιτσουνια της κρητης με αλευρι ζεας; εμεις βαζοτνε ολως και μαγια!!
Θα τιμησω την συνταγη σου!!!

Reply
Angela 28/05/2017 - 15:32

κοριτσι γλυκο συγχαρητηρια και παλι για τις συνταγες σου! τα εκανα τα μελιτινια σου σε Κρητικη παραλλαγη κ γινανε πολυ νοστιμα!ειδικα αυτα με το λεπτο φυλλο !. Μονο που η ζυμη μου γινε λίγο λαδερη, αλλα ισως επεσε πολυ το λαδι! συνεχιζε να μας δινεις τις τοσο υγειινες εκδοχες και συναμα νοστιμες!!!
με εκτιμηση

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More