Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Σαλιγκάρια στιφάδο με στάρι ζέας.

Σαλιγκάρια στιφάδο με στάρι ζέας.

by sofia sofeto
10 σχόλια
σαλιγκάρια με ζέα 1
 
Καλησπέρα σας αγαπητοί μου φίλοι!
Ήρθαν οι  βροχές κι εδώ στο νησί !
Τι όμορφα που μυρίζει η γη!
Αναγεννάται η φύση μαζί με την διάθεση μας.
Καθαρίζει το περιβάλλον, τα δρομάκια,
τα δέντρα, η ματιά μας…
Η καλή μου πεθερούλα , 
ξέρει ότι είναι λάτρης των σαλιγκαριών.
Βγήκε λοιπόν, πρωί πρωί , μετά την βροχή
και έψαξε για τον πολύτιμο μεζέ.
Βρήκε μερικά σαλιγκαράκια 
και μου τα έφερε μέσα σ’ ένα ψάθινο καλάθι.
Κλεισμένα με τούλι για να παίρνουν αέρα .
Μαζί τους είχε βάλει και
φρέσκο θυμάρι για να τρώνε.
Τα άφησα μέσα εκεί για μία εβδομάδα
περίπου για να καθαρίσουν.
Μετά τα άνοιξα ξεχώρισα τα ζωντανά,
ευτυχώς ήταν τα περισσότερα.
Τα έπλυνα καλά με βουρτσάκι
και τρεχούμενο νερό για να φύγουν
οι ακαθαρσίες, κι έπειτα μπήκα στο μεγάλο δίλημμα… Πως να τα μαγειρέψω;
 

σαλιγκάρια με ζέα 2

Σε παλαιότερη ανάρτηση μου σας είχα γράψει
την αγαπημένη μου συνταγή 
Όπως τα βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω.
Η αλήθεια είναι πως λατρεύω αυτή την συνταγή ,
αλλά θα ήθελα να φτιάξω και κάτι διαφορετικό…
 σαλιγκάρια μπουρμπουριστά 1
 
Μετά θυμήθηκα  την μητέρα μου,
 που φτιάχνει τα σαλιγκάρια με κρεμμύδια στιφάδο,
και είπα , να η λύση!
Θα φτιάξω τα μισά μπουμπουριστά
και τα υπόλοιπα στιφάδο!

Υλικά:

•Σαλιγκάρια ( γύρω στα 40 σαλιγκάρια)
•κρεμμυδάκια για στιφάδο γύρω στα 30 κομμάτια
•4-5 σκελίδες σκόρδου
2 φύλλα δάφνης
•χυμό από 4 ντομάτες 
•1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
•ελαιόλαδο
•αλάτι και πιπέρι
•χυμό από 1/2 λεμόνι
•250 γρ. στάρι ζέας μουλιασμένο σε νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Βάζουμε τα σαλιγκάρια στην κατσαρόλα με νερό
που τα σκεπάζει και ανάβουμε την φωτιά.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του νερού.
Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό,
 που πιθανόν να έχει ακαθαρσίες που δεν καταφέραμε να αφαιρέσουμε στο πλύσιμο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια ,
τα σκόρδα , την δάφνη , πιπέρι ,
τον χυμό ντομάτας και τον πελτέ.
Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί καλά
σε μέτρια φωτιά.
Όταν δούμε πως τα κρεμμύδια
έχουν μαλακώσει λίγο,
προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται.
Τα υγρά πρέπει να είναι λίγο πάνω
απ’ την επιφάνεια του φαγητού .
Στην συνέχεια , όταν βράζει το φαγητό
ρίχνουμε το στάρι ζέας και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να βράσει.
Δοκιμάζουμε και όταν είναι σχεδόν έτοιμο,
ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο
και τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να πάρει δυο βράσεις
ακόμα και το σβήνουμε.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Το στάρι της ζέας να απορροφήσει την σάλτσα.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα, 
κατά την ταπεινή μου γνώμη,
εξαιρετικό πιάτο !
Καλή μας όρεξη !
 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

10 σχόλια

Ρένα Μεντάκη 01/11/2012 - 06:38

Τέλεια, τρελλαίνομαι για σαλιγκάρια! Δεν τα έχω φτιάξει όμως ποτέ, τα έφτιαχνε η μαμά μου. Τώρα αναρρωτιέμαι, ζωντανά τα βάζεις να βράσουν τα καημένα; Θυμάμαι η μαμά του τα έβαζε το βράδι σε μια κατσαρόλα με νερό και τα σκέπαζε (μάλλον για να καθαρίσουν) και μια φορά άνοιξε το καπάκι και το πρωί που ξυπνήσαμε τα μαζεύαμε από παντού 🙂
Καλό μήνα!

Reply
Sofia Sofeto 01/11/2012 - 13:17

Γεια σου Ρένα και καλό μήνα!
Τα σαλιγκάρια αν έχουν ψοφήσει είναι ακατάληλα να μαγειρευτούν, πρέπει με κάποιον τρόπο να παραμείνουν ζωντανά μέχρι να καταναλωθούν, αλλιώς τα πετάμε!
Καλή σου μέρα!

Reply
Penelope 01/11/2012 - 12:25

Καλό μήνα, σε σένα Σοφία μου καθώς και στο νησί σας 🙂
Σαλιγκάρια να μαγειρέψω ποτέ μου, δεν έχει τύχει. Να φάω ναι βεβαίως στην αγαπημένη μου Κρήτη, με σάλτσα και με ξυνόχοντρο.

Reply
Sofia Sofeto 01/11/2012 - 13:20

Με σάλτσα και ξυνόχοντρο είναι τέλεια και απ’τις πιο γνωστές παραδοσιακές συνταγές στην Κρήτη ,
είναι ένας καταπληκτικός συνδιασμός και πολύ υγιεινός αν μαγειρευτεί με τον σωστό τρόπο.
Καλή σου μέρα Πηνελόπη!

Reply
Eri 01/11/2012 - 17:22

Γεια σου Σοφία μου, τα λατρεύω τα σαλιγκάρια και το στιφάδο επίσης αρα σίγουρα η συνταγή για μενα είναι φοβερή. Γράφεις και πολύ ωραία, χαιρομαι που σε βρήκα. φιλιά πολλά!

Reply
Sofia Sofeto 01/11/2012 - 22:05

Καλώς την! Ήταν όντως υπέροχα! Αλλά και τα μπουρμπουριστά ήταν το κάτι άλλο! Περιμένω πότε θα ξαναβρέξει για να πάω να μαζέψω μερικά , μακάρι κορίτσια να έρθετε στο νησί να τα γλεντήσουμε μαζί!!!

Reply
ΕΛΕΝΗ 01/11/2012 - 17:25

Σοφία μου καλό μήνα!!!Πολύ ωραίες οι συνταγές σου, καλως σε βρήκα!!!
Φιλιά!

Reply
Sofia Sofeto 01/11/2012 - 22:07

Γεια σου Ελενίτσα από την όμορφη Λάρισα!
Καλό μήνα και σ’ εσένα εύχομαι και καλές δημιουργίες,
το blog σου είναι υπέροχο!

Reply
Selcouth 01/11/2012 - 17:29

Αχ αυτά τα σαλιγκάρια… Τα λατρεύω! Όμως δεν θα κάτσω να τα ξαναμαγειρέψω… Τέτοια ταλαιπωρία, ούτε στον εχθρό μου που λένε! Πέραν της πλάκας κουράστηκα πάρα πολύ τότε που τα έφτιαξα, ήταν κι ένα κάρο σαλιγκάρια, οπότε είπα ότι θα τα τρώω μόνο όταν τα φτιάχνουν άλλοι!
Καλό μήνα Sofeto!

Reply
Sofia Sofeto 01/11/2012 - 22:11

Χμμμ!!!! Το έχεις πιάσει το νόημα φιλενάδα!!!
Τα έτοιμα είναι και πιο νόστιμα ε;
Συμφωνώ μαζί σου , είναι λίγο δύσκολη η προετοιμασία,
θέλει κόπο για να τα φτιάξεις, αλλά είναι και τόσο νόστιμα που μετά ξεχνάς την ταλαιπωρία.
Καλό μήνα να έχουμε και καλή δύναμη!

Reply

Γράψτε απάντηση στο Sofia Sofeto Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!