Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Φρέσκο , αρωματικό ψωμάκι .

Φρέσκο , αρωματικό ψωμάκι .

by sofia sofeto
4 Σχόλια
αρωματικό ψωμάκι
Όπως σας έχω ξαναγράψει , ψωμί φτιάχνω αρκετά χρόνια .
Τον τελευταίο καιρό όμως μου αρέσει να φτιάχνω το συγκεκριμένο ,
έχει υπέροχη μυρωδιά και καταπληκτική γεύση !!
Δικό σας !!!
Υλικά :
900 ml νερό χλιαρό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
700 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό
500 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2  κουταλάκι του γλυκού κανέλα
λίγο κρόκο Κοζάνης σε σκόνη
2,5 φακελάκια ξερή μαγιά σε σκόνη
3 κουταλιές της σούπας σουσάμι
2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορο
2 κουταλιές της σούπας δημητριακό αμάρανθο
1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο.
Σε μια μεγάλη λεκάνη , ρίχνουμε το νερό
 και προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης ( σαφράν) , ανακατεύουμε καλά .
Προσθέτουμε το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από τα σπόρια μας.
Ζυμώνουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι
 για να ξεκολλήσει από τα χέρια μας.
Όσο πιο πολύ το ζυμώνουμε τόσο το καλύτερο.
Βάλτε λοιπόν τα δυνατά σας και ζυμώστε καλά !
Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο , το βάζουμε σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων ,
την οποία την δένουμε και ανοίγουμε δύο τρυπίτσες κοντά στο δέσιμο ,
και την τοποθετούμε στην συντήρησή του ψυγείου μας .
Το αφήνουμε εκεί για περίπου 3 ώρες  για να φουσκώσει
και να τριπλασιάσει τον όγκο του.
αρωματικό ψωμάκι 2
Στην συνέχεια το βγάζουμε και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
 Στην συνέχεια την βγάζουμε απ’ την σακούλα
και την ζυμώνουμε καλά αφού πριν έχουμε προσθέσει τους σπόρους.
αρωματικό ψωμάκι 3
Χωρίζουμε στα τρία το ζυμάρι μας
 και το πλάθουμε τρία φραντζολάκια τα οποία βάζουμε μέσα σε φόρμες
ή σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Αφήνουμε σ’ ένα ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια πετσέτα.
 Όταν έχουν τριπλασιαστεί τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου , περίπου για 3 τέταρτα της ώρας.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τις φόρμες και τα βάζουμε πάνω σε σχάρες για να κρυώσουν και να μην ιδρώσουν από κάτω.
 Δοκιμάστε το !

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 Σχόλια

Ουράνιο Τόξο 17/06/2013 - 15:27

Γεια σου Σοφια μου!! Αυτη η συνταγη γινεται σε αρτοπαρασκευαστή??

Reply
Sofia Sofeto 17/06/2013 - 18:02

Φυσικά και γίνεται ,αλλά θα κάνεις το 1/3 της δόσης , καλή επιτυχία!!!

Reply
Ανώνυμος 02/11/2016 - 18:13

καλη μου πολυ ωραιες ολες οι συνταγες σου.εχω φτιαξει αρκετες και ειναι ολες πετυχημενες.πες μου σε παρακαλω ποση ωρα θα ζυμωσω το ζυμαρι αυτο? ( με το χερι ) ευχαριστω πολυ.

Reply
sofia sofeto 02/11/2016 - 22:58

Σ ευχαριστώ πολύ! Θα προτιμούσα να έβαζες το όνομα σου για να ξέρω με ποιον ή ποιαν μιλώ.
Το ζυμάρι καλό είναι να το ζυμώσεις γύρω στα 10 λεπτά , είναι κουραστικό , το ξέρω , αλλά έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!!!

Reply

Γράψτε απάντηση στο Ανώνυμος Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More