Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Χταποδάκι με πατατοσαλάτα αλά Sofeto!!

Χταποδάκι με πατατοσαλάτα αλά Sofeto!!

by sofia sofeto
3 Σχόλια

032

 

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Εμείς οι Έλληνες είναι γνωστό πως είμαστε λάτρεις

της καλής παρέας και του καλού φαγητού.

Καλό φαγητό , συνήθως εννοούμε το όχι ιδιαίτερα υγιεινό…μάλλον το αντίθετο.

Θα σας πω το μυστικό μου …

Λατρεύω το φαγητό!!!

Χα χα χα !!! Σιγά το μυστικό!!!

Ξέρω πως ήδη το έχετε καταλάβει και δεν μου το λέτε

από διακριτικότητα και ευγένεια…

Ναι , λοιπόν το ομολογώ !

Είμαι λάτρης των μεζέδων , αγαπώ την καλή παρέα ,

θέλω να πίνω τα ουζάκια μου ακούγοντας ωραία μουσική

και χαλαρώνοντας με μια ουσιαστική κουβέντα που θα γεμίζει την ψυχή μου…

 

Η αγάπη μου για την υγιεινή διατροφή , δεν με εμπόδισε ποτέ ,

πάντα έφτιαχνα τα μεζεδάκια μου , νόστιμα μα πάνω απ’ όλα υγιεινά!

Σήμερα σας έχω ένα από τα πολύ αγαπημένα μου .

Το χταποδάκι είναι λατρεία!

Ο καλύτερος ουζομεζές , η πιο νόστιμη συντροφιά για το κρασάκι μας .

Χωρίς να το παρακάνουμε , πίνουμε τα ποτηράκια μας

και ευχόμαστε στην υγειά μας , γιατί εμείς οι Έλληνες αγαπάμε να δίνουμε

απ’ την καρδιά μας τις καλύτερες ευχές!!

 

Την αγαπημένη μου συνταγή για το χταποδάκι σας την έχω δώσει χρόνια τώρα.

Η συνταγή που έφτιαχνε η προγιαγιά μου η Βασιλικούλα ,

αυτή που έμαθα από εκείνη , όσα χρόνια την πρόλαβα πριν μας φύγει…

Δεν την αλλάζω με καμία και επιμένω πως είναι η καλύτερη

που έχω δοκιμάσει στην κουζίνα μου αλλά και όπου αλλού έχω φάει χταπόδι.

Σκέφτηκα να δοκιμάσω το χταπόδι της προγιαγιάς ,

συνοδευόμενο από μια υπέροχη πατατοσαλάτα.

Ήθελα να δώσω έναν δροσερό τόνο στο πιάτο μου ,

γεμάτο αρώματα και έντονες συγκινήσεις .

Ελάτε λοιπόν να δούμε μαζί την συνταγή!

 

038

 

Υλικά για 2 άτομα:

 

1 χταποδάκι μεσαίου μεγέθους , συνταγή εδώ

 

Πατατοσαλάτα :

 

200 γρ. πατάτες καθαρισμένες βρασμένες

120 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά

50 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά

1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 μικρή σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη

Λίγο μαύρο πιπέρι

Αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

10 γρ. κάπαρη

2 κουταλιές της σούπας ροδέλες από ελιές καλαμών

25 γρ. φρέσκο κρεμμύδι ( 1 μικρό κρεμμυδάκι )

30 γρ. κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης

5 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

1 κουταλιά της σούπας  ψιλοκομμένος άνηθος.

 

Διατροφική ανάλυση της πατατοσαλάτας ανά 100 γρ:

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και γρήγορη!

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό ώστε να σκεπάζει τις πατάτες.

Μόλις πάρει βράση το νερό , προσθέτουμε μια τσιμπιά αλάτι και τις πατάτες φυσικά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι

και χαμηλώνουμε την φωτιά ώστε να σιγοβράσουν οι πατατούλες.

Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλό είναι να τις ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ

και να τις βάζουμε μέσα στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα που θα τις χρησιμοποιήσουμε ,

θα είναι πολύ πιο υγιεινές και θα μας παχύνουν λιγότερο

εφόσον κρύες απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό μας

κι έτσι το άμυλο τους δεν μετατρέπεται γρήγορα σε γλυκόζη , αλλά πολύ πιο αργά.

 

Όταν λοιπόν είναι έτοιμες τις κόβουμε σε μικρούς κύβους .

Ψιλοκόβουμε επίσης την πιπεριά Φλωρίνης και το φρέσκο κρεμμυδάκι .

Ρίχνουμε μέσα σε ένα βαθύ μπολάκι όλα τα υλικά εκτός από τις πατάτες.

Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.

Τέλος ρίχνουμε και τις πατάτες και κάνουμε ένα πολύ καλό ανακάτεμα.

Η πατατοσαλάτα μας είναι έτοιμη!!!

Τόσο εύκολα και γρήγορα!!!

 

Μπορούμε να την βάλουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο ,

να της δώσουμε λίγο χρόνο ώστε να βγουν τα αρώματα

και να δέσουν οι γεύσεις των υλικών.

 

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε το πιάτο μας!!

Είμαι σίγουρη πως όταν το δοκιμάσετε , θα ενθουσιαστείτε όσο κι εγώ!

Στην υγειά μας , λοιπόν!!!

Καλή σας απόλαυση!!!

 

Σας φιλώ !!!

Σοφία .

046

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

3 Σχόλια

Ελενη Οικονομου 15/11/2016 - 17:31

Καλησπέρα,Σοφια. Ή πληροφορία για την απορρόφηση του αμύλου στις κρύες πατάτες με εντυπωσίασε! Αυτό ισχύει κ για άλλα αμυλουχα τρόφιμα;
Πραγματικά το χταποδακι είναι πεντανοστιμο! Έτσι το φτιάχνω κ εγώ,μονο που το ξύδι το βάζω μετά το λάδι,αφου το γυρίσω λίγο 2 λεπτά, στο λάδι. Τις πατάτες τις βραζω πάντα στον ατμό,παιζει ρόλο για το άμυλο αν βράζουν στο νερό;

Reply
sofia sofeto 15/11/2016 - 20:18

Ελένη , σύμφωνα με τελευταίες έρευνες αλλά και προσωπική μου παρατήρηση , το ζεστό άμυλο απορροφάται ταχύτατα και μετατρέπεται γρήγορα σε γλυκόζη. Λόγω του διαβήτη μου ( τύπου 1), έχω δει τα αποτελέσματα των ερευνών στον εαυτό μου. Όταν φάω ζεστή πατάτα, το ζάχαρο αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα και περισσότερο σε σχέση με την κρύα. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα αμυλούχα τρόφιμα, ψωμί , μακαρόνια κ.τ.λ.
Λατρεύω τις πατάτες ψημένες στην φλούδα τους και φυσικά στον ατμό όπως λες. Όταν όμως τις βράσουμε σε νερό ένα ποσοστό του αμύλου φεύγει στο νερό.Το χταπόδι όπως και να το κάνεις είναι πεντανόστιμο. Απλά προσπαθώ να τρώω σχεδόν ωμό το ελαιόλαδο για να έχει όσο γίνεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.

Reply
χριστίνα 30/01/2017 - 00:02

Γεια στα χεράκια σου! Μου άρεσε που τα μαγείρεψες ξεχωριστά!

Reply

Γράψτε απάντηση στο sofia sofeto Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More