Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Τηγανίτες με κεχρί και πετιμέζι , χωρίς γλουτένη!!!

Τηγανίτες με κεχρί και πετιμέζι , χωρίς γλουτένη!!!

by sofia sofeto
4 Σχόλια

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Πολύ συχνά συνηθίζω να λέω πως εδώ στο Sofeto ,

δεν θα βρείτε συνταγές της μόδας.

Παρ’ όλο που έχω ασχοληθεί με την μόδα ,

την έχω σπουδάσει από 15 χρονών ,

ποτέ δεν με ενδιέφερε να την ακολουθήσω στην διατροφή μου.

Υπάρχει τεράστια διαφορά όταν σχεδιάζω ένα φόρεμα ή νυφικό ,

( αυτή είναι η δουλειά μου ) και όταν σχεδιάζω μια συνταγή ,

ιδιαίτερα όταν προορίζεται για ανθρώπους ,

που έχουν για λόγους υγείας , την ανάγκη για αυτό το κάτι ιδιαίτερο ,

το απαραίτητα ξεχωριστό ,

που πολλές φορές είναι σημαντικό για την ίδια την επιβίωση τους.

 

“Η δυσανεξία στην γλουτένη , ονομάζεται κοιλιοκάκη.”

 

Αρκετοί φίλοι μου διαβητικοί ,

παράλληλα νοσούν από ακόμα ένα αυτοάνοσο νόσημα ,

που λέγεται κοιλιοκάκη.

Η δυσανεξία στην γλουτένη , ονομάζεται κοιλιοκάκη.

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι , το κριθάρι ,

την σίκαλη και την βρώμη.

Οι επιπτώσεις της στην υγεία όσων έχουν αυτή την δυσανεξία ,

είναι η καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου τους .

Η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται με την διά βίου αυστηρή δίαιτα

με τροφές δίχως γλουτένη .

 

“Ιδιαίτερα θρεπτικό το πετιμέζι , χαρακτηρίζεται διατροφικός θησαυρός .”

 

Σήμερα λοιπόν σας έχω μία τέτοια συνταγή .

Αγαπημένες μας τηγανίτες που έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά .

Χρησιμοποίησα κεχρί , το οποίο φυσικά δεν περιέχει γλουτένη ,

αλλά πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά .

Χαρακτηριστικά περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β , όπως νιασίνη ,

Β6 και φυλλικό οξύ.

Επίσης είναι σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης , περιέχει σίδηρο ,

ασβέστιο , κάλιο , χαλκό , ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

 

Για να γλυκάνω τις τηγανίτες μου , χρησιμοποίησα πετιμέζι από σταφύλια.

Ιδιαίτερα θρεπτικό το πετιμέζι , χαρακτηρίζεται διατροφικός θησαυρός .

Για εσάς τους αγαπημένους φίλους με κοιλιοκάκη , αφιερωμένη η σημερινή μου συνταγή ,

ελπίζω να την απολαύσετε!

 

 

Υλικά :

 

  • 100 γρ. κεχρί
  • 400 γρ. νερό ( φιλτραρισμένο κατά προτίμηση )
  • 250 γρ. κεφίρ ή φρέσκο γιαούρτι
  • 2 φρέσκα αυγά
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο ( χωρίς ίχνη γλουτένης )
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη .

 

Υδατάνθρακες : 24,7 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 1,5 γρ. / 100 γρ.

 

Επίσης θα χρειαστούμε :

 

  • Λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
  • Πετιμέζι για πασπάλισμα.
  • Λίγα καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 μήλο κομμένο σε φέτες
  • Σταφίδες ή κράνι αποξηραμένα
  • Κανέλα Κεϋλάνης .

☆Όλα τα υλικά της συνταγής θα τα βρείτε σε  σούπερ μάρκετ ,

και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα . 

 

 

Αρχικά βάζουμε το νερό να πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το κεχρί.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει χαμηλώνοντας την φωτιά.

Όταν απορροφήσει το νερό , είναι έτοιμο.

Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει

και με την βοήθεια το ράβδομπλέντερ το χτυπάμε

μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος πουρές.

Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κεφίρ και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.

Τέλος προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη.

Τώρα θα ρίξουμε μέσα το αλάτι , τον κουρκουμά,

το καλαμποκάλευρο και το μπέικιν πάουντερ.

Καλό ανακάτεμα.

Το μείγμα μας είναι έτοιμο για να το ψήσουμε!

 

 

Ετοιμάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Προσθέτουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο .

Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι , σε μεσαία θερμοκρασία ,

ρίχνουμε με ένα κουτάλι της σούπας τον χυλό μας ,

σχηματίζοντας το σχήμα που θέλουμε να έχουν οι τηγανίτες.

Ψήνουμε την μία πλευρά κι έπειτα γυρίζουμε να ψηθεί και η άλλη πλευρά.

Συνεχίζουμε με όλο τον χυλό .

Όταν είναι οι τηγανίτες μας έτοιμες ,

μπορούμε να σερβίρουμε και να τις απολαύσουμε μαζί με φρούτα , ξηρούς καρπούς

και φυσικά με το αγαπημένο μας πετιμέζι .

 

 

Οι τηγανίτες , είναι ένα υπέροχο κολατσιό για το σχολείο!

Τα παιδιά μας μπορούν να τις απολαύσουν προσλαμβάνοντας παράλληλα

όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που ανέφερα στην αρχή.

Καλή σας επιτυχία!!!

 

Σας φιλώ !!!

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 Σχόλια

ΛΕΥΤΕΡΗΣ 05/02/2018 - 23:20

πολυ καλη συνταγη για ανθρωπους που εχουν υοθετηση μια διατροφη χωρις γλουτενη.

Reply
Ευη φλουσκου 21/08/2018 - 22:34

Εξαιρετικη μπραβο!!

Reply
sofia sofeto 23/09/2018 - 09:35

Ευχαριστώ πολύ!!!

Reply
Πανωραια 02/06/2019 - 13:22

Αν και δεν Έχω δυσανεξία στη γλουτένη θα τα τιμήσω .Άλλωστε η συνταγή σου με κεχρι στη μπεσαμελ έκλεψε ….καρδιές!
Εύγε και πάλι για την έμπνευση και τις ιδέες σε εμάς που προσέχουμε τη διατροφή μας.

Reply

Γράψτε απάντηση στο Ευη φλουσκου Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More