Home Vegan Γλυκό του κουταλιού κυδώνι με χυμό από ρόδι , με στέβια .

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι με χυμό από ρόδι , με στέβια .

by sofia sofeto
11 σχόλια
Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα γλυκάκι όνειρο!
Το έφτιαξα προχθές το πρωί και σήμερα
έχει μείνει το μισό…
Τι να κάνω που έχω γρήγορα κουτάλια στο σπίτι;
Δεν ανησυχώ όμως ,
γιατί ουσιαστικά είναι σαν να τρώμε
σκέτο το φρούτο!
Μετά  από πολλούς πειραματισμούς ,
ήθελα να φτιάξω το αγαπημένο γλυκό κυδώνι
χωρίς την ζάχαρη.
Το πρόβλημα μου ήταν πως χωρίς την ζάχαρη ,
το κυδώνι δεν παίρνει αυτό το ωραίο ρουμπινί χρωματάκι , αλλά παραμένει εκρού…
Ήθελα να βρω τον τρόπο …
Μέχρι που έρχεται ο άντρας μου με μια τσάντα ρόδια απ’ την ροδιά της πεθεράς μου!
Ξάφνου αστράφτει η ιδέα στο κεφάλι μου,
και ιδού!

Υλικά:

• 1 κυδώνι καθαρισμένο γύρω στα 350 γρ.
• 800 γρ. φυσικό χυμό από ρόδια
• 3-4 φύλλα αρμπαρόριζας
 • 1 κ.γ κοφτό αγάρ αγάρ σε σκόνη Δείτε περισσότερα εδώ.
 • 5 κουταλιές της σούπας κοφτές στέβια κρυσταλλική
(με αναλογία με την ζάχαρη 1:2)
• 1,5 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
• 15 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ: 

γλυκό κυδώνι 1
Όταν έχουμε καθαρίσει τα ρόδια ,
(εγώ χρησιμοποίησα 6 ρόδια ),
τα κάνουμε χυμό στον αποχυμωτή και τον αφήνουμε στην άκρη.
γλυκό κυδώνι 3
Καθαρίζουμε το κυδώνι μας και το κόβουμε
σε μικρά φετάκια.
Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα
και τον χυμό απ’ τα ρόδια.
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις πάρει βράση ,
την χαμηλώνουμε .
Προσθέτουμε το αγάρ αγάρ , την στέβια
και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι.
Προσοχή δεν θέλουμε να λιώσει!
Αποσύρουμε από την φωτιά , 
προσθέτουμε το χυμό λεμονιού
και ανακατεύουμε καλά.
Αυτό ήταν!
 Τα αμύγδαλα,
τα είχα βάλει σε νερό απ’ το προηγούμενο βράδυ
για να μουλιάσουν,
έτσι ώστε να τα ξεφλουδίσω
και να τα προσθέσω στο γλυκό μου.
Μην τα βράσετε,
γιατί χάνουν πολλά απ’ τα θρεπτικά συστατικά τους με την υψηλή θερμοκρασία.
Αφού προσθέσουμε και τ’ αμύγδαλα μας ,
 βάζουμε το γλυκό μας σε βάζο που έχουμε αποστειρώσει,
κλείνουμε το καπάκι , γυρίζουμε ανάποδα το βαζάκι
και αφήνουμε να κρυώσει πριν το βάλουμε στο ψυγείο.
Όταν κρυώσει θα έχει έχει ένα ωραίο πηκτό σιροπάκι γύρω απ’ το κυδώνι ,
η αρμπαρόριζα θα του έχει χαρίσει απλόχερα το μοναδικό άρωμα της 
και εσείς θα είσαστε έτοιμοι να το απολαύσετε
με τον δικό σας μοναδικό τρόπο…
Είτε σκέτο με το κουταλάκι , 
είτε πάνω στο γιαουρτάκι σας ,
ή πάνω σε μια όμορφη τάρτα…
Από εμένα καλή επιτυχία σε όσους το φτιάξουν!!!
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

11 σχόλια

Ξανθή 04/11/2012 - 08:47

Καλημέρα Σοφία, με κυδώνι και ρόδι φτιάχνω υπέροχη μαρμελάδα με ζάχαρη βέβαια εγώ.
Αλήθεια αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με στέβια συντηρείται το γλυκό ή θα πρέπει να καταναλωθεί σύντομα;;

Reply
Sofia Sofeto 04/11/2012 - 23:03

Ξανθή γειά σου!
Την ίδια έμπνευση είχαμε με το κυδωνί και το ρόδι ε;
Φαντάζομαι και μαρμελάδα θα είναι υπέροχα!
Τα γλυκά του κουταλιού με στέβια , δεν έχουν την ίδια αντοχή όπως με την ζάχαρη.
Ο λόγος είναι ότι η στέβια δεν συντηρεί όπως η ζάχαρη
και τα φρούτα δεν βράζονται πολύ γιατί δεν χρειάζεται απ΄την στιγμή που δεν δένει το σιρόπι με τον βρασμό αλλά με το αγάρ αγάρ ,
με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε να κρατήσουν τα φρούτα περισσότερα απ’τα θρεπτικά συστατικά τους που καταστρέφονται με τον βρασμό και επίσης να ωφεληθούμε προσλαμβάνοντας τα θρεπτικά συστατικά απ’ την στέβια και το αγάρ αγάρ.
Αν ενδιαφέρεσαι, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην ετικέτα μου με τίτλο “Ενημέρωση”, εκεί θα βρείς πληροφορίες για το αγάρ αγάρ και την στέβια.
Η διαρκια ζωής τώρα , είναι ανάλογα το φρούτο,
το γλυκό κεράσι για παράδειγμα το κράτησα στο ψυγείο μου 3 μήνες , μέχρι να φαγωθεί δεν είχε πάθει τίποτα.
Το δαμάσκινο και το αχλάδι τα είχα για 4 μήνες και ήταν μια χαρά, το σταφύλι όμως δεν μου κρατάει πάνω από 2 μήνες.
Αλλά η αλήθεια είναι πως οι ποσότητες που φτιάχνω δεν είναι μεγάλες γιατί δεν έχει νοήμα να μένουν , χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους όπως είπα πιο πάνω, μου αρέσει να ανανεώνω τα βαζάκια μου!

Reply
Blondbrained 04/11/2012 - 14:39

Πω-πω, και μόλις προχθές μου έφερε η μάνα μου ρόδια!!! ΤΕΛΕΙΑ!

Reply
Sofia Sofeto 04/11/2012 - 23:04

Άντε λοιπόν ξεκίνα το καθάρισμα!
Βάλε γάντια όμως γιατί θα το μετανιώσεις!
Καλή επιτυχία σου εύχομαι και καλό βράδυ!

Reply
Penelope 05/11/2012 - 10:14

Εντυπωσιακό ομολογώ καλή μου Σοφία.
Αλλά όπως κι’ εσύ λες το γλυκό κουταλιού (ειδικά) δεν μπορεί να διατηρηθεί για καιρό, αν κάνεις χρήση της στέβιας ως γλυκαντική ουσία. Κι’ έχω την αίσθηση ότι δεν δένει και το σιρόπι σωστά.
Αλλά σίγουρα με την χρήση της και με λίγο μέλι, μπορεί κανείς να κάνει ωραία κομπόστα και να την κρατήσει στο ψυγείο του μέχρι τελικής “πτώσεως” της στάθμης του βάζου!!!

Μέχρι τις μεγάλες νυχτερινές ή πρωϊνές ώρες…βρε παιδί μου στον υπογολιστή; Σαν να με βάζουν τιμωρία θα αισθανόμουν…
Καλημέρες πολλές.

Reply
Sofia Sofeto 05/11/2012 - 14:19

Γεια σου Πηνελόπη!
Δυστυχώς οι ώρες που μπαίνω το διαδύκτιο είναι περασμένες…
Μόνο τότε έχω τον χρόνο και την ηρεμία να το κάνω ,
η δουλειά μου και η οικογένεια μου έχουν πολλές απαιτήσεις
και πρέπει να τελειώσω απ’ όλα αυτά για να ανοίξω τον υπολογιστή και να χαλαρώσω…
Όσων αφορά το θέμα με το σιρόπι ,θα ξαναπώ ότι είπα πιο πάνω στην Ξανθή , δεν δένει με την στέβια αλλά με το αγάρ αγάρ.
Αυτό είναι που το διατηρεί όσο το διατηρεί,
αν ρίξεις μια ματιά στα γλυκά του κουταλιού,
που κατά καιρούς αναρτώ θα δεις στις φωτογραφίες πως δεν διαφέρουν ιδιαίτερα οπτικά απ’τα άλλα με την ζάχαρη.
Σίγουρα δεν είναι το ίδιο πράγμα
και ο σκοπός φυσικά και είναι αυτός ,
να μην είναι δηλαδή το ίδιο πράγμα , δεν έχουν ζάχαρη !
Τώρα που το σκέφτομαι δεν μπορούμε να έχουμε σαν μέτρο σύγκρισης τα γνωστά σε όλους γλυκά με ζάχαρη ,
γιατί τα γλυκά που φτιάχνω εγώ είναι μιας εντελώς διαφορετικής διατροφικής φιλοσοφίας.
Όπως το λέει και ο τίτλος του blog, “Γεύσεις Υγείας”,
με αφορμή λοιπόν το τι είναι υγιεινό και τι όχι , προσπαθώ να φτιάξω τα γλυκά και τα φαγητά μου ,
πρώτον γιατί έτσι θέλω να τρέφομαι εγώ και η οικογένεια μου και δεύτερον γιατί δυστυχώς δεν μπορούν όλοι οι γύρω μας να έχουν την δυνατότητα να φάνε ένα γλυκό με ζάχαρη ή να απολαύσουν ένα μουσακά με όοολα του τα λιπαρά…
Και φύσικά υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να παραμείνουν υγιείς κάνοντας και απολαμβάνοντας μια ισοροπημένη διατροφή.
Όλα αυτά στα λέω για να καταλάβεις λίγο το σκεπτικό μου και το πως και γιατί επιμένω σε ένα γλυκό του κουταλιού που δεν έχει το “σωστό” σιρόπι…
Επιμένω γιατί αυτό το κυδώνι μπορεί να το φάει η διαβητική γιαγιά μου ενώ το άλλο με την ζάχαρη δεν μπορεί ούτε να το μυρίσει…τόσο απλά!
Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια!

Reply
ΕΛΕΝΗ 06/11/2012 - 08:06

Σοφία μου εντυπωσιακό πράγματι!Θα ρωτούσα και γω για το δέσιμο αλλά και για τη συντήρηση αλλά με κάλυψες ήδη με τις παραπάνω απαντήσεις!
Φιλιά!!!

Reply
Μαιρη 02/02/2016 - 16:25

μου αρεσε πολυ η συνταγη με το ροδι.μηπως ξερετε κατι και για γλυκα με αγαβη¨?

Reply
sofia sofeto 02/02/2016 - 21:03

Μαίρη σ ευχαριστώ πολύ! έχω γλυκά του κουταλιού με αγαύη, αν γράψεις στην αναζήτηση την λέξη αγαύη, θα τις βρεις.

Reply
Αφιέρωμα : Γλυκά του κουταλιού αλά Sofeto χωρίς ζάχαρη!!! Συνταγές για διαβητικούς Sofeto Γεύσεις Υγείας. 22/02/2016 - 20:07

[…] Γλυκό του κουταλιού κυδώνι σε χυμό από ρόδι! ( με στέβια… […]

Reply

Γράψτε απάντηση στο Μαιρη Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!