20,1K
Αν το γάλα μας είναι αγορασμένο από το super market,
Αγαπημένοι μου φίλοι καλησπέρα!
Απόψε σας παρουσιάζω μια πολύ εύκολη συνταγή ,
πως θα φτιάξετε μόνοι σας ένα φρέσκο και πεντανόστιμο τυρί ,
με κρεμώδη υφή και δροσερή γεύση.
Μπορεί να συνοδεύσει τα λαδερά σας ή να προστεθεί στην σαλάτα σας ,
φυσικά και πάνω σε μια φέτα ψωμάκι είναι εκπληκτικό!
Την συνταγή μου την έδωσε η καλή μου συμπεθέρα από την Κρήτη,
η κυρία Στέλλα και την ευχαριστώ πάρα πολύ!
Για 800 γρ. περίπου τυρί θα χρειαστούμε :
3 λίτρα φρέσκο γάλα κατσικίσιο ή αιγοπρόβιο , εγώ έβαλα αγελαδινό.
1/4 κουταλάκι του γλυκού πυτιά για τυρί σε υγρή μορφή
χυμό από 1/2 λεμόνι
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
λίγο αλάτι
Αν το γάλα μας είναι αγορασμένο από το super market,
δεν το αποστειρώνουμε ,
αν το έχουμε πάρει από τον κτηνοτρόφο,
θα το σουρώσουμε σε τουλπάνι και θα το βάλουμε σε κατσαρόλα.
Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά ,
όταν φτάσει τους 90 βαθμούς Κέλσιου ,
μόλις αρχίζει να φουσκώνει δηλαδή,
το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις φτάσει στους 45 βαθμούς Κελσίου,
αφαιρούμε το λίπος που έχει μαζευτεί στην επιφάνεια (την λεγόμενη πέτσα).
Παίρνουμε ένα φλιτζάνι από το γάλα ,
προσθέτουμε την πυτιά και ανακατεύουμε καλά ,
ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα και πάλι καλό ανακάτεμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το γιαούρτι ,
ανακατεύουμε πολύ καλά
και αφήνουμε την κατσαρόλα σε ένα σημείο της κουζίνας που δεν θα μας ενοχλεί ,
γιατί θα μείνει εκεί για 2-3 μέρες για να ξινίσει .
Μέτα από 40 λεπτά περίπου το γάλα μας θα έχει πήξει ,
με ένα αυγοδάρτη θα το ανακατέψουμε για να κοπεί σε μικρά κομματάκια.
Το αφήνουμε πάλι να ηρεμήσει, θα δούμε τον ορό του γάλακτος να ανεβαίνει πάνω .
Όσο διάστημα το έχουμε στην κατσαρόλα ,
θα πρέπει να το ανακατεύουμε δύο φορές την ημέρα.
Θα δοκιμάσουμε την δεύτερη μέρα να δούμε αν έχει ξυνίσει αρκετά,
αν θέλουμε περισσότερο το αφήνουμε και την τρίτη μέρα.
Έχουμε ετοιμάσει το σουρωτό μας ,
το έχουμε βάλει μέσα σε μια λεκάνη,
του τοποθετούμε ένα τουλπάνι βρεγμένο με λίγο νερό,
παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο λίγο το τυρί και το ρίχνουμε μέσα
για να το σουρώσουμε,
να φύγει δηλαδή ο ορός και να μείνει το τυρί.
Αφού το ρίξουμε όλο μέσα το αφήνουμε για 2 ώρες μέχρι να στραγγίσει καλά.
Τον ορό δεν τον πετάμε ,
τον κρατάμε μέσα σ’ ένα μπουκάλι στο ψυγείο
και θα τον χρησιμοποιήσουμε σε άλλες συνταγές
ή μπορούμε να τον πιούμε , είναι πολύ γευστικός .
Το τυρί μας διατηρείται στο ψυγείο μια εβδομάδα περίπου.
Νομίζω ότι όσο μένει γίνεται και πιο νόστιμο!
Ελπίζω να το δοκιμάσετε.
Αν δεν σας αρέσει ξινό,
μπορείτε να το μαζέψετε αμέσως χωρίς να το αφήσετε να ξυνίσει,
να φτιάξετε την γλυκιά μυζήθρα που είναι εξίσου γευστική.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
16 σχόλια
Τα τυριά γενικώς είναι η μεγάλη μου αδυναμία (εκτός από το brie που το βρήκα απαίσιο!).
Είχα δοκιμάσει κάποτε να φτιάξω πανίρ, μου φάνηκε εύκολο και τα πήγα σχετικά καλά. Θα δοκιμάσω να φτιάξω και την ξινομυζήθρα που ανάρτησες και θα σου πω τα αποτελέσματα! 🙂
Χρήσιμη κι ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου Sofeto!
Καλό μεσημέρι!
Τα τυριά είναι και δική μου αδυναμία!
Πιο πολύ όμως μου αρέσει να τα φτιάχνω ,
η διαδικασία είναι μαγική!
Σου εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι και να φτιάξεις και είμαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό.
Καλή νύχτα και καλό ξημέρωμα!
Καλημέρα και καλώς σε βρήκα.
Την ξινομυζήθρα την αγαπώ πολύ και είναι πολύ ενδιαφέρον να μπορώ να φτιάξω μόνη μου την ποσότητα που θα θέλω.
Μια πληροφορία σε παρακαλώ θα ήθελα, ξέρεις που μπορώ να βρω πυτιά στην Αθήνα;;
Ευχαριστώ πολύ
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Καλώς ήρθες στην κουζίνα μου Ξανθή!
την πυτιά εγώ την αγόρασα από ένα σούπερ μάρκετ,
φαντάζομαι πως μπορείς να την βρεις σε κάποιο φαρμακείο ή σε καταστήματα με μπαχαρικά στην Ευριπίδου.
Καλή σου μέρα και καλό μήνα!
Ευχαριστώ πολύ.
Καλό Σ/Κ
χαίρετε ,παστερίωση στους 65 βαθμούς και πήξη στος 33 το καλοκαίρι και στους 35 το χειμώνα ,πιγενοντασ στους 90 βαθμούς το γάλα το καταστρεφετε ,την πυτια ”βλαχα”εγω την βρήκα οδος κολωνου 14 αθηνα κεντρο,το τηλ ειναι 2105229329
χαίρετε ,παστερίωση στους 65 βαθμούς και πήξη στος 33 το καλοκαίρι και στους 35 το χειμώνα ,πιγενοντασ στους 90 βαθμούς το γάλα το καταστρεφετε ,την πυτια ”βλαχα”εγω την βρήκα οδος κολωνου 14 αθηνα κεντρο,το τηλ ειναι 2105229329
Αγαπητη Σοφια,τυχαια επεσα πανω στο blog σου και ξετρελαθηκα.θελω να ρωτησω αν μπορω να κανω κεφιρ,με γαλα 2 τα εκατο( ειμαι στραβαδι και γιαγια και δεν μπορω να βρω το πληκτρο για το εκατο). Η καταγωγη του πατερα μου ειναι απο την Ευβοια κα ι παντα μου διναν απο κει ξυνοτυρι για τυροπιτακια. Τωρα ειμαι αυταρκης. σε ευχαριστω γι αυτο
Καλησπέρα !!! Φυσικά και μπορείς να βάλεις γάλα ελαφρύ. Καλή επιτυχία!!!
Σοφια μου ωραια η συνταγη σου αλλα η αληθιεα ειναι οτι το γαλα καταστρεφεται αμα το αφησεις να φτασει τους 90 βαθμους… γιατι θελεος να βρασει;; βοηθαει στο πηξιμο;;
Επισης η καλυτερη ξυνονηζυθρα γινετια με κατσικισιο γαλα.. φτιαχνει η μαμα μου στο ψριο και παιρνω 2 κιλα καθε φορα που φεγω!!! Αλλη γευση..! Το γαλα ειναι και αβραστο αφου τα ζωα αιανι δικα μας κ ξερουμε τι τα ταιζουμε!!
Παιρνω πυτια λοιπον απο ελαδα.. για να δοκιμασω κ την δικη σου εκδοχη!!
Αγγελική , αν δεις στην συνταγή μιλάω για την αποστείρωση του γάλακτος, αν είναι γάλα κατευθείαν από τα ζώα. Σε αυτή την θερμοκρασία είναι ασφαλές για να καταναλωθεί. Δεν βράζει ακριβώς… Σίγουρα με κατσικίσιο γάλα έχει άλλη γεύση, κι εγώ το προτείνω. Καλή επιτυχία!!!
ευχαριστω για την απαντηση !! 🙂 θα τυροκομησω συντομα!!! μονο που η πυτια μου ειναι σκονη, οποτε ελπιζω να μην χαλασει το αποτελεσμα!
Καλησπερα, καθως μπορω να βρω μονο παστεριωμενο (σουπερ μαρκετ) γαλα, την συνταγη την ακολουθω απο:
“…παιρνουμε ενα φλυτζανι γαλα και αναμιγνύουμε με την πυτια…” και κατω;
ευχαριστω.
Καλημέρα. Ναι, δεν χρειάζεται να κάνετε εσείς την διαδικασία της παστερίωσης.
Ευχαριστω για την απαντηση!