Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Πασχαλινά κουλουράκια ολικής αλέσεως , χωρίς ζάχαρη.

Πασχαλινά κουλουράκια ολικής αλέσεως , χωρίς ζάχαρη.

by sofia sofeto
21 σχόλια

 

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Η άνοιξη νομίζω πως καταφθάνει πανηγυρικά!!!

Ναι , είναι πλέον γεγονός πως η γη αναγεννιέται , η διάθεση μας επίσης!

Το Πάσχα πλησιάζει και μας καλεί να κοιτάξουμε βαθιά μέσα στον εαυτό μας

για να ανακαλύψουμε εκείνα τα κρυμμένα ,

από την ταχύτητα της καθημερινότητας μας ,

συναισθήματα που συχνά έχουμε ξεχάσει

και σπάνια ίσως εκφράζουμε σε δικούς μας ανθρώπους .

Η αγάπη ας είναι το κίνητρο μας και η μοναδική μας κατεύθυνση .

Η συγχώρεση ας γίνει το όχημα μας και η δύναμη μας.

 

“Τα κουλουράκια τα πασχαλινά , είναι γεμάτα αναμνήσεις μιας ζωής

που φώτιζε το παιδικό μου χαμόγελο

και συντηρούσε η νεανική μου ανυπομονησία .”

 

Σήμερα σας έχω ετοιμάσει μια συνταγή

που πολλοί από εσάς μου ζητήσατε με μηνύματα σας.

Τα κουλουράκια τα πασχαλινά , είναι γεμάτα αναμνήσεις μιας ζωής

που φώτιζε το παιδικό μου χαμόγελο

και συντηρούσε η νεανική μου ανυπομονησία .

Η μεθυστική τους μυρωδιά , όταν ψήνονταν την Μεγάλη Πέμπτη

στην κουζίνα της μάνας μου ,

ήταν η κυριότερη αιτία για να επιστρέψω

όσο πιο γρήγορα μπορούσα στο σπίτι .

 

Τα αρώματα που τους έδωσα είναι το σήμα κατατεθέν των ημερών αυτών.

Η μαστίχα μπλέκεται με το μαχλέπι .

Η σύνθεση της συνταγής προσεχτικά δουλεμένη ,

συνδυάζει διατροφική αξία ,

εναρμονισμένη γεύση και μια ξεχωριστή υφή.

Χρησιμοποίησα πρώτες ύλες που αγαπώ .

Περιόρισα το βούτυρο προσθέτοντας του και ελαιόλαδο.

Έκανα συνδυασμό αλεύρων που μου έδωσαν

το αφράτο αποτέλεσμα που επιθυμούσα ,

δίχως να κάνω όμως έκπτωση στην ποιότητα τους.

Φυσικά και τα κουλουράκια μου δεν περιέχουν ζάχαρη!

Ελάτε λοιπόν να δούμε την συνταγή!

 

Υλικά  για 1 κιλό κουλουράκια :

 

  • 2 φρέσκα αυγά
  • 140 γρ. στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
  • 100 γρ. φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο λιωμένο ( ή αν προτιμάτε αγελαδινό )
  • 70 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα ( εγώ έβαλα κατσικίσιο ) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
  • 6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή λίγη σκόνη μαστίχας στην άκρη του κουταλιού του γλυκού
  • 340 γρ. αλεύρι ζέας ολικής αλέσεως
  • 90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. αλεύρι κίτρινο τύπου Μ ( παραδοσιακό )
  • 2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ.

 

  • Επιπλέον ένα μικρό αυγό για επάλειψη.

 

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

 

 

Αρχικά θα ρίξουμε μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ την στέβια και τα αυγά ,

 θα χτυπήσουμε με το μίξερ μέχρι ν’ ασπρίσουν.

Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεμένο με το ελαιόλαδο.

Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν.

Τώρα ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.

Σειρά έχει το ξύδι ανακατεμένο με την σόδα μέσα σ’ ένα ποτηράκι.

Προσθέτουμε επίσης την μαστίχα και το μαχλέπι .

Ανακατεύουμε τα αλεύρια μαζί με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.

Τα ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα μας και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

 

Η ζύμη που θα προκύψει θα είναι μαλακή και εύπλαστη ,

εύκολη στην χρήση της καθώς δεν κολλάει στα χέρια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στις αντιστάσεις ,

στους 180 βαθμούς κελσίου.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα

και ξεκινάμε να πλάθουμε τα κουλουράκια

δίνοντας τους το σχήμα που επιθυμούμε.

Μπορούμε να τα πλάσουμε σε διάφορα σχήματα για να έχουμε ποικιλία.

Προσέχουμε μόνο το μέγεθος τους να είναι σχεδόν ίδιο σε κάθε λαμαρίνα

για να τα ψήσουμε όλα το ίδιο καλά.

Χτυπάμε το αυγό και με ένα πινέλο κάνουμε επάλειψη στα κουλουράκια.

Ψήνουμε για 30 λεπτά της ώρας .

Όταν τα βγάζουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε

πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν.

 

 

Το σπίτι θα μοσχομυρίσει Πάσχα!

Ο συνδυασμός της μαστίχας με το μαχλέπι είναι η αιτία για την αίσθηση αυτή!

Δοκιμάστε τα κουλουράκια !

Απολαύστε τα και είμαι σίγουρη πως θα τα φτιάχνετε όλο τον χρόνο!

Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας ,

σας εύχομαι να έχετε καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!!!

Σας φιλώ ,

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

21 σχόλια

εύη 06/04/2017 - 00:05

Σε ευχαριστώ πολύ για όλα τα ωραία κ υγιεινά που μοιράζεσαι μαζί μας. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλη την οικογένεια.

Reply
sofia sofeto 06/04/2017 - 08:06

Κι εγώ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!! Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη@!!

Reply
Penelope 06/04/2017 - 18:22

Διαβάζονται και φαίνονται πολύ απολαυστικά Σοφία μου. Και νομίζω ότι θα έχουν “πρακτική εφαρμογή” όχι μόνον για τις ημέρες του Πάσχα.
Πολλές ευχές σ’ εσένα και την οικογένειά σου.

Reply
Ιωάννα 10/04/2023 - 17:27

Επειδή σκέφτομαι να φτιάξω τα κουλουράκια, η αναλογία 1προς 3 ποια είναι όσον αφορά υη στέβια;
Ευχαριστώ εκ υων προτέρων…

Reply
sofia sofeto 10/04/2023 - 17:34

Καλησπέρα σας. Θα βάλετε 95 γρ απ’το γλυκαντικό με στέβια 1:3. Καλή επιτυχία.

Reply
ΙΩΑΝΝΑ 11/04/2023 - 11:13

Σας ευχαριστώ πολύ!!! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!

Reply
Αλεξάνδρα 12/04/2017 - 10:34

Καλό Πάσχα κι από μένα.Ενα μεγάλο ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου χαρισατε μέσω της ιστοσελίδας σας. Η κόρη μου δεν επιτρέπεται να φάει σιτάρι. Με ποιο υλικό θα μπορουσα να αντικατάσταση το αλεύρι τύπου Μ και το σιμιγδαλι. Ευχαριστώ και πάλι.

Reply
sofia sofeto 12/04/2017 - 17:22

Να είσαι καλά!!! Βάλε μόνο ζέας.καλή επιτυχία!!!

Reply
Despina 17/07/2017 - 15:25

Στον τίτλο λέτε κουλουράκια με αλεύρι ολικής άλεσης…στα υλικά όμως δεν το είδα πουθενά! Εκτός και αν εννοείται το αλεύρι ζέας ως ολικής άλεσης. Είναι όμως; Ή μήπως μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κίτρινο αλεύρι με αλεύρο ολικής άλεσης; Μου άρεσε η συνταγή αλλά έχω αυτήν την απορία…

Reply
sofia sofeto 17/07/2017 - 15:36

Αγαπητή Δέσποινα, το αλεύρι Ζέας είναι πάντα ολικής αλέσεως. Προτιμούμε το συγκεκριμένο για την υψηλή διατροφική του αξία και τον χαμηλότερο γλυκαιμικό του δείκτη. Το αλεύρι τύπου Μ ή κίτρινο παραδοσιακό, είναι της ποικιλίας triticum durum , πλούσιο σε καροτενοειδή και χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη από τα άσπρα επεξεργασμένα αλεύρια. Αν θέλετε σίγουρη επιτυχία, φτιάξτε την συνταγή όπως έχει.

Reply
Βασιλική Βλαστου 15/04/2019 - 17:06

Σοφία αντί για ξύδι μπορούμε να βάλουμε πορτοκαλάδα; και η στεβια που βρίσκω είναι η onstevia 1:2 είναι καλή;

Reply
sofia sofeto 18/04/2019 - 00:22

Βασιλική, βεβαίως μπορείς να βάλεις χυμό πορτοκάλι. Μια χαρά είναι η στέβια σου. Καλή επιτυχία!!!

Reply
Αρετη 28/04/2019 - 02:02

Εφτιαξα σημερα τα κουλουρακια σου και ειχαν μεγαλη επιτυχια και πολυ ευπλαστη η ζυμη τους. Μπραβο σου για τις συνταγες που μας χαριζεις. Σε παρακολουθω καιρο, αλλα τωρα θελησα να σου γραψω.Εισαι εκπληκτικη. Η καλυτερη ολων και δεν ειναι φιλοφρονηση. Το πιστευω.

Reply
sofia sofeto 28/04/2019 - 05:07

Αρετή σ’ευχαριστώ πολύ ❤️ Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη ❤️

Reply
Αθανασιάδης 16/04/2020 - 17:54

Καλησπέρα και χρόνια πολλά μόλις έβαλα το ξύδι έκοψε το γάλα τι έκανα λάθος?

Reply
sofia sofeto 16/04/2020 - 18:43

Καλησπέρα σας, το ξύδι το είχατε ανακατέψει πρώτα με την σόδα;

Reply
Αμαλια Δημου 25/04/2021 - 21:37

Μπορώ να αντικαταστήσω τη στέβια με ζάχαρη καρύδας;

Reply
sofia sofeto 25/04/2021 - 22:44

Μπορείτε. Θα βάλετε την διπλάσια ποσότητα από αυτή που γράφω.

Reply
Αμαλια Δημου 29/04/2021 - 09:22

Ευχαριστώ πολύ!!! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!!

Reply
Ελένη Βλαχοπούλου 31/10/2021 - 17:14

Σοφία μου σ ευχαριστούμε για τις συνταγές που μας δίνεις….τι να πω γι αυτά τα κουλουράκια!!! Τα έφτιαξα με ζάχαρη καρύδας, αλεύρι ολικής σίτου, και αλεύρι απλό ΓΟΧ γιατί αυτά είχα στο σπίτι. Τέτοια κουλουράκια δεν έχω ξαναφάει ειλικρινά!! Να είσαι καλά κορίτσι μου και να δημιουργείς πάντα!

Reply
sofia sofeto 31/10/2021 - 19:48

Ελένη μου, συγχαρητήρια!!! Η επιτυχία της κάθε συνταγής οφείλεται κυρίως στην καλή διάθεση εκείνου που την φτιάχνει! Όταν εσύ προετοιμάζεις με αγάπη το καθετί, είναι σίγουρο πως θα έχει επιτυχία!!! Καλοφάγωτα!!!

Reply

Γράψτε απάντηση στο Αλεξάνδρα Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!