Home Super food Μουσταλευριά χωρίς…αλεύρι, χωρίς γλουτένη αλά Sofeto!

Μουσταλευριά χωρίς…αλεύρι, χωρίς γλουτένη αλά Sofeto!

by sofia sofeto
18 σχόλια

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με το που τελειώνει ο τρύγος στ’ αμπέλια, οι νοικοκυρές αρχίζουν να ετοιμάζουν τον μούστο, άλλες τον χρησιμοποιούν άμεσα , άλλες τον φτιάχνουν πετιμέζι .

Οι κουζίνες τους σε αναβρασμό !
Πρώτη τους δουλειά είναι να καθαρίσουν τον μούστο από τα “ξένα” σώματα,
η στάχτη των ξύλων πολύτιμη σύμμαχος σ’ αυτό τους το εγχείρημα…
Βράσιμο , ξάφρισμα και τέλος σούρωμα για να μείνει καθαρός ο μούστος και έτοιμος  να δώσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.
Μαζί και την υπέροχη γλυκιά γεύση του σε κάθε συνταγή!
Ο μούστος , αυτός ο θησαυρός υγείας,
 είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C
 καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. 
Είναι καλή πηγή υδατανθράκων
λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει
 κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
 Επιπλέον, έχει  αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, 
λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται
στη φλούδα των σταφυλιών.
Εδώ στο νησί φίλοι και γνωστοί όταν τρυγάνε,
δίνουν μούστο σε όσους δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.
Μια απ’ τους τυχερές υπήρξα κι εγώ ,
μιας και μια ωραία πρωία,
βρήκα μπροστά απ’ την εξώπορτα μου μια τσάντα με 2 μπουκάλια μούστου, τα είχε αφήσει νωρίς το πρωί ο γείτονας μου! Τι υπέροχο δώρο!

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τον χρησιμοποιήσω
όσο καλύτερα μπορώ.
Ρωτάω τα άλλα μέλη της οικογένειας ,
τι θα ήθελαν να τους φτιάξω…
Μουσταλευριά!!!
Πήρα για απάντηση …
…και ιδού!

Υλικά:

• 1 λίτρο μούστο καθαρισμένο
• 135 γρ. νιφάδες ή αλεύρι βρώμης (χωρίς γλουτένη)
• 1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης
• 5 καρφάκια από γαρύφαλλα
• 25 γρ. μέλι θυμαρίσιο
• λίγη κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη 
• 25 γρ. σουσάμι αναποφλοίωτο
• φρέσκα καρύδια (προαιρετικά).

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη !
Βάζουμε τον μούστο μέσα στην κατσαρόλα,
προσθέτουμε την βρώμη και την κανέλα
με τα γαρύφαλλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς σιγοβράζοντας μέχρι να πήξει το μείγμα μας!
Τέλος προσθέτουμε το μέλι από θυμάρι 
που μας χαρίζει λίγη παραπάνω γλύκα
και φυσικά άρωμα!
Σ’ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το σουσάμι και τα καρύδια, σε μεσαία θερμοκρασία
να καβουρδιστούν ελαφρώς.
Ίσα ίσα να μυρίσουν λίγο.
Βάζουμε την  μουσταλευριά μας σε μπολάκια.
Τέλος πασπαλίζουμε με κανελίτσα σε σκόνη 
και φυσικά με σουσάμι και καρύδια!
Όνειρο!
Απολαύστε την!!!
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

18 σχόλια

Ξανθή 27/09/2013 - 08:43

Υπέροχη!!! Μόλις βρω μούστο θα το δοκιμάσω.

Reply
Sofia Sofeto 29/09/2013 - 20:14

Ξανθή μου , δοκίμασε το και πες μου!

Reply
Selcouth 27/09/2013 - 11:43

Αυτή τη συνταγή θα τη δείξω σε μια φίλη μου που τρελαίνεται για μουσταλευριά! Μόλις τη φτιάξει θα τη δοκιμάσω και θα σου πω τις εντυπώσεις μας!
Οι φωτογραφίες είναι καταπληκτικές!
Πολλά φιλάκια Σοφία μου! Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!

Reply
Sofia Sofeto 29/09/2013 - 20:16

Άντε κορίτσια μου, να μου πείτε εντυπώσεις!
πολλά φιλάκια!!!!

Reply
sundayspoon 27/09/2013 - 12:43

Πολύ ωραία η μουσταλευριά σου, Σοφία μου! Πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα νόστιμη και θρεπτική με τη βρώμη! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ μου, αλλά θα την έτρωγα ευχαρίστως από τα ταλαντούχα χεράκια σου!
Φιλιά πολλά!

Reply
Sofia Sofeto 29/09/2013 - 20:17

Αναστασία μου, είναι πανεύκολη η παρασκευή της, φτάνει να βρεις μούστο.
Η βρώμη την κάνει πιο υγιεινή επιλογή!
Φιλάκια πολλά!!!

Reply
Ερμιόνη 27/09/2013 - 13:28

Μουσταλευριά με βρώμη!
Πολύ μου αρέσει η ιδέα σου Σοφάκι!
Σε φιλώ!

Reply
Sofia Sofeto 29/09/2013 - 20:19

Ερμιόνη είναι πολύ νόστιμη και θρεπτική επιλογή για τα παιδάκια μας και όχι μόνο…
φιλάκια!!!!

Reply
Lila Xagorari 28/09/2013 - 04:47

Έχω μείνει άφωνη, μπράβο σου, μπόμπα βιταμινών και φυτικών ινών η μουσταλευριά σου!!!!!!!!!

Reply
Sofia Sofeto 29/09/2013 - 20:21

Λίλα , όπως τα λές…βόμβα απόλαυσης θα συμπληρώσω εγώ!

Reply
Create Taste 28/09/2013 - 12:45

Και η συνταγούλα πολύ καλή αλλά ακόμη καλύτερο το σερβίρισμα!

Reply
Sofia Sofeto 29/09/2013 - 20:22

Ω! ευχαριστώ πολύ καλή μου!

Reply
Silena 28/09/2013 - 16:03

Υπέροχη εκδοχή της μουσταλευριάς!!!!
Καταπληκτική ιδέα, θα τη δοκιμάσω μόλις μπορέσω να βρω μούστο!!!!
Καλό ΣΚ! Φιλιά!

Reply
Sofia Sofeto 29/09/2013 - 20:23

Περιμένω κι από εσένα εντυπώσεις!
Φιλάκια!!!

Reply
Neli 09/10/2013 - 22:51

Ωραία συνταγή και ευκολη θα τη φτιαξω γιατι εχουμε μουστο ,και μου αρεσει η μουσταλευρια,πολλα πολλα φιλια.

Reply
nassia 18/09/2017 - 12:28

Καλησπέρα πολύ ωραία η συνταγή σας και θα δοκιμαστεί σίγουρα.
Ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό διατηρείται η μουσταλευριά και αν θέλει ψυγείο ή όχι:

Reply
Δήμητρα78 06/09/2020 - 20:36

Καλησπέρα..
Θα μπορούσα να φτιάξω την συνταγή αυτή αλλά αντί για βρωμη να βάλω ίνες βρώμης;;;;

Reply
sofia sofeto 15/09/2020 - 23:37

Καλησπέρα σας. Θα μπορούσε να γίνει αλλά δεν το προτείνω γιατί η αναλογία θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την βρώμη καθώς όπως ίσως γνωρίζετε οι ίνες βρώμης έχουν διαφορετική συμπεριφορά, αλλά κυρίως γιατί σε κουβέντα που είχα με διατροφολογο μου συνέστησε να μην χρησιμοποιώ προϊόντα με ίνες αυτού του είδους, καθώς επιβαρύνουν το έντερο.

Reply

Γράψτε απάντηση στο Δήμητρα78 Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!