Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Κοιλιοκάκη! Αυτοάνοσο ξανά… Διατροφή χωρίς γλουτένη.

Κοιλιοκάκη! Αυτοάνοσο ξανά… Διατροφή χωρίς γλουτένη.

by sofia sofeto
2 σχόλια
Κείμενο, φωτογραφία, συνταγές, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Ο Μάϊος είναι ένας σημαντικός μήνας ενημέρωσης για την κοιλιοκάκη. Η 16η του μηνός, είναι η μέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης 
σχετικά με την νόσο.

Η περιπέτεια μου με το αυτοάνοσο αυτό νόσημα, ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα.
Κάποιοι ίσως αναρωτιέστε τι είναι
ακριβώς η κοιλιοκάκη.
Ποια είναι η σχέση της με την γλουτένη.

Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία του ασθενούς να καταναλώσει ακόμα και ίχνη γλουτένης.
Με λίγα λόγια, εφόσον δεν είμαι ειδικός για να πω περισσότερες λεπτομέρειες, θα σας πω τι είναι.
Είναι λοιπόν ένα αυτοάνοσο νόσημα
στο οποίο ο οργανισμός μας αντιδρά
στην γλουτένη.
Μια πρωτεΐνη που συναντάμε στα προϊόντα σίτου, στο κριθάρι, στη σίκαλη κ.α.
Έτσι δημιουργούνται φλεγμονές
στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε ατροφία των λαχνών του, με αποτέλεσμα την δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από τον οργανισμό μας.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση είναι η πλήρης αποχή,
διά βίου, από τροφές που περιέχουν γλουτένη αλλά και ίχνη αυτής.

Τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι πάντα εμφανή.
Συνήθως σχετίζονται με γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Όμως κάτι τέτοιο από μόνο του,
συχνά μας μπερδεύει και θεωρούμε
πως η δυσφορία αυτή που νιώθουμε, μάλλον οφείλεται σε τρόφιμα που συχνά ενοχοποιούνται
για τέτοιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως είναι τα όσπρια, τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή κάποιες άλλες τροφές που πιστεύουμε πως μας ενοχλούν.

Στην δική μου περίπτωση οι ενοχλήσεις αυτές, το τελευταίο διάστημα, είχαν γίνει πολύ πιο έντονες
απ’το παρελθόν.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που “χτύπησε το καμπανάκι” ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει, ήταν οι εξετάσεις αίματος που έκανα στα πλαίσια
του συνηθισμένου ελέγχου.
Εκεί λοιπόν φάνηκε πως είχε απορρυθμιστεί ο θυρεοειδής μου, (πάσχω από υποθυρεοειδισμό)
και τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα μου,
όπως και η φεριτίνη, ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Με τον γιατρό μου, δοκιμάσαμε κάποια διαφορετικά σχήματα φαρμάκων για να δούμε την αντίδραση του οργανισμού μου. Δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Αμέσως ο γιατρός με παρέπεμψε
σε γαστρεντερολόγο ώστε να ελέγξουμε την πιθανότητα της κοιλιοκάκης.
Έκανα λοιπόν τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο αντισωμάτων. Συνέχισα με γαστροσκόπηση και λήψη δείγματος για βιοψία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν αυτό που υποπτευόταν απ’την αρχή ο γιατρός μου.
Αυτοάνοσο ξανά

Απ’την αρχή της διάγνωσης μου,
ένιωθα ότι το να γνωρίζω τελικά
τι έχω πάθει, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για  την σωστή αντιμετώπιση της νέας αυτής πραγματικότητας μου.

Ο συνδυασμός της κοιλιοκάκης
με τον διαβήτη τύπου 1
είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση.

Στην αγορά πλέον υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη και είναι κατάλληλα για άτομα με κοιλιοκάκη ή αλλεργία στην γλουτένη.
Δυστυχώς όμως τα περισσότερα προϊόντα από αυτά περιέχουν πρώτες ύλες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, με ζάχαρη και συνδυάζονται
με χαμηλή διατροφική αξία.
Ένα άλλο θέμα που με δυσκολεύει
στο να βρω εύκολα πρώτες ύλες,
είναι ότι πολλά προϊόντα που φαινομενικά δεν περιέχουν γλουτένη,
όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί
και τα όσπρια, συχνά περιέχουν ίχνη
καθώς η επεξεργασία και η συσκευασία τους γίνεται σε χώρους που ταυτόχρονα επεξεργάζονται και πρώτες ύλες με γλουτένη, όπως είναι τα δημητριακά, τα άλευρα κ.τ.λ.

Επίσης σημαντικά θέματα προκύπτουν σχετικά με την διατροφή εκτός σπιτιού.
Με το κατά πόσο ασφαλής είναι η επιλογή ενός εστιατορίου, καθώς μια σαλάτα αν επιλέξουμε να φάμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιέχει ίχνη γλουτένης, αν για παράδειγμα το μαχαίρι που έκοψαν τα λαχανικά, μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί
για να κόψει ψωμί…

Το θετικό είναι πως λόγω πλέον της ενημέρωσης για την κοιλιοκάκη, αλλά και της τάσης για διατροφή
χωρίς γλουτένη, έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, οι επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για να έχουν κουζίνα χωρίς γλουτένη.
Ο κόσμος της εστίασης, πρέπει να καταλάβει πως η διατροφή αυτή δεν είναι μια ακόμα διατροφική μόδα, αλλά η μοναδική θεραπεία για όλους εμάς που καθημερινά παλεύουμε με το αυτοάνοσο αυτό νόσημα.
Η υπευθυνότητα ή αντίθετα η ανευθυνότητα τους, επηρεάζει την υγεία μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ασφαλείς, χρειαζόμαστε συμπαράσταση μα πρώτα απ’όλα ειλικρινή αντιμετώπιση.

Όσοι με παρακολουθείτε στα 8 χρόνια
που διατηρώ το Sofeto.gr,
ξέρετε πως η προσπάθεια μου για υγιεινή διατροφή, με συνταγές που είναι κατάλληλες για άτομα με διαβήτη, όπως είμαι εγώ αλλά και ο μικρός μου γιος, έχει σαν βάση της την ποιότητα των πρώτων υλών αλλά και των τρόπων επεξεργασίας της τροφής αυτής.
Σκοπός μου είναι να συνεχίσω να κάνω
το ίδιο και με τις συνταγές χωρίς γλουτένη!

Τέτοιες σας έχω παρουσιάσει εδώ και χρόνια, στην προσπάθεια μου να καλύψω εκτός από τους διαβητικούς φίλους και τους κοιλιοκακικούς.
Τώρα πια, θα βλέπετε πολύ περισσότερες τέτοιες συνταγές και ιδέες για καλύτερη διατροφή.
Δείτε τις μέχρι τώρα gluten free συνταγές μου εδώ.

Με την υπόσχεση πως
τα καλύτερα έρχονται,
θα σας αποχαιρετήσω με ένα χαμόγελο!
Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

2 σχόλια

Ελενη 14/05/2020 - 14:17

Καλησπέρα ! Το ξέρεις ότι μου αρέσει η γραφή σου, ο τρόπος που περνάς κάποια θέματα. Για αυτό, και αυτό το άρθρο-καταθεση ψυχής άγγιξε και την δική μου. Γνωρίζω ότι θα διαβεις ένα δύσκολο δρόμο, αλλά με τη δυναμικότητα που σε χαρακτηρίζει, θα βγεις πιο δυνατή!! Τα φιλιά μου και το σεβασμό μου.

Reply
sofia sofeto 14/05/2020 - 18:01

Σε ευχαριστώ αγαπημένη μου φίλη για την ανάγνωση, αλλά περισσότερο για την πολύχρονη αγάπη σου ♥️

Reply

Γράψτε απάντηση στο Ελενη Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!