Home Super food Υγιεινό παστέλι με μέλι αλά Sofeto!

Υγιεινό παστέλι με μέλι αλά Sofeto!

by sofia sofeto
38 Σχόλια
 

 

Το παστέλι είναι ένα γλυκό από σουσάμι και μέλι .
 Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε ,
ασβέστιο , φώσφορο ,κάλιο ,μαγνήσιο , σίδηρο.
 Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου.
Προς το τέλος του 20ου αιώνα, το παστέλι κυκλοφορούσε στην Ελλάδα συσκευασμένο σε παραλληλόγραμμα τεμάχια των 120-150 γραμμαρίων με αρκετά μαλακή υφή (μελάτο). 
Σήμερα το παστέλι βρίσκεται στην αγορά και σε μικρότερες συσκευασίες ,
αλλά και σε προϊόντα με διαφορετική υφή (μελάτο, τραγανό).
 Υπάρχουν δε και άλλα γλυκά προϊόντα,
 στα οποία το σουσάμι έχει αντικατασταθεί από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα κυρίως).
Το παστέλι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.
Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο[1] κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.:
ἱστάντες δὲ τοὺς χοροὺς τρωκτὰ σησάμου τε καὶ μέλιτος ἐποιήσαντο νόμον φέρεσθαι, ἵνα ἁρπάζοντες οἱ τῶν Κερκυραίων παῖδες ἔχοιεν τροφήν
αλλά και 1000 χρόνια αργότερα, τον 5ο αιώνα μ.Χ. από τον λεξικογράφο Ησύχιο[2]:
<σησάμη>· σησαμίς. καὶ πλακοῦς ἐκ σησάμης
Πηγή : Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 
 
 Γεια σας φίλοι μου!
Στην εισαγωγή της ανάρτησης μου ,
σας έκανα ένα μικρό αφιέρωμα για το υπέροχο γλύκισμα
που θα σας παρουσιάσω σήμερα. 
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για διάφορες συνταγές ,
είδα διάφορες απόψεις για το πως φτιάχνει κάποιος το λατρεμένο μου παστέλι.
Όσες συνταγές περιείχαν ζάχαρη και γλυκόζη απορρίφθηκαν  χωρίς δεύτερη σκέψη!
Δεν νοείται παστέλι με τα παραπάνω υλικά,
είναι μια απομίμηση…
Μόνο με μέλι !
Είδα λοιπόν συνταγές με μέλι…
…Το βράζουμε λένε και αφαιρούμε τον αφρό…
Ορίστε;;;
Η καταστροφή σε όλο της το μεγαλείο!!!
Γιατί τόση καταστροφολογία αδέρφια μου;
 Τι σας έκανε το μελάκι και το βράζετε;
 Πάει , σκέφτηκα ,
 δεν θα το φτιάξω το παστελάκι μου…
Όντας  όμως πεισματάρικο ον ,
είπα μέσα μου…και δεν δοκιμάζω!
Υλικά:
20 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
40 γρ. αμύγδαλα  χοντροκομμένα
35 γρ. λιναρόσπορο 
40 γρ. σουσάμι
20 γρ. σταφίδες
20 γρ. ξηρά σύκα  χοντροκομμένα
20 γρ. goji 
40 γρ. νιφάδες ζέας
20 γρ. νιφάδες βρώμης
120 γρ. μέλι από έλατο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη  .  
 
     
Πήρα που λέτε , όλα τα υλικά και ξεκίνησα…
Έβαλα όλα τα υλικά μου εκτός απ’ το μέλι και τον χυμό λεμονιού,
 μέσα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι  .
Άναψα την φωτιά στην αρχή στο δυνατό
 και μετά το χαμήλωσα σε μεσαία θερμοκρασία.
Ανακάτεψα συνεχώς  και σιγοέψησα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς
 και να μυρίσουν λίγο.
Τα έβαλα σ’ ένα πιάτο ,
έσβησα την φωτιά και έβαλα το τηγάνι πάλι πάνω στο μάτι της κουζίνας.
Έριξα μέσα το μέλι και τον χυμό λεμονιού,
ανακάτεψα με μια ξύλινη σπάτουλα να ενωθούν.
με την ζέστη που είχε το τηγάνι το μέλι ρευστοποιήθηκε.
Τότε έριξα μέσα όλα τα υλικά που είχα το πιάτο .
Ανακάτεψα σιγά σιγά με την σπάτουλα για να ενωθούν όλα με το μέλι.
 
Σ’ ένα δίσκο έστρωσα μια λαδόκολλα ,
έριξα πάνω της όλο το μείγμα του παστελιού,
από πάνω έβαλα άλλη μια ίδιου μεγέθους λαδόκολλα
και μ ‘ ένα πλάστη  μικρό άρχισα να πιέζω για να απλώσω το παστέλι μου.
Πρόσεξα να έχει όσο γίνεται ίδιο πάχος παντού.
Ξεκόλλησα την πάνω λαδόκολλα με προσοχή 
και με την βοήθεια ενός εργαλείου κοπής της πίτσας,
άρχισα να κόβω τα κομμάτια μου.
Τα άφησα να κρυώσουν και να σφίξουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε 2 ώρες περίπου είχαν σφίξει
 και μπορούσα με την βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας να τα ξεκολλήσω
 και να τα απολαύσω….
Μμμμ!!! δεν σας λέω τίποτα άλλο παρά μόνο ότι έγινε η μάχη του παστελιού ,
ανάμεσα σε κόρη και  πατέρα και στην μέση η μάνα!!!
 Τα τυλιγμένα της τελευταίας φωτογραφίας είναι απ’ την δεύτερη δόση που έφτιαξα!
Τα πρώτα δεν πρόλαβα να τα τυλίξω…
Ηθικό δίδαγμα…
Ο επιμένων νικά!
Υδατάνθρακες: 54,54 / 100 γρ.
Λιπαρά : 18,1 / 100 γρ.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

38 Σχόλια

Ketty Valenti 29/01/2013 - 17:44

Ciao da un pò non venivo a trovarti causa il mio malessere da influenza,ora tutto ok!
Particolarissima la tua ricetta,complimenti davvero!
Un caro saluto
Zagara & Cedro

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:07

Grazie per la visita, trasmettere la malattia, spero che tutto vada bene ora!

Reply
Μάρσι 29/01/2013 - 18:00

Το λατρεύω κι εγώ το παστέλι. Είμαι φαν του τραγανού. Το μελάτο με ενοχλεί που μια δαγκωματιά είναι σαν να τραβάς τσίχλα. Κι έχεις δίκιο πως τα αγοραστά κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι. Φουλ στις ζάχαρες και στις γλυκόζες!
Μπράβο Σοφία!

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:10

Γεια σου Μάρσι, το δικό μου δεν είναι σαν τσίχλα, σίγουρα όμως δεν είναι και τραγανό όπως το θέλεις εσύ.
Κάνε μια δοκιμούλα μήπως σ αρέσει!

Reply
Ely 29/01/2013 - 18:17

Μου αρέσει το μέλι! Τι ευχάριστη μια καλή συνταγή! Συγχαρητήρια, ένα φιλί και μια αγκαλιά! <3

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:13

Ευχαριστώ πολύ Έλη μου!

Reply
ΕΛΕΝΗ 29/01/2013 - 18:57

Σοφάκι μου τέλειο!Εννοείται πως το παστέλι πρέπει να γίνεται μόνο με μέλι, μπράβο!!!
Φιλιά!

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:13

Ευχαριστώ Ελένη μου!

Reply
Eri 29/01/2013 - 20:51

Τέλειο Σοφία μου και δείχνει υπέροχο με όλα τα καλούδια μέσα, μου αρέσουν τα μαλακά παστέλια κ έτσι προτιμώ το μέλι στην σύσταση τους, υπέροχα!

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:14

Γεια σου Έρη μου , έχεις δίκιο , δεν συγκρίνεται με το μέλι!

Reply
Ξανθή 29/01/2013 - 21:05

Σοφία ο άντρας μου τρελαίνεται για παστέλι,μια φορά δοκίμασε ένας φίλος δίπλα μου να φτιάξει με τις συνταγές του διαδικτύου και το αποτέλεσμα δεν τους άρεσε. Επιπλέον η μεγάλη απορία ήταν γιατί όλες έλεγαν να ζεστάνεις πολύ το μέλι οπότε θεωρούσαν ότι έτσι καταστρέφεται.Θα του δείξω τη συνταγή σου.

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:15

Γεια σου Ξανθή , ελπίζω να την φτιάξετε και να σας αρέσει, καλό βράδυ!

Reply
Penelope 30/01/2013 - 10:56

Σοφία μας, το παστέλι είναι ένα γλυκό, που στο σπίτι μας, είναι πάντα σε επαρκή ποσότητα και δεν το αφήνει κανείς μας να πάει χαμένο :-))

Και σαφώς πάντα παρασκευασμένο με μέλι.
Το έκανες τέλειο.

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:17

Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου,
μπράβο που τρώτε το πιο υπέροχο και σούπερ υγιεινό γλυκάκι του κόσμου!

Reply
sundayspoon 30/01/2013 - 10:57

Υπέροχο είναι με όλα αυτά τα ωραία υλικά που έχεις βάλει! Καλά έκανες και το έφτιαξες με τον δικό σου τρόπο! Νομίζω ότι το αποτέλεσμα σε δικαίωσε απόλυτα!!! Μπράβο!

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:20

Ευχαριστώ πολύ και χαρά μου που το μοιράζομαι μαζί σας!
Καλό ξημέρωμα αγαπητή μου φίλη!

Reply
Ερμιόνη 30/01/2013 - 13:11

Πολύ πληθωρικό το παστέλι σου Σοφία!
Νόστιμο και πολύ θρεπτικό!
Φιλιά!

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:21

Ότι πρέπει για τα παιδάκια μας Ερμιονη μου,
καλό σου ξημέρωμα!

Reply
CuorediSedano 30/01/2013 - 17:19

Ottima ricetta!!!
Complimenti!

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:25

La ringrazio molto il mio caro amico!

Reply
areti boboti 30/01/2013 - 21:14

Καλως σε βρισκω Σοφια! Το blog σου ειναι πολυ ενδιαφερον και η δουλεια που κανεις εξαιρετικη! Το παστελι φαινεται υπεροχο!Καλη συνεχεια σου ευχομαι! Θα σε επισκεπτομαι συχνα! Σε φιλω!!!

Reply
Sofia Sofeto 30/01/2013 - 21:32

Καλησπέρα Αρετή μου ,
καλώς βρεθήκαμε!
Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ,
είδα το blog σου και είναι καταπληκτικά αυτά που φτιάχνεις!
Καλό ξημέρωμα!

Reply
Selcouth 31/01/2013 - 07:19

Χα,χα,χα,χα,χα! Αυτή τη μάχη με ‘σένα στη μέση, θα ήθελα να τη δω! Πολύ ωραία τα παστελάκια Σοφία μου! Βγαίνουν μελάτα ή πιο τραγανά;
Πολλά πολλά φιλιά! Να έχεις μια όμορφη και γλυκιά μέρα!

Reply
Sofia Sofeto 31/01/2013 - 14:40

Γεια σου! Τα παστέλια μου είναι ενδιάμεσα…ούτε πολύ μαλακά να κολλάνε στα δόντια, ούτε πολύ τραγανά να σου σπάνε τα δόντια… Μια δοκιμή θα σε πείσει! Φιλάκια!!!

Reply
Kitchen Stories 31/01/2013 - 21:34

Εντυπωσιακή η ιδέα σου αλλά και ο συνδυασμός των υλικών. Τα δε χρώματα από τα goji και όχι μόνον τα κάνουν μοναδικά!

Z.

Reply
Sofia Sofeto 02/02/2013 - 21:39

Ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου!

Reply
maria bouki 24/03/2013 - 10:38

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
Μολις ανακαλυψα το blog.Το πρωτο που θα φτιαξω ειναι το παστελι.εψαχνα για μια συνταγη και ειναι η μονη που με ενθουσιασε γιατι εχει τα αγαπημενα μου goji που τα λατρευω.τα χρησιμοποιω σε καθημερινη βαση οπως και το σουσαμι και τους ξηρους καρπους.με αυτα και με υγιεινη διατροφη εριξα μεσα σε δυο μηνες την χοληστερινη μου χωρις να παρω χαπια που μου εδινε ο γιατρος.ειμαι πολυ εναντιον των φαρμακων.πιστευω οτι η υγειινη διατροφη οπως και τα βοτανα που τα χρησιμοποιω πολυ ειναι το καλυτερο για την υγεια του οργανισμου μας.
Ανυπομονω να φτιαξω το παστελι και θα σας πω τα αποτελεσματα!!!
φιλια!!!!

Reply
Sofia Sofeto 25/03/2013 - 23:40

Καλώς ήρθες στην κουζίνα μου Μαρία μου!
Χαίρομαι που είσαι “ψαγμένη” σε θέματα διατροφής , είναι ότι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.
Ελπίζω να σου αρέσει το παστέλι μου και να το απολαύσεις!
Περιμένω τα νέα σου!

Reply
popi konsta 12/01/2014 - 13:22

Τ Ε Λ ΕΙ Ο!!! Έβαλα αντί για φυστίκια φουντούκια και κράμπερι μαζί με τις σταφίδες, τέλειο όχι μόνο στη γεύση αλλά και στα αρώματα.Σ΄ ευχαριστώ που έχεις και τους υδατάνθρακες με απαλλάσσεις από τον κόπο να τους υπολογίζω.. Δεν ξέρω αν προλάβουν να φάνε τα παιδιά μου!!

Reply
Sofia Sofeto 12/01/2014 - 15:45

Πηνελόπη μου πολύ χαίρομαι πραγματικά όταν βλέπω ανθρώπους να δοκιμάζουν τις συνταγές μου και μετά να σχολιάζουν!
Σ’ ευχαριστώ πολύ που με εμπιστεύτηκες και που μου έγραψες τις εντυπώσεις σου! Πολλά φιλάκια!!!

Reply
ΑΝΤΙΓΟΝΗ 19/01/2015 - 15:59

Καλησπέρα, μόλις διάβασα την συνταγή φαίνεται φανταστική, αλλά πριν την δοκιμάσω ήθελα να ρωτήσω κάτι. Αν το ψήσω και ελάχιστα στο φούρνο θα γίνει πιο τραγανό???

ευχαριστώ πολυ!!!

Reply
sofia sofeto 19/01/2015 - 16:31

Γεια σου Αντιγόνη !
Θα σου πρότεινα να μην το ψήσεις γιατί θα καταστραφούν με την υψηλή θερμοκρασία τα ευεργετικά συστατικά του μελιού και δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θες, μόνο με ζάχαρη και γλυκόζη θα έχεις τραγανό παστέλι, όχι με σκέτο μέλι.
Η διαφορά αυτής της συνταγής είναι πως έχουμε ένα πάρα πολύ γευστικό αποτέλεσμα , κρατώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά των υλικών του , που είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας. Καλή επιτυχία σου εύχομαι αν το δοκιμάσεις.

Reply
Ανώνυμος 20/01/2015 - 09:15

Καλημέρα, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την συμβουλή, θα συμφωνήσω μαζί σου και θα προτιμήσω τις θρεπτικές ιδιότητες από την τραγανή σύσταση!! καλή συνέχεια….. 🙂

Reply
Νατάσα 10/07/2015 - 18:09

Συγχαρητηρια γιατι στις συνταγες σας χρησιμοποιειτε πραγματικα εναλλακτικα και υγιεινα υλικα και μαγειρεμενα με σωστο και οχι καταστροφικο τροπο. Μπραβο γιατι χρειαζεται να μαθουμε επιτελους να μαγειρευουμε και να τρεφομαστε σωστα και οι εναλλακτικες στο διαδικτυο αλλα και γενικοτερα ειναι ελαχιστες. Η παραδοσιακη μαγειρικη της μαμας και της γιαγιας μπορει να ειναι νοστιμη αλλα δεν ειναι παντα υγιεινη. Καλη συνεχεια ευχομαι

Reply
Λαμπρινη Ζωη 12/08/2016 - 14:57

Μόλις το φτιάξαμε με τον γιο μου κ κοντεψαμε να φάμε όλο το μείγμα δοκιμάζοντας. Απίθανη γεύση κ φυσικά πολύ υγειινο. Είμαι περίεργη αν θα βγει τραγανο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υπέροχη συνταγή, Σοφία.

Reply
sofia sofeto 12/08/2016 - 15:44

Λαμπρινή μου καλοφάγωτο!!! Δεν γίνεται τραγανό, κανένα παστέλι μόνο με μέλι δεν γίνεται τραγανό. Μόνο όσα περιέχουν ζάχαρη και σιρόπι γλυκόζης γίνονται γιατί τα βράζουν και καραμελώνουν. Φιλάκια!!!

Reply
Χριστίνα 05/06/2017 - 21:10

Το έφτιαξα ήδη 2 φορές και έγινε ανάρπαστο! Αντί για σταφίδες, έβαλα blueberries και αποξηραμένες φράουλες! Καταπληκτικό κολατσιό για το σχολείο της κόρης μου!

Reply
sofia sofeto 05/06/2017 - 21:18

Χριστίνα νομίζω πως το απογείωσες!!!!
Μπράβο!!!! Θα είναι καταπληκτικό!!!

Reply

Γράψτε απάντηση στο Ερμιόνη Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More