Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Τάρτα με βουβαλίσιο καβουρμά !

Τάρτα με βουβαλίσιο καβουρμά !

by sofia sofeto
8 σχόλια
019

 

 Μαζί σας ξανά! Τι σας έχω σήμερα ;
Μα τι άλλο; 
Μια βόλτα σε υγιεινές γεύσεις!!
 
Η λίμνη της Κερκίνης είναι μια
εξαιρετικού κάλλους περιοχή της χώρας.
Ιδανικό περιβάλλον για την επιβίωση ενός ζωντανού, που τα τελευταία χρόνια κατέχει σημαντική θέση στις διατροφικές προτιμήσεις ανθρώπων,  που ασχολούνται με την ποιοτική
και υγιεινή διατροφή.

Το κρέας του βουβαλιού διακρίνεται για την πλούσια θρεπτική αξία του και αποτελεί σημαντική πηγή σε σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη Α.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του βουβαλίσιου κρέατος
είναι τα χαμηλά λιπαρά του (1,3 – 1,8% ),
ακόμα λιγότερα και από του κοτόπουλου!

Όταν είχα στα χέρια μου τον βουβαλίσιο καβουρμά,
 με 4% λιπαρά παρακαλώ, σκέφτηκα πως θα ήταν υπέροχος σε μια τάρτα  
μαζί με τις αγαπημένες μου αγκινάρες!
Ακολουθήστε με λοιπόν!


Υλικά:

 Για την βάση της τάρτας:

•75 γρ. ελαιόλαδο
•100 γρ. μπύρα
•200 γρ. αλεύρι ολικής
•75 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
•1,5 κ.γ μπέικιν πάουντερ
•μια πρέζα αλάτι
•μια πρέζα τριμμένο καρδάμωμο (κακουλέ)
•μια πρέζα  τζίντζερ σε σκόνη
•1 κ.σ ξηρό τριμμένο δυόσμο.

Διατροφική ανάλυση της βάσης ανά 100 γρ: 

Για την γέμιση :

•2 πράσα ( το άσπρο τρυφερό μέρος τους )
•1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•1 σκελίδα σκόρδου
•1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
•1/2  ποτηράκι του κρασιού άσπρο ξηρό κρασί
•λίγο μαύρο πιπέρι
•λίγο πιπέρι καγιέν ( προαιρετικά )
αλάτι
•4 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
•100 ml κεφίρ
•40 γρ. τυρί κοπανιστή ή μπλε τυρί
•190 γρ. βουβαλίσιος καβουρμάς (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε έναν καβουρμά της προτίμησης σας.)

•160 γρ. φέτα
•100 γρ. καρδιές αγκινάρας βρασμένες στον ατμό
ηλιόσποροι.

Διατροφική ανάλυση της γέμισης ανά 100 γρ:

 

022

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη της τάρτας.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και την μπύρα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κάρδαμο, το τζίντζερ, το αλάτι και τον δυόσμο.
Στην συνέχεια ρίχνουμε και τα αλεύρια μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Η ζύμη μας είναι σφικτή .

Την ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη 
και την τοποθετούμε  σε μια ταρτιέρα
 που έχουμε περάσει λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο.
Την τοποθετούμε ομοιόμορφα
 και με ένα πιρούνι κάνουμε τρυπίτσες στην επιφάνεια της.

Τοποθετούμε μια λαδόκολλα από πάνω κομμένη στο σχήμα της τάρτας.

Ρίχνουμε φασόλια ή άλλα όσπρια πάνω στην λαδόκολλα, για να μην φουσκώσει όταν θα ψηθεί.
Έχουμε ανάψει τον φούρνο στους 160 βαθμούς
 και ψήνουμε στον αέρα για 15 λεπτά.

Παράλληλα έχουμε ρίξει μέσα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, τα πράσα σε ροδέλες, την πιπεριά.
Επιπλέον το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Ανάβουμε σε μεσαία θερμοκρασία για να τα μαλακώσουμε.

Έχουμε σκεπάσει με καπάκι για να μην χάσουμε την υγρασία τους.
Όταν δούμε πως έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα πιπέρια και το λάδι.
 Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε στο τέλος το κρασί. Αφήνουμε ανοικτό το καπάκι για να εξατμιστούν τα υγρά .

Αποσύρουμε από την φωτιά
και στην συνέχεια διαλύουμε μέσα στο κεφίρ την κοπανιστή μας. Τρίβουμε επίσης την φέτα στον τρίφτη και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.

Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε  το ελαιόλαδο 
και τον καβουρμά κομμένο σε μικρά κομματάκια.

Η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Την προσθέτουμε ομοιόμορφα πάνω στην βάση της τάρτας.Τέλος τοποθετούμε περιμετρικά τις αγκινάρες, που έχουμε κόψει σε φέτες.

Πασπαλίζουμε από πάνω με ηλιόσπορους .
Η τάρτα μας είναι έτοιμη να μπει εκ νέου στον φούρνο. Διατηρούμε την ίδια θερμοκρασία
 και ψήνουμε στον αέρα για άλλα 15 – 20  λεπτά.
Ευωδιαστή και λαχταριστή 
αυτή η τάρτα υπόσχεται, με την πρώτη ματιά, 
απόλαυση!
Μην ξεχνάτε φίλοι μου ,
οι πρώτες ύλες κάνουν την διαφορά!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

8 σχόλια

Ariadni St. 24/06/2014 - 13:10

ήρθες στα μερη μας!!!!!!!!!!!!! Μπραβο!

Reply
Martha 24/06/2014 - 14:43

Σοφία μου έμεινα με το στόμα ανοιχτό! Τι’ναι αυτό βρε μανούλα μου! Αχχχ πρωί πρωίιι! Και συμφωνώ απολύτως μαζί σου! Οι καλές πρώτες ύλες κάνουν τη διαφορά!

Reply
Ερμιόνη 24/06/2014 - 17:19

Πάρα πολύ πλούσια σε γεύση και χορταστική τάρτα!
Προσωπικά απολαμβάνω αυτές τις αναρτήσεις με τα γευστικά ταξίδια στη χώρα μας!
Τα φιλιά μου!

Reply
Μarion, 25/06/2014 - 09:31

Καλημέρα Σοφία.
Πολύ ωραία μέρη επισκέφτηκες. Η Κερκίνη φαντατική. Και τα προϊόντα της επίσης.
Καβουρμά πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω.
Η τάρτα τουσ πολύ ωραία.

Reply
- spoonstories- 25/06/2014 - 11:28

Τι ωραία υλικά είναι αυτά?Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου καβουρμά! Μου κίνησες την περιέργεια. Είμαι σίγουρη πως αξίζει τον κόπο!!

Reply
peps 26/06/2014 - 06:41

Θα ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω αυτή τη τάρτα!!!!
Μ’ αρέσει πολύ ο καβουρμάς και όλα τα υπόλοιπα υλικά που έβαλες!!!
Πολύ πλούσια γεύση!!!
Καλημέρα!!

Reply
grEAT 26/06/2014 - 14:08

τελεια τελεια! μπραβο!!!
εγω τωρα ζηλευω με τις βολτες που κοβεις ανα την ελλαδα!!! :)))

Reply

Γράψτε απάντηση στο Ερμιόνη Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!