Home Uncategorized Τάρτα με κινόα , χειροποίητη σοκολάτα και μαριναρισμένες μπανάνες.

Τάρτα με κινόα , χειροποίητη σοκολάτα και μαριναρισμένες μπανάνες.

by sofia sofeto
3 Σχόλια

011

Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές ,
τα παιδάκια μας ενθουσιάζονται όλο και περισσότερο!
Μαζί τους κι εμείς χαιρόμαστε , ψάχνουμε τρόπους να ικανοποιήσουμε ,
όσο μπορούμε, τις επιθυμίες τους.
Όλα τα μικρά μας « βασανάκια » ,
έχουν από καιρό στο μυαλό τους τι θα ζητήσουν απ’ τον αγαπημένο Άγιο Βασίλη !

Έτσι και η μικρή μου έχει κάνει την παραγγελία της !
Ένα πρωί που ξύπνησε για το νηπιαγωγείο , με ρωτάει :
« Μαμά , πότε θα στείλω το γράμμα στον Άη Βασίλη ; »
Της απαντώ πως και τώρα μπορεί ,

για να φτάσει νωρίς και να έχει χρόνο να προετοιμάσει το δώρο της μαζί με τα ξωτικά του που τον βοηθούν.
Οι απορίες της πολλές, προσπαθούσα να απαντήσω σε όλες….
Κάποια στιγμή την είδα να έχει ένα βλέμμα αγχωμένο…
«Μαμά , ο Άγιος Βασίλης θα μοιράσει τόσα δώρα… θα πεινάει ο κακομοίρης,
πρέπει να του έχουμε αφήσει δίπλα στο δέντρο κάτι να φάει …»
Η αλήθεια είναι πως ενθουσιάστηκα με τα λόγια της.
Αρχικά γιατί χάρηκα που σκέφτεται πως και οι άλλοι έχουν ανάγκες
και δεν την νοιάζει μόνο ο εαυτός της ,
και φυσικά γιατί μου έδωσε το κίνητρο να φανταστώ τι θα μπορούσε να αρέσει
στον Άγιο Βασίλη να φάει όταν θα μας « επισκεφτεί »…

Τελικά αποφάσισα πως ο πιο κατάλληλος για να απαντήσει στην απορία μου ,
δεν ήταν άλλος από το ίδιο το κοριτσάκι μου…
Η γνώμη της ήταν η πηγή της έμπνευσης μου
για την συνταγή που θα σας παρουσιάσω!

« Σοκολάτα και μπανάνα να έχει μαμά! »

Θυμήθηκα λοιπόν την αγαπημένη μου τάρτα!
Σκέφτηκα πως αν ήμουν Άγιος Βασίλης θα την «τσάκιζα» …. Χο , χο , χο ,χο !!!!

034

Υλικά:

Για την βάση :

70 γρ. κινόα
80 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. νερό
1 σφηνάκι ούζο
1 αυγό
30 γρ. ταχίνι
150 γρ. στέβια κρυσταλλική ( με αναλογία 1: 1 με την ζάχαρη )
70 γρ. αλεύρι ζέας ή σταρένιο ολικής αλέσεως
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Για την σοκολάτα :

55 γρ. βούτυρο κακάο
20 γρ. λάδι καρύδας
100 γρ. . στέβια κρυσταλλική ( με αναλογία 1: 1 με την ζάχαρη )
135 γρ. γάλα καρύδας
60 γρ. κακάο
50 γρ. φουντούκια
70 γρ. γάλα εβαπορέ κρύο απ’ το ψυγείο

Μπανάνες :

300 γρ. ώριμες μπανάνες
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
15 γρ. μέλι ή σκούρα αγαύη.

025

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε την σοκολάτα μας ,
γιατί πρέπει να την αφήσουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Βάζουμε τα φουντούκια μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι
και σε μεσαία θερμοκρασία αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να δούμε
πως σκουρύνανε ελαφρώς και βγάλανε λίγο το έλαιο τους.

Αμέσως έτσι όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε μέσα στο μούλτι
και τα χτυπάμε μέχρι να βγάλουν τα έλαια τους ,
να γίνουν μια πάστα αρκετά ρευστή.

Μέσα σε μπεν μαρί θα βάλουμε το βούτυρο κακάο και το λάδι καρύδας να λιώσουν.

Σε ένα μπολ θα ρίξουμε το γάλα καρύδας και την στέβια ,
τα χτυπάμε καλά με το σύρμα ή με μίξερ για να λιώσει η στέβια.

Μέσα στο βούτυρο κακάο και το λάδι καρύδας που λιώσαμε ρίχνουμε το κακάο
, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
Έχουμε απομακρύνει το μπεν μαρί από την φωτιά
και προσθέτουμε την πάστα απ’τα φουντούκια συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε και το γάλα καρύδας με την στέβια , ανακατεύουμε καλά.

Όταν έχουν ενωθεί όλα καλά , η θερμοκρασία έχει πέσει .
Ρίχνουμε και το γάλα εβαπορέ για να ρίξουμε κι άλλο την θερμοκρασία ,
προσέχουμε να ανακατεύουμε πολύ καλά ,
σε αυτό το στάδιο θα μας βοηθούσε
αν τα χτυπάγαμε όλα μαζί με το μπλέντερ χειρός.
Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ενωθούν όλα τα λιπαρά
και να παγώσουν ομοιόμορφα.
Βάζουμε την μους στο ψυγείο.
Την αφήνουμε για 1,5 με 2 ώρες να κρυώσει.

Ξεκινάμε τώρα να φτιάχνουμε την βάση της τάρτας.
Μέσα σε ένα κατσαρόλι θα ρίξουμε το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού,
θα το βάλουμε να πάρει βράση
και αμέσως θα προσθέσουμε την κινόα,
χαμηλώνουμε την θερμοκρασία
και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό.
Όταν κοντεύει να είναι έτοιμο προσθέτουμε την στέβια
και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει .

Μόλις είναι κρύο προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά .
Στην συνέχεια ρίχνουμε το ταχίνι και το ούζο, καλό ανακάτεμα.
Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ .
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα
και το αφήνουμε για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε
μια ταρτιέρα διαμέτρου 23-25 εκατοστών .
Την περνάμε με λίγο ταχίνι και την ραντίζουμε με λίγο αλεύρι
ώστε να μην κολλήσει η τάρτα όταν ψηθεί.

Ρίχνουμε το μείγμα της τάρτας μέσα και το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη
που θα μας βοηθήσει να την απλώσουμε εύκολα το μείγμα μέσα στην φόρμα μας .
Με τα χέρια μας απλώνουμε στην βάση και στα τοιχώματα της ταρτιέρας
με ύψος γύρω στα 0,5 – 0,7 mm .
Αφαιρούμε την μεμβράνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 175 -180 βαθμούς κελσίου για 20 λεπτά ( ανάλογα τον φούρνο ).

Κατά την διάρκεια του ψησίματος της βάσης ,
καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες του 1,5 cm τις μπανάνες.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και ετοιμάζουμε την μαρινάδα τους
ανακατεύοντας μαζί όλα τα υλικά ,
περιχύνουμε τις μπανάνες μας και τις αφήνουμε για μισή ώρα.

Στην συνέχεια σε αντικολλητικό τηγάνι θα τις τοποθετήσουμε περιμετρικά

και σε μεσαία θερμοκρασία θα τις σοτάρουμε ελαφρώς και από τις δύο πλευρές τους.
Αποσύρουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Όταν έχει κρυώσει και η βάση της τάρτας είμαστε έτοιμοι
να δώσουμε την τελική μορφή στο γλυκό μας.

Τοποθετούμε με προσοχή την βάση πάνω σε μια πιατέλα
και με ένα κουτάλι γεμίζουμε με την μους σοκολάτας .
Όταν τελειώσουμε το στρώσιμο της προσθέτουμε τις μαριναρισμένες μπανάνες ,
αν θέλουμε μπορούμε να ραντίσουμε με λίγη τριμμένη κανέλα.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο να μπει στο ψυγείο να κρυώσει .
Κάνετε λίγη υπομονή ακόμα , σε μια ώρα μπορείτε να το δοκιμάσετε!

Α! μην ξεχάσω…
Αφήστε ένα κομματάκι για τον Άγιο Βασίλη ,
που ξέρετε μπορεί φέτος να σας επισκεφτεί…

Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας ,
να είμαστε όλοι καλά και να απολαμβάνουμε τις μικρές χαρές της ζωής μας!

061

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

3 Σχόλια

Ξανθή 01/12/2014 - 22:25

Καλό μήνα Σοφία, πολύ συγκινητική η επιθυμία της κόρης σου να φτιαχτεί γλυκό για τον Άγιο Βασίλη.
Βέβαια εσύ έφτιαξες κάτι ανεπανάληπτο όπως πάντα.
Καλές γιορτές!!

Reply
Ερμιόνη 02/12/2014 - 23:56

Πόσο απίθανη δείχνει η τάρτα σου Σοφία μου!
Η κρέμα προκλητικά πλούσια, οι μπανάνες τόσο λαχταριστές και η βάση ιδιαίτερη!

Reply
Σοκολατένια χειροποίητη μους με τραγανές νιφάδες κινόα και ξηρών καρπών , χωρίς ζάχαρη! 26/01/2015 - 20:39

[…] τέλος πρόσθεσα τις αγαπημένες μας μαριναρισμένες μπανάνες […]

Reply

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More