Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Η αγαπημένη ψαρόσουπα του πατέρα μου.

Η αγαπημένη ψαρόσουπα του πατέρα μου.

by sofia sofeto
4 Σχόλια

 

058

Πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε μια ακόμα χρονιά…
Το 2014 είναι πια παρελθόν …
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες όλοι μας λίγο ή πολύ ,
σκεφτόμαστε τα γεγονότα που σημάδεψαν την χρονιά που έφυγε…

Για μένα ήταν μια περίεργη χρονιά.
Πριν εννέα μήνες ακριβώς «έφυγε» ο πατέρας μου.

Ήταν ένα ξαφνικό και απρόσμενο γεγονός.
Η αλήθεια είναι πως όταν χάνουμε πολύ δικούς μας ανθρώπους
είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα…

Μέσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα νιώθουμε ακόμα την αύρα τους ,

αναπολώντας τις συνήθειες τους ξαναζούμε τις προσωπικές στιγμές τους.

Το φαγητό που θα σας φτιάξω σήμερα
ίσως σε κάποιους να μην φανεί κάτι ιδιαίτερο ή ξεχωριστό ,
για μένα είναι ένα φαγητό που έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία,
ήταν το αγαπημένο του πατέρα μου.

Η θάλασσα ήταν η μεγάλη του αγάπη.
Από μικρό παιδί βρισκόταν καθημερινά εκεί.
Έφτιαχνε αυτοσχέδιες βάρκες από φλοιούς φοινικόδεντρων ,
πήγαινε για ψάρεμα με τους φίλους του.

Γεννημένος στα δύσκολα χρόνια της κατοχής ,
η θάλασσα ήταν , όσο επιτρεπόταν , το μέσον επιβίωσης της οικογένειας του.
Ο παππούς μου με το μικρό βαρκάκι του
προσπαθούσε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για να ταΐσει τα τέσσερα παιδιά του.

Ο πατέρας μου μεγαλώνοντας συνδέθηκε πολύ με το υγρό στοιχείο .
Υπηρέτησε στο ναυτικό ,
στην συνέχεια απέκτησε το δικό του μικρό ταχύπλοο σκάφος ,
ψάρευε και αυτό τον αναζωογονούσε !

Θυμάμαι πως ήμουν μικρό παιδί
όταν με έπαιρνε να πάμε να ψαρέψουμε με το καλάμι .
Εγώ γεμάτη ενθουσιασμό , όταν τσιμπούσε κάποιο μικρό ψαράκι !
Αμέσως το αφήναμε να φύγει ,
μου έλεγε πως δεν πρέπει να ψαρεύουμε μικρά ψάρια .

Πάντα , όταν βρισκόταν στην θάλασσα ,
είχε μαζί του ένα μικρό ραδιοφωνάκι για να ακούει τον καιρό.

Το αγαπημένο του φαγητό ήταν η ψαρόσουπα.
Του άρεσε να την τρώει ζεστή , « κάνει καλό στο κρύωμα » μου έλεγε .

Η σούπα που θα σας φτιάξω σήμερα
προετοιμάστηκε για να «γειάνει» ένα άλλο αγαπημένο του πρόσωπο ,
την εγγονή του ,
που μέρες τώρα ταλαιπωρείται από βήχα .

«Θα φτιάξουμε την σούπα του παππού» της είπα , «θα γίνεις καλά»…
Ο κρύος καιρός των τελευταίων ημερών νομίζω πως είναι η ιδανική αφορμή
για να την δοκιμάσετε κι εσείς.

Χρησιμοποίησα φρέσκα ψάρια , που βρήκα στα καΐκια στο λιμάνι του νησιού,
μόλις έκανε μπονάτσα .
Έβαλα ένα αγαπημένο ψάρι της οικογένειας , τον λούτσο .

027

Υλικά:

2 ψάρια λούτσους γύρω στο ενάμιση κιλό
ή όποιο άλλο ψάρι για σούπα που εσείς προτιμάτε,
4 μικρές πατάτες
4 καρότα
½ ματσάκι σέλινο
3 ξερά κρεμμύδια
2 πιπεριές Φλωρίνης
Μερικά μπουκέτα μπρόκολου
Μια πρέζα κρόκο Κοζάνης
Αλάτι και πιπέρι

Νερό όσο χρειαστεί
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Τον χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
2 φρέσκα αυγά
Προαιρετικά λίγο πιπέρι καγιέν.

023

Η πρώτη μας δουλειά είναι να καθαρίσουμε τα ψάρια
από τα λέπια και τα εντόσθια τους.
Τα πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό
και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σ’ ένα σουρωτό.

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά .
Τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα ,
όλα εκτός του μπρόκολου που θα προσθέσουμε αργότερα
για να μην λιώσει με τα υπόλοιπα
που θέλουν περισσότερο χρόνο βράσιμο.

Βάζουμε νερό μέσα στην κατσαρόλα ,
τόσο όσο να τα σκεπάσει και λίγο παραπάνω ,
γύρω στο ένα δάχτυλο.
Ανάβουμε την φωτιά και περιμένουμε να πάρουν βράση
σκεπασμένα με το καπάκι της κατσαρόλας.
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία
στο μισό της αρχικής και αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε το μπρόκολο.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε.

Όταν δούμε πως είναι σχεδόν έτοιμα ,
προσθέτουμε τα ψάρια πάνω από τα λαχανικά ,
μαζί και το ελαιόλαδο , τον κρόκο , το αλάτι και το πιπέρι.
Ανεβάζουμε λίγο την θερμοκρασία για να πάρουν πάλι βράση
και σκεπάζουμε με το καπάκι .
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε πάλι την φωτιά.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου ,
ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών.
Όταν είναι έτοιμα , απομακρύνουμε τα ψάρια από την κατσαρόλα
και τα βάζουμε σε μια πιατέλα,
αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα όλα τα λαχανικά μας.

Αφήνουμε την σούπα για κρυώσει .
Πρέπει να είναι χλιαρή για να φτιάξουμε το αυγολέμονο .

Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού
συνεχίζοντας το χτύπημα με το σύρμα.
Με μια κουτάλα παίρνουμε ζωμό
και προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στα αυγά και το χυμό ,
συνεχίζουμε να χτυπάμε ,
προσθέτουμε κι άλλο ζωμό ,
γύρω στο μισό του ζωμού πρέπει να προστεθεί στο αυγολέμονο.

Έπειτα ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα στον υπόλοιπο ζωμό, ανακατεύουμε καλά και ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε συνεχώς την σούπα μέχρι να πάρει βράση
και να παστεριωθούν τα αυγά.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Σβήνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να σταματήσει να βράζει.

Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε την σούπα μας ζεστή.
Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο καγιέν .
Προσωπικά μου αρέσει να τρώω πρώτα τον ζωμό
και έπειτα να καθαρίζω το ψάρι , να το τρώω μαζί με τα λαχανικά
αφού τους προσθέσω λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι .

Ελπίζω να σας άρεσε η σουπίτσα μου,
σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε υγεία
και η νέα χρονιά να σας δώσει πολλά περισσότερα χαμόγελα από εκείνη που έφυγε.

109

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 Σχόλια

Ξανθή 05/01/2015 - 10:57

Οι αναμνήσεις πάντα να σας συνοδεύουν γλυκά Σοφία μου.
Καλή χρονιά με Υγεία και Αγάπη.
Κι εγώ χτες μια ψαρόσουπα έφτιαξα να γειάνουμε τα στομάχια μας!!

Reply
sofia sofeto 05/01/2015 - 17:33

Ξανθή μου σ’ ευχαριστώ πολύ!
Ο καιρός είναι ιδανικός για σουπίτσες! Ζεσταίνουν τις καρδιές μας!
Πολλά φιλιά , να είσαι καλά!

Reply
Χρυσαυγή 05/01/2015 - 12:21

Για μενα οι ψαρόσουπες πάντα είναι ένα εντυπωσιακό και αγαπημένο φαγητό!
Πολύ νόστιμη, πολύ αρωματική με τον κρόκο, πολύ υγιεινή!
Να ζήσετε να τον θυμόσαστε!!!!!

Καλή χρονιά σου εύχομαι Σοφία με υγεία για σένα και την οικογένειά σου!

Reply
sofia sofeto 05/01/2015 - 17:35

Χρυσαυγή μου έχεις δίκιο για τις σούπες, συμφωνώ απόλυτα!
Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο σου, σου εύχομαι να έχεις υγεία και αγάπη!

Reply

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More