Home VeganVegan Οι παραδοσιακοί σιροπιαστοί Σαμουσάδες της προγιαγιάς μου, ολικής αλέσεως με μέλι!

Οι παραδοσιακοί σιροπιαστοί Σαμουσάδες της προγιαγιάς μου, ολικής αλέσεως με μέλι!

by sofia sofeto
9 Σχόλια

 

042

Πάνε πολλά χρόνια από τότε…
Στην μνήμη μου όμως έχω συγκρατήσει εικόνες , μυρωδιές , γεύσεις
και πάνω απ’ όλα συναισθήματα!

Πρέπει να ήμουν 5 – 6 ετών , θυμάμαι πως μαζί με την αδερφή μου,
που είναι λίγο μικρότερη μου ,
χαιρόμασταν πάρα πολύ όταν η προγιαγιά μας η Βασιλικούλα ,
( σας έχω ξαναγράψει για εκείνη σε μια παλαιότερη ανάρτηση μου εδώ.)
μας έπερνε απ’το χέρι και κρατώντας η κάθε μια μας
από ένα μικρό μπιντονάκι ξεκινούσαμε για το πηγάδι
του Θείου Παρασκεύα , αδερφού της προγιαγιάς.

Πηγαίναμε για να γεμίσουμε νερό , να έχουμε για τις «δουλειές» μας…
Μικρές νοικοκυροπούλες , παίζαμε τις μαγείρισσες , τις μαμάδες
και διάφορους άλλους ρόλους που αρέσκονται να ενσαρκώνουν τα μικρά παιδιά.

Η προγιαγιά παρ’ όλα τα χρόνια της ,
είχε την υπομονή να μας κάνει τα κέφια και τα χατίρια,
πάντα με το χαμόγελο και καλή την κουβέντα!

Θυμάμαι πως όταν πλησίαζε η Σαρακοστή ,
ετοίμαζε τα μεζεδάκια της και τα νηστίσιμα γλυκά της.
Καθισμένοι όλοι μαζί γύρω απ΄ το τζάκι ,
όπως κάθομαι κι εγώ τώρα που σας γράφω,
μας έλεγε ιστορίες απ’ τα νιάτα της
ενώ παράλληλα απολαμβάναμε τις μυρωδάτες λιχουδιές της.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια τέτοια συνταγή ,
βγαλμένη απ΄ την παράδοση του τόπου καταγωγής της , την Πελοπόννησο!

Οι ξακουστοί σαμουσάδες ,
ένα εξαιρετικό γλύκισμα με χειροποίητο φύλλο ,
γεμισμένο με ξηρούς καρπούς ,
αρωματισμένο με κανέλα και γαρύφαλλο ,
σιροπιασμένο μόνο με μέλι
και φυσικά φτιαγμένο με τον πιο υγιεινό τρόπο που γίνεται , το ψήσιμο!

Συνήθως τους σαμουσάδες τους τηγανίζουν,
η προγιαγιά μου όμως , καθώς όπως φαίνεται
ήταν κι εκείνη λάτρης την υγιεινής διατροφής ,
δεν τηγάνιζε , αλλά έψηνε!

Δεν θα σας κουράσω άλλο με τις αναμνήσεις μου ,
θα σας παρουσιάσω ευθύς αμέσως την συνταγή
στην οποία έκανα μερικές μικρές τροποποιήσεις και προσθήκες .

Ακολουθείστε με!

072

 

Υλικά :

Για το φύλλο:

60 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
90 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
Μια πρέζα αλάτι
½ σφηνάκι τσικουδιά
10 γρ. ελαιόλαδο
70 γρ. νερό.

Για την γέμιση :

40 γρ. σταφίδες Κρήτης μουλιασμένες σε 40 γρ. κονιάκ
60 γρ. αμύγδαλα
60 γρ. φουντούκια
60 γρ. καρύδια
40 γρ. ηλιόσπορους
30 γρ. σουσάμι
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
15 γρ. στέβια κρυσταλλική 1: 1 με την ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα από μανταρίνι
4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

Επίσης θα χρειαστούμε :
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για την επάλειψη των φύλων ,

και λίγο επιπλέον κίτρινο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλων.

Σιρόπι :

100 γρ. μέλι
Το κονιάκ που περίσσεψε από τις σταφίδες.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ. :

 

 

 

002

Φτιάχνουμε τη ζύμη μας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε τα αλεύρια ανακατεμένα ,
κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο
και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Αρχίζουμε να τα ανακατεύουμε με το χέρι μας
και μετά ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενές ζύμη ,
ούτε πολύ σφικτή αλλά ούτε και πολύ μαλακιά .
Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη
και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου
μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση.

Μέσα στο μούλτι θα χοντροκόψουμε τα αμύγδαλα ,
τα φουντούκια και τα καρύδια.
Θα τα ρίξουμε σε ένα μπολ και θα προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Προσοχή να έχουμε σουρώσει τις σταφίδες απ’ το κονιάκ
το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα στο σιρόπι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ενωθούν.

Χωρίζουμε την ζύμη σε πέντε ίσα μέρη και αρχίζουμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας
με την βοήθεια ενός πλάστη και λίγου κίτρινου αλευριού.

Όταν το φύλλο θα έχει ύψος γύρω στα 2 χιλιοστά ,
λαδώνουμε με ένα πινέλο ελαφρά και απλώνουμε ένα μέρος της γέμισης ,
την οποία επίσης έχουμε διαχωρίσει σε 5 ίσα μέρη.

016

Διπλώνουμε το φύλο με τον τρόπο που σας δείχνω στις παραπάνω φωτογραφίες

και το τοποθετούμε μέσα σε ένα πήλινο σκεύος διαμέτρου 18 – 20 εκατοστών

που έχουμε λαδώσει ελαφρώς με το πινέλο μας .

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Όταν θα είναι όλα έτοιμα ,
τα τοποθετούμε περιμετρικά στο πήλινο σκεύος μας
και τα λαδώνουμε με το πινέλο στην επιφάνεια τους.
Τα χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι
σε κομμάτια με μήκος περίπου 3 εκατοστών ,
τους καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι από ένα καρφάκι γαρύφαλλου.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις
στους 180 βαθμούς κελσίου.

051

Όταν έχουν ροδίσει , γύρω στα 35 – 40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ,
τα βγάζουμε από τον φούρνο
και αμέσως έτσι όπως είναι καυτά ,
τους ρίχνουμε με ένα κουτάλι της σούπας ,
όλο το σιρόπι που φτιάξαμε ,
ανακατεύοντας πολύ καλά το μέλι με το κονιάκ.

Αφήνουμε να απορροφήσουν οι σαμουσάδες όλο το σιρόπι
και όταν έχουν πια κρυώσει είμαστε έτοιμοι να τους απολαύουμε!

Σας εύχομαι να τους δοκιμάσετε και να σας αρέσουν!
Καλή σας απόλαυση!

099

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

9 Σχόλια

αρης 21/02/2015 - 23:37

Σοφία, φαίνονται πεντανόστιμα, πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή !! Και το όνομα “σαμουσάδες” καταπληκτικό !! Καλή Σαρακοστή !!

Reply
sofia sofeto 24/02/2015 - 22:36

Ευχαριστώ πολύ Άρη!!
Καλή Σαρακοστή και σε σένα!!

Reply
Penelope 24/02/2015 - 21:43

Σοφία, έχεις κάνει πραγματικά εξαιρετικό γλυκό!
Λόγω καταγωγής, αλλά και αγάπης προς τα σιροπιαστά “μπακλαβαδωειδή”…με κάνεις να θέλω να τους φτιάξω αμέσως!!

Reply
sofia sofeto 24/02/2015 - 22:53

Πηνελόπη μου να είσαι καλά!
Αν τους φτιάξεις εύχομαι να τους απολαύσεις !!!
Καλή Σαρακοστή!!!

Reply
artemis 25/07/2015 - 19:10

Καλησπέρα! Να ρωτήσω

Reply
ΧΡΥΣΑ 20/12/2016 - 20:30

Σοφια μου εν όψει γιορτών χριστουγεννιατικων, θέλω να το φτιαξω αυτο το υπεροχο γλυκο σου!
Υπάρχει καποιο φυλλο εμποριου που να μπορουμε να χρησιμοποιησουμε εκτος από το σπιτικό σου;

Reply
sofia sofeto 20/12/2016 - 22:18

Χρύσα, ίσως με κάποιο τύπου χωριάτικο. Ολικής δεν ξέρω αν θα βρεις. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!

Reply
Βούλα 29/03/2019 - 22:33

Υπέροχη συνταγή Σοφία Μου θύμισες κ εμένα τα παιδικά μου χρόνια που τους έφτιαχνα με τη γιαγιά μου!Εγώ βέβαια ειμαι από το ομορφο νησί της Κω κ εκεί τους λέμε σαρμουσαδες

Reply
sofia sofeto 29/03/2019 - 22:57

Τι όμορφες παιδικές αναμνήσεις… Χαίρομαι πολύ που οι γεύσεις της αθωότητας, μας μεταφέρουν νοερά στα πιο αγνά μας χρόνια. Να είσαι καλά Βούλα μου να θυμάσαι τις μικρές και μεγάλες χαρές σου.

Reply

Γράψτε απάντηση στο Penelope Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More