2,5K
Τα ψάρια είναι από τ’ αγαπημένα μου φαγητά ,
ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια που περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα ,
κάνουν καλό στην καρδιά μας και είναι πεντανόστιμα!
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα τέτοιο ψάρι ,
με πολύ εύκολο και οικονομικό τρόπο μαγειρέματος ,
που κρατάει όσο το δυνατόν γίνεται τα θρεπτικά συστατικά του
και την μοναδική γεύση του !
Υλικά :
1 ψάρι γύρω στο 1 κιλό ( λακέρδα , τονάκι , παλαμιδάκι , κ.τ.λ )
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
λίγη ξερή ρίγανη
μερικά φύλα δάφνης
1 ποτηράκι του κρασιού , ροζέ ή λευκό κρασί
2 – 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού ταχίνι.
Καθαρίζουμε και αφαιρούμε το κεφάλι του ψαριού,
το πλένουμε καλά και το ανοίγουμε οριζόντια στην μέση.
Αφαιρούμε το κεντρικό του κόκαλο.
Του προσθέτουμε το σκόρδο ,το αλάτι ,το πιπέρι , την ρίγανη και τα φύλα δάφνης.
Το βάζουμε ανοικτό μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι
το οποίο έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο.
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις δούμε πως ζεστάθηκε το τηγάνι μας καλά ,
του ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 5 λεπτά να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά,
αφήνουμε να σιγοψηθεί.
Όταν είναι έτοιμο , ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω στο ψάρι
και το αφήνουμε για 2 λεπτά στο τηγάνι.
Στη συνέχεια βγάζουμε το ψάρι σε πιατέλα
και κρατάμε στο τηγάνι τον ζωμό του που έχει μείνει ,
ανάβουμε πάλι την φωτιά και προσθέτουμε στον ζωμό ,
το ταχίνι , το κάρυ και τον χυμό λεμονιού.
Περιμένουμε 2 λεπτά να δέσει η σάλτσα και την ρίχνουμε πάνω στο ψάρι μας.
Καλή όρεξη να έχουμε!