Home ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Tι είναι οι σπόροι CHIA ;

Tι είναι οι σπόροι CHIA ;

by sofia sofeto
8 σχόλια
Chia (black) - 500g and upwards
ΣΠΟΡΟΙ CHIA 
Η τελευταία ανακάλυψη των διατροφολόγων, των βοτανολόγων και των οπαδών της φυσικής υγιεινής στο χώρο των υπερτροφών ακούει στο όνομα Chia.
Αυτοί οι μικροί ασπρόμαυροι σπόροι αποτέλεσαν βασική τροφή και φάρμακο συγχρόνως, για τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγια.
Οι σπόροι Chia περιέχουν 30% πρωτείνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα.
Ρίξτε μια ματιά στον συγκριτικό πίνακα τροφίμων που ακολουθεί, για να καταλάβετε την υψηλή διατροφική αξία αυτών των θαυμαστών σπόρων.
(Η σύγκριση αφορά τρόφιμα στα 100gr ωμού προϊόντος)
 
-8 φορές περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα από το σολωμό
-6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα
-3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
-2 φορές περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα
-15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο
-2 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα bran flakes
-6 φορές περισσότερη πρωτείνη από τα kidney beans
-4 φορές περισσότερο σελήνιο από το λιναρόσπορο
-9 φορές περισσότερο φώσφορο από το πλήρες γάλα
-περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα blueberries
Σήμερα οι σπόροι Chia χρησιμοποιούνται για προβλήματα υψηλής πίεσης, καρδιακές ασθένειες, σακχαρώδη διαβήτη, αδυνάτισμα, οστεοπόρωση και κυτταρική αναγέννηση κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά τα καθιστά κατάλληλα για συντήρηση (υπό μορφή σκόνης) ακόμη και για 5 χρόνια.
Τρόποι χρήσης:
30gr ημερησίως (αλεσμένα για καλύτερη απορρόφηση), στα ροφήματα, στις σαλάτες, σε ζύμες, smoothies.
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε το θαυματουργό τζελ από τους σπόρους Chia με τον εξής τρόπο:
Βάζετε σε ένα ποτήρι 1 μέρος σπόρους προς 3 μέρη νερού και ανακατεύετε. Ύστερα από περίπου μισή ώρα ανακατεύετε ξανά. Θα παρατηρήσετε ότι έχει μετατραπεί σε ένα συμπαγές τζελ.
Σε κάθε σας γεύμα μπορείτε να προσθέτετε 1-2 κουταλιές από αυτό το ευεργετικό μείγμα, για να έχετε καλύτερη πέψη και για περισσότερη ώρα υψηλά επίπεδα ενέργειας λόγω της αργής πέψης των υδατανθράκων.
Το τζελ διατηρείται μέχρι και 2 εβδομάδες στο ψυγείο, γι’αυτό μπορείτε να φτιάχνετε μεγαλύτερη ποσότητα και να την έχετε έτοιμη για κατανάλωση.
Η ουδέτερή του γεύση το καθιστά ευπροσάρμοστη και χρήσιμη τροφή, που συμπληρώνει κάθε γεύμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την στερεοποίηση σάλτσας, γλυκού, πουτίγκας, χυμού ή ό,τι άλλο φανταστείτε!
Επειδή έχουν την τάση να απορροφούν 30 φορές το βάρος τους σε νερό, συνοδεύουμε με άφθονα υγρά, ειδικά αν δεν τα έχουμε μουλιάσει.
*Πηγή : EzineArticles by Laura Hopkins
 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

8 σχόλια

Eichenhain 22/09/2012 - 19:25

Είμαστε ευτυχείς που σας αρέσει φωτογραφία μας! Με την ευκαιρία, τώρα μεταφέρει επίσης τους σπόρους chia στην Ελλάδα. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα μας εδώ: http://www.eichenhain.com/product_info.php?language=en&products_id=28 Ευχαριστώ!

Reply
Blondbrained 04/11/2012 - 14:41

Διάβασα ότι με το ζελέ μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος των λιπαρών, λαδιού ή βούτυρου και του αβγού σε γλυκά και ψωμιά! Για την ακρίβεια μιλάνε για αντικατάσταση σε βαθμό από 25 μέχρι 50%!
Σκέφτομαι να φτιάξω ένα πολύσπορο ψωμί και να αντικαταστήσω το λάδι με ζελέ chia. Θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα, αλλά είμαι σίγουρη ότι έχεις καλύτερες εμπνεύσεις με τέτοια υλικά. Αν το δοκιμάσεις πες μας εντυπώσεις!

Reply
Sofia Sofeto 04/11/2012 - 23:07

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο,
δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει, όταν το κάνω θα σου πω,
καλό βράδυ!

Reply
katia k 21/10/2013 - 17:47

Αγόρασα σπορους chia από κατάστημα βοτάνων, προκειμένου να βοηθήσω την μείωση του ζαχάρου μου.
Μού είπαν να φτιάχνω το τζελ με αναλογία 1 κ.γ σπορους με 9 κ.γ. νερό.
Από αυτό να παίρνω 1 κ.γ. κάθε πρωί. Είναι σωστή η αναλογία ¨η πρέπει να το φτιάχνω με αυτή που διάβασα εδώ ? Ευχαριστω

Reply
Sofia Sofeto 21/10/2013 - 20:46

Κάτια μου καλησπέρα!
Η αναλογία σου νομίζω πως είναι καλή , αν θέλεις να έχεις ένα μείγμα πιο πυκτό μπορείς να το κάνεις 1:3 ή 1:5 ,δεν θα αλλάξει κάτι σημαντικό…
Εγώ προσθέτω 1 ή 1,5 κουταλιά του γλυκού μέσα σε 1 μπολάκι γιαούρτι φρέσκο και το αφήνω όλο το βράδυ στο ψυγείο, το τρώω το πρωί και είναι υπέροχο!

Reply
katia k 22/10/2013 - 12:40

Σε ευχαριστώ πολύ.
Από ότι κατάλαβα δεν υπάρχει θέμα κινδύνου απο υπερδοσολογία.
Θα το δοκιμασω και στο γιαούρτι.

Reply
DENISE 07/07/2018 - 16:48

ΧΑΙΡΕΤΑΙ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ. ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΠΟΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ CHIA;

Reply
sofia sofeto 12/07/2018 - 14:38

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο mail μου sofiasofeto@gmail.com

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!