22,8K
Ο Φλεβάρης φεύγει…
Στο καλό να πάει !
Με ταλαιπώρησε λίγο αυτός ο μήνας,
μια το ένα , μια το άλλο…
Ήρθε και μια ίωση κι έδεσε !
Ακόμα δεν έχω συνέλθει,
οι γειτόνισσες μου ,
που μιλήσαμε το πρωί στον μανάβη ,
τα ίδια μου είπαν…
Πονοκέφαλος σου λέει,
ημικρανίες όλος ο κόσμος…
Εγώ είχα και πυρετό.
“Αυτοί που μας ψεκάζουν με τα αεροπλάνα φταίνε…”
Ισχυρίζεται η κυρία Άννα ,
η καλή μου γειτόνισσα…
” Θέλουν να μας ξεκάνουν παιδί μου…
να μας ψοφήσουν….”
Τι να πω…
Όλα είναι πιθανά, το μόνο που ξέρω είναι πως ακόμα δεν έχω συνέλθει
κι έρχεται κι η καθαρά Δευτέρα…
Έχω κάνει τόσο σχέδια, τι χαρταετοί , τι νηστίσιμοι μεζέδες…
Α! Δεν γίνεται!
Θα ανασκουμπωθώ και θα σας φτιάξω τουλάχιστον μια λαγάνα,
έτσι για το καλό…
Ευτυχώς ο καλός μου αρτοπαρασκευαστής με έσωσε για μια ακόμα φορά!
Γιατί για να ζυμώσω ούτε λόγος…
Η λαγάνα μια χαρά έγινε,
η κόρη μου την ” τσάκισε ” μόλις βγήκε απ’ τον φούρνο!
” Εντάξει ” είπα μέσα μου,
” την πέτυχα! ”
Η λαγάνα μου δημοσιευμένη
στο περιοδικό ΒήμαGourmet.
Υλικά για μία λαγάνα :
•300 ml χλιαρό νερό
•2 κ.σ ταχίνι ολικής αλέσεως
•2 κ.σ ελαιόλαδο
•1 κ.γ μέλι
•1/2 κ.γ κανέλα σε σκόνη
•1/4 κ.γ καρδάμωμο (κακουλέ) σε σκόνη
•200 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
•240 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
•2 κ.γ ξηρή μαγιά
•1 κ.γ αλάτι
•1 κ.σ γλυκάνισο
•3 κ.σ σουσάμι για μέσα
•σουσάμι επίσης για πασπάλισμα.
Διατροφική ανάλυση:
Δείτε όλη την διαδικασία της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί!!!
Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε όλα τα υλικά
με την σειρά που αναφέρονταιστον κάδο
και βάζουμε να δουλέψει στην λειτουργία της ζύμης.
Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευστή ,
βάζουμε πάλι τα υλικά με την σειρά που αναφέρονται σε ένα μεγάλο μπολ
και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη .
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα
σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού μέχρι να τριπλασιαστεί ο όγκος της.
Στην συνέχεια ζυμώνουμε πάλι και αφήνουμε στην άκρη,
ετοιμάζουμε την λαμαρίνα που θα ψήσουμε την λαγάνα,
στρώνουμε λαδόκολλα.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και πιάνουμε την ζύμη,
την απλώνουμε πάνω στην λαδόκολλα
και με την βοήθεια ενός πλάστη που ανοίγουμε φύλο
την απλώνουμε κατά μήκος της λαμαρίνας.
Ρίχνουμε από πάνω με το χέρι μας λίγο νερό
και προσπαθούμε να το απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και περνάμε ελαφρώς μια φορά τον πλάστη
για να κολλήσει το σουσάμι .
Με ένα πιρούνι κάνουμε κατά μήκος τρυπούλες .
Αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού μας
για να φουσκώσει πάλι.
Αν έχουμε ψυχρή ατμόσφαιρα μπορούμε να το βάλουμε στον φούρνο
που έχουμε προθερμάνει στους 40 βαθμούς Κελσίου
και μετά έχουμε σβήσει την θερμοκρασία.
Μόλις δούμε την λαγάνα να τριπλασιάζεται
μπορούμε να ανάψουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις
και να ψήσουμε για 30 – 40 λεπτά περίπου ,
ανάλογα τον φούρνο.
Η μυρωδιά της είναι μεθυστική….
Α! Μην φτιάξετε μόνο μία
και την ” πατήσετε ” όπως εγώ…
Εύχομαι καλά να περάσετε ,
να είσαστε καλά στην υγεία σας πρώτα απ’ όλα
και να τα λέμε βρε παιδιά!
28 σχόλια
Καλησπέρα Σοφια μου!! Σημερα σκεφτομουν οτι θελω να κανω λαγανα! 🙂 Το σαββατοκυριακο θα την κανω και θα σου πω γνωμη… αν και οτι δικο σου εχω κανει δεν με εχει απογοητευσει ποτε!! Ειμαι σιγουρη οτι θα ΄ναι πεντανοστιμη! 😀
Ιδιαίτερη η λαγάνα σου Σοφία.
Καλά να περάσετε!!
Πρωτότυπη!!! Φαίνεται πολλύ ωραία!!
Πολύ πρωτότυπη και αρωματική η λαγάνα σου Σοφία!
Περαστικά και καλό τριήμερο!
Πολύ άρωμα λέμε!! Με ταχίνι έχω κάνει και εγώ αλλά όχι με τόσα μυρωδικά! Αν προλάβω θα τη κάνω για τη Κ. Δευτέρα!
Καλημερα! Και του χρόνου Σοφία μου με μια υπεροχη λαγανα ξανα …. Μεχρι εδω μυρισε. Δεν εχω φτιάξει ποτε. Εδω και πολυ καιρο όμως φτιαχνω μονη μου ψωμι, οπότε ηρθε και η ωρα της Λαγανάς. Θα το δοκιμάσω!
Κακο τριήμερο ευχομαι και γερή 🙂
Μ’ αρέσει η πρωτότυπη λαγάνα σου, μ’ αρέσει που έβαλες και γλυκάνισο!
Καλό τριήμερο Σοφία μου, φιλιά!
Υγιεινή μου Σοφία γειά σου!
Όπως πάντα με ξεχωριστές συνταγές που φωνάζουν πως είναι βγαλμένες από την δικιά σου κουζίνα και μόνο!
Είναι πραγματικά πρωτότυπη!
Φυσικά και παντώς είδους ψωμί και ζύμη είναι στην πρώτη προτιμησή μου.
Θα πω λοιπόν ναι στη λαγάνα σου!!!
Καλό τριήμερο σου εύχομαι και καλώς να μπει η άνοιξη!
Φιλιά πολλά!
λαγανα φιαχνω σχεδον καθε χρονο, αλλα χωρις χαρταετο, εξοχη και σαρακοστιανα δεν λεει…. μακαρι να ημουν στην ελλαδα!
και του χρονου.
ειρηνη
Πολύ πρωτότυπη η λαγάνα σου! Και τι άρωμα!
Περαστικά και καλά να περάσεις!
Περαστικάααα! Και μάλιστα γρήγορα για να απολαύσεις το τριήμερο! Όσο για τη λαγάνα… φέτος θα φτιάξουν εκεί που είμαι καλεσμένη! Παρ΄όλα αυτά μπορεί καμιά μέρα να μου τη δώσει και να την φτιάξω, φαίνεται τόσο πρωτότυπη και αρωματική που με έβαλες στην περιέργεια! Λαγάνα π.χ. το Μάη, γιατί όχι!
Γεια στα χέρια σου Σοφία μου! (περιμένω και ανάρτηση με την έκθεση!) 🙂
Πολλά φιλιά! Καλό και χαρούμενο τριήμερο να έχεις!
Μου αρέσει πολύ η λαγάνα σου Σοφία μου!!!! Βρίσκω εξαιρετική την προσθήκη ταχινιού, της προσδίδει πιστεύω επιπλέον γεύση!!!!! Υγιεινή, νόστιμη και με τον αρτοπαρασκευαστή γίνεται και χωρίς κόπο!!!! Εξαιρετική!!!!!
Περαστικά σου!!!!! Καλό τριήμερο να έχετε και καλά Κούλουμα!!!!!
Περαστικά σου βρε Σοφάκι μου, είναι η εποχή τέτοια, εύχομαι να είσαι ήδη περδίκι!
Φανταστική η λαγάνα σου κ εγώ θα χρησιμοποιήσω ταχίνι φέτος αλλά και τα μυρωδικά που χρησιμοποίησες λες και την μυρίζω τώρα!
Φιλιά πολλά, να περάσετε μια υπέροχη Καθαρά Δευτέρα!
Σοφία εύχομαι να είσαι καλύτερα!!!!
Καλό μήνα με υγεία πανω απο όλα!!!!!
Η λαγάνα σου απο τα υλικά που έβαλες φαίνεται νόστιμη και προσφέρει ολα τα καλά στον οργανισμό μας!!!αγαπώ το ταχίνι το τρώω καθε μέρα όποτε τη λαγανα σου θα την φτιάξω ..!!!!χωρις αρτοπαρασκευαστή…
Καλό τριήμερο !!φιλι στο κουκλί σου απο την Μαρια Χριστινα!!
Αχ βρε Σοφία, αυτές οι ιώσεις πια πόσο μας έχουν ταλαιπωρήσει. Ελπίζω να νιώθετε καλύτερα!
Η λαγάνα σου εξαιρετική, καταλαβαίνω απόλυτα την κόρη σου που την τσάκισε! Ζεστή-ζεστή θα ήταν όνειρο!
Φιλιά
το ααλευρι τυπου Μ πιο ειναι ?
μπορουμε να την κανουμε κ με αλευρι ζεας η αλευρι χωρις γλουτενη? γιατι δυστιχως δεν κανει να φαω ασπρο αλευρι κ ψαχνω λυση για την καθαρα δευτερα .
επισης ξερω οτι υπαρχει κ μαγια χωρις γλουτενη για οσους δεν κανει να τρωνε γλουτενη ,μπορουμε να βαλουμε κ τετοια ?
Καλημέρα, το αλεύρι τύπου Μ είναι το σταρένιο το κίτρινο.
Μπορείς να το κάνεις με αλεύρι ζέας και χωρίς γλουτένη μισό μισό, φυσικά και η μαγιά χωρίς γλουτένη μπορεί να προστεθεί. Κάνε τις δοκιμές σου και ενημέρωσε με.
καλημερα χρονια πολλα σε ολους κ καλη σαρακωστη!!! ευχαριστω για την απαντηση , φετος δεν καταφερα να κανω λογο καποιου ατυχηματος που ειχα , με την πρωτη ευκαιρια θα προσπαθησω να την κανω για να ειμαι ετοιμη για του χρονου την καθαρα !!!!!
κ του χρονου με υγεια
Μόλις την έφτιαξα μόνο με αλεύρι ζέας και βγήκε πάρα πολύ καλή! Εξαιρετική συνταγή!!!
Χαίρομαι πολύ , καλή απόλαυση με υγεία!!!
Καλησπέρα γίνεται και με κανονικό ταχίνι;
Ο γλυκάνισος στη ζύμη είναι τριμμένο ή ολόκληρο;
Καλησπέρα, φυσικά μπορείς να βάλεις όποιο ταχίνι θέλεις. Ο γλυκάνισος μπαίνει στην μορφή που πωλείται, σε σποράκια. Καλή επιτυχία!
Καλημέρα σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Θα γυρίσω με εντυπώσεις.
Καλή Σαρακοστή.
Καλημέρα!! Εφτιαξα χθες τη λαγάνα και βγήκε εξαιρετική.Πως μπορώ να φτιάξω περισσότερες και να τις διατηρήσω χωρίς να ξεραθούν.Να τις φτιάξω σήμερα για μεθαύριο που είναι Κ.Δευτερα;Φιλιά πολλά
Άρτεμις καλημέρα! Χαίρομαι που άρεσε η λαγάνα. Αύξησε την δόση ανάλογα με τις ανάγκες σου. Ο καλύτερος τρόπος για τις διατηρήσεις για λίγο είναι το ψυγείο και για πολύ καιρό στην κατάψυξη. Η γνώμη μου είναι πως αύριο είναι καλύτερα να τις φτιάξεις ώστε να είναι πιο φρέσκες την κ. Δευτέρα , εγώ θα την φτιάξω την κ. Δευτέρα.
Καλημέρα και καλή Σαρακοστή, θα μπορούσα αντί για κίτρινο αλεύρι τύπου Μ που δεν έχω, να βάλω καλμποκισιο;;; σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές σας.
Καλημέρα σας. Όχι δεν βοηθάει το καλαμπόκι.