Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Mαριναρισμένος σολομός στην σχάρα, με πουρέ από γλυκοπατάτα, σπανάκι και κοπανιστή Τήνου.

Mαριναρισμένος σολομός στην σχάρα, με πουρέ από γλυκοπατάτα, σπανάκι και κοπανιστή Τήνου.

by sofia sofeto
6 σχόλια

Σολομός με πουρέ γλυκοπατάτας 1.

Καλώς σας βρίσκω και πάλι αγαπημένοι μου!
Τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου
και ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ,
 όλο και πιο πολύ αρχίζουμε να μπαίνουμε στο κλίμα των εορτών!
Για άλλους είναι νωρίς, 
για άλλους ίσα που προλαβαίνουν να ετοιμαστούν…
Εγώ είμαι κάπου στην μέση…
Σκέφτομαι από τώρα ποιες θα μπορούσαν να είναι οι προτάσεις μου για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων.
Σκέφτηκα πως εκείνο το βράδυ δεν θα ήθελα να φάω κρέας…
Το ψάρι είναι κάτι που γενικότερα προτιμώ…
Οπότε γιατί όχι;
Ένα αγαπημένο και απολαυστικό ψαράκι σας έχω ,
με έναν λατρεμένο μου πουρέ…
 
Ένα πιάτο που συνδυάζει τα ωφέλιμα ω3 λιπαρά του σολομού ,
 με την υψηλή διατροφική αξία της γλυκοπατάτας ,

 καθώς μεταξύ άλλων περιέχει  το πολύτιμο για την υγεία β- καροτένιο, σύμμαχο μας στην μάχη κατά των ελευθέρων ριζών .
  Επίσης η γλυκοπατάτα είναι μια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ,
πηγή υδατανθράκων , 
γεγονός που την καθιστά εξαιρετική τροφή για καταναλωτές 
που προσέχουν ιδιαίτερα την διατροφή τους ,
 είτε για λόγους αισθητικής , είτε για λόγους υγείας ( διαβητικοί ).
Γλυκοπατάτα και φρέσκο σπανάκι
 σε ένα μοναδικό συνδυασμό γεύσης ,
 μας χαρίζουν σίδηρο και πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων .
Την εξαιρετική γεύση έρχεται να συμπληρώσει ένα εξαιρετικό τυρί ,
 η κοπανιστή Τήνου ,
 που με την πιπεράτη γεύση της 
δίνει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο πιάτο .
Υλικά για 4  μερίδες :
4 φιλέτα σολομού
15 γρ. σησαμέλαιο
20 γρ. πιπεριά Φλωρίνης τουρσί
Αλάτι και πιπέρι
2 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού
Σουσάμι για επικάλυψη.
Για τον πουρέ:
520 γρ. γλυκοπατάτα
120 γρ. αβοκάντο ώριμο
60 γρ. φύλλα σπανάκι
40. γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου
20 γρ. φιστίκια Αιγίνης
30 γρ. Κοπανιστή Τήνου
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλάκια του γλυκού ξύδι από κρασί.
Αλάτι.
ντοματίνια τσέρι , ελαιόλαδο , μπαλσάμικο

Σολομός με πουρέ γλυκοπατάτας 2.

Πλένουμε τις γλυκοπατάτες και τις τοποθετούμε με την φλούδα τους
 σε αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι.
Τις αφήνουμε να σιγοψηθούν σε χαμηλή θερμοκρασία
 μέχρι να τις τρυπήσουμε και να έχουν μαλακώσει εσωτερικά.
Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους αφαιρούμε την φλούδα .
Παράλληλα έχουμε πλύνει το φιλέτο σολομού
 και το έχουμε αφήσει να στραγγίσει.
Ετοιμάζουμε την μαρινάδα του .
Ρίχνουμε τα υλικά μας μέσα σ’ ένα μπλέντερ 
και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Με ένα πινέλο θα αλείψουμε το φιλέτο με το μείγμα
 και θα το αφήσουμε για λίγο να απορροφήσει την μαρινάδα.
Για τον πουρέ μας τώρα, 
προσθέτουμε μέσα στο μπλέντερ την γλυκοπατάτα
 κομμένη σε κομμάτια.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας μέσα στο μπλέντερ 
και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα μαζί
 και να δημιουργηθεί ένας σφικτός πουρές.
Εντωμεταξύ το φιλέτο σολομού ψήνεται .
Τα ντοματίνια έχουν κοπεί στην μέση
 και μαρινάρονται με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.
Mόλις είναι έτοιμο το φιλέτο μπορούμε να σερβίρουμε το πιάτο μας.
Είμαι σίγουρη πως όταν το δοκιμάσετε…θα ξεχάσετε όλα τ’ άλλα…
Το λατρεύω!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

6 σχόλια

Foteini Thes 29/11/2013 - 19:29

Γκουρμέ συνταγή και μία πραγματικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για τα Χριστούγεννα!Πολύ ωραία η μαρινάδα ,αλλά ο πουρές γλυκοπατάτας με ενθουσίασε!Έχω χρόνια να φάω γλυκοπατάτα και ομολογώ ότι εχ´ω ξεχάσει τη γεύση του.Όμως μου έκαναν εντύπωση οι ευεργετικές της ιδιότητες !Το υπέροχο χρώμα του,εκτός από την απαλή του υφή,με πείθουν να διακοσμήσω το γιορτινό τραπέζι ,όχι μόνο γευστικά,αλλά και οπτικά!
Μπράβο σου Σοφία μου!Δεν απορώ για την προτίμηση που δείχνεις για το συγκεκριμένο πιάτο!
Φιλιά πολλα,πολλά!

Reply
Χρύσα 29/11/2013 - 20:17

Και υγιεινό, και εορταστικό, ό, τι καλύτερο! Ειδικά ο πουρές με εντυπωσίασε! Τι ωραίος συνδυασμός! Φιλιά!

Reply
Lila Xagorari 30/11/2013 - 07:22

Πόσο νόστιμο αλλά και πόσο ωραία παρουσίαση!!!!

Reply
Ερμιόνη 30/11/2013 - 07:29

Παρόλο που μου αρέσει ιδιαίτερα ο σολομός, δεν γίνεται να μην σταθώ σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο πουρέ! Νομίζω πως κερδίζει τις εντυπώσεις, είναι πραγματικά εμπνευσμένος ο συνδυασμός υλικών!
Εύγε Σοφάκι!

Reply
Ξανθή 30/11/2013 - 20:45

Σοφία κι εμείς τα Χριστούγεννα θα φάμε ψάρι μιας και θα ακολουθήσουμε τα έθιμα της Πολωνικής κουζίνας (μαγειρεμένα από τη νύφη μας) για αυτή τη μέρα, εντελώς διαφορετικό βέβαια από την πρόταση σου.
Το πιάτο σου όμως θα το τιμήσω μια άλλη μέρα οπωσδήποτε
Καλές γιορτές!!

Reply
ΕΛΕΝΗ 01/12/2013 - 07:17

Σοφία μου καταπληκτική, πρόταση!Πολύ ωραία και η παρουσίαση, μπράβο!!!
Φιλιά πολλά!

Reply

Γράψτε απάντηση στο Foteini Thes Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!