Home ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ Σπιτικά λουκάνικα αλά Sofeto , χοιρινά και γαλοπούλας!

Σπιτικά λουκάνικα αλά Sofeto , χοιρινά και γαλοπούλας!

by sofia sofeto
16 σχόλια
 
 Ποιος είναι ο πιο γρήγορος , εύκολος και νόστιμος μεζές 
Το λουκάνικο φυσικά!
Ανά την Ελλάδα θα βρούμε πολύ μεγάλη ποικιλία γεύσεων ,
διαφορετικών υλικών , μπαχαρικών , μυρωδικών και κρέατος.
 
Μέσα στα μεγάλα μου σχέδια ήταν να φτιάξω τα δικά μου λουκάνικα!
Ένα δύσκολο εγχείρημα για κάποιον
 που δεν το έχει δει ποτέ του πως γίνεται…σκεφτόμουν.
 
Πήρα την μεγάλη απόφαση όταν ένας καλός φίλος που έχει ζώα , 
μας τηλεφώνησε και ρώτησε αν θέλουμε τα έντερα απ΄τα σφαχτά του.
Να η ευκαιρία σκέφτηκα!
Τα θέλω είπα!
Και έτσι άρχισε μια νέα περιπέτεια …
 
Δεν θα σας κρύψω πως αυτά τα έντερα με άγχωσαν …
Πως θα τα καθαρίσω …
Πως θα προλάβω να το κάνω πριν έρθει η μικρή απ΄το σχολείο…
θα ήθελε να βοηθήσει …είναι σίγουρο και … καταλαβαίνετε….
 
Τελικά τα κατάφερα!
Τα έπλυνα πρώτα απ΄την έξω πλευρά , 
ούτε που θυμάμαι πόσες φορές.
Μετά τα γύρισα με την βοήθεια ενός μυτερού εργαλείου
 που ακονίζουμε τα μαχαίρια.
Τα ξαναέπλυνα και από μέσα,
πολλά νερά μέχρι να βγαίνουν πεντακάθαρα!
 
Ζόρικο λιγουλάκι το σπορ
αλλά το αποτέλεσμα με δικαίωσε!
Όταν τελείωσε το πλύσιμο 
τα έβαλα για μισή ώρα μέσα σε νερό και μπόλικο ξύδι.
Τα έβγαλα και τα ξέπλυνα πάλι με νερό.
Τα άφησα στην άκρη να στραγγίσουν.
 
 Άρχισα να ετοιμάζω τα κρέατα.
Τα έπλυνα καλά και αφαίρεσα το ορατό λίπος .
Τα άφησα να στραγγίσουν .
 
Στην μηχανή που κόβουμε τον κιμά τα έβαλα κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Τα έκανα κιμά .
Πρώτα έκανα το χοιρινό και μετά της γαλοπούλας.
 

Υλικά:

 

Για τα λουκάνικα με χοιρινό:

2,5 – 3 μέτρα έντερο
1,5 κιλό χοιρινό κιμά από μπούτι
2 κουταλιές της σούπας πατέ πιπεριάς Φλωρίνης (Η συνταγή.)
100 ml κόκκινο κρασί
30 γρ. αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκ
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
1/2  κουταλάκι του γλυκού τσιμένι (μοσχοσίταρο)
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
30 γρ. ελαιόλαδο.
 

Για τα λουκάνικα γαλοπούλας:

2,5 – 3 μέτρα έντερο
1 κιλό φιλέτο στήθος γαλοπούλας κιμά
1/2 κιλό χοιρινό  κιμά από μπούτι
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού κάρυ
1,5  κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαύρο πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαντζουράνα 
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
35 γρ. σησαμέλαιο
30 γρ. αλάτι
100 ml λευκό ξηρό κρασί.
 
 
Η διαδικασία του γεμίσματος των εντέρων δεν είναι δύσκολη.
Πρώτα ετοίμασα την γέμιση ,
έβαλα μέσα στον κιμά τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά,
 μαζί και το κρασί με το λάδι. 
Τα ζύμωσα να ενωθούν όλα τα υλικά καλά.
Τα άφησα για μια ώρα να βγουν τα αρώματα .
Πήρα το μηχάνημα μου έκανα τον κιμά 
και έβαλα το ειδικό εξάρτημα (χωνί) που γεμίζει τα λουκάνικα.
Έδεσα την μια άκρη του εντέρου με ένα σπάγκο και ξεκίνησα το γέμισμα.
Ανά διαστήματα έδενα με σπάγκο στο μέγεθος που ήθελα να έχει το κάθε λουκάνικο.
Συνέχιζα να γεμίζω το επόμενο κ.τ.λ.
 
Όταν τελείωσα με το γέμισμα ,
πήρα ένα καλαμάκι από σουβλάκι
 και άρχισα να τρυπάω ανά διαστήματα τα λουκάνικα,
 για να μπορούν να παίρνουν το απαραίτητο αέρα 
όταν κρεμαστούν για να στεγνώσουν .
Τα κρέμασα σε ένα δωμάτιο που έχει μόνιμα ανοικτό ένα μικρό παράθυρο.
Τα άφησα εκεί για 15 μέρες .
Τα λουκάνικα άρχισαν να αλλάζουν χρώμα και να συρρικνώνονται.
Τώρα είναι έτοιμα για να καταναλωθούν!
Είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα !
Για την γεύση τους δε ….δεν θα σας πω ακόμα….
Υπομονή!
Πολλά φιλάκια σε όλους σας!!!!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

16 σχόλια

Ξανθή 16/11/2013 - 07:52

Καλημέρα Σοφία, φτιάχναμε μαζί με τον πατέρα πριν πολλά πολλά χρόνια λουκάνικα στο χωριό και τώρα μου τα θύμισες. Θυμήθηκα εκείνο το χωνί στη μηχανή του κιμά!!!
Καλοφάγωτα

Reply
Sofia Sofeto 16/11/2013 - 13:13

Καλησπέρα Ξανθή !
Ωραίες αναμνήσεις ε;
Σ’ ευχαριστώ πολύ!

Reply
Malia 16/11/2013 - 10:28

Χαζή απορία: Ο κιμάς μπαίνει ωμός? Και έξω από το ψυγείο δεν χαλάει?

Reply
Sofia Sofeto 16/11/2013 - 13:15

Ωμός ναι, δεν χαλάει γιατί έχει αλάτι που τα συντηρεί και ο αέρας τα ωριμάζει, κι εγώ είχα αυτή την αμφιβολία όταν ξεκίνησα να το ψάχνω…
Δεν είναι χαζή η απορία σου , πολύ λογική
Πρέπει και η θερμοκρασία να μην είναι υψηλή, να έχει κρύο.

Reply
nikos k 16/11/2013 - 12:11

Μπράβο Σοφία, που τα κατάφερες με ακόμα ενα εκλεκτό μεζέ!!!!Καλοφάγωτα!!

Reply
Sofia Sofeto 16/11/2013 - 13:16

Ω! Ευχαριστώ πολύ !

Reply
Χρυσαυγή 16/11/2013 - 21:08

Είσαι φοβερή ! Μπράβο σου!!
Δύσκολο το σπορ! Ειδικά το καθάρισμα των εντέρων. Κι εσύ απ΄ότι φαίνεται τα έκανες χιονάτα από την καθαριότητα.
Μπράβο σου!!!
Τελικά είσαι κορίτσι για δύσκολα εγχειρήματα!!

Reply
Beauty Follower 17/11/2013 - 15:17

Λαχταριστά!

Reply
mia maria 17/11/2013 - 19:27

Χαρά στο κουράγιο σου! Πολύ καλή δουλειά! Συγχαρητήρια!

Reply
Tante Kiki 18/11/2013 - 07:48

Μπράβο Σοφία… τέλεια δουλειά!!!!! Λουκάνικα έμαθα να φτιάχνω σε ένα σεμινάριο που είχα πάει αλλά ποτέ δεν έφτιαξα μια και σπάνια τρώμε!!! Χίλια μπράβο γιατί τα σπιτικά είναι αγνά και πολύ πιο νόστιμα!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Reply
Selcouth 18/11/2013 - 10:46

Σοφία μου κάθε φορά με εκπλήσσεις ευχάριστα! Είσαι χρυσοχέρα, πάει και τελείωσε! Πολύ ωραία τα έβγαλες. Ειδικά αυτά της γαλοπούλας, τα λιγουρεύτηκα τρελά! Μπράβο!
Πολλά φιλάκια και καλή εβδομάδα!

Reply
kiki 19/11/2013 - 12:15

Μπράβο! Δεν έχω κάνει ποτέ μόνη μου! Τα σπιτικά σίγουρα είναι το κάτι άλλο!

Reply
sundayspoon 19/11/2013 - 12:22

Σοφία μου, είσαι πολύ προκομμένη και χρυσοχέρα! Το αποδεικνύεις με κάθε ανάρτηση και η συγκεκριμένη δεν αποτελεί εξαίρεση! Ούτε επαγγελματίας να ήσουν! Συγχαρητήρια!
Φιλάκια πολλά!!!

Reply
Kate'sCakeBox 20/11/2013 - 14:06

Καλησπέρα Σοφάκι μου!!μεγάλη έκπληξη η συνταγή για τα λουκάνικα!δεν είχε τύχει ποτέ να δω σπιτική συνταγή και η παρασκευή τους απο τα χεράκια σου είναι λίαν επαγγελματική!!εξαιρετική και η παρουσίαση!!συγχαρητήρια γλυκιά μου φίλη!!άπειρα φιλάκια!

Reply
Demi 22/11/2013 - 11:29

Ξαδερφούλα θαυμάσια τα λουκανικα σου και απο όψη σκίζουν αλλα φαντάζομαι και απο γευση με τοσα εκλεκτικα υλικά!!!!μπράβο!!!!αντε καλή συνέχεια και στα επόμενα!!!!!

Reply
popi konsta 22/12/2013 - 15:50

Σοφία μου εμείς κάνουμε κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα λουκάνικα χοιρινά με πράσο εξαιρετικά!!Εγώ τα αφήνω μόνο 5-6 μέρες στο δωματιάκι με το παράθυρο ανοιχτό και μετά τα βάζω στην κατάψυξη .Θα δοκιμάσωκ αι τα δικά σου τα χοιρινά αλλά κ τα λουκάνικα γαλοπούλας

Reply

Γράψτε απάντηση στο Malia Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!