Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ Χοιρινές μπριζόλες και αγκινάρες γεμιστές με ξυνόχοντρο στον φούρνο αλά Sofeto.

Χοιρινές μπριζόλες και αγκινάρες γεμιστές με ξυνόχοντρο στον φούρνο αλά Sofeto.

by sofia sofeto
7 σχόλια

 

Ελπίζω και εύχομαι να περάσατε όλοι σας καλά το Πάσχα.
Να διασκεδάσατε και να βρεθήκατε με αγαπημένους σας ανθρώπους
 που είχατε καιρό να δείτε.
Εμείς τα περάσαμε αρκετά ήσυχα μπορώ να πω…
Λόγο επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου μου δεν κάναμε κάτι ιδιαίτερο,
είχα και την μικρή με ίωση…
Να πω την αλήθεια δεν μπορώ την πολύ φασαρία ,
θέλω να περνάω ήρεμα όσο μπορώ ακόμα ,
γιατί το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί του θα έρθει και η “τρέλα” στο νησί…
Για παράδειγμα μια απόσταση που κάνουμε τώρα με το αυτοκίνητο σε 5-6 λεπτά ,
τότε θα κάνουμε μισή ώρα!
Η αναμονή στην ουρά του super market  
φτάνει στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 15 λεπτά…
…και διάφορα άλλα παρατράγουδα που συμβαίνουν 
μας βγάζουν εντελώς απ’ τους ρυθμούς μας και μας κουράζουν ιδιαίτερα…
Έτσι λοιπόν προσπαθώ όσο μπορώ να χαλαρώνω τώρα ,
να έχω καθαρό μυαλό για να αντιμετωπίσω τα ζόρια του καλοκαιριού…
Ας μαγειρέψουμε να χαλαρώσουμε!
Οι χοιρινές μπριζόλες
 συνδυασμένες με τις αγαπημένες αγκινάρες
 και τον γευστικότατο ξυνόχοντρο από την Κρήτη!
 
Υλικά για 4 άτομα :
4 χοιρινές μπριζόλες με κόκαλο
8 μεγάλες αγκινάρες
 300 γρ. ξυνόχοντρο Κρήτης
2 σκελίδες σκόρδου
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη γραβιέρα Κρήτης με χαμηλά λιπαρά
1/3  κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό σουμάκ
1/3  κουταλάκι του γλυκού τσιμένι (μοσχοσίταρο)
1/3  κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξερό κόλιανδρο
1/2 ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί
Χυμό από 1 μεσαίο λεμόνι για τις αγκινάρες
Χυμό από 1 μεσαίο λεμόνι για το φαγητό
Λίγο ελαιόλαδο.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπριζόλες απ’ όσα εμφανή λίπη μπορούμε.
Τις τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ,
ανάβουμε την φωτιά και 
μόλις δούμε πως έχουν σοταριστεί από την μια πλευρά 
χαμηλώνουμε την φωτιά και τις γυρίζουμε απ’ την άλλη.
Σκεπάζουμε  με το καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους.
Παράλληλα καθαρίζουμε τις αγκινάρες μας
 και τις βάζουμε μέσα σε νερό που έχουμε ρίξει  τον χυμό απ’ το λεμόνι.
 
Όταν δούμε πως οι μπριζόλες μας έχουν συρρικνωθεί και έχουν βγάλει αρκετά υγρά
τις αφαιρούμε απ’ το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ.
Εκεί θα βάλουμε και τις αγκινάρες μας.
Θα προσθέσουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο ,
 το αλάτι  και όλα τα μπαχαρικά μας .
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μέσα στο ταψάκι μας θα ρίξουμε και το κρασί .
Θα το σκεπάσουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο
να κλείσει καλά , για να μην χάσει την υγρασία του.
Το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί στον αέρα .
 
Τον ζωμό που έχουμε κρατήσει στο τηγάνι ,
τον βάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ με καπάκι 
και το τοποθετούμε στο ψυγείο
 στο κάτω μέρος που βάζουμε το κρέας και τα ψάρια.
Το αφήνουμε εκεί μέχρι να ανέβει το λίπος στην επιφάνεια και να παγώσει 
ώστε να μπορέσουμε  να το αφαιρέσουμε στην συνέχεια.
 
 
Μετά από μισή ώρα ανοίγουμε το ψυγείο
 να δούμε αν έχει παγώσει το λίπος για να το αφαιρέσουμε.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όσο περισσότερο μπορούμε.
Τον υπόλοιπο ζωμό τον ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μας.
Συμπληρώνουμε με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.
 Ανάβουμε την φωτιά και μόλις πάρει βράση
 ρίχνουμε μέσα  λίγο αλάτι και τον ξυνόχοντρο.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σβήνουμε την φωτιά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να απορροφήσει ο ξυνόχοντρος τα υγρά .
 
 
Αφού έχουν περάσει γύρω στα 40 λεπτά
απ’ την ώρα που βάλαμε τις μπριζόλες και τις αγκινάρες στο φούρνο ,
ανοίγουμε τον φούρνο για να δούμε τι γίνεται με το φαγητό μας.
Αφαιρούμε το σκέπασμα του και με ένα πιρούνι ελέγχουμε 
αν οι αγκινάρες έχουν μαλακώσει 
και αν οι μπριζόλες μας είναι έτοιμες.
Όταν είναι λοιπόν έτοιμα ,
γεμίζουμε τις αγκινάρες με το μείγμα του ξυνόχοντρου ,
ρίχνουμε από πάνω λίγη τριμμένη γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά,
προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού
στις μπριζόλες και γύρω από τις αγκινάρες
και ξανά πάλι μέσα στον φούρνο ξεσκέπαστα αυτή την φορά.
Αφήνουμε να ψηθούν γύρω στα 15 με 20 λεπτά,
να ροδίσει ελαφρώς και να λιώσει το τυράκι .
 
Καλή σας απόλαυση!
Πιείτε και ένα κρασάκι!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

7 σχόλια

peps 06/05/2013 - 15:40

Τί συνταγή είναι αυτή!!!!!!!!!!!!!!
Εξαιρετική!!!
Όλα τα έχει…..χοιρινό, αγγινάρα, ξυνόχοντρο και τα μπαχαρικά του ένα κι ένα..από τα αγαπημένα μου!!!!
Πολύ ωραίο πιάτο και για φίλους!!!!!!!!!!!!!
Θα κρατήσω τη συνταγή!!!

Φιλιά!

Reply
sundayspoon 06/05/2013 - 16:21

Χρόνια πολλά, Χριστός ανέστη!
Πολύ καλά έκανες και έβγαλες τη συνταγή που είχες να περιμένει τόσο καιρό! Είναι πολύ ιδιαίτερη και σίγουρα νόστιμη! Γεια στα χέρια σου, Σοφία μου!
Πολλά φιλάκια!

Reply
ΕΛΕΝΑ 06/05/2013 - 18:29

Ωραιότατο και πολύ ιδιαίτερο το πιάτο σου!
Με συνδυασμούς πολύ γευστικούς!
Φιλιά!

Reply
Neli 06/05/2013 - 21:21

Χριστός Ανέστη,πολύ ωραίο φαίνεται το πιάτο σου,καλό βράδυ.

Reply
Ξανθή 07/05/2013 - 07:11

Χριστός Ανέστη και χρόνια Πολλά!!
Πριτζόλες δεν θα φάω άμεσα όχι άλλο κρέας αλλά τις αγκινάρες θα τις τιμήσω άμεσα!!

Reply
Ερμιόνη 08/05/2013 - 14:03

Χρόνια πολλά Σοφία μου, Χριστός Ανέστη!
Οι γεμιστές αγκινάρες σου πραγματικά εξαιρετικές!
Φιλιά πολλά και περαστικά στη μικρούλα!

Reply
Roula T. 08/05/2013 - 19:17

Χρόνια πολλά Σοφάκι μου Χριστός Ανέστη!!!
Εξαιρετικό το φαγητό σου.
Φιλιά.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!