5,1K
Καλοί μου φίλοι γεια σας!
Κατά την διάρκεια των εορτών σας παρουσίασα αρκετά γλυκά,
καιρός τώρα να φτιάξουμε και ένα ωραιότατο φαγητό!
Σας έχω λοιπόν ένα γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο πιάτο ,
συνδυάζει δύο αγαπημένα μου τυριά,
που δίνουν την δική τους εξαιρετική πινελιά όπου προστεθούν.
Το κοτόπουλο είναι ένα αγαπημένο πουλερικό ,
που συνδυασμένο με τον αρωματικό πουρέ της γλυκοπατάτας ,
είναι κατά την γνώμη μου εξαιρετικό!
Δικό σας!
Υλικά :
Για το κοτόπουλο:
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 σκελίδες σκόρδου
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκ
λίγο ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι.
χυμό από 1/2 λεμόνι.
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:
1/2 κιλό γλυκοπατάτες
3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού ζωμό απ’ το κοτόπουλο
αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι φρέσκο ή στραγγιστό 2% λιπαρά
1 κουταλάκι του γλυκού κοπανιστή Τήνου
1 κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο καλής ποιότητας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο.
Για την σάλτσα blue cheece:
100 γρ. γιαούρτι φρέσκο ή στραγγιστό 2% λιπαρά
τυρί blue cheece ,ανάλογα με το πόσο έντονη θέλετε την γεύση του,
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
μια τσιμπιά αλάτι
φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα .
Ξεκινάμε με το κοτόπουλο,
το πλένουμε καλά αφού του αφαιρέσουμε την πέτσα και τα λιπαρά σημεία του.
Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ,
Το ζεσταίνουμε και όταν θερμανθεί επαρκώς ,
τοποθετούμε μέσα τις μερίδες του κοτόπουλου,
στις οποίες προηγουμένως έχουμε προσθέσει το αλάτι
και τα υπόλοιπα μπαχαρικά μας.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι ,
αφήνουμε για λίγο
και μετά ανοίγουμε και γυρίζουμε το κοτόπουλο και από την άλλη πλευρά ,
προσθέτουμε και το σκόρδο με το κρασάκι.
Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ
και σκεπάζουμε με το καπάκι πάλι με κλειστή την βαλβίδα του.
Το κοτόπουλο μας θα σιγοψηθεί στα υγρά του .
Παράλληλα ετοιμάζουμε να βράσουμε τις γλυκοπατάτες.
Τις πλένουμε καλά να φύγουν τα χώματα,
δεν θα τις καθαρίσουμε απ’ την φλούδα τους γιατί θα μαυρίσουν.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό μέχρι να τις σκεπάσει.
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε ,
βράζουμε με το καπάκι στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε μια ματιά στο κοτόπουλο ,
αν έχει βράσει ,
παίρνουμε με μια κουτάλα τον ζωμό του
και το αφήνουμε σ’ ένα φλιτζάνι.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στο κοτόπουλο μας τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο,
αφήνουμε με ανοικτό το καπάκι το τηγάνι ώστε να εξατμιστούν τυχών υγρά.
Δεν ξεχνάμε τις γλυκοπατάτες μας,
τις τρυπάμε μ΄ένα πιρούνι να δούμε αν έχουν βράσει.
Δεν θέλουμε να είναι πολύ μαλακές,
να μπαίνει με ευκολία το πιρούνι μέσα τους.
Όταν είναι έτοιμες τις αποσύρουμε απ’την φωτιά και τους ρίχνουμε κρύο νερό.
Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Το κοτόπουλο το έχουμε πλέον σβήσει
και το αφήνουμε στο τηγάνι για να μένει ζεστό.
Μόλις κρυώσουν οι γλυκοπατάτες μας ,
τις καθαρίζουμε απ την εξωτερική τους φλούδα
και τις περνάμε απ’τον μύλο των λαχανικών.
Όταν τελειώσουμε με όλες τους ,
προσθέτουμε τον ζωμό του κοτόπουλου,
που προηγουμένως έχουμε διαλύσει μέσα του το φυστικοβούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας.
Ρίχνουμε επίσης το αλάτι , το πιπέρι και το γιαούρτι ,
στο οποίο έχουμε διαλύσει την κοπανιστή πολύ καλά μ ένα πιρουνάκι.
Καλό ανακάτεμα
και τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί
και αφήνουμε στην άκρη τον πουρέ μας σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα.
Ας ετοιμάσουμε τώρα την σάλτσα με το τυρί blue cheece.
Μέσα σ’ ένα μπολάκι βάζουμε όλα τα υλικά,
εκτός απ΄τα φιστίκια,
τα κτυπάμε με το μπλέντερ χειρός ,
ώστε να ενωθούν και να γίνουν μια τέλεια σαλτσούλα!
…και έφτασε η μεγάλη στιγμή να σερβίρουμε!
Καλή μας απόλαυση παιδιά!!!
12 σχόλια
Kαλησπέρα! Κοτόπουλο είδα και είπα να περάσω μια βόλτα, μιας και το λατρεύω! Να σε ρωτήσω όμως κάτι Σοφία μου… Δεν έχω τηγάνι που το καπάκι του να είναι με βαλβίδα, να το φτιάξω στη χύτρα;
Μου αρέσει πολύ και το ροκφόρ! Η σαλτσούλα είναι φανταστική!
Πολλά φιλιά και καλή συνέχεια!
Γεια σου καλή μου Selcouth!
Η βαλβίδα του καπακιού είναι το πιάσιμο του, που ανοιγοκλείνει για να μένει ή να φεύγει ο ατμός , δεν είναι σαν της χύτρας ταχύτητος.
Οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα καπάκι οποιασδήποτε κατσαρόλας που να εφαρμόζει στο τηγάνι, δεν θέλουμε να χάσουμε τα υγρά του φαγητού, αυτή είναι η όλη ιστορία του, φιλιά πολλα και καλή επιτυχία!
Πως είπατε????? Σοφία μου τι πιάτο είναι αυτό φίλη μου, τρελάθηκα απο τον τίτλο! Καταπληκτικό υπέροχο πιάτο για Σαββατοκύριακο!
Καλή κ ευτυχισμένη χρονιά, φιλιά πολλά!!
Γεια σου Eri!!!
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά!!!
Σου εύχομαι καλή επιτυχία αν το φτιάξεις το κοτοπουλάκι μου!!
Σοφία υπέροχο πιάτο!!! Αγαπώ όλα τα υλικά και μ΄αρέσει που βάζεις γιαούρτι.
Καλό Σ/Κ
Ξανθή μου καλησπέρα!
Το γιαουρτάκι το χρησιμοποιώ πολύ στην κουζίνα μου,
μιας και το φτιάχνω και μόνη μου με γάλα ντόπιο απ’το νησί!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!!
Μια συνταγή καλύτερη από την άλλη! <3 Είσαι πολύ καλός, φίλε μου! Μια αγκαλιά και ένα φιλί!
Ely μου , σ’ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά να μας γράφεις τις όμορφες ιστορίες σου και τις καταπληκτικές σου συνταγές!Πολλά φιλάκια!!!
Yπερπαραγωγή το κοτόπουλο! Είμαι σίγουρη οτι θα είναι πολύ γευστικό!
Καλησπέρα κοριτσάκι μου! Είμαι όντως πολύ νόστιμο!
Ως λάτρης των τυριών γενικά και του blue cheese ειδικότερα, δεν μπορώ να μη θαυμάσω το πιάτο σου! Φαίνεται πολύ λαχταριστό! Πάντα τέτοια Σοφάκι!
Αχ αυτά τα τυράκια…δεν μπορω ν΄ αντισταθώ…σε νιώθω φιλενάδα! Καλό σου βράδυ!