Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ Μαγειρίτσα αλά Sofeto, με συκώτι , μανιτάρια και πτισάνη.

Μαγειρίτσα αλά Sofeto, με συκώτι , μανιτάρια και πτισάνη.

by sofia sofeto
2 σχόλια

095

Το παραδοσιακό φαγητό της Αναστάσεως θα σας φτιάξω σήμερα.
Ένα πιάτο που άλλοι το λατρεύουν και καρτερικά υπομένουν για να το γευτούν,
κι άλλοι δεν θέλουν ούτε να το δουν…

Προσωπικά έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στην μαγειρίτσα.
Η αλήθεια είναι πως αυτό το  φαγητό επιβαρύνει το στομάχι μας…
Η αρνίσια συκωταριά με τα εντόσθια μαζί και τα αυγά ,
που συνήθως χρησιμοποιούμε για την συγκεκριμένη συνταγή ,
είναι πηγές υψηλής χοληστερόλης .

Σκέφτηκα να το ελαφρύνω λιγουλάκι αυτό το πιάτο…
Να το φτιάξω με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορώ να το τρώω πιο συχνά
κι όχι μια φορά τον χρόνο!
Τι λέτε; Θα το θέλατε κι εσείς;
Ελάτε να δούμε πως…

Αρχικά απέρριψα την αρνίσια συκωταριά και τα εντόσθια…
Στην θέση τους έβαλα μοσχαρίσιο συκώτι ,
που είναι πηγή μεγάλης περιεκτικότητας σε σίδηρο ,
πρωτεϊνών , βιταμινών και μετάλλων.
Αντικατέστησα τα εντόσθια με τα λατρεμένα μου μανιτάρια
που είναι βόμβες θρεπτικών συστατικών αλλά και γεύσης!
Αντί για ρύζι πρόσθεσα πτισάνη ( σπόροι κριθαριού ) ,
γνωστή απ’ την αρχαιότητα για τις ευεργετικές ιδιότητες της
στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το γευστικό αποτέλεσμα εξαιρετικό!

Με τις μικρές πινελιές του γλυκάνισου και του μαραθόσπορου ,
δημιούργησα ένα πιάτο που δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί…
Αλλά και γιατί να το κάνει;
Δεν έχει τίποτα να χάσει ,
παρά μόνο να κερδίσει σε γεύση , απόλαυση και διατροφική αξία!

 

076

Υλικά για 4 άτομα:

500 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι
2 μέτρια μαρούλια
½ ματσάκι άνηθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ. μανιτάρια αγκάρικους και πλευρώτους ανακατεμένα
1/3 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο κοπανισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο αλεσμένο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για το σωτάρισμα του συκωτιού
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
40 γρ. πτισάνη μουλιασμένη για 1 – 1,5 ώρα σε νερό
Αλάτι και πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
2 αυγά

 

Πλένουμε καλά το συκώτι και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την μια κουταλιά ελαιόλαδο ,
ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία
και προσθέτουμε μέσα τα κομματάκια του συκωτιού.
Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο να σωταριστούν αφού χαμηλώσουμε την θερμοκρασία , ανοίγουμε και ανακατεύουμε.

Όταν έχουν σωταριστεί και από τις δύο πλευρές ,
προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.

Παράλληλα πλένουμε καλά τα μαρούλια και τα υπόλοιπα λαχανικά μας.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια , αν χρειαστεί τα πλένουμε ελαφρώς με λίγο νερό.

Όταν περάσουν τα 10 λεπτά που βράσαμε το συκώτι ,
ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια και την πτισάνη ,
αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 10 λεπτά.

Κόβουμε τα μαρούλια με κεραμικό μαχαίρι ή με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια.
Κόβουμε και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες , ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα .
Επίσης ρίχνουμε τον γλυκάνισο ,τον μαραθόσπορο και το πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν γι’ άλλα 15 λεπτά όλα μαζί με κλειστό καπάκι.

Τα μαρούλια θα μας δώσουν τα απαραίτητα υγρά που θέλουμε για την συνταγή μας.
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από την φωτιά ,
αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά
και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα .
Στην συνέχεια προσθέτουμε όλο τον ζωμό του φαγητού
που έχουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Τώρα ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αυγολέμονο
και κουνάμε το σκεύος ώστε να πάει παντού .
Ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία
και κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε με μια κουτάλα το φαγητό
ώστε να μην μας «κόψει» το αυγό.
Όταν πάρει βράση , ανακατεύουμε συνεχώς και αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά .

Το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό
ή να το αφήσουμε λίγο να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία αν το φτιάξετε και καλή σας απόλαυση!!!

073

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

2 σχόλια

ouraniotoxo 29/03/2015 - 21:28

Μμμμμμμμμμμμμμμμ!!!Μου άνοιξες την όρεξη! Την μαγειρίτσα δεν την έτρωγα ποτέ λόγω των εντέρων και των πνευμόνων που περιείχε. Το συκωτάκι μου αρέσει σε όλες τις εκδοχές όπως και συνταγή σου!!! Σκεφτομαι να τη δοκιμάσω λοιπόν με συκωτάκια κοτόπουλου. Το αυγοκόψιμο είναι απαραίτητο? Την έχεις δοκιμάσει πριν την αυγοκόψεις??

Reply
sofia sofeto 29/03/2015 - 23:19

Νομίζω πως και με συκωτάκια κοτόπουλου θα είναι πολύ καλή. Φυσικά και δεν είναι απαραίτητο το αυγολέμονο, μπορείς να βάλεις μόνο λεμόνι, προσωπικά μου αρέσει να έχει αυγολέμονο , άλλωστε δεν είναι πολλά 2 αυγά για 4 άτομα! Καλή επιτυχία!

Reply

Γράψτε απάντηση στο ouraniotoxo Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!