Home VeganVegan Μαρμελάδα φράουλα , χωρίς βράσιμο και χωρίς ζάχαρη!

Μαρμελάδα φράουλα , χωρίς βράσιμο και χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
10 σχόλια
φράουλα 1
 Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ,
 πόσο πολύ αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων ,
 όταν τα κάνουμε μαρμελάδα βράζοντας τα με την ζάχαρη;
Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους μειώνονται δραματικά…
Υπάρχει όμως ένας τρόπος που μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα ,
χωρίς να βράσουμε το φρούτο μας!
Το μυστικό είναι οι θαυματουργοί σπόροι Chia (salvia hispanica).
Με την ιδιότητα τους ,
όταν έρθουν σε επαφή με νερό ή άλλο υγρό στοιχείο ,
να το απορροφούν και να δημιουργούν  ζελέ με ουδέτερη γεύση ,
που είναι τόσο θρεπτικό για τον οργανισμό μας !!!
Φυσικά αυτή η μαρμελάδα δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής ,
αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται άμεσα.
Για τον λόγο αυτό φτιάχνουμε μικρές ποσότητες ,
ούτως ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο ,
αλλά και να έχουμε πάντα φρεσκότατη μαρμελάδα για το πρωινό μας ,
ή ωραιότατο συνοδευτικό για το παγωτό ή το γιαούρτι μας!
φράουλα 2
Υλικά :
15 κουταλιές της σούπας φρέσκος πολτός από φράουλες
2,5 κουταλιές της σούπας σπόροι Chia
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι Αγαύης (Τι είναι η αγαύη;),
 ή 1 κουταλάκι του γλυκού στέβια κρυσταλλική 95% (ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΕΒΙΑ; )
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε ,
  είναι ν’ ανακατέψουμε όλα τα υλικά μας και να τα βάλουμε στο ψυγείο.
Μετά από 1 τέταρτο της ώρας ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε μέσα
στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα με τρία τέταρτα.
Αυτό ήταν !
Απολαύστε το!!!

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

10 σχόλια

Renaki 11/04/2013 - 19:09

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Reply
Deni Argiropoulou 10/05/2013 - 10:43

Αγαπητή Σοφία,
Συγχαρητήρια για το υπέροχο σπίτι σου. Και λέω σπίτι γιατί αυτή την αίσθηση μου δίνει, την ζεστασιά και την φιλοξενία ενός όμορφου σπιτικού. Οι συνταγές και οι συμβουλές σου είναι φανταστικές και ετοιμάζομαι να ανασκουμπωθώ για να πραγματοποιήσω όσες περισσότερες μπορώ. Οχι τίποτε άλλο, αλλά αποφάσισα να προβώ σε δίαιτα από Δευτέρα (και το εννοώ) για να χάσω τα κιλά που πήρα κόβοντας το τσιγάρο. Τέλος πάντων, ευτυχώς που χρησιμποιείς στέβια κλπ και κάπως θα μειωθούν οι τύψεις μου δοκιμάζοντας τα καλούδια.
Θέλω να σε ρωτήσω για τις μαρμελάδες που δίνεις χωρίς βράσιμο. Επειδή λες ότι πρέπει να καταναλωθούν άμεσα μήπως μπορείς να μου πεις πόσο καιρό διατηρούνται στο ψυγείο? Ημέρες, εβδομάδες, μήνες???? Γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούμε να τις γευτούμε εκτός εποχής παρά μόνον αν χρυσοπληρώσουμε τα φρούτα και φυσικά δεν είναι εποχές για τέτοια. Εκτιμώ πολύ την απάντησή σου γιατί θέλω να φτιάξω μερικές για τους καλοκαιρινούς μήνες που θα είναι στην παρέα μας μικρά (και μεγάλα) παιδιά και τί ποιό νόστιμο και υγιεινό από σπιτική (και διαίτης) μαρμελάδα για πρωϊνό, δεκατιανό ή απογευματινό!!!!!!!!!!
Σ’ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και σου εύχομαι ολόψυχα καλές δημιουργίες. Να’σαι πάντα καλά και να μας φροντίζεις έτσι.
Ντένη Αργυροπούλου
animaterra1@gmail.com

Reply
Sofia Sofeto 10/05/2013 - 13:02

Καλησπέρα Ντένη μου! Χαίρομαι κατ’ αρχήν που έκοψες το τσιγάρο και ας πήρες λίγα κιλάκια… Θα τα χάσεις με προσεγμένη διατροφή και θα είσαι μέσα έξω κούκλα!
Οι συνταγή για μαρμελάδα χωρίς βράσιμο είναι για άμεση κατανάλωση, δηλαδή όπως θα διατηρούσες ένα φρούτο στο ψηγείο σου για λίγες μέρες, και αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε να έχουμε την αίσθηση ότι τρώμε μαρμελάδα αλλά ουσιαστικά τρώμε σκέτο φρούτο, η φράουλα για παράδειγμα που είναι ένα υπέροχο φρούτο και δυστυχώς χαλάει γρήγορα , αν γίνει μαρμελάδα χωρίς βράσιμο τρώγεται μέσα σε 1-2 μέρες, για αυτό δεν θα κάνεις μεγάλη ποσότητα.
Μπορείς να την σερβίρεις όπως η κλασσική μαρμελάδα στο ψωμάκι σου ή να την βάλεις πάνω στο cheece cake σου.
Αν θέλεις μαρμελάδα που διατηρείται περισσότερο θα δεις στην συνταγή μου ” φράουλα γλυκό του κουταλιού “, το οποίο αν το περάσεις στο μπλέντερ σου ελαφρώς γίνεται ωραιότατη μαρμαλάδα που θα σου κρατήσει 20 μέρες περίπου ή και περισσότερο ανάλογα το φρούτο.
Αν θέλεις να έχεις μαρμελάδα και τον χειμώνα με το αγαπημένο σου φρούτο του καλοκαιριού , μπρορείς να βάλεις φρέσκα και καλά πλυμένα τα φρούτα σου στην κατάψυξη , όπως δηλαδή τα πουλάνε τα σούπερ μάρκετ στα ψυγεία τους,
βγάζεις και φτιάχνεις! Αν ρίξεις μια ακόμα ματιά στις συνταγές μου θα ανακαλύψεις πολλές ιδέες για το τι μπορείς να κάνεις με τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού .
Εύχομαι καλή επιτυχία στην δίαιτα σου και σου προτείνω να ρίξεις μια ματιά και στα φαγήτά μου που είναι προσεγμένα όσων αφορά το θέμα των λιπαρών και θα σε βοηθήσουν να απολαμβάνεις τα πάντα χωρίς να σου λείψει κάτι!

Reply
Deni Argiropoulou 10/05/2013 - 18:09

Σοφία μου καλησπέρα και σ’ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Κι εγώ αυτό σκέφτηκα για την διατήρηση των φρούτων ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε ωραίες συνταγούλες και τον χειμώνα με τα υπέροχα φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού.
Εχω ήδη τριγυρίσει τις υπέροχες συνταγές σου και εννοείται πώς θα τις τιμήσω δεόντως.
Να ξέρεις εκτός από την πολυαγαπημένη μου φίλη, αδελφή και κουμπάρα Πέγκυ (Alchemy of Nature) που μου μίλησε για το υπέροχο “σπιτικό” σου απέκτησες κι άλλη ένθερμη οπαδό και μετά από κάθε γαστρονομική μου απόπειρα θα αφήνω τα σχόλια μου. Για την ώρα ετοιμάζομαι για το τουρσί των πατζαριών και των πιπεριών Φλωρίνης και τα υπέροχα λικεράκια για τον χειμώνα με καλή παρέα!
Και επίσης μου άρεσαν πολύ και οι συνταγές σου για το ψωμί και λέω να δοκιμάσω κάποιες προς μεγάλη χαρά του άντρα μου γιατί είχα διακόψει την παρασκευή ψωμιού εδώ και κάμποσο καιρό λόγω του αυχενικού μου. Ομως, τώρα και ξανά προς τη δόξα θα τραβήξουμε!!!!!
Σ’ευχαριστώ για τις ευχές σου και σου εύχομαι ότι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου.

Reply
sofia oikonomou 24/05/2013 - 17:15

συνονόματη σε χαιρετώ και ζητώ την βοήθεια σου! αγορασα σπορους chia και εκανα την μαρμελάδα αλλά οι σποροι δεν διαλύθηκαν , παρέμειναν μικρά μαύρα σποράκια που τραγανίζουν στο στομα. ετσι πρέπει να είναι ή πρέπει να διαλυθουν? περιμένω η αδαής ………

Reply
Sofia Sofeto 24/05/2013 - 20:14

Δεν διαλύονται οι σπόροι, δημιουργούν το σούπερ υγιεινό τους ζελέ όταν έρθουν σε επαφή με την υγρασία.
Σε ενοχλούσε που τραγανίζουν;
Είναι πολύ θρεπτικοί όμως και αξίζει να τους καταλανάλώσεις, θα δεις μια σχετική ανάρτηση για τους σπόρους αν γράψεις στην αναζήτηση του μπλογκ “τι είναι οι σπόροι chia” και θα καταλάβεις τι εννοώ…
Να είσαι καλά και περιμένω τις εντυπώσεις σου!

Reply
Αθανασία 27/03/2017 - 23:28

μπορω να βαλω σιροπι σφενδαμου αντι για σιροπι αγαυης ή στεβια?

Reply
sofia sofeto 28/03/2017 - 00:07

φυσικά και μπορείς!

Reply

Γράψτε απάντηση στο sofia oikonomou Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!