5,K
Αυτό το ψωμάκι είναι το αγαπημένο της κόρης μου ,
γιατί;
Γιατί έχει σταφίδες και cranberries , που τα λατρεύει!!
Υλικά :
900 ml νερό χλιαρό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
700 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό
500 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2,5 φακελάκια ξερή μαγιά σε σκόνη
3 κουταλιές της σούπας σουσάμι
2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορο
2 κουταλιές της σούπας δημητριακό αμάρανθο
1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
σταφίδες και cranberries όσα θέλετε Τι είναι τα cranberries ;.
Σε μια μεγάλη λεκάνη , ρίχνουμε το νερό.
Προσθέτουμε το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από τα σπόρια μας.
Ζυμώνουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι
για να ξεκολλήσει από τα χέρια μας.
Όσο πιο πολύ το ζυμώνουμε τόσο το καλύτερο.
Βάλτε λοιπόν τα δυνατά σας και ζυμώστε καλά !
Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο , το βάζουμε σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων ,
την οποία την δένουμε και ανοίγουμε δύο τρυπίτσες κοντά στο δέσιμο ,
και την τοποθετούμε στην συντήρησή του ψυγείου μας .
Το αφήνουμε εκεί για περίπου 3 ώρες για να φουσκώσει
και να τριπλασιάσει τον όγκο του.
και να τριπλασιάσει τον όγκο του.
Στην συνέχεια το βγάζουμε και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Στην συνέχεια την βγάζουμε απ’ την σακούλα
και την ζυμώνουμε καλά ,
αφού πριν έχουμε προσθέσει τους σπόρους , τις σταφίδες και cranberries.
Χωρίζουμε στα τρία το ζυμάρι μας
και το πλάθουμε τρία φραντζολάκια τα οποία βάζουμε μέσα σε φόρμες
ή σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Αφήνουμε σ’ ένα ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια πετσέτα.
Όταν έχουν τριπλασιαστεί τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου , περίπου για 3 τέταρτα της ώρας.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τις φόρμες και τα βάζουμε πάνω σε σχάρες για να κρυώσουν και να μην ιδρώσουν από κάτω.
Δοκιμάστε το !
6 σχόλια
μου αρέσουν πολύ οι συνταγές σας αν και ανακάλυψα πρόσφατα το side σας.θαθελα καμία συνταγή με χαρουπάλευρο είτε ψωμιού είτε παξιμαδιών γιατί ότι συνταγές βρίσκω έχουν και λευκό αλεύρι το οποίο εγώ θέλω να αποφεύγω.χαίρομαι που σας βρήκα ΜΑΤΙΝΑ
Καλημέρα , καλώς όρισες στην κουζίνα μου!
Καλά κάνεις και αποφεύγεις το άσπρο αλεύρι!
Το αποφεύγω κι εγώ , χρησιμοποιώ συνήθως ολικής αλέσεως , ζέας και κίτρινο παραδοσιακό, το χαρουπάλευρο το χρησιμοποιώ σε μικρή ποσότητα γιατί έχει πολύ έντονη γεύση και δεν μου πολυαρέσει, απ’ την άλλη όμως έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αν σου αρέσει μπορείς να το χρησιμοποιείς άνετα!
Σου παραθέτω ένα λινκ με συνταγές μου που περιέχουν χαρουπάλευρο για να πάρεις μερικές ιδέες! Θα χαρώ να τα ξαναπούμε!
http://sofetogeyseisygeias.blogspot.gr/search?q=%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%BF
Συγνώμη ξέχασα πως έχω απενεργοποιήσει το δεξί κλικ, μπορείς να γράψεις στην αναζήτηση του μπλογκ “χαρουπάλευρο” και θα στα εμφανίσει.
Το εφτιαξα!!,τελεια συνταγη αν και δεν εβαλα σταφιδες! Μπραβο,κι ευχαριστούμε!
[…] Ψωμί ολικής αλέσεως με σταφίδες και cranberries! […]
αληθεια, μου κανει εντύπωση που βαζεις τις ζυμες ολων των ψωμιων στο ψυγειο κ δεν τις αφηνεις σε ζεστο περιβαλλον να φουσκωσουν μετα το πρωτο ζυμωμα….. και επισης συνταγες για παξιμαδακια με χαρουπαλευρο κ κριτσινια θα θελαμε 🙂