Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Αγκινάρες γεμιστές με φαγόπυρο , σπαράγγια και Σαν Μιχάλη! Σύρος , η αρχόντισα των Κυκλάδων!

Αγκινάρες γεμιστές με φαγόπυρο , σπαράγγια και Σαν Μιχάλη! Σύρος , η αρχόντισα των Κυκλάδων!

by sofia sofeto
13 σχόλια
Περιοχή “Βαπόρια” στην Ερμούπολη.

Είναι κάποια μέρη που  όταν βρεθείς εκεί τα ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά…

Η πρώτη φορά που ερωτεύτηκα ένα τέτοιο μέρος ήταν πριν 10 χρόνια ακριβώς…
Με το που έφτασα με το πλοίο στο λιμάνι
 και αντίκρισα την ομορφιά του νησιού ,
μέσα μου κάτι  είπε, πως σ’ αυτό το κομμάτι της γης υπάρχουν πολλά που πρέπει να δω…
Η Σύρος , είναι ένας τόπος
 που μου δίνει την αίσθηση
πως βρίσκομαι σε μια άλλη Ελλάδα…
Κάθε φορά που θα την επισκεφτώ
με εκπλήσσει ευχάριστα,
όχι μόνο με την ομορφιά της
αλλά με την ποιότητα των ανθρώπων της.
Το δημαρχείο, στην πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη.
Στην Σύρο συναντά ο επισκέπτης
ευγενικούς ανθρώπους,
με το χαμόγελο και την προθυμία
να εξυπηρετήσουν με την καρδιά τους
όποιον χρειαστεί την βοήθεια τους….
Είναι απ’ τα λίγα μέρη στην Ελλάδα
που οι οδηγοί αυτοκινήτων,
λεωφορείων , ταξί , ακόμα και φορτηγών ,
σταματούν στις διαβάσεις των πεζών
 για να περάσουν οι έκπληκτοι ,
σαν κι εμένα , πεζοί…
Το δημαρχείο εσωτερικά.
Η Ερμούπολη είναι πολύ τακτοποιημένη,
καθαρή , με μια άλλη αύρα…
“Βαπόρια”… τα λόγια είναι περιττά…
Τα σπίτια έχουν την αρχοντιά μιας άλλης εποχής…
Τότε που οι άνθρωποι έπιαναν με τα χέρια τους το κάρβουνο και το έκαναν χρυσάφι…
066
Περιοχή Αγίου Νικολάου.
Τα στενά σοκάκια ξεχειλίζουν από ρομαντισμό
και νοσταλγία …
055
 Ερμούπολη. 
 
Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη όταν βρέθηκα στο λιμάνι λίγη ώρα πριν την αναχώρηση μου…
 
σύρος αίθ. αναμονής
 Λεπτομέρεια από την αίθουσα αναμονής των επιβατών στο λιμάνι.
Μπαίνοντας στην αίθουσα αναμονής
βρέθηκα για μια ακόμα φορά
 σε μια ευχάριστη θέση…
Η αίθουσα , πρώην είσοδος του Καζίνο,
διαμορφώθηκε έτσι ώστε
να εξυπηρετεί τους επιβάτες, 
παρέχοντας τους ένα αξιοπρεπές
και πολιτισμένο περιβάλλον.
Μοιάζει με μουσειακό χώρο
 καθώς εκεί μπορεί να δει κάποιος εκθέματα
από την βιομηχανική ιστορία της Σύρου.
 
Μια πεντακάθαρη αίθουσα,
προστατεύει το κοινό από το κρύο και την ζέστη.
Παρέχει τουαλέτες , ειδικά ντουλάπια
για φύλαξη αποσκευών ,
 περιοδικά πολύ καλά διατηρημένα,
ακόμα και με ελεύθερο internet…
σύρος αίθ. αναμονής 2
…Κι΄όμως δεν είναι μουσείο… 
είναι η αίθουσα αναμονής των επιβατών στο λιμάνι της Ερμούπολης!
Νομίζω πως σας είπα λίγα γι΄αυτή την υπέροχη γωνιά της Ελλάδας…
Όμως δεν θέλω να σας κουράσω…
Εκεί μαζί με όλα τ΄αλλα υπάρχουν
και γευστικοί θησαυροί 
που θέλω να μοιραστώ μαζί σας!
 
Ξέρετε την αδυναμία μου στα τυριά…
Όπου βρεθώ είναι το πρώτο
που θα αναζητήσω να δοκιμάσω!
Στην Σύρο λοιπόν δεν υπήρχε περίπτωση
να πάω  και να μην δοκιμάσω
το αγαπημένο μου τυρί Σαν Μιχάλη!
Ένα πικάντικο , γεμάτο τυρί…
Αρωματικό , νόστιμο , ημίσκληρο …
Μια πηγή έμπνευσης για τους “τυρολάτρες”…
 
Το καταπληκτικό τυρί Σαν Μιχάλη!
Το τρώμε σκέτο άνετα …
Σκέφτηκα όμως να το προσθέσω
σε μια αγαπημένη μου συνταγή
 που φτιάχνω στην εποχή της αγκινάρας.
 
Βρήκα και φρέσκα σπαράγγια
 που έδωσαν μια άλλη γευστική νότα στο πιάτο μου.
Γέμισα τις αγκινάρες μου με φαγόπυρο
και μυρωδικά.
Αποτέλεσμα ;
Ένα πιάτο γευστικό , ελαφρύ ,
διατροφικά ανώτερο!
Υλικά για 4 άτομα :
•16 αγκινάρες φρέσκες κατά προτίμηση
•1 ματσάκι φρέσκα σπαράγγια
•120 γρ. φαγόπυρο
•2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
•1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
•6-7 φύλα φρέσκου δυόσμου
•1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου
•3 φρέσκα κρεμμυδάκια
•1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
•αλάτι και πιπέρι
•50 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
•ρίγανη
•1 φλιτζάνι του τσαγιού
τριμμένο τυρί Σαν Μιχάλη.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
 
Αρχικά θα καθαρίσουμε τις αγκινάρες
 και θα τις αφήσουμε μέσα σε νερό με χυμό λεμονιού.
 
 Πλένουμε καλά και τα σπαράγγια.
Ετοιμάζουμε μια κατσαρόλα με σουρωτό
για να τα μαγειρέψουμε στον ατμό.
Έβαλα αγκινάρες και σπαράγγια μαζί.
Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν.
Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρολίτσα
βάζουμε το νερό να πάρει βράση ,
ρίχνουμε μέσα τον κρόκο Κοζάνης
και το πλυμένο φαγόπυρο για να σιγοβράσει.
Όταν απορροφήσει το νερό είναι έτοιμο.
Το προσθέτουμε σε ένα μπολ και εκεί μαζί,
ρίχνουμε όλα τα υλικά μας ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε 30 γρ ελαιόλαδο.
Με το υπόλοιπο θα ραντίσουμε το πυρέξ
 που θα τοποθετήσουμε τις αγκινάρες
για να τις ψήσουμε.
 
Γεμίζουμε με το μείγμα τις αγκινάρες μας ,
τις τοποθετούμε στο πυρέξ ,
από πάνω τους βάζουμε τα σπαράγγια
και τελειώνουμε προσθέτοντας
το τριμμένο Σαν Μιχάλη.
 
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας
στους 170 βαθμούς °C.
Ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσουν ελαφρώς οι αγκινάρες μας.
 
Το απολαμβάνουμε ζεστό το πιάτο μας.
Το κρασάκι απαραίτητο 
και κατά προτίμηση ένα ροζέ ημίγλυκο.
Δοκιμάστε το !
Μην ξεχάσετε να πάτε και στην Σύρο… Αξίζει!!!
Πολλά φιλιά σε όλους σας!!!
051

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

13 σχόλια

Demi 23/03/2014 - 16:18

Σοφία μου καταπληκτικές οι φωτογραφίες σου!!!!!πανεμορφη η Σύρος ..και δεν εχω πάει…Το φαγήτο σου εχει λατρεμένα υλικά!!!!!!θα το φτιάξω αλλα θα παραλειψω το τυρι λογω νηστειας..
Εφτιαξα την σουπα βελουτε χωρις γαρίδες μα τι ωραία που ειναι !εχει γινει αγαπημενη μου και να σου πω …πειραματίστηκα λιγο ..αλλα θα τα πουμε καποια στιγμη τηλεφωνικως!!!!
να περνάτε καλα και όμορφα!!!!!
Ειμαι άφωνη απο ιωση ..που στο καλο τις κολαω..

Reply
Sofia Sofeto 24/03/2014 - 20:55

Δήμητρα έλα να πάμε μαζί!!!!
Θα τα πούμε ιδιαιτέρως…

Reply
The Dark Chef 24/03/2014 - 07:37

Πω πω, η Σύρος φαίνεται πανέμορφη! Δεν έχω πάει και ζήλεψα κοιτάζοντας τις φωτογραφίες σου!
Το τυρί πάντως είναι γνωστό και μαζί με τις αγκινάρες θα ταιριάζει υπέροχα, επίσης ταιριαστή μου φαίνεται και η προσθήκη των σπαραγγιών!
Καλημέρα και να περνάς όμορφα! 🙂

Reply
Sofia Sofeto 24/03/2014 - 20:58

Ξέχασα να αναφέρω στην ανάρτηση μου πως εκτός των άλλων ,η Σύρος είναι και ένα απ΄τα πιο φθηνά νησιά των Κυκλάδων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται ποιότητας…το αντίθετο θα έλεγα!
Να ένας ακόμα λόγος για να την επισκεφτείς!!!

Reply
- spoonstories- 24/03/2014 - 10:49

ΑΧ Σύρος…τι μου θύμισες.. τι να ήξερες! Βιβλίο γράφω με αναμνήσεις!! Οι φωτογραφίες σου πολύ όμορφες …Οι αγκινάρες σου πολύ γκουρμέ!!Εγώ δεν τις πολύ τρώω αλλά πραγματικά τελευταία βλέπω συνταγές σαν αυτή και αναθεωρώ! Καλή εβδομάδα Σοφία μου!

Reply
Sofia Sofeto 24/03/2014 - 21:00

Σύρος και πάλι Σύρος λοιπόν…
Δοκίμασε και τις αγκινάρες να μου πεις…
Φιλάκια πολλά!!!

Reply
Ξανθή 24/03/2014 - 13:03

Στη Σύρο πήγα πρώτη φορά πριν 39 χρόνια τις πρώτες διακοπές με τον καλό μου, μας είχαν μείνει αξέχαστες όχι μόνο για΄τι ήταν οι πρώτες μας διακοπές αλλά και τα φαγητά που φάγαμε σε ένα μικρό ξενοδοχείο που μέναμε μας ρωτούσαν κάθε πρωί τι θα θέλαμε να φάμε. Η επόμενη επίσκεψη έγινε πριν λίγα χρόνια και δυστυχώς ήταν απογοητευτική ως προς το φαγητό, ούτε μια μέρα δεν ευχαριστηθήκαμε παρόλο τις πληροφορίες.
Πήρα βέβαια προϊόντα Συριανά στην επιστροφή μας.
Το φαγητό σου πολύ μου αρέσει και θα φροντίσω να συγκεντρώσω τα υλικά του όσο ακόμη υπάρχουν αγκινάρες.

Reply
Sofia Sofeto 24/03/2014 - 21:06

Κρίμα που δεν βρήκατε καλό φαγητό…
Ελπίζω την επόμενη φορά να είσαστε πιο τυχεροί!
Εύχομαι να σας αρέσουν οι αγκινάρες μου!

Reply
Ερμιόνη 24/03/2014 - 20:21

Η Σύρος είναι πραγματικά πανέμορφη!
Είχα πάει πριν από πολλά χρόνια και όντως πρόκειται για ένα πολύ αρχοντικό και εκλεπτυσμένο μέρος. Σαν Μιχάλη δεν έχω δοκιμάσει ακόμα και απορώ γιατί!
Το πιάτο σου εξαιρετικό, θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!

Reply
Sofia Sofeto 24/03/2014 - 21:09

Ερμιόνη , δοκίμασε το το τυράκι!
Είναι πολύ καλό!
Φιλάκια πολλά!!!

Reply
Beauty Follower 27/03/2014 - 18:54

Την εχω επισκεφτει μια φορα αρχες Ανοιξης… πολύ ομορφο νησι!

Reply
Lenia 31/03/2014 - 07:55

Δεν έχω πάει, αλλά οι φωτογραφίες σου μου άνοιξαν την όρεξη! Τέλειο το πιάτο σου!
Φιλάκια,Σοφάκι!
http://theveggiesisters.gr/

Reply
stamatina kelli 13/04/2014 - 09:53

Σοφια μου με συγκινησες γιατι σε αυτο το βραχο το ομορφο με τους γλυκους ανθρωπους αφηχθηκα, πριν απο πολλα χρονια αλλα οι συνθηκες της ζωης με εφερε να ζω στην Αθηνα .Οπως προαναφερες εχει μια διαφορετικη αυρα το νησι και ζεις την στιγμη το λεπτο οταν βρήσκεσαι εκει ειναι αρχοντισα η Σύρος μας. Σοφια μου να σε εχει ο θεος καλα και οσους αγαπας και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με γεια και γαληνη στην ψυχη μας ευχαριστω για τα ομορφα σου λογια καλημερα.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!