11,1K
Και να που το Πάσχα πλησιάζει!
Λίγες μέρες έμειναν για να μπούμε στην Μεγάλη Εβδομάδα!
Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν κάθε χρόνο τα παραδοσιακά καλούδια τους.
Τα τσουρέκια έχουν πάντα τον πρώτο ρόλο!
Τα τσουρέκια συμβολίζουν την ζωή ,
όπως το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.
Αντιπροσωπεύουν την Ανάσταση Του Χριστού.
Την νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο!
Όπως είναι φυσικό δεν θα μπορούσαν να λείπουν,
απ’ τον κατάλογο των συνταγών μου.
Σκέφτηκα πως ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που μένουν ασυγκίνητοι
μπροστά στην θέα ενός μυρωδάτου τσουρεκιού
και ακόμα πιο λίγοι ,
όσοι δοκιμάσουν να γευτούν την αφράτη γλύκα του…
Έτσι αποφάσισα να φτιάξω τα τσουρέκια μου,
να έχουν την δυνατότητα να τα γευτούν άνθρωποι ,
που δεν μπορούν με άνεση να φάνε τα “κλασσικά ” τσουρέκια ,
Προσπάθησα λοιπόν να χρησιμοποιήσω το λιγότερο βούτυρο που μπορούσα,
την καλύτερη ποιότητα αλεύρου που γίνεται ,
καθόλου ζάχαρη ,
αλλά ταυτόχρονα να έχουν την υφή
και την γεύση του γνωστού σε όλους τσουρεκιού!
Πιστεύω πως κάτι κατάφερα!
Έγιναν αφράτα και πολύ μυρωδάτα ,
δεν έφτιαξα πολλά ,
θέλω να καταναλώνονται φρέσκα,
μέχρι τώρα έφτιαξα δύο φορές
και πάω για την τρίτη!
Υλικά για 2 τσουρέκια των 600 γρ. το καθένα :
3 αυγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
250 γρ. φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
30 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
35 γρ. σησαμέλαιο
ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι ακέρωτο
70 γρ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
7 σταγόνες μαστιχέλαιο ή λίγη μαστίχα σε σκόνη
2,5 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική 95% γλυκοσίδες με εριθρυτόλη
(αναλογία, 1:6,5 με την ζάχαρη)
10 γρ. ξηρή μαγιά
50 ml χλιαρό νερό
350 γρ. αλεύρι άσπρο δυνατό
400 γρ. αλεύρι ζέας.
1 αυγό για επικάλυψη
φιλέ αμυγδάλου.
Προσοχή : όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι εκτός ψυγείου τουλάχιστον 2 ώρες πριν.
Μέσα στο χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά
μαζί με 2 κουταλιές της σούπας απ’ το αλεύρι μας.
Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού,
σκεπασμένο με μια πετσέτα και μια κουβέρτα
για 1 ώρα.
Σε μεταλλικό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια εώς ότου γίνουν μαρέγκα.
Σε άλλο μπολ κτυπάμε ελαφρά τους κρόκους μαζί με την στέβια,
προσθέτουμε το γάλα και τον χυμό,
το ξύσμα και το μαχλέπι μαζί με το μαστιχέλαιο.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την μαρέγκα σιγά σιγά
και ανακατεύουμε με μεγάλη προσοχή
με την βοήθεια μιας σπάτουλας ,
από κάτω προς τα πάνω.
Τώρα προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά που έχει φουσκώσει.
Ανακατεύουμε ελαφρώς.
Ήρθε η ώρα να ρίξουμε τα αλεύρια μας που τα έχουμε ανακατέψει,
τα κοσκινίζουμε και τα προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας με το χέρι μας.
Καλό είναι να μας βοηθήσει κάποιος σε αυτό το σημείο,
γιατί δεν είναι εύκολο να κοσκινίζεις και να ζυμώνεις ταυτόχρονα.
Μόλις ρίξουμε όλο το αλεύρι η ζύμη μας θα κολλάει αρκετά στα χέρια μας.
Από νωρίτερα έχουμε βάλει μέσα σε ένα μπολάκι το βούτυρο και το λάδι μας,
τα κτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ για να ενωθούν.
Παίρνουμε λίγο απ’ το λιπαρό μας μείγμα και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας,
αυτό μας βοηθάει να ζυμώσουμε με άνεση ,
μας δίνει αφράτο ζυμάρι και τα λιπαρά ( αυτά τα λίγα δεν παίζει ρόλο…)
μας βοηθάμε να δώσουμε στο τσουρέκι μας την χαρακτηριστική του υφή.
Αφού λοιπόν προσθέσουμε σιγά σιγά ζυμώνοντας όλο το μείγμα των λιπαρών μας,
η ζύμη μας είναι έτοιμη!
η ζύμη μας είναι έτοιμη!
Αφήνουμε τώρα σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού
να φουσκώσει σκεπασμένη με μια πατσέτα και μια κουβέρτα,
όταν διπλασιάσει τον όγκο της μπορούμε να ξαναζυμώσουμε ,
ήρθε η ώρα να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε να έχουν τα τσουρέκια μας.
Τα ετοιμάζουμε και τα βάζουμε σε στρωμένο με λαδόκολλα ταψί.
Χρειάζονται ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσουν.
Προσωπικά είχα ανάψει τον φούρνο στις αντιστάσεις και γύρισα την θερμοκρασία ,
ίσα ίσα ώστε να ανάψει το φωτάκι .
Έβαλα μέσα τα τσουρέκια μου και περίμενα να διπλασιαστούν.
Σε μια ώρα περίπου ήταν έτοιμα!
Τους άλειψα την επιφάνεια με ένα χτυπημένο αυγό και πρόσθεσα φιλέ αμυγδάλου.
Τα έβαλα πάλι στον ζεστό φούρνο.
Άναψα την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου
και τα άφησα να ψηθούν.
Αυτά φυσικά φούσκωσαν ακόμα περισσότερο.
Τα έψησα για μισή ώρα και κάτι ,
θα τα δείτε να ροδίζουν και να μοσχομυρίζουν!
Όταν βγαίνουν δε….δεν μπορείς να κρατηθείς!
Άουτς!!! Κάηκα!!!
” Μαμά πρόσεχε !!!” , Φωνάζει η μικρή μου!
Αλλά δεν με πτοεί τίποτα!
Θέλω τόσο πολύ να δοκιμάσω….
Καλό μας Πάσχα!
Υδατάνθρακες: 39,6 γρ./ 100 γρ.
Λιπαρά: 5,45 γρ. / 100 γρ.
23 σχόλια
θα θελα πολυυυ νατα δοκιμασω!!!σημειωνω συνταγηηηη!
καλο πασχαααααα!
Καλό Πάσχα!!! Καλή επιτυχία!!!
Και εγώ και εγώ θέλω να τα δοκιμάσω!!!
Να η ευκαιρία!!! Περιμένω εντυπώσεις!!!
Πολύ ωραίες φωτογραφίες γι΄αυτό το πραγματικά ξεχωριστό τσουρέκι!!!!
Κάνεις πάντα κάτι το πολύ διαφορετικό!!
Μπράβο!
Ευχαριστώ πάρα πολύ Χρυσαυγή μου!
Καλό Πάσχα σου εύχομαι!!!
Δείχνουν πολύ ωραία, πραγματικά!!!!!!!! Και η παρουσίαση εξαιρετική!!!!!
Λίλα ευχαριστώ πολύ !!!
Καλό Πάσχα Σοφία!! Πάντα πρωτοτυπείς!!
Ξανθή μου ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά , σου εύχομαι καλό Πάσχα!!!
καλησπέρα και απο μένα!!! θα τα δοκιμάσω όπωσδήποτε και θα ανεβάσω φωτό-ετοιμάζω υλικά
Φίνονται πολυ νοστιμα και πολυ πολυ προτοτυπα,θα τα φτιαξω αυτα καποια στιγμη θα ηθελα πολυ να τα δοκιμασω ,πολλα φιλια.
Ευχαριστώ πολύ , ελπίζω να σου αρέσουν! Καλό Πάσχα με υγεία!!!
Σοφία έφτιαξα τα τσουρεκάκια – είδες , είμαι γρήγορη- πριν λίγο βγήκαν απο το φουρνο και είναι απίθανα στην γεύση και απο μυρωδια , άλλο πράγμα! Όμως κάτι πήγε στραβά! Αντί να μου βγούν φουσκωτά μου άπλώθηκαν φαρδιά πλατιά στο ταψί , χωρίς να φουσκώσουν ιδιαίτερα. Ήταν η ζύμη πολύ μαλακιά και με δυσκολία την έπλασα- φοβηθηκα να βάλω κι άλλο αλεύρι, παρόλα αυτά ήταν πάρα πολύ αφράτα και νόστιμα. Τι έκανα λάθος????
Αχ τι κρίμα… δεν καταλαβαίνω όμως γιατί… Η ζύμη στα τσουράκια είναι πολύ μαλακιά και θέλει πολύ ζύμωμα , όσο ζυμώνεται σφίγγει, το μυστικό είναι να μην προσθέσουμε άλλο αλεύρι αλλά να ζυμώνουμε πολύ ώρα… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άπλωσαν, ίσως ήθελαν πιο πολύ ζύμωμα… Θα ξαναφτιάξω αύριο μάλλον, θα το μελετήσω ξανά το θέμα…χαίρομαι πάντως που σου άρεσε η γεύση τους, ελπίζω την επόμενη φορά να είναι πιο εμφανίσιμα!!!
Καλησπέρα Σοφία, να σε ρωτήσω, έχω στέβια με αναλογία 1: 2 με τη ζάχαρη, πόση πρέπει να βάλω;
Καλησπέρα! Γύρω στις 8,5 – 9 κουταλιές της σούπας θα βάλεις, λόγο περισσότερης υγρασίας θα προσθέσεις 50 – 70 γρ περισσότερο αλεύρι, θα το δεις στο ζύμωμα, όχι όμως πολύ και γίνει σφικτό, το θέλουμε πολύ μαλακό το ζυμάρι , να κολλάει στα χέρια.Αν έχεις μείξερ με ζυμωτήριο είναι καλύτερα!
Καλή επιτυχία!
Γεια σας θα ηθελα να βαλω σιροπι αγαυης αντι για στεβια γινεται;;; Και σε τι αναλογια;;
Ευχαριστω
φαίνεται πολύ ωραίο… υπάρχει πιθανότητα να βγεί τελείως το άσπρο αλεύρι?
Δυστυχώς αν βγει το άσπρο δεν θα θυμίζει τσουρέκι…. αν δεν σε πειράζει δοκίμασε το όμως, ίσως να το αντικαταστήσεις με ολικής, σκέτο ζέας δεν θα φουσκώσει καθόλου.
Σοφια καλησπερα! Μια βοηθεια- αν βαλω μονο ασπραδια;;;
Δεν το έχω κάνει έτσι Τέα, δεν ξέρω το αποτέλεσμα…
αλλη μια επιτυχια! φουσκωσανε και γινανε τεραστεια! την επομενη φορα ομως θα προσθεσω και λιγο καρδαμο για περισσοτερο αρωμα!!!