Μετά τις διατροφικές ατασθαλίες των εορτών ,
νομίζω είναι η ώρα να βάλουμε σε μια τάξη την καθημερινή μας διατροφή.
Ο βασικός μας στόχος παραμένει :
«υγιεινή αλλά παράλληλα απολαυστική διατροφή»,
κύριο χαρακτηριστικό, πιστεύω , μιας επιτυχημένης δίαιτας.
Μας βοηθάει ψυχολογικά να αποδεχτούμε
πως η προσεγμένη διατροφή δεν είναι καταπιεστική,
αλλά το ίδιο γευστική και απολαυστική,
μα πάνω από όλα ωφέλιμη για τον οργανισμό μας!
Σήμερα θα σας προτείνω μια συνταγή που έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία .
Συνδυάζει αγαπημένα υλικά , γεύσεις και αρώματα τις Ελληνικής κουζίνας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως μας δίνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, που μόνο το συγκεκριμένο «πάντρεμα» τους μπορεί!
Όσπρια και ρύζι στο ίδιο πιάτο!
Τα αγαπημένα μας ρεβίθια μαζί με ένα ρύζι υψηλής διατροφικής αξίας, το καστανό !
Είναι μια ποικιλία ρυζιού που μας ωφελεί από πολλές απόψεις.
Κρατάμε την υπέροχη γεύση ενός σπυρωτού και στεκάτου ρυζιού.
Το καστανό ρύζι είναι μια τροφή που δεν διασπά άμεσα τους υδατάνθρακες του,
αυτό μας βοηθάει να έχουμε αρμονική και σταδιακή
απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα μας,
ιδιαίτερα ευεργετικό δηλαδή για τους διαβητικούς,
αλλά και όσους θέλουν να κάνουν μια σωστή δίαιτα για να χάσουν βάρος,
εφόσον θα τους κρατήσει για περισσότερη ώρα χορτάτους δίνοντας τους την αίσθηση του κορεσμού.
Ο συνδυασμός αυτός όπως σας είπα προηγουμένως,
είναι μοναδικής πρωτεϊνικής αξίας , τόσο που ισοδυναμεί με εκείνη του κρέατος!
Τα ρεβίθια μας δε , πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ,
μας ωφελούν επιπλέον όταν τους προσθέτουμε
απ΄ το φρέσκο λεμονάκι μας τον χυμό, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Αυτό μας βοηθάει να απορροφήσουμε πιο εύκολα τον σίδηρο που περιέχουν!
Ελάτε λοιπόν να δούμε αυτή την πεντανόστιμη συνταγή!
Υλικά :
•250 γρ. καστανό ρύζι
•250 γρ. ρεβίθια (χρησιμοποίησα ελληνική ποικιλία «μικρόσπερμα»)
•1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
•1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
•1/3 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
•¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
•Ξύσμα από 2 μανταρίνια
•Αλάτι και πιπέρι
•1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανό ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
(Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε με φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι)
•10 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το βράσιμο
και 30 γρ. επιπλέον για το τέλος του μαγειρέματος.
•Τον χυμό από ένα μεσαίο λεμόνι.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 :
Πρέπει να μουλιάσουμε σε αρκετό νερό τα ρεβίθια μας από το προηγούμενο βράδυ προσθέτοντας τους
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.
Το πρωί θα έχουν απορροφήσει αρκετό νερό
και θα είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψουμε.
Τα σουρώνουμε λοιπόν και τα ξεπλένουμε καλά.
Τα ρίχνουμε μέσα στην χύτρα ταχύτητας .
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από το αλάτι , το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού
που θα τα συμπληρώσουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσει.
Κλείνουμε την χύτρα και ανάβουμε την φωτιά.
Μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή .
Όταν είναι έτοιμα ανοίγουμε την χύτρα και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμα, έχουν βράσει δηλαδή επαρκώς.
Τότε μπορούμε με ανοικτό καπάκι να ανάψουμε πάλι την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και να προσθέσουμε το αλάτι ,
το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια βράση και αποσύρουμε απ΄ την φωτιά.
Έτοιμα τα ρεβίθια μας!
Μουλιάζουμε επίσης το ρύζι σε νερό ιδανικά όλο το βράδυ, ώστε να αποφύγουμε τυχόν βλαβερές ουσίες που περιέχει καθώς έχει την ιδιότητα να απορροφά κατά την διαδικασία της καλλιέργειας του απ’το έδαφος βαρέα μέταλλα.
Το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε καλά.
Θα χρειαστούμε να το βράσουμε σε αρκετό νερό μέχρι να το δοκιμάσουμε και να είναι έτοιμο. Συνήθως χρειάζεται 20-25 λεπτά βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία. Το σουρώνουμε.
Σερβίρουμε μαζί στο ίδιο πιάτο!
Η αρωματική σάλτσα από τα ρεβίθια μας ενισχύει την γεύση του ρυζιού μοναδικά!
Δοκιμάστε λοιπόν αυτό το εξαιρετικό πιάτο παρέα με τους αγαπημένους σας!
Σας εύχομαι καλή σας απόλαυση!!!