8,8K
![σπιτικό πολύσπορο ψωμί 1](https://sofeto.gr/wp-content/uploads/2012/04/-πολύσπορο-ψωμί-1-e1465077101666.jpg)
Το ψωμί είναι από τις βασικές τροφές του κάθε διαιτολογίου,
μας δίνει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη μας .
Με τα ψωμιά του εμπορίου υπάρχει ένα μεγάλο θέμα ,
τι είδους άλευρα χρησιμοποιούν , ποια είναι τα διογκωτικά και τα πρόσθετα που μας ταΐζουν ;
Σκεπτόμενη όλα τα παραπάνω , έχω πάνω από 10 χρόνια να πάρω ψωμί από το εμπόριο , γιατί;
Μα φυσικά γιατί το φτιάχνω μόνη μου !
Τι το καλύτερο!
Υλικά για 2 κιλά περίπου ψωμί:
600 ml χλιαρό νερό
4 κουταλιές της σούπας λάδι
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
500 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό
250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
150 γρ. αλεύρι από κριθάρι
3 κουταλιές της σούπας αμάρανθο δημητριακό
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 πακετάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
3 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι
3 κουταλάκια του γλυκού ηλιόσπορος
3 κουταλάκια του γλυκού κομμένο λιναρόσπορο
1 χούφτα χοντροκομμένα καρύδια
![σπιτικό πολύσπορο ψωμί2](https://sofeto.gr/wp-content/uploads/2012/04/-πολύσπορο-ψωμί2-e1465077127526.jpg)
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη , όλα τα υλικά με την σειρά που τα αναφέρω πιο πάνω ,
εκτός από τους σπόρους.
Ζυμώνουμε καλά , αν κολλάει πολύ το ζυμάρι στα χέρια μας , μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα
μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική και μαλακή ζύμη.
![σπιτικό πολύσπορο ψωμί3](https://sofeto.gr/wp-content/uploads/2012/04/-πολύσπορο-ψωμί3-e1465077148152.jpg)
Βάζουμε την ζύμη μας μέσα σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων ,
στην οποία ανοίγουμε 2 τρυπίτσες πάνω
και την τοποθετούμε στην συντήρηση του ψυγείου μας.
Την αφήνουμε εκεί όλη την νύχτα και το πρωί θα την βρούμε τριπλασιασμένη .
![σπιτικό πολύσπορο ψωμί4](https://sofeto.gr/wp-content/uploads/2012/04/-πολύσπορο-ψωμί4-e1465077181424.jpg)
Την βγάζουμε απ’ το ψυγείο και την αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Στην συνέχεια την βγάζουμε απ’ την σακούλα
και την ζυμώνουμε καλά αφού πριν έχουμε προσθέσει τους σπόρους.
![σπιτικό πολύσπορο ψωμί5](https://sofeto.gr/wp-content/uploads/2012/04/-πολύσπορο-ψωμί5-e1465077206521.jpg)
Χωρίζουμε στα δύο το ζυμάρι μας
και το πλάθουμε δύο φραντζολάκια τα οποία βάζουμε μέσα σε φόρμες
ή σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Αφήνουμε σ’ενα ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια πετσέτα.
Όταν έχουν τριπλασιαστεί τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου , περίπου για 3 τέταρτα της ώρας.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τις φόρμες και τα βάζουμε πάνω σε σχάρες για να κρυώσουν και να μην ιδρώσουν από κάτω.
![σπιτικό πολύσπορο ψωμί6](https://sofeto.gr/wp-content/uploads/2012/04/-πολύσπορο-ψωμί6-e1465077224117.jpg)
Τα ψωμιά μας είναι έτοιμα!
5 σχόλια
Καλημερα!ειναι απαραιτητο το κιτρινο αλευρι;δεν μπορω να το κανω μονο με ολικης;
Καλημέρα! Φυσικά και μπορείς!
μπορουμε να το κανουμε στον αρτοπαρασκευαστη?!
Φυσικά αν προσαρμόσεις την ποσότητα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Τελεια σε ευχαριστω πολυ! Συγχαρητηρια κ παλι για της συνταγες σου!