Home ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Σπιτικό πολύσπορο ψωμί.

Σπιτικό πολύσπορο ψωμί.

by sofia sofeto
5 σχόλια
σπιτικό πολύσπορο ψωμί 1
Το ψωμί είναι από τις βασικές τροφές του κάθε διαιτολογίου,
μας δίνει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη μας .
Με τα ψωμιά του εμπορίου υπάρχει ένα μεγάλο θέμα ,
τι είδους άλευρα χρησιμοποιούν , ποια είναι τα διογκωτικά και τα πρόσθετα που μας ταΐζουν ;
Σκεπτόμενη όλα τα παραπάνω , έχω πάνω από 10 χρόνια να πάρω ψωμί από το εμπόριο , γιατί;
Μα φυσικά γιατί το φτιάχνω μόνη μου !
Τι το καλύτερο!
Υλικά για 2 κιλά περίπου ψωμί:
600 ml χλιαρό νερό
4 κουταλιές της σούπας λάδι
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
500 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό
250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
150 γρ. αλεύρι από κριθάρι
3  κουταλιές της σούπας αμάρανθο δημητριακό
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 πακετάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
3  κουταλάκια του γλυκού σουσάμι
3 κουταλάκια του γλυκού ηλιόσπορος
3 κουταλάκια του γλυκού κομμένο λιναρόσπορο
1 χούφτα χοντροκομμένα καρύδια
σπιτικό πολύσπορο ψωμί2
 Ρίχνουμε σε μια λεκάνη , όλα τα υλικά με την σειρά που τα αναφέρω πιο πάνω ,
εκτός από τους σπόρους.
Ζυμώνουμε καλά , αν κολλάει πολύ το ζυμάρι στα χέρια μας , μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα
μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική και μαλακή ζύμη.
 σπιτικό πολύσπορο ψωμί3
 Βάζουμε την ζύμη μας μέσα σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων ,
 στην οποία ανοίγουμε 2 τρυπίτσες πάνω
 και την τοποθετούμε στην συντήρηση του ψυγείου μας.
Την αφήνουμε εκεί όλη την νύχτα και το πρωί θα την βρούμε τριπλασιασμένη .
σπιτικό πολύσπορο ψωμί4
Την βγάζουμε απ’ το ψυγείο και την αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Στην συνέχεια την βγάζουμε απ’ την σακούλα
και την ζυμώνουμε καλά αφού πριν έχουμε προσθέσει τους σπόρους.
σπιτικό πολύσπορο ψωμί5
Χωρίζουμε στα δύο το ζυμάρι μας
 και το πλάθουμε δύο φραντζολάκια τα οποία βάζουμε μέσα σε φόρμες
ή σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Αφήνουμε σ’ενα ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια πετσέτα.
 Όταν έχουν τριπλασιαστεί τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου , περίπου για 3 τέταρτα της ώρας.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τις φόρμες και τα βάζουμε πάνω σε σχάρες για να κρυώσουν και να μην ιδρώσουν από κάτω.
 σπιτικό πολύσπορο ψωμί6
Τα ψωμιά μας είναι έτοιμα!

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

5 σχόλια

kate orfanidi 30/11/2013 - 08:14

Καλημερα!ειναι απαραιτητο το κιτρινο αλευρι;δεν μπορω να το κανω μονο με ολικης;

Reply
Sofia Sofeto 30/11/2013 - 08:25

Καλημέρα! Φυσικά και μπορείς!

Reply
Angela 24/03/2017 - 12:48

μπορουμε να το κανουμε στον αρτοπαρασκευαστη?!

Reply
sofia sofeto 24/03/2017 - 15:05

Φυσικά αν προσαρμόσεις την ποσότητα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Reply
Angela 24/03/2017 - 21:05

Τελεια σε ευχαριστω πολυ! Συγχαρητηρια κ παλι για της συνταγες σου!

Reply

Γράψτε απάντηση στο Sofia Sofeto Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!