29,7K
Η μαστίχα Χίου είναι ένα καταπληκτικό
και μοναδικό προϊόν.
Το ιδιαίτερο άρωμά της είναι μαγικό !
Σκέφτηκα να φτιάξω ένα λικέρ ,
που θα μπορούμε να το πίνουμε και να μην σκεφτόμαστε τις θερμίδες της ζάχαρης.
Έτσι προέκυψε το ποτάκι μου!Υλικά :
1 lt. σούμα ή τσίπουρο ή τσικουδιά
3 κουταλάκια του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
800 ml ζεστό νερό
3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική στέβια
(με αναλογία με την ζάχαρη 1:5) .
Βάζουμε σ’ ένα γυάλινο μπουκάλι
το τσίπουρο, και την μαστίχα.
Βάζουμε σ’ ένα γυάλινο μπουκάλι
το τσίπουρο, και την μαστίχα.
Κλείνουμε καλά το μπουκάλι και το ξεχνάμε
για 40 μέρες πάνω σ’ ένα καλοριφέρ, αν είναι χειμώνας ,
ή το καλοκαίρι σ’ ένα σημείο του σπιτιού που το βλέπει πολλές ώρες ο ήλιος.
Ανά δύο μέρες περίπου το κουνάμε καλά πάνω – κάτω μέχρι να διαλυθεί ή μαστίχα.
για 40 μέρες πάνω σ’ ένα καλοριφέρ, αν είναι χειμώνας ,
ή το καλοκαίρι σ’ ένα σημείο του σπιτιού που το βλέπει πολλές ώρες ο ήλιος.
Ανά δύο μέρες περίπου το κουνάμε καλά πάνω – κάτω μέχρι να διαλυθεί ή μαστίχα.
Όταν περάσει ο καιρός το σουρώνουμε σε φίλτρο του καφέ.
Στο ζεστό νερό μας, ρίχνουμε την στέβια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει,
το αφήνουμε να κρυώσει
και μόλις είναι έτοιμο το ρίχνουμε στο τσίπουρο που σουρώσαμε.
το αφήνουμε να κρυώσει
και μόλις είναι έτοιμο το ρίχνουμε στο τσίπουρο που σουρώσαμε.
15 σχόλια
Η καθαρή στέβια χωρίς ερυθριτόλη είναι φαντάζομαι σε πράσινη σκόνη. Και αυτή με ερυθριτόλη είναι η λευκασμένη. Σωστό ή λάθος;
Η πράσινη σκόνη είναι τα φύλλα της στέβια αποξηραμένα και κομμένα σε μπλέντερ, είναι ιδανικά για αφεψήματα αλλά όχι για γλυκά.
Η καθαρή στέβια που γράφω είναι η λεγώμενη “χρυσή στέβια”,
δηλαδή μια λευκή σκόνη με 98% περιέκτικότητα σε γλυκοσίδες,
χρειάζεται λοιπόν ελάχιστη ποσότητα για να χρησιμοποιήσεις γιατί είναι πολύ δυνατή.
Η στέβια με εριθρυτόλη είναι 95% γλυκοσίδες ,
η εριθρυτόλη ( φυσικό γλυκαντικό) της δίνει μια ισοροπία στην γλύκα της, την κάνει πιο εύχρηστη , ελπίζω να σου έλυσα τις απορίες σου.
Ευχαριστώ που απάντησες.
Όχι δεν μου τις έλυσες αλλά δεν μπορείς να κάνεις και τίποτε παραπάνω. Η συνέχεια στον πωλητή-ες στέβια στην Ευρυπίδου. Αν και νομίζω ότι η λευκή σκόνη που αγόρασα ανήκει στη 2η περίπτωση, με εριθρυτόλη, αφού δεν είναι πιο γλυκιά από την πράσινη.
Η οποία δεν κάνει ούτε για γλυκά, όπως λες, ούτε για το γάλα του πρωινού, ούτε για καφέ. Σε ρόφημα μέντας που έριξα μια μύτη στο κ.γ. είναι υπέροχη.
Λυπάμαι αλλά στέβια που πωλείται χύμα είναι άγνωστης προέλευσης και συστατικών….πολύ φοβάμαι πως είναι με εριθρυτόλη ,αλλά με κάποια άλλη ουσία, ίσως μαλτοδεξτρίνη, το μόνο σίγουρο είναι πως είναι κατώτερης ποιότητας και βέβαια δεν έχει καμία σχέση μ΄ αυτές που προτίνω στις συνταγές μου. Έχω δοκιμάσει και την χύμα και ξέρω…
Διόρθωση: δεν είναι με ερυθριτόλη ,ήθελα να πω…
το λικερ μαστιχας μπορει να γινει και χωρις αλκοολ?
Δεν εχω ακούσει για κάτι τέτοιο…ξέρεις κάτι εσύ;
προσφατα φαγαμε σε ενα μαγαζι και μας κερασαν μετα το φαγητο μαστιχα λικερ χωρις οινοπνευμα ηταν πραγματικα υπεροχο τοσο που αρχισα να ψαχνω στα Σ/Μ αλλα ολα ειναι με οινοπνευμα γι’ αυτο και σας ρωτησα μηπως ξερετε εσεις
γεια σας..! θα ήθελα να σας ρωτήσω για την στεβια μιας και βλέπω΄οτι ξέρετε αρκετα..! αυτές που πουλάνε στα σουπερ μαρκετ γνωστές εταιρίες σε ταμπλέτες ή σκόνη ασπρη σε ποια κατηγορία βρήσκονται.. είναι καλές για κατανάλωση … γιατί χρησιμοποιω αρκετες στο καφέ και τώρα λεω και στα γλυκά σε μορφή σκόνη… βρήσκομαι χανιά – κρήτης και δεν βρήσκω ότι θελω ΄εδώ..
ευχαριστώ….
Αγαπημενη σοφια ποση στεβια 1/2 να βαλω;!
Αντε να μας δειξεις και μια φυστικοπιτα καποια στιγμη με στεβια!!! Θα σε λατρεψω ακομα περισσοτερο!!
Σε ευχαριστω εκ των προταιρων!!
Θα βάλεις 7-8 κουταλιές της σούπας από την 1:2 .
Όταν λες φιστικόπιτα , τι ακριβώς εννοείς;
Ευχαριστω για την απαντηση!
Λοιπον ειναι σαν καρυδοπιτα.. αλλα χρησιμοποιεις φυστικια αιγινης!! Το φαγαμε στην Αιγινα.. εψαξα την συνταγη αλλα εχει πολλα αυγα και ζαχαρη..
Ειναι γεματη μυρωδικα.. και βαζουνε και λικερ μαστιχας!!!!
Γειά σας,, έβαλα την μαστίχα με το τσίπουρο σε γυάλινο μπουκάλι στο ήλιο.
Η μαστίχα εχει “κοκκαλωσει” στον πάτο και μετά τον μήνα, το τσίπουρο έχει ένα μολυβί χρωμα.
Είναι φυσιολογικό αυτο; Μπορώ να συνεχίσω στο επόμενο βημα; Έχουν περάσει 45 μέρες περιπου.
Ευχαριστω.
Καλημέρα σας. Πρώτη φορά ακούω πως αλλάζει το χρώμα του τσίπουρου… Καλύτερα να μην το συνεχίσετε.
Ευχαριστώ πολύ.