Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Πίτα με κολοκύθα και τυρί , ολικής αλέσεως!

Πίτα με κολοκύθα και τυρί , ολικής αλέσεως!

by sofia sofeto
7 Σχόλια

025

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Η κάθε εποχή του χρόνου μας χαρίζει τα δικά της ξεχωριστά δώρα!

Τώρα πια που μπήκαμε στο φθινόπωρο, χαιρόμαστε τα καλούδια της φύσης…

Αυτής της άλλης , της μεταβατικής περιόδου…

από το καλοκαίρι στον χειμώνα.

 

Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα εξαιρετικό λαχανικό του φθινοπώρου , την κολοκύθα!

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που την κατατάσσουν στις super τροφές !

Περιέχει αντιοξειδωτικά ,

κάτι που το μαρτυρά και το έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της ( β- καροτένιο ).

Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό , πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό μας.

Οι φυτικές ίνες που μας χαρίζει ,

μας ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου

και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου μας.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες σε κάλιο , ψευδάργυρο ,

ασβέστιο , σίδηρο και άλλα μέταλλα.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική σε ποσότητα ,

όπως και οι βιταμίνες C και E , φυλλικό οξύ , Β6 και Β2.

 

Στο νησί  όταν έκανα βόλτα κάθε τέτοια εποχή ,

έβλεπα τα μποστάνια γεμάτα

με αυτά τα ξεχωριστά , πανέμορφα και πολλές φορές τεράστια λαχανικά!

 

Πριν λίγες μέρες έλαβα μια τεράστια κολοκύθα ,

δώρο από το μποστάνι του αδερφού της πεθεράς μου.

Η χαρά μου πολύ μεγάλη!!!

Άρχισα αμέσως να καταστρώνω τα σχέδια μου…

 

Πρόσφατα ,

μια ιδιαίτερα ευχάριστη σύμπτωση

μ’ έκανε να επισπεύσω την αξιοποίηση της.

 

Στην ομάδα των φίλων food bloggers ,

στην οποία συμμετέχω κι εγώ ,

αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε ένα αφιέρωμα στην κολοκύθα!

Μαζέψαμε λοιπόν τις ιδέες μας και σας τις παρουσιάζουμε!!!

Στο τέλος της ανάρτησης μου θα βρείτε όλες τις ιδέες – συμμετοχές ,

που σας προτείνω να τις δείτε ,

γιατί είναι όλες εξαιρετικές και πολύ χρήσιμες!

 

Η δική μου συνταγή είναι μια αλμυρή πίτα.

Έφτιαξα ένα ιδιαίτερο φύλλο με αλεύρι ολικής ζέας .

Προτίμησα μια αρωματική γέμιση και πολύ γευστική.

Ελάτε να δούμε τα υλικά της.

020

 

Υλικά για 8 μερίδες :

 

Για το φύλλο :

 

2 φρέσκα αυγά χτυπημένα

2 σφηνάκια λευκό ή ροζέ κρασί

30 γρ. πάστα πιπεριάς Φλωρίνης

10 γρ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη

310 γρ. αλεύρι ζέας ή ολικής αλέσεως

½ κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι.

 

Για την  γέμιση :

 

300 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη

200 γρ. τυρί φέτα

220 γρ. ανθότυρο Κρήτης

35 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

2 φρέσκα αυγά χτυπημένα

Πιπέρι

1,5 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο

10 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα .

 

Επίσης θα χρειαστούμε :

50 γρ. νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα.

Λίγο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο

για να περάσουμε την φόρμα και την πίτα εξωτερικά.

 

Υδατάνθρακες : 34 γρ. / μερίδα .

Λιπαρά : 19 γρ. / μερίδα.

015

 

Ετοιμάζουμε πρώτα την ζύμη για τα φύλλα μας.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι

και ανοίγουμε μια λακκούβα  στην μέση .

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά

και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Η ζύμη μας θα είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας.

Την βάζουμε μέσα σε ένα σακουλάκι τροφίμων

και την τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα τέταρτο της ώρας.

 

Σειρά έχει τώρα η γέμιση .

Θρυμματίζουμε την φέτα και το ανθότυρο με ένα πιρούνι .

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα , τα τυριά και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης

και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα.

 

Εντωμεταξύ , η ζύμη μας είναι έτοιμη

για να την χωρίσουμε σε έξι ίσα μέρη.

Για ν’ ανοίξουμε τα φύλλα μας

μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την χειροκίνητη μηχανή

που ανοίγει φύλλο ή να τα ανοίξουμε με τον πλάστη.

Ξεκινάμε λοιπόν το άνοιγμα των φύλλων με την βοήθεια λίγου νισεστέ.

Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα μας

και τους απλώνουμε την αντίστοιχη ποσότητα γέμισης ,

προσέχοντας να αφήνουμε κενές τις άκρες των φύλλων

για να μπορέσουμε να τις γυρίσουμε

και να εγκλωβίσουμε μέσα την γέμιση.

 

Διπλώνουμε λίγο τις άκρες και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό.

Έχουμε ετοιμάσει ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 18 – 20 εκατοστών ,

λαδώνοντας το με ένα πινέλο χρησιμοποιώντας

ελάχιστο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο.

 

Τοποθετούμε λοιπόν το κάθε ρολό περιμετρικά στο πυρίμαχο σκεύος.

Κάνουμε το ίδιο μέχρι να σχηματίσουμε με όλα τα ρολά μας

μια πίτα με σχήμα σαλιγκαριού .

Όταν είμαστε έτοιμοι ,

με το πινέλο λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας

και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 

Ο φούρνος μας είναι ήδη προθερμασμένος στους 165 βαθμούς κελσίου

στην λειτουργία του αέρα .

Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο ),

μέχρι να δούμε πως η πίτα μας έχει φουσκώσει και ροδίσει .

 

Η μυρωδιά της δεν περιγράφεται με λόγια,

μόνο αν την δοκιμάσετε θα καταλάβετε…

Προσέξτε μόνο να την πατήσετε όπως εγώ…

Στην λαχτάρα μου να την δοκιμάσω … ε ναι !

Έκαψα λίγο τα δάχτυλα μου!

Αφήστε την λίγο να κρυώσει λοιπόν ,

γιατί αν το πάθετε κι εσείς θα νιώθω υπεύθυνη εγώ , χαχαχα!!!

 

Σας εύχομαι καλή απόλαυση και πάντα να είσαστε καλά !!!

Σας φιλώ …

Σοφία.

018

 

Η Εβίνα Καπιτζόγλου από το  Cook and feel , μας προτείνει : Χοιρινό με νεροκολοκύθα στη γάστρα.

Η Αγγελική Καλαμπόκα από το Cookika , μας προτείνει : Μπισκότα Σοκολάτας με Κολοκύθα .

Η Κατερίνα Θεολόγου από το Delightful area , μας προτείνει : Τάρτα με γλυκιά κολοκύθα.

Η Ευγενία Μακρογιαννέλη από το Eat Yourself Greek , μας προτείνει : Μελιτζάνες με γέμιση κολοκύθας κ αντζούγιες.

Η Δώρα Τσίμπη από το Pandora’s Kitchen , μας προτείνει : Ψητός ταμπουράς με τυρένια σάλτσα.

Η Ειρήνη Ζεβελάκη από το Paxxi , μας προτείνει : Πίτα με γλυκιά κολοκύθα.

Η Εύα Στειακάκη από το realfamilyfood , μας προτείνει : Eύκολο και υγιεινό κέϊκ κολοκύθας με μέλι, χωρίς ζάχαρη.

Η Νίκη από το To mialo sto fagito , μας προτείνει : Πιτάκια κολοκύθας.

Η Εύη Σκούρα από το The healthy cook , μας προτείνει : Πικάντικη Κολοκύθα με Κινόα.

Η Άρτεμις από το Wonderfoodland , μας προτείνει : Κολοκυθοσοκολατενιες μπάρες με μπαχαρικά.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

7 Σχόλια

PanDoras Kitchen 03/10/2016 - 12:52

Φαίνεται νόστιμη, τραγανή και υγιεινή πιτούλα!!! Θα την δοκιμάσω!

Reply
sofia sofeto 04/10/2016 - 19:02

Ευχαριστώ πολύ !!! Καλή επιτυχία!!!

Reply
Aubergine with pumpkin and smoked anchovies - Eat Yourself Greek 03/10/2016 - 15:49

[…] vlog) Eva from Real Family food made honey pumpkin cake (Greek only) Sofia from Sofeto made wholegrain cheese and pumpkin pie (Greek only) Niki from To mialo sto fagito made mini pumpkin pies (Greek only) Artemis from […]

Reply
Penelope 04/10/2016 - 17:11

Σοφία, μου άρεσε ιδιαίτερα τούτη η εκδοχή φύλλου σπιτικού.
Έχει υλικά που δεν έχω δοκιμάσει για να τα συνδυάσω σε ζύμη και με έβαλες στα “αίματα” που λένε.
Να ‘σαι καλά.
Χαιρετισμούς πολλούς.

Reply
sofia sofeto 04/10/2016 - 19:04

Πηνελόπη καλησπέρα!! Είναι πολύ νόστιμη και υγιεινή πίτα, αξίζει να την δοκιμάσεις! Καλή επιτυχία!!!

Reply
Ninikokonstans 04/11/2016 - 12:05

Φαίνεται λαχταριστή. Η μερίδα πόσα γραμμάρια βγαίνει περίπου για να αντιστοιχησουμε και τους υδατάνθρακες μας.!

Reply
sofia sofeto 04/11/2016 - 20:08

Σε αυτή την περίπτωση παίζει ρόλο το πόσο θα ψηθεί η πίτα για το τελικό της βάρος, δεν είναι εύκολο να σου απαντήσω λοιπόν με βάρος , εσύ όμως όταν την ψήσεις , μπορείς να την ζυγίσεις ολόκληρη και να υπολογίσεις τους υδατάνθρακες που θα έχει το κομμάτι σου.

Reply

Γράψτε απάντηση στο sofia sofeto Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More