Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Βάφλες ολικής , χωρίς ζάχαρη και με λίγα λιπαρά , βασική συνταγή.

Βάφλες ολικής , χωρίς ζάχαρη και με λίγα λιπαρά , βασική συνταγή.

by sofia sofeto
12 Σχόλια

 

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Η άνοιξη προ των πυλών !!!

Επιτέλους είμαστε πια στην ευχάριστη θέση

να αποχαιρετήσουμε έναν ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα…

Βγαίνει ο ήλιος και αμέσως , σε δευτερόλεπτα αλλάζει η  διάθεση μας ,

φωτίζεται το βλέμμα μας και αγαλλιάζει η ψυχή μας!

Η άνοιξη είναι αγαπημένη μου εποχή , αναγεννιέται η φύση !

Επιστρέφει η ελπίδα , η αισιοδοξία και η ενέργεια στις καρδιές μας.

 

“Οι δικές μου βάφλες είναι φτιαγμένες από τα πιο αγνά υλικά ,

δεν περιέχουν ζάχαρη , δεν περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες ,

παρά μόνο αλεύρι ζέας και βρώμης ,

πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι έχουν όσο πιο λίγα λιπαρά γίνεται!!!”

 

Σήμερα σας έχω ετοιμάσει μια συνταγή που είναι προάγγελος του καλοκαιριού

και θα «φορεθεί» πολύ τις ζεστές μέρες αλλά και νύχτες.

Οι αγαπημένες μας βάφλες είναι κάτι παραπάνω

από απαραίτητο συνοδευτικό των δροσερών μας φίλων , των παγωτών!

Προσωπικά τις λατρεύω και τις απολαμβάνω με κάθε ευκαιρία.

Τις προσφέρω στην οικογένεια τα Κυριακάτικα πρωινά με μέλι και καρύδια ,

τις γεύομαι τα ανοιξιάτικα απογεύματα συνδυασμένες

με το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού φράουλα.

Τι πιο καλό , από το τόσο απλό;

 

Μην πάει όμως ο νους σας στο κακό…

Οι δικές μου βάφλες δεν έχουν καμιά σχέση

με τα «ετοιματζίδικα σφουγγάρια» λιπαρών και θερμίδων

που έχετε συνηθίσει να βλέπετε και να τρώτε …

Οι δικές μου βάφλες είναι φτιαγμένες από τα πιο αγνά υλικά ,

δεν περιέχουν ζάχαρη ,

δεν περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες ,

παρά μόνο αλεύρι ζέας και βρώμης ,

πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι έχουν όσο πιο λίγα λιπαρά γίνεται!!!

 

Σημείωση : Στο τέλος της συνταγής ακολουθεί διατροφική ανάλυση 

από την ομάδα του Nutri-Vibes.com.

 

 

Υλικά για 6 – 7 βάφλες :

 

  • 2 φρέσκα αυγά
  • 80 γρ. φρέσκο γάλα με 2% λιπαρά
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού ( ακέρωτου και βιολογικού )
  • 220 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 σταγόνες υγρή στέβια

( με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες = 1 κ.γ ζάχαρη )

  • 120 γρ. αλεύρι ζέας
  • 60 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Επίσης θα χρειαστούμε γλυκό του κουταλιού φράουλα ( προαιρετικά ).

 

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με το γλυκό του κουταλιού φράουλα !!!

Κάνετε την δωρεάν εγγραφή σας το κανάλι μου στο YouTube

ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο!!!

 

Η διαδικασία παρασκευής είναι πανεύκολη!

Θα χρειαστούμε μόνο ένα μπολ για να αναμείξουμε τα υλικά

και μια βαφλιέρα για να ψήσουμε τις βάφλες μας.

Αν όμως δεν διαθέτετε βαφλιέρα , κανένα πρόβλημα ,

θα ψήσετε ωραιότατα τις βάφλες σας στην τοστιέρα σας , όπως θα δείτε εδώ.

 

Ξεκινάμε λοιπόν!

 

 

Ρίχνουμε πρώτα τα αυγά μέσα στο μπολ και τα χτυπάμε

με τον αυγοδάρτη όπως κάνουμε για την ομελέτα.

Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με την σειρά

που σας τα δίνω στην συνταγή εκτός από τα αλεύρια και το μπέικιν πάουντερ .

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν

και να έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα παχύρευστο μείγμα .

Τώρα προσθέτουμε τα αλεύρια και το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένα.

Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και ενώνουμε τα υλικά.

Αυτό ήταν!

Το μείγμα μας είναι πλέον ένας παχύρευστος χυλός .

 

Θέτουμε σε λειτουργία την βαφλιέρα σύμφωνα με τις οδηγίες  του κατασκευαστή.

Για να ψηθούν σωστά οι βάφλες θα πρέπει να προθερμάνουμε

σε θερμοκρασία λίγο λιγότερο από την μέση του θερμοστάτη της βαφλιέρας .

Έτσι θα ψηθούν εσωτερικά και εξωτερικά όπως πρέπει.

Τις δικές μου τις ψήνω γύρω στα 10 – 13 λεπτά την κάθε βάφλα ,

αν η βαφλιέρα σας έχει υποδοχή για δύο βάφλες , όπως η δική μου ,

τις ψήνετε 2 μαζί σε αυτό τον χρόνο.

Όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν

και να μην ιδρώσουν από κάτω .

 

 

Οι τρόποι για να τις απολαύσουμε είναι πάρα πολλοί!!!

Με το αγαπημένο μας παγωτό είναι αγαπημένο πάντρεμα.

Με ένα γλάσο σοκολάτας είναι εξαιρετικές!

Το γλυκό κουταλιού που αγαπάμε είναι ένας ακόμα υπέροχος συνδυασμός.

Επίσης είναι πολύ ωραίες να τις φάμε ζεστές με μέλι και κανέλα ,

βάζουμε και λίγα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

Τις δοκίμασα με ανθότυρο και από πάνω φράουλες γλυκό του κουταλιού

και ήταν ένα είδος «εύκολου» αλλά καθόλου πρόχειρου cheese cake.

Σας προτείνω να τις δοκιμάσετε κι έτσι!

Ακόμα τις δίνω στην κόρη μου για κολατσιό στο σχολείο ,

σκέτες , της αρέσουν πολύ!!!

 

Σας αφήνω λοιπόν να τις ετοιμάσετε και να τις απολαύσετε!!!

Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας ,

Σας φιλώ !!!

Σοφία .

 

Ακολουθεί διατροφική ανάλυση από την ομάδα του Nutri-Vibes.com :

 

Θερμίδες :  228 / 100 γρ.

Υδατάνθρακες : 26,3 γρ. / 100 γρ.

 Πρωτεΐνες : 13 γρ . / 100 γρ.

Λιπαρά : 5,8 γρ. / 100 γρ.

Φυτικές ίνες : 2,5 γρ. / 100 γρ.

 Αλάτι: 0,9 γρ. / 100 γρ.

 

Κάποια τρόφιμα θεωρούνται απαγορευμένα για το διαιτολόγιο μας.

Ωστόσο η επιλογή εναλλακτικών συστατικών έχει ως αποτέλεσμα

τη μετατροπή ‘’ανθυγιεινών’’ τροφίμων σε υγιεινά, νόστιμα τρόφιμα.

Συνήθως οι βάφλες που τρώμε εκτός σπιτιού περιέχουν φθηνά συστατικά

χωρίς ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Η αντικατάσταση αυτών των συστατικών μπορεί να μας δώσει μια πιο υγιεινή επιλογή

με λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Στη συγκεκριμένη συνταγή της Σοφίας ,

έχει χρησιμοποιηθεί αλεύρι ζέας και βρώμης

τα οποία είναι πιο υγιεινά από τα κοινά σιτηρά.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ,

οι οποίες αυξάνουν τον κορεσμό και βοηθούν τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από τη στέβια

η οποία έχει πιο γλυκιά γεύση και περιέχει μηδενικές θερμίδες.

Αρκετές μελέτες δείχνουν την ευεργετική δράση της στέβια

καθώς εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό φαίνεται ότι μειώνει την πίεση (1)

και τη γλυκόζη του αίματος (2).

Επίσης τα αυγά, το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν

υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη αλλά και ασβέστιο

το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14693305
  2. http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(03)00387-1/abstract

 

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

12 Σχόλια

Ελένη 16/03/2017 - 10:49

Σοφία μου καλημέρα!! Ξεκίνησα διάβασμα και δεν προλαβαίνω να φτιάχνω πολλές συνταγές!! θέλω να φτιάξω οπωσδήποτε τις καριόκες και τον χαλβά!!
Τις βάφλες τις λιγουρεύομαι και από μία ανάρτησή σου πριν λίγο καιρό με ζάχαρη καρύδας αλλά δεν έχω βρει ακόμα βαφλιέρα!!
Γίνεται καλό αποτέλεσμα με άλλο τρόπο ή να περιμένω μέχρι να βρω τη συσκευή ?

Reply
sofia sofeto 16/03/2017 - 15:32

Ελένη καλή επιτυχία στο διάβασμα!
Μπορείς να τις φτιάξεις στην τοστιέρα όπως γράφω στις συνταγές ή αν βρεις βαφλιέρα θα γίνουν ακόμα καλύτερες σε σχήμα γιατί η γεύση δεν αλλάζει!

Reply
Dimitra • Counting SMiLES 25/04/2017 - 23:24

Σοφία σ’ευχαριστούμε που μας μυείς στην πιο υγιεινή διατροφή. Προσπαθώ τελευταία να κόψω τη ζάχαρη απο τη διατροφή μας, όχι για ιατρικούς λόγους απλά τη θεωρώ βλαβερή. Με τα παιδιά δυσκολεύομαι περισσότερο αλλά διαπιστώνω ότι υπάρχουν τόσες εναλλακτικές. Πρόσφατα αγόρασα ζάχαρη καρύδας. Επειδή δεν θέλω να βάλω στέβια στη συνταγή, αν βάλω ζάχαρη καρύδας, γίνεται; και πόση αναλογία χρειάζεται;
Είδα και την άλλη συνταγή για βάφλες με ζάχαρη καρύδας αλλά είναι διαφορετική.

Reply
sofia sofeto 26/04/2017 - 23:03

Καλησπέρα!!! Πολύ καλά κάνεις και περιορίζεις την ζάχαρη στην διατροφή σου. Λοιπόν θα βάλεις 4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας. Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον αλεύρι λόγω αύξησης της υγρασίας. Υποθέτω γύρω στις 2 κ.σ . Θα το δεις όταν το φτιάξεις. Καλή επιτυχία.

Reply
Dimitra • Counting SMiLES 28/04/2017 - 19:19

Σ’ευχαριστώ πολύ Σοφία!!! Θα επανέλθω με εντυπώσεις:)
Με έχεις μπιζώσει να πάρω βαφλιέρα. Αν και όπως μας δείχνεις γίνεται και στην τοστιέρα αλλά σίγουρα άλλη η χάρη της κανονικής βάφλας:)

Reply
Ελένη 13/05/2017 - 16:07

Προμηθεύτηκα βαφλιέρα και τις έφτιαξα!!! Ένα θαύμα αν σκεφτείς ότι είναι και χωρίς λιπαρή ουσία!!!!
χίλια μπράβο!!!
Με το διαγωνισμό στο βήμα τι έγινε?

Reply
sofia sofeto 13/05/2017 - 16:11

Τέλεια!!!!! Μπράβο!!!!
Στον διαγωνισμό πήρα το βραβείο κοινού στην κατηγορία μου!!!! Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη!!!

Reply
Ελένη 13/05/2017 - 16:14

α μπράβο Σοφία μου συγχαρητήρια!!!!
Σου αξίζει!!!

Reply
Κατερίνα 30/07/2019 - 17:50

Χίλια μπράβο για τη φοβερή δουλειά που κάνεις ! Το αγόρι μου έχει διαβήτη τύπου 1 και είμαι πααααρα πολύ ευτυχισμένη που βρήκα τη σελίδα σου…ανυπομονώ να τα δοκιμάσω όλα! Οι βάφλες θα είναι η πρώτη μου απόπειρα…ήθελα να ρωτήσω. Αντί για υγρή στέβια μπορώ να βάλω κρυσταλλική που τη βρίσκω πιο εύκολα? Και σε τι αναλογία?

Reply
sofia sofeto 31/07/2019 - 00:32

Κατερίνα σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ❤️ Φυσικά και μπορεί να μπει κρυσταλλική στέβια. Θα σε συμβουλευα να την κάνεις άχνη στο μουλτι πρώτα ώστε να διαλυθεί καλύτερα στο μείγμα. Πες μου ποια είναι η αναλογία της με την ζάχαρη για να σου δώσω αναλογία.

Παναγιώτης 18/05/2018 - 13:36

Γειά σου Σοφία,

Για άλλη μια φορά σημειώνω την εξαιρετική δουλειά σου!
3-4 ερωτήσεις:
1. Λογικά σε αυτή τη συνταγή μπορώ να αντικαταστήσω το ξύσμα πορτοκαλιού και να βάλω ως αρωματικό-γεύση τη βανίλια που έχεις στην άλλη συνταγή για τις βάφλες (και το ανάποδο φυσικά..)
2. Πόση βανίλια σε σκόνη να έβαζα (εάν δεν βάλω σποράκια από λοβό);
3. Ως προς το γλυκό φράουλα, τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στη θέση του αγάρ-αγάρ;
4. Σχετικά με τη μους φράουλα, θεωρώ ότι μπορώ να βάλω ανθότυρο αντί για γλυκιά μυζήθρα. Σωστά;

Ευχαριστώ
Παναγιώτης

Reply
sofia sofeto 22/05/2018 - 09:04

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!!! Φυσικά και μπορείς να βάλεις όποιο αρωματικό θέλεις!
Όταν λες βανίλια σε σκόνη φαντάζομαι πως δεν εννοείς χημική βανιλίνη ; Αν έχεις φυσική βανίλια σε σκόνη , 1/5 κ.γ είναι αρκετό. Η γλυκιά μυζήθρα και το ανθότυρο ( χωρίς αλάτι ) είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα.
Καλή επιτυχία!!!

Reply

Γράψτε απάντηση στο sofia sofeto Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More