Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Κέικ μπανάνας με γλάσο σοκολάτας. Χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, με λίγους υδατάνθρακες.

Κέικ μπανάνας με γλάσο σοκολάτας. Χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, με λίγους υδατάνθρακες.

by sofia sofeto
15 σχόλια
Συνταγή, κείμενο, φωτογραφίες, food styling:
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, κλεισμένη στο σπίτι μου και αγωνιώντας για το αύριο,
καλούμαι ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσω και εντέλει να αντιμετωπίσω
την νέα μου πραγματικότητα…

Μόλις πριν λίγες μέρες διαγνώστηκα
με κοιλιοκάκη.
Ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο ο οργανισμός μας αντιδρά στην γλουτένη,
μια πρωτεΐνη που συναντάμε στα προϊόντα σίτου, στο κριθάρι, στη σίκαλη κ.α.
Έτσι δημιουργούνται φλεγμονές
στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε ατροφία των λαχνών του εντέρου,
με αποτέλεσμα την δυσαπορρόφηση
των θρεπτικών συστατικών των τροφών από τον οργανισμό μας.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση είναι η πλήρης αποχή,
διά βίου, από τροφές που περιέχουν γλουτένη αλλά και ίχνη αυτής.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι να ανακαλύψω
τι ακριβώς μου συμβαίνει,
ταλαιπωρήθηκα αρκετά…
Αλλά τώρα πλέον είμαι σε θέση
να το αντιμετωπίσω και ήδη βλέπω
τα πρώτα θετικά αποτελέσματα
της προσπάθειας μου.

Εδώ λοιπόν, στο Sofeto μου,
πλέον θα δείτε περισσότερες
συνταγές χωρίς γλουτένη.
Όσοι με παρακολουθείτε, σίγουρα έχετε δει τις ήδη υπάρχουσες συνταγές μου
χωρίς γλουτένη, τις οποίες είναι μαζεμένες εδώ.

Σήμερα θα προσπαθήσω να ξορκίσω
την σκληρή πραγματικότητα
που ζούμε παγκοσμίως,
μ’ ένα κέϊκ μπανάνας και γλάσο σοκολάτας.

Τι μπορεί να μας κάνει ένα κέϊκ;
θα μου πείτε…
Ίσως τίποτα περισσότερο
από μια στιγμιαία αίσθηση απόλαυσης
που αρκετοί από εμάς
έχουμε ανάγκη αυτές τις μέρες.
Τουλάχιστον ας τολμήσουμε να εκπληρώσουμε την επιθυμία μας αυτή,
με τον πιο δημιουργικό και υγιεινό τρόπο.

Το κέϊκ αυτό, έχει κάποια χαρακτηριστικά που θεωρώ απαραίτητες προϋποθέσεις για
να έχει μια θέση στην διατροφή μας.

Εκτός από κατάλληλο για διατροφή
χωρίς γλουτένη, παράλληλα έχει
όσο το δυνατόν γίνεται,
λιγότερους υδατάνθρακες και λιπαρά,
ώστε έτσι να φροντίζουμε
και τον διαβήτη μας,
δίχως να κάνουμε έκπτωση
στην γεύση αλλά και στην ποιότητα του
 γλυκού μας.

Υλικά: 

• 250 γρ μπανάνες καθαρισμένες
• 250 γρ γάλα καρύδας από κονσέρβα ( χ. γλουτένη )
• 5 φρέσκα αυγά μεσαίου μεγέθους
• 120 γρ. Στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:1
• 3 κ.γ κανέλα Κεϋλάνης
• 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
• 20 γρ. Παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
• 80 γρ αλεύρι καρύδας ( χ. γλουτένη )
• 20 γρ τριμμένο ινδοκάρυδο ( χ. γλουτένη )
• 50 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη (για όλες τις χρήσεις)
• 60 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 4 κ.γ μπέικιν πάουντερ ( χ. γλουτένη ).

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

Η διαδικασία της συνταγής
είναι πολύ εύκολη!
Αρχικά ρίχνουμε τις μπανάνες
σε ένα βαθύ μπολ και τις χτυπάμε
με το μπλέντερ χειρός,
μέχρι να γίνουν πουρές.
Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά
μαζί με την στέβια και τα χτυπάμε
όλα μαζί με το μίξερ μέχρι
να διαλυθεί η στέβια.

Στην συνέχεια ρίχνουμε όλα
τα υπόλοιπα υλικά εκτός
από τα άλευρα και το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν.
Τώρα είναι η στιγμή να προσθέσουμε
το αλεύρι καρύδας, το αλεύρι
χωρίς γλουτένη και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεμένα μέσα στο μείγμα.
Χτυπάμε πάλι με το μίξερ.
Το μείγμα είναι έτοιμο!

Επιλέγουμε την φόρμα
που θέλουμε να το ψήσουμε.
Μια κλασσική φόρμα για κέικ
είναι ότι πρέπει!
Βουτυρώνουμε την φόρμα μας
και την πασπαλίζουμε
με λίγο αλεύρι χωρίς γλουτένη
ώστε να μην κολλήσει το κέϊκ.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
Θα χρειαστούμε γύρω στα 50 λεπτά ψήσιμο.
Καλό είναι να ελέγξουμε αν είναι
ψημένο εσωτερικά βυθίζοντας
μια οδοντογλυφίδα στο κέϊκ.
Αν βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα
του μείγματος, το κέϊκ είναι ψημένο!
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε!!!

Σερβίρουμε αφού προηγουμένως
έχουμε περιχύσει με το γλάσο σοκολάτας που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο!

 


Καλή επιτυχία!!!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε
σας φιλώ! Καλή δύναμη σε όλους μας !!!
Σοφία.

Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!

Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

15 σχόλια

Ελενη 22/03/2020 - 21:27

Γειά σου Σοφία μου!!! Παρακολουθώ τις συνταγές σου παρόλο που έχω κλείσει λογαριασμούς κτλ. Οι συνταγές σου μοναδικές όπως πάντα. Εύχομαι υγεία και να το ξεπεράσουμε όλοι (τον κορονοιο). Σίγουρα η παραμονή στο σπίτι θα είναι δύσκολη, όμως έτσι πρέπει να γίνει. Αναμένω για καινούργιες, πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές σου!! Πολλά φιλιά

Reply
sofia sofeto 28/03/2020 - 15:12

Κορίτσι μου γλυκό όλα καλά; Σ έχασα κι έχω ανησυχήσει. Τώρα είδα αυτό το σχόλιο.

Reply
Ελενη 28/03/2020 - 18:30

Ναι όλα καλά. Απλά έκλεισα τους λογαριασμούς για προσωπικούς λόγους. Με δυσκολία προλαβαίνω να μπω στο σάιτ σου. Σε παρακολουθώ πάντα.

Reply
Αιμιλία 14/04/2020 - 12:32

Καταπληκτική συνταγή!!! Συγχαρητήρια ♥️
Ιδανική για τον άνδρα μου που έχει σακχαρώδη διαβήτη ( δεν το λέει) και τα παιδιά.
Προσπαθώ να κόψω την ζάχαρη και είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσουμε. Σας βρήκα τυχαία στο pinterest και τώρα θα σας παρακολουθώ.
Καλό Πάσχα σας εύχομαι με υγεία για όλους μας!!!!

Reply
sofia sofeto 25/04/2020 - 02:50

Σας ευχαριστώ πολύ ❤️ Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη ❤️

Reply
EVDOKIA SOPASI 28/07/2020 - 10:10

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΧΩ ΥΓΡΗ ΣΤΕΒΙΑ ΕΨΑ ΠΟΣΟ ΝΑ ΒΑΛΩ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Reply
sofia sofeto 30/07/2020 - 01:28

Στην συγκεκριμένη συνταγή δεν ενδείκνυται η χρήση υγρού γλυκαντικου με στέβια γιατί θα χάσει το μείγμα απαραίτητο όγκο στην σύσταση του που του δίνει η κρυσταλλική στέβια.

Reply
Ντίνα 04/09/2021 - 11:27

Καλημέρα σας θα προσπαθήσω να φτιάξω τη συνταγή σας και θελω να ρωτήσω για το γάλα καρύδας σε κονσέρβα αν πρέπει να τα αραιώσω;

Reply
sofia sofeto 04/09/2021 - 12:28

Καλημέρα σας. Δεν χρειάζεται αραίωση. Καλή επιτυχία!

Reply
Christina Pantelidou 21/08/2022 - 08:07

Ωραια συνταγη
Υπαρχει και αλλη συνταγη με πιο λιγα αυγα?
Ευχαριστω

Reply
sofia sofeto 21/08/2022 - 16:07

Αγαπητή φίλη, αν δεν έχετε πρόβλημα με την γλουτένη θα σας πρότεινα να φτιάξετε την συνταγή στο παρακάτω σύνδεσμο που είναι νηστίσιμη.
Να είστε καλά.
https://sofeto.gr/?p=3865

Reply
Αγγελική 21/08/2022 - 11:57

Καλημέρα ! Συγχαρητήρια για όλα όσα προσπαθείτε ! Ενδιαφέρομαι να κάνω τη sauce χωρίς ζάχαρη, μα δεν έχω υγρή στέβια…. έχω φακελάκια σκόνης στέβια, σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτά? Και πόσα φακελάκια πρέπει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

Reply
sofia sofeto 21/08/2022 - 16:04

Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Μπορείτε να βάλετε 10 κ.γ απ’το γλυκαντικό που λέτε. Θα πρότεινα να το διαλύσετε μέσα στο γάλα πρώτα κι έπειτα να προσθέσετε τα άλλα υλικά. Δοκιμάστε κι δείτε πως το θέλετε πιο γλυκό, προσθέστε λίγο ακόμα.

Reply
Evie Arvanitaki 21/08/2022 - 14:36

Εξαιρετικο σαιτ!!

Reply
sofia sofeto 21/08/2022 - 15:58

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια ❤️

Reply

Γράψτε απάντηση στο sofia sofeto Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!