15,3K
3 κρόκοι αυγών
3 ασπράδια
1,5 κουταλάκι του γλυκού κοφτό στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη
Το γνωστό στους περισσότερους,
ιταλικής προελεύσεως ,
ιταλικής προελεύσεως ,
γλυκό Tiramisu είναι συνδεδεμένο με τα εφηβικά μου χρόνια.
Τότε η έξοδος του Σαββάτου ,
ξεκινούσε από το αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο
για να απολαύσω μαζί με την παρέα μου αυτό το υπέροχο γλύκισμα.
Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε
και ακόμα θυμάμαι τον υπέροχο γευστικό συνδυασμό
και ακόμα θυμάμαι τον υπέροχο γευστικό συνδυασμό
του καφέ με το αλκοόλ και το κακάο!
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια δική μου εκδοχή ,
προσπάθησα να το κάνω όσο πιο ελαφρύ αλλά παράλληλα γευστικό γίνεται.
Χρησιμοποίησα αντί για mascarpone το δικό μας ανθότυρο!
Το mascarpone απ΄ ότι ξέρω δεν είναι τυρί αλλά κρέμα,
προέρχεται από κρέμα γάλακτος,
οπότε δεν μου κάνει , έχει πολλά λιπαρά…
Για την γλύκα του χρησιμοποίησα στέβια και σιρόπι αγαύης,
γλυκαντικό χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου.
Τα μπισκότα σαβαγιάρ τα έφτιαξα ,
δεν πήρα έτοιμα.
Που να βρω άλλωστε χωρίς ζάχαρη;
Έφτιαξα δύο δόσεις από την Tiramisu
μέσα σε δύο μέρες ,
εξαφανίστηκε και τις δύο!
Έμειναν μόνο οι φωτογραφίες για να μου θυμίζουν πως….
πρέπει να ξαναφτιάξω!
Υλικά:
Για τα μπισκότα σαβαγιάρ :
3 κρόκοι αυγών
3 ασπράδια
1,5 κουταλάκι του γλυκού κοφτό στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη
με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
50 γρ. αλεύρι ζέας
1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
τα σποράκια μισού λοβού φυσικής βανίλιας .
Υδατάνθρακες : 28,3 γρ /100γρ.
Λιπαρά : 0
Για να φτιάξουμε τα μπισκότα ,
βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μεταλλικό σκεύος
και τα κτυπάμε με το μείξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την στέβια ,
τα κτυπάμε με το μείξερ μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε στους κρόκους το 1/3 της μαρέγκας και ανακατεύουμε απαλά.
Τώρα ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ σιγά σιγά,
και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγη λίγη την υπόλοιπη μαρέγκα
και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγη λίγη την υπόλοιπη μαρέγκα
στο μείγμα του αυγού και του αλευριού ,
ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί .
Σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο κορνέ βάζουμε το μείγμα,
σχηματίζουμε πάνω στην λαδόκολλα ίσια μπαστουνάκια μήκους 6-8 εκατοστών.
Τα ψήνουμε στις αντιστάσεις του φούρνου για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί .
Σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο κορνέ βάζουμε το μείγμα,
σχηματίζουμε πάνω στην λαδόκολλα ίσια μπαστουνάκια μήκους 6-8 εκατοστών.
Τα ψήνουμε στις αντιστάσεις του φούρνου για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Για την κρέμα με ανθότυρο :
500 γρ. γάλα 2 % λιπαρά
60 γρ. αλεύρι βρώμης
5 κουταλιές της σούπας κοφτές στέβια κρυσταλλική
με ερυθριτόλη και αναλογία με την ζάχαρη 1:2
2 αυγά
τα σποράκια μισού λοβού φυσικής βανίλιας
200 γρ. ανθότυρο γλυκό Κρήτης .
Υδατάνθρακες : 12,87 γρ /100γρ.
Λιπαρά : 6,31 γρ/100 γρ.
Αρχικά βάζουμε το γάλα και την βανίλια σε μια κατσαρόλα
και ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά ,
τα χτυπάμε λίγο με τον αυγοδάρτη .
Προσθέτουμε το αλεύρι και την στέβια,
ανακατεύουμε καλά.
Το γάλα μόλις έχει ζεσταθεί είναι έτοιμο για να προσθέσουμε
το μισό λίγο λίγο μέσα στο μείγμα των αυγών.
Ανακατεύουμε πολύ καλά
και προσθέτουμε όλο το μείγμα (των αυγών ) μέσα στο γάλα.
Καλό ανακάτεμα και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να πήξει και να γίνει μια απαλή κρέμα.
Αποσύρουμε απ’ την φωτιά και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Μέσα στην κρέμα ρίχνουμε το ανθότυρο κομμένο σε κύβους .
Κτυπάμε καλά με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ενωθούν .
Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι με καφέ :
1,5 σφηνάκι κονιάκ ή ουίσκι
8 σφηνάκια νερό χλιαρό
4 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
50 γρ. σιρόπι αγαύης.
Υδατάνθρακες : 27 γρ. /100 γρ
Λιπαρά : 0.
Μέσα σε ένα μπολ θα ρίξουμε το σιρόπι αγαύης και το χλιαρό νερό,
ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί,
προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε,
έτοιμο!
Επίσης θα χρειαστούμε
κακάο σε σκόνη για το πασπάλισμα.
Όταν λοιπόν έχουμε ετοιμάσει όλα τα παραπάνω,
είμαστε έτοιμοι για να στήσουμε το γλυκό μας.
Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε ατομικά Tiramisu μέσα σε ένα ποτήρι ,
ή μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και να το σερβίρουμε σε κομμάτια.
Παίρνουμε λοιπόν τα μπισκότα
και τα βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο σιρόπι,
τα ακουμπάμε μέσα στο μπολάκι σε σειρά,
ρίχνουμε μια ποσότητα κρέμας από πάνω τους.
Βάζουμε κι άλλα μπισκότα με το σιρόπι από πάνω,
ξανά κρέμα μέχρι να καλυφθούν όλα.
Τέλος πασπαλίζουμε με το κακάο !
Έτοιμο το γλυκάκι μας.
Καλό είναι να το αφήσουμε να παγώσει καλά στο ψυγείο ,
να σφίξει η κρέμα για να μπορούμε να το σερβίρουμε καλύτερα!
Ε ! Αν είσαστε βιαστικοί όπως εγώ βάλτε μέσα σ’ ένα ποτηράκι λίγο ….
Μιαμμμμ!!!!
34 σχόλια
Σοφία στο άκουσμα “Tiramisu” γελάω γιατί μου έρχεται στο μυαλό σκηνή από εστιατόριο στην Αγγλία με αγαπημένα πρόσωπα.
Δεν φτιάχνω τέτοια γλυκά γιατί δεν τρώμε παραπάνω από ένα. Ευχαρίστως θα δοκίμαζα το δικό σου.
Καλή εβδομάδα.
Τιμή μου Ξανθή μου να δοκιμάσεις το γλυκό μου,
πολύ θα ήθελα την γνωμη σου,
Ελπίζω να τα φέρει έτσι η ζωή και να γνωριστούμε και να σου φτιάξω ένα που να είναι του γούστου σου , αλλά με τα δικά μου δεδομένα όμως, τι λές;
ΥΠΕΡΟΧΟ! ΜΠΕΛΑΛΙΔΙΚΟ ΟΜΩΣ… ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΕΥΚΟΛΟ, ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΓΑΡ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΙΓΟΥΡΑ!
Έλα βρε Σωτηρία μου που είναι μπελαλίδικο…
Πιο πολύ έκανα να το γράψω παρά να το φτιάξω!
Δοκίμασε το , θα σου αρέσει και στην κόρη σου επίσης!
Το αγάρ αγάρ δεν υπάρχει σ’αυτή την συνταγή, μήπως εννοείς αγαύη;
Σε καταστήματα βιολογικών προιόντων θα την βρεις και στο pharmacy4u.gr.
Καλή επιτυχία!!!
Τι ωραία συνταγή και τι όμορφα φωτογραφημένη!
Φιλιά πολλά Σοφία!
Να είσαι καλά Ερμιόνη μου,
πάντα με τον καλό λόγο στο στόμα!
Φιλιά πολλά κι από εμένα!
Πολύ ωραία ιδέα!! Κρατάω συνταγή!!
Ωραίες φωτογραφίες!!!
Ευχαριστώ πολύ , περιμένω εντυπώσεις όταν το φτιάξεις,
καλό σου βράδυ!
Είστε πολύ καλή .. πραγματικά! Ένα νόστιμο τιραμισού, αγαπητέ! <3 Μια αγκαλιά με την αγάπη και τη φιλία <3
Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω καλή μου Έλη,
πάντα δίνεις το παρόν στις αναρτήσεις μου και αυτό με τιμάει ιδιαίτερα, σ’ ευχαριστώ πολύ για όλα!
Απίθανο Σοφία μου, μπράβο!!!!Η κρέμα ανθότυρου φοβερή!
Φιλιά, καλή εβδομάδα!
Ελένη μου σ’ευχαριστώ , να είσαι καλά και σου εύχομαι καλή συνέχεια στις υπέροχες δημιουργίες σου!
Τέλεια ιδέα Σοφάκι μου και με λίγα λιπαρά!!! Εύγε…
Φιλάκια πολλά.
Ευχαριστώ πολύ Ρουλίτσα μου όμορφη!
Το τυραμισού φαίνεται άψογο! Τελικά μάλλον θα ακολουθήσω την συμβουλή σου και θα ακολουθήσω και εγώ διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.. ήδη έχω κάνει κάποια βήματα… θα δοκιμάσω και το γλυκάκι σίγουρα!
Καλή εβδομάδα, φιλιά!
Λουλού , χαίρομαι που το αποφάσισες, νομίζω πως είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου,
αν χρειαστείς κάτι και μπορώ να βοηθήσω ευχαρίστως να το κάνω…
Πρόσεξε όμως άλλο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και άλλο χαμηλή διατροφή σε υδατάνθρακες…
Οι υδατάνθρακες είναι πολύ σημαντικοί για την καλή υγεία του οργανισμού μας,
μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια, τα καύσιμα δηλαδή που χρειαζόμαστε για να δουλέψουμε σωστά.
Την ποιότητα των υδατανθράκων είναι που πρέπει να προσέξεις.
Καλό σου βράδυ και να είσαι καλά!
Ωραίο και ελαφρύ? οτι πρέπει για απόλαυση με υγεία μαζί,πάντως φαίνεται πεντανόστιμο,φιλιά καλό βράδυ.
Νέλη μου γεια σου!
ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σου,
να είσαι καλά !
Σου στέλνω τα φιλιά μου και μια γλυκιά καληνύχτα!
Και να μη σου αρέσει αυτό το γλυκάκι, βλέπεις τις καταπληκτικές σου φωτογραφίες και θες να το δοκιμάσεις.Ενδιαφέρον η διαφορετική αυτή εκδοχή. Thanks
Ω!! ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου αρέσουν οι φωτογραφίες μου και θέλεις να το δοκιμάσεις!
Να είσαι καλά και καλό σου βράδυ!
Τέλεια και χωρίς ενοχές, υπέροχο είναι αυτό!!Φιλιά.
Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη!
Σίγουρα είναι γλυκό “χωρίς ενοχές” έτσι όπως το έφτιαξες Σοφία μου και με άκρως προκλητική φωτογενένεια :-)))
Καλή σου μέρα.
Γεια σου Πηνελόπη!
Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
Να είσαι καλά και να τα λέμε!
Καταρχήν, και μόνο που έφτιαξες μόνη σου τα σαβαγιάρ, δεν έχω λόγια! Και έρχεται μετά και αυτή η υπέροχη κρέμα ανθότυρου και με αποτελειώνει! Μπράβο, βρε Σοφάκι! Πραγματικά μπράβο! Είσαι εξιέπαινη!!!
Υ.Γ. Στην τελευταία φωτό μού ξέφυγε ένα αχ! Είναι από τη λιγούρα…
Φιλάκια πολλά!
Με κάνεις και …κοκκινίζω με τόσα καλά λόγια…
Ευχαριστώ πολύ!
Έφτιαξα μόνο την κρέμα σου, πολύ ωραία!! Μπράβο!
Κάποια στιγμή ίσως κάνω και κανονικά τη συνταγή!
Ευχαριστώ!!
=)
Χαίρομαι που σου άρεσε η κρέμα, κι εγώ την φτιάχνω συχνά σκέτη , αρέσει στον άντρα μου και στην κόρη μου πολύ.
Όταν φτιάξεις το τιραμισού περιμένω εντυπώσεις!!!
Φιλάκια!!!
Πολύ ωραία συνταγή και πάνω απ΄όλα μπράβο σου που έφτιαξες και μόνη σου τα σαβαγιάρ!!!
Χρυσαυγή μου πραγματικά πιο πολύ ώρα έκανα να γράψω την συνταγή παρά να την φτιάξω!
Τα σαβαγιάρ είναι πανεύκολα!
Σ’ευχαριστώ πολύ !
δεν έχω λόγια για σένα κορίτσι μου!για την ορεξη και τη δημιουργικότητα σου, τι να πω?για τη ευρηματικότητα και την υγειινη εκδοχη των φαγητων?!να είσαι καλά!φιλιά !!!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ Λίλα μου!
Με κάνεις και κοκκινίζω επίσης…
καλημέρα. εχω μερικές απορίες σχετικά με την στέβια. εδω αναφέρεις στεβια 95% γλυκοσιδες με εριθρυτολη. σε αλλη συνταγη λες στεβια κρυσταλική. υπάρχη κάποια διαφορά? εγω αγορασα απο ενα μαγαζι με βοτανα στέβια σαν χοντρη άχνη. αυτη τη στέβια είναι? βαζω στον καφέ μου μισο κουταλακι όσο και με την άλλη ζαχαρη. μηπως δεν ειναι στέβια? μπορω να την χρησιμοποιήσω για ένα κεικ? σε ποια ποσότητα? γιατι αν θέλει την ιδια ποσότητα με την ζάχαρη η δαπανη είναι αρκετή. σευχαριστω για τον χρόνο σου.
Γεια σου Σοφία, ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Όσων αφορά την στέβια , και σε αυτή την συνταγή κρυσταλλική γράφω, η διαφορά με την δική σου είναι πως η δική μου έχει αναλογία με την ζάχαρη 1:6,5 ενώ η δική σου είναι 1:1 όπως μου περιγράφεις,δηλαδή όση ζάχαρη τόση στέβια. Σαφώς και οικονομικά είναι ακριβότερη η δική σου από την ζάχαρη, καλύτερα να ψάξεις για κάποια με πιο δυνατή γλύκα, σαν την δική μου.
Καλό σου βράδυ και ελπίζω να σε βοήθησα.