Home ΓΛΥΚΑ Μαρμελάδα σύκο ,χωρίς ζάχαρη!

Μαρμελάδα σύκο ,χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
9 σχόλια
Το σύκο είναι ένα καταπληκτικό φρούτο,
το βρίσκουμε προς το τέλος του καλοκαιριού.
Τυχεροί όσοι έχουν δικές τους συκιές 
και απολαμβάνουν αυτόν τον υπέροχο καρπό!
Φρέσκα ή ξερά , είναι τόσο θρεπτικά ,
φτάνει να ρίξετε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα και θα καταλάβετε τι εννοώ:
Φρέσκα σύκα , ανά 100 γρ.         Ξερά σύκα ανά 100γρ.
Ενέργεια (θερμίδες – kcal)   79                                                  249
Νερό (γραμμάρια) 30 2.5
Υδατάνθρακες (γραμμάρια) 19 64
Εκ των οποίων σάκχαρα (γραμμάρια) 16 48
Πρωτεΐνες (γραμμάρια) 0.8 3
Λίπος (γραμμάρια) 0.2 1
Φυτικές ίνες (γραμμάρια) 3 10
Κάλιο (mg) 232 680
Νάτριο (mg) 1 10
Ασβέστιο (mg) 35 162
Μαγνήσιο (mg) 17 68
Σίδηρος (mg) 0.4 2

Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference SR-23

Πήρα λοιπόν κι εγώ τα συκαλάκια μου
και σκέφτηκα να κάνω μια μαρμελάδα,
να κρατήσω μέσα στο βάζο όλη την μαγεία αυτού του φρούτου!
Υλικά:
500 γρ. φρέσκα σύκα
5 κουταλιές κοφτές της σούπας στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη
(με αναλογία με την ζάχαρη 1:2)
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
λίγη φρέσκια αρμπαρόριζα
1/3 κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Καθαρίζουμε και κάνουμε πουρέ τα σύκα
μέσα στο μπλέντερ
 Τα ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα
μαζί με την αρμπαρόριζα,
ανάβουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Προσθέτουμε το αγάρ αγάρ και ανακατεύουμε καλά .
Όταν πάρει βράση , χαμηλώνουμε την φωτιά
και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε την στέβια και τον χυμό λεμονιού.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη!
Επιπλέον είναι τόσο ελαφριά ,
με τα σάκχαρα και τις θερμίδες
μόνο του φρούτου!!! 
Μμμμ!!! Μοναδική!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

9 σχόλια

pergamonto 22/09/2012 - 23:16

Αχ που επεσα νυχτιατικα!!!Πρωτα είδα την Τάρτα με γλυκό αχλάδι και σοκολάτα και τωρα το συκο.Θελω να κανω και δυο ερωτησεις βεβαια:
Τι ειναι το αγαρ αγαρ,και που το βρισκω?

Reply
Sofia Sofeto 23/09/2012 - 07:46

Καλημέρα !!!
Για το αγάρ αγαρ έχω μια σχετική ανάρτηση http://sofetogeyseisygeias.blogspot.gr/2012/07/blog-post_05.html

Το βρίσκω σε γνωστό μπαχαράδικο στην οδό Ευριπίδου στην Αθήνα και σε καταστήματα βιολογικών προιόντων,
υπάρχει σε μορφή σκόνης και νιφάδων,
θέλει μεγάλη προσοχή στην δοσολογία γιατί είναι πολύ ισχυρό πηκτικό και μπορεί να σου γίνει ζελέ η μαρμελάδα… όπως είχε συμβεί σ’ εμένα στην πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω ζελέ και βγήκε πέτρα!!! οι δοσολογίες που γράφω είναι οι ιδανικές!
Καλή επιτυχία εύχομαι!!!

Reply
αννα 09/08/2015 - 14:07

θα ηθελα να ρωτησω αν η μαρμελαδα συκο με στεβια, διατηρειται εκτος ψυγειου, μεχρι να ανοιχτει βεβαια,ή χρειαζεται οπωσδηποτε ψυγειο απο την αρχη. Επισης το βαζο με τη ζαχαρη από στεβια που πηρα, πουθενα δεν γραφει ¨¨ 95%¨. Θα υπαρξει προβλημα, νομιζετε ;

Reply
sofia sofeto 09/08/2015 - 16:20

Άννα καλησπέρα!
Η μαρμελάδα που σας προτείνω πρέπει να φυλαχτεί στο ψυγείο γιατί δεν περιέχει ζάχαρη ούτε κάποιο άλλο συντηρητικό , οπότε εκτός ψυγείου θα χαλάσει, είναι άμεσης κατανάλωσης όπως καταλαβαίνεις.
Επίσης το αγάρ αγάρ δεν θα πήξει εκτός ψυγείου τώρα το καλοκαίρι.
Η στέβια που αναφέρω έχει αναλογία με την ζάχαρη 1:6,5, δλδ 1 κουταλιά στέβια είναι ίση με 6,5 ζάχαρη. Διάβασε τι αναλογία γράφει η δική σου και υπολόγισε αν χρειαστεί λίγο παραπάνω.
Καλή επιτυχία!!!

Reply
αννα 13/08/2015 - 21:31

Σοφία, καλησπέρα

Σ’ ευχαριστώ για την άμεση απάντηση στις ερωτήσεις μου. Η μαρμελάδα έγινε και είναι υπέροχη. Την έβαλα βέβαια στο ψυγείο. ‘ Οταν λες ότι είναι άμεσης κατανάλωσης, εννοείς ότι πρέπει να φαγωθεί σε λίγες μέρες ή διατηρείται περισσότερο, κάνα δυο μήνες ίσως.Η συκιά μας έχει αρκετά σύκα ακόμη και σκέφτομαι να φτιάξω περισσότερη.

Reply
sofia sofeto 14/08/2015 - 10:13

Καλημέρα Άννα ! Χαίρομαι πόλύ που σου άρεσε!!
Πρέπει να καταναλωθεί σε λιγες μέρες όπως το φρέσκο φρούτο, άλλωστε αυτή η μαρμελάδα είναι ουσιαστικά ένα φρέσκο φρούτο.
τα υπόλοιπα σύκα σου ( σε ζηλεύω…) καλό είναι να τα αξιοποιήσεις αλλιώς , σκέφτηκα πως αν τα καθαρίσεις και τα βάλεις κατάψυξη θα ήταν τέλειο να έχεις μαρμελάδα μέσα στον χειμώνα! τι λες;
σήμερα ανεβάζω συνταγή για πάστα φλώρα , συντονίσου!
η μαρμελάδα σύκο της ταιριάζει πολύ!!
να έχεις μια όμορφη μέρα!!!

Reply
αννα 14/08/2015 - 11:51

Σοφία, Καλημερα!

Αν και προσπαθώ να αξιοποιώ τα πάντα, που δίνει ο κήπος, το περιβόλι και η φύση, ομολογώ,ότι, για τα σύκα ποτέ δεν σκέφτηκα την κατάψυξη. ‘Εφτιαχνα πάντα τη συνηθισμένη μαρμελάδα για όλο το χρόνο, μειώνοντας τη ζάχαρη. Τώρα θα καταψύξω τα σύκα σε μικρές ποσότητες, ώστε κάθε φορά να φτιάχνω όση μαρμελάδα χρειάζομαι. Βρίσκω την ιδέα σου κ α τ α π λ η κ τ ι κ ή! Και για αύριο που γιορτάζει η ανηψιά μου ετοιμάζω την πάστα φλορα!

Καλή σου μέρα κι ευχαριστώ πολύ!

mfroso64@gmail.com 07/08/2019 - 15:37

Πολυ ωραια ιδεα η μαρμελαδα ομως δεν καταλαβα στα 5οο γρ συκα σε κουταλιες ποσο θα βαλω στεβεια η μια κουταλια ζαχαρι κανονικη ποση στεβεια σας ευχαριστω.

Reply
sofia sofeto 14/08/2019 - 01:46

Καλησπέρα σας, εννοείτε πόση στέβια με αναλογία 1:1 με την ζάχαρη; Αν είναι αυτό, τότε θα βάλετε 10 κ.σ.

Γράψτε απάντηση στο pergamonto Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!