4,4K
Η βόλτα στα μαγικά μονοπάτια της Ελληνικής γαστρονομίας συνεχίζεται…
Αυτή την φορά θα σας παρουσιάσω ένα εξαιρετικό προϊόν ,
που μας έρχεται από την βόρια Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Ροδόπη .
Η τρούφα είναι το αντικείμενο του ενδιαφέροντος μας!
Το αρωματικό αυτό μανιτάρι
που θεωρείται από πολλούς βασίλισσα των μανιταριών!
Η τρούφα είναι ένα μανιτάρι
που λόγο της σπανιότητας του
και του εκλεπτυσμένου αρώματος του ,
ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία σε όλους εμάς
που μας αρέσουν οι γαστρονομικές προκλήσεις…
και του εκλεπτυσμένου αρώματος του ,
ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία σε όλους εμάς
που μας αρέσουν οι γαστρονομικές προκλήσεις…
Στα χέρια μου υπάρχει ένα βαζάκι
με το ξεχωριστό αυτό προϊόν σε φέτες
και διατηρημένο μέσα σε ελαιόλαδο.
Όταν το άνοιξα ήταν τόσο έντονο το άρωμα του
που ο χώρος πλημμύρισε στο λεπτό απ’ αυτή την μυστηριώδη μυρωδιά…
Μέσα στο μυαλό μου άρχισαν να προβάλλονται εικόνες
απ’ τα δάση της Ροδόπης
που φυτρώνει , ωριμάζει και συλλέγεται το μανιτάρι μας!
Αναρωτιόμουν πως θα μπορούσα να αξιοποιήσω ένα τέτοιο θησαυρό…
Ήθελα να το προσθέσω σε ένα φαγητό
που δεν θα χρειαστεί να το θερμάνω ιδιαίτερα,
που δεν θα χρειαστεί να το θερμάνω ιδιαίτερα,
να παραμείνει “ζωντανό” το άρωμα του!
Η μητέρα μου μόλις είχε φέρει στο σπίτι φρέσκο αρακά!
Επ ! Να η ευκαιρία ! Σκέφτηκα…
Υλικά για 4 – 6 άτομα:
5 χοιρινές μπριζόλες λαιμού χωρίς κόκαλο
αλάτι και πιπέρι
ρίγανη
μείγμα μπαχαρικών για ψητά
χυμό λεμονιού.
5 χοιρινές μπριζόλες λαιμού χωρίς κόκαλο
αλάτι και πιπέρι
ρίγανη
μείγμα μπαχαρικών για ψητά
χυμό λεμονιού.
600 γρ. αρακάς
250 γρ. γλυκοπατάτα
200 γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 ποτήρι του νερού ( 250 ml ) ζωμό από τις γλυκοπατάτες
1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι τρούφας
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης light τριμμένη
αλάτι
χυμό από 1 λεμόνι.
Φρέσκες Τρούφες.
Πλένουμε καλά τις μπριζόλες μας ,
αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα λιπαρά σημεία τους.
Αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτό.
Ετοιμάζουμε παράλληλα τον πουρέ.
Βάζουμε τον αρακά να βράσει στον ατμό,
πάνω στο ειδικό σκεύος που τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα μας.
Τις γλυκοπατάτες τις βράζουμε καθαρισμένες
μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό.
Όταν είναι έτοιμος ο αρακάς και οι γλυκοπατάτες ,
μπορούμε να φτιάξουμε τον πουρέ μας.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το κρέας μας ,
ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και την ρίγανη .
Ψήνουμε στο φούρνο πάνω σε σχάρα,
προσωπικά το ψήνω στον αέρα .
Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε τα υλικά του πουρέ,
εκτός απ΄το τυρί και τον χυμό λεμονιού.
Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν και να πάρουν κρεμώδη υφή .
Αδειάζουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα μας
και προσθέτουμε το τυρί .
Ανάβουμε σε μεσαία θερμοκρασία
και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το τυρί μας.
Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού,
ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ο πουρές μας είναι έτοιμος!
Ο πουρές μας είναι έτοιμος!
Το κρέας έχει ψηθεί κι αυτό!
Το κόβουμε σε μικρές μπουκιές
και σερβίρουμε μαζί με τον πουρέ.
Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε πάνω του
μερικές φέτες απ’ την τρούφα για ακόμα καλύτερο άρωμα και γεύση!
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για να απολαύσουμε το γεύμα μας
συνδυάζοντας ποιότητα, γεύση , καλαισθησία
και φυσικά διατροφή υψηλής αξίας!
Καλή σας απόλαυση λοιπόν!
7 σχόλια
Σοφία μου, αυτά τα τελευταία που γράφεις περί καλαισθησίας του πιάτου με βρήσκουν απολύτως σύμφωνη. Είναι ένα πιάτο εκλεπτισμένο και υπέροχο σε όλα του. Μα, αυτό το μαγικό μανιτάρι όπου μπει αναγάγει το φαγητό σε μικρό θαύμα.
Την λατρεύω την τρούφα. Την αξιοποίησες άψογα!
Μου αρέσει και ως συνταγή και φυσικά ως στήσιμο πιάτου! Πολύ ωραία πρόταση Σοφία μου!
Δεν εχω δοκιμάσει ακόμη τρούφα! Ίσως ήρθε η ώρα!
Υπέροχη η τρούφα και το λάδι τρούφας, υπέροχη και η συνταγή σου!!!!
Όλα τα δοκιμάσαμε στο Γκάζι…χαχαχα! Μόνο εσένα δεν είδα και λυπήθηκα γιατί μου είπαν ότι μόλις είχες φύγει (το Σάββατο). Κρίμα!
Σ’ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις προσκλήσεις, Σοφία μου, περάσαμε υπέροχα!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!
Πάρα πολύ ωραίο φαίνεται!!! Τρούφα δεν έχω δοκιμάσει! Έχεις δοκιμάσει με κατεψυγμένο αρακά ?? ή λες να μην είναι γευστικό?? μου αρέσει και η ανανέωση του blog σου!!! φιλιά
Μου φαίνεται εξαιρετική η όλη σύνθεση Σοφία μου.
Και πραγματικά αυτό το “μαγικό” μανιτάρι θέλει την ιδιαίτερη μεταχείριση για να δικαιώσει την φήμη που το περιβάλει.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Σοφία εξαιρετικά τα υλικά και το φαγητό σου!!!!Τρούφα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ….τα προϊόντα που μας γράφεις γνωρίζεις που πωλούνται;
Καταπληκτικό το φόντο και η φωτογραφία που έβαλες!!!!(δεν φαίνεται στο κινητό αλλιώς θα στο χα πει)