9,2K
Ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά πιάτα είναι ο μουσακάς.
Φαγητό του καλοκαιριού , για γερά στομάχια….
Ο τρόπος που μαγειρεύεται συνήθως, είναι αρκετά ανθυγιεινός,
πολλά λιπαρά,τηγανισμένα λάδια και η γνωστή μπεσαμέλ έρχεται να δέσει το σκηνικό της βουτυρίλας…
Ξέρω , θα πείτε πως είναι πολύ νόστιμος,
δεν διαφωνώ, η αντίρρηση μου είναι στον τρόπο που μαγειρεύεται και στα υλικά που χρησιμοποιούνται.
Έτσι το έφτιαχνε η μαμά μας ,ε;
Και λοιπόν ;
Καλέστε την σε γεύμα και φτιάξτε της την παρακάτω συνταγή,
τι κι αν έχει λίγη χοληστερίνη η γιαγιά,
ο μπαμπάς λίγο ζαχαράκι…
Καλέστε τους και αυτούς ,
μπορούνε να φάνε ελεύθερα ,
είναι σίγουρο πως θα το τιμήσουν το πιατάκι …
Υλικά :
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
4 μεγάλες πατάτες
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Για την σάλτσα με κιμά :
700 γρ κιμά από φιλέτο στήθους γαλοπούλας
ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου
λίγη ξερή ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
λίγη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό Σουμάκ
2 κουταλιές της σούπας Πατέ πιπεριάς Φλωρίνης.
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί.
Για την “μπεσαμέλ” :
500 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
6 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μούλτι
2 αυγά
αλάτι και πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί 10% λιπαρά
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Ξεκινάμε την διαδικασία πλένοντας καλά τις μελιτζάνες και τις πατάτες,
τις κόβουμε σε ροδέλες και τις αλατίζουμε,
με ένα πινέλο τις περνάμε ελαιόλαδο και απ’ τις δύο πλευρές ,
τις τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου,
μέχρι να ροδίσουν.
Παράλληλα έχουμε βάλει σε κατσαρόλα τον κιμά γαλοπούλας
και τα υπόλοιπα υλικά του να βράζουν.
Προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε και την μπεσαμέλ,
σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι ,την βρώμη και τα υπόλοιπα υλικά ,
ανακατεύουμε καλά ,
αυτό ήταν ! Τόσο απλό!
Αφήνουμε στην άκρη την μπεσαμέλ
και εφόσον είναι έτοιμες οι μελιτζάνες και οι πατάτες
ξεκινούμε να στρώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε περάσει λίγο ελαιόλαδο με το πινέλο.
Στρώνουμε πατάτες και μελιτζάνες εναλλάξ και ανάμεσα τους βάζουμε τον κιμά της γαλοπούλας,
όταν τελειώσουμε βάζουμε από πάνω την μπεσαμέλ μας και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα,
μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ.
Μμμμ και μυρίζει υπέροχα !
Καλή σας όρεξη φίλοι μου!!!
7 σχόλια
Θα το δοκιμάσω και θα μετρήσω ζάχαρο πριν και μετά 🙂 εύχομαι να είναι όπως τα λες ;))
Με καλό υπολογισμό της δόσης της ινσουλίνης ,είμαι σίγουρη πως θα τον απολαύσεις όπως εγώ!Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα
Αντί για νιφάδες βρώμης μπορούμε να βάλουμε αλεύρι βρώμης ;
Φυσικά!!!
Ο μουσακάς είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ. Μπράβο για την απίθανη συνταγή. Και το ζάχαρο σούπερ στη μέτρηση μετά από 1 ώρα. Χίλια ευχαριστώ!
Γειά σας!! Αν δεν βάλουμε το σκόρδο;;
Κανένα πρόβλημα ?