Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Τα τσουρέκια αλά Sofeto , αφράτα και μοσχομυριστά , με αλεύρι ολικής αλέσεως , χωρίς ζάχαρη!

Τα τσουρέκια αλά Sofeto , αφράτα και μοσχομυριστά , με αλεύρι ολικής αλέσεως , χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
48 Σχόλια

041

Όταν ξεκίνησα αυτό εδώ το ημερολόγιο συνταγών ,

ήταν ακριβώς πριν 4 χρόνια.

Ήταν Πάσχα και τότε θυμάμαι ,

έτσι η πρώτη μου συνταγή ήταν επηρεασμένη από τις μέρες εκείνες.

 

Η αγάπη μου για την υγιεινή διατροφή ,

υπήρξε χρόνια πριν , η βάση μου και ο οδηγός των επιλογών μου.

Έχοντας μια κόρη πια 7 ετών και ένα μωρό στην κοιλιά μου 7 μηνών ,

μπορώ να καταλάβω την αγωνία των γονιών να παρέχουν

αυτό που πιστεύουν καλύτερο στα παιδιά τους.

 

Η μικρή μου , ένα παιδί σαν όλα τ’ άλλα της ηλικίας της ,

αρέσκεται σε κάθε είδους λιχουδιά,

επηρεάζεται από την «εικόνα» και τις επιλογές των φιλενάδων της και των φίλων της.

 

Στόχος μου ήταν και είναι , να καταφέρω να της προσφέρω αυτό που ζητάει ,

όμως σε μια πιο ποιοτική και διατροφικά ανώτερη εκδοχή ,

αλλά και με την «εικόνα» που έχουν όλα τ’ άλλα που βλέπει γύρω της.

Δεν θέλω να νιώθει πως στερείται κάτι ,

αλλά πως δεν διαφέρει σε τίποτα από τ’ άλλα παιδιά.

 

Το κολατσιό του σχολείου είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για την οικογένεια μας.

Μαζί με τον σύντροφο μου ψάχνουμε λύσεις

που θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από τις «διατροφικές παγίδες»

που πέφτουν καθημερινά τα παιδιά μας.

Η μικρή μας λατρεύει να παίρνει για κολατσιό

κάτι που όταν ψήνεται στον φούρνο μας ,

όλοι μας ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε…

Τα τσουρέκια!!!

Ναι , τα τσουρέκια , κατά προτίμηση γεμισμένα με σοκολατένια κρέμα μερέντα χωρίς ζάχαρη !

Τα θέλει σε σχήμα κρουασάν , έτσι για την εικόνα!

Κι εγώ δεν της χαλάω το χατήρι!

 

Η συνταγή που θα σας δώσω σήμερα , με κάνει πολύ περήφανη!

Την πάλευα πάνω από ένα χρόνο …

Ξέρετε , όταν φτιάχνεις μια συνταγή που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά , δύσκολα , με απαιτήσεις ,

όπως έχουν τα τσουρέκια , δεν μπορείς να την ξεπετάς στα γρήγορα …

Θέλει πολλές δοκιμές…

Όταν επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις υλικά

που δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούν άμεσα στις απαιτήσεις σου ,

όπως το αλεύρι ολικής , πρέπει να μελετήσεις πολύ την συνταγή σου…

 

Για τα τσουρέκια μου λοιπόν ,

επέλεξα να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν γίνεται αλεύρι ολικής αλέσεως ,

σε ποσοστό πάνω από το 50% .

Δεν ήθελα να γίνουν «πέτρες» … τα ήθελα αφράτα και μαστιχωτά ,

όπως πρέπει να είναι τα τσουρέκια!

Επίσης δεν χρησιμοποίησα ζάχαρη ,

έβαλα την στέβια που τους έδωσε την απαιτούμενη γλύκα

δίχως να τα φορτώσει περιττές θερμίδες και υδατάνθρακες.

Έβαλα το λιγότερο βούτυρο ( όχι μαργαρίνη ) που μπορούσα .

Τα λιγότερα αυγά που γινόταν.

Αλλά το πιο σημαντικό για μένα σ’ αυτή την φάση της ζωής μου ( 7 μηνών έγκυος ),

ήταν ότι όλη την διαδικασία του ζυμώματος και του φουσκώματος ,

την έκανε το αγαπημένο μου μηχάνημα εδώ και 11 χρόνια ,

ο αρτοπαρασκευαστής μου!!!

Ναι !!!

Δεν ζύμωσα καθόλου!!

 

Ελάτε λοιπόν να δούμε τα υλικά και τα ξαναλέμε με λεπτομέρειες.

 

001

Υλικά για 850 γρ. τσουρέκια :

 

Όλα σε θερμοκρασία δωματίου.

 

  • 2 αυγά ( 110 -115 γρ. χωρίς τα τσόφλια )
  • 40 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:3

ή 60 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:2

  • 160 γρ. φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας ή αιγοπρόβιο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

( από βιολογικό και ακέρωτο πορτοκάλι )

  • 6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή ¼ κοφτό κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχας Χίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ( γεμάτο ) μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
  • 190 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
  • 240 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ( 6 γρ. ) ξηρή μαγιά.

 

Επίσης θα χρειαστούν:

 

  • 1-2  κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο για βοήθεια στο πλάσιμο.
  • 1 μικρό αυγό χτυπημένο για άλλειμα
  • Σουσάμι και παπαρουνόσπορο ή φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα.
  • Μια δόση από την μερέντα χωρίς ζάχαρη.

 

Σημείωση :

 

Αν θέλουμε αντί για στέβια να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη καρύδας ,

θα βάλουμε όλα τα υλικά μας όπως έχουν με αλλαγή μόνο στα εξής:

 

Αντί για στέβια θα βάλουμε 90 γρ. ζάχαρη καρύδας

220 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια

270 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

( Η ζάχαρη καρύδας μας έδωσε επιπλέον υγρασία από την αρχική συνταγή με στέβια.

Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν αυξήθηκε η λίγο η ποσότητα των αλεύρων μας.)

Η διαδικασία παρασκευής των τσουρεκιών είναι κοινή και στις δύο περιπτώσεις.

 

028

Όπως σας είπα και παραπάνω ,

όλη η διαδικασία της προετοιμασίας της ζύμης

έγινε με την βοήθεια του αρτοπαρασκευαστή μου.

Έβαλα αρχικά τα αυγά μαζί με την στέβια χτυπημένα με τον αυγοδάρτη ,

μέχρι να λιώσει η στέβια.

Τα έριξα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή

και στην συνέχεια πρόσθεσα όλα τα υπόλοιπα υλικά με την σειρά

που αναφέρω στην συνταγή.

Έβαλα στο πρόγραμμα της λειτουργίας της ζύμης ( διάρκειας μιάμισης ώρας ) .

Όταν ήταν έτοιμη η ζύμη , είχε φουσκώσει

αλλά εγώ την άφησα για 20 – 30 λεπτά ακόμα

πριν αφαιρέσω τον κάδο απ’ το μηχάνημα , για να φουσκώσει κι άλλο.

 

Όταν είχε φτάσει η ζύμη λοιπόν σχεδόν στο χείλος του κάδου,

τον έβγαλα και ξεκίνησα το επόμενο στάδιο.

Έριξα 1 κ.γ ελαιόλαδο στα χέρια μου για να μπορέσω να πιάσω την ζύμη

και να την αφαιρέσω από τον κάδο.

Η ζύμη μου είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει ιδιαίτερα ,

πλάθεται εύκολα δίχως να χρειάζεται επιπλέον αλεύρι .

Την χώρισα στη μέση , την μισή την έκανα ένα τσουρέκι πλεξούδα

και την υπόλοιπη την έκανα σε σχήμα κρουασάν με γέμιση μερέντας χωρίς ζάχαρη

που ήθελε η κόρη μου.

 

Για να ετοιμάσω την πλεξούδα πήρα το 1/3 της ζύμης και έπλασα ένα «κορδόνι» διαμέτρου περίπου 3 εκατοστών ,

τα υπόλοιπα 2/3 τα έπλασα επίσης με διάμετρο ίδια αλλά διπλάσιο μήκος.

Βρήκα την μέση του εκεί κόλλησα το μικρό και έπλεξα την πλεξούδα μου.

Έβαλα το τσουρέκι μου σε λαμαρίνα που είχα στρώσει λαδόκολλα.

064

Την υπόλοιπη ζύμη την χώρισα στην μέση

και με την βοήθεια ενός μικρού πλάστη την άνοιξα σε φύλλο

ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με ύψος περίπου 7 -8 χιλιοστών.

Με τον κόφτη της πίτσας , έκοψα τρίγωνα

και στην βάση τους έβαλα ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μερέντα χωρίς ζάχαρη.

Το τύλιξα σε σχήμα κρουασάν και το έβαλα στην λαδόκολλα.

Συνέχισα με την υπόλοιπη ζύμη.

 

Όταν ήταν όλα έτοιμα , τα έβαλα στον φούρνο που είχα αναμμένο μόνο το φως.

Τα άφησα να φουσκώσουν και να τριπλασιάσουν τον όγκο τους.

Τα άλειψα με την βοήθεια ενός πινέλου ,

με το χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν

και πασπάλισα με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.

Άναψα τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις και όταν έπιασε την θερμοκρασία ,

μέτρησα ψήσιμο 15 λεπτά για τα κρουασάν και 18-20 λεπτά για το μεγάλο τσουρέκι.

 

Τα βγάζουμε στην συνέχεια από την λαμαρίνα

και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν .

Τα διατηρούμε μέσα σε διάφανη μεμβράνη .

008

Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή τώρα , μην απογοητευόσαστε…

Μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά σας στον κάδο του μίξερ σας

και να τα ζυμώσετε  με το ειδικό γάντζο για ζύμες

μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.

Στην συνέχεια θα αφήσετε σκεπασμένη την ζύμη

σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για να φουσκώσει.

 

Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια όπως περιγράφω παραπάνω.

Τα τσουρέκια θα μοσχομυρίσουν όλο το σπίτι…

Όσο είναι ζεστά είμαι σίγουρη πως όλοι λίγο πολύ

θα μπείτε στον πειρασμό να τσιμπήσετε ένα κομμάτι…

Προσωπικά δεν μπορώ ν’ αντισταθώ…

Γίνονται τόσο αφράτα και λαχταριστά που δύσκολα λέει κάποιος όχι σε μια δοκιμή!

 

Η γεύση τους δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα τσουρέκια που έχουμε συνηθίσει ,

το αντίθετο θα έλεγα…

Η κόρη μου αλλά και ο πατέρας της έχουν ξετρελαθεί ,

μάλλον σε δύο μέρες πρέπει να φτιάξω κι άλλα…

 

Σας εύχομαι λοιπόν καλή απόλαυση!!!

Καλό Πάσχα να έχουμε με υγεία και αγάπη!!!

 

088

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

48 Σχόλια

Ανθή 23/04/2016 - 13:13

Φανταστικά!! Οσοι δεν εχουμε ομως αρτοπαρασκευαστή τι κανουμε; Θα ηθελα την συμβουλη διότι ειναι λιγο ασχετη με τις ζύμες κ ειδικα μετα τσουρέκια.. Ευχαριστώ εκ των προτερων 🙂

Reply
sofia sofeto 23/04/2016 - 14:10

Αρχικά να σου ευχηθώ Καλό Πάσχα με υγεία! Μπορείς να το φτιάξεις με τα χέρια σου, θα ζυμώσεις όμως αρκετά, στην αρχή θα κολλάει πολύ η ζύμη στα χέρια σου, με το ζύμωμα όμως θα αρχίσει να “δένει”, το μυστικό είναι να μην μπεις στον πειρασμό να βάλεις επιπλέον αλεύρι γιατί δεν θα γίνουν αφράτα, η υπόλοιπη διαδικασία γίνεται όπως περιγράφω στο άρθρο μου.
Να είσαι καλά και καλή επιτυχία!!!

Reply
Ανώνυμος 23/04/2016 - 15:50

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Ελπίζω να τα πετύχω! Καλό Πάσχα εύχομαι με υγεία πάνω απο όλα!!

Reply
Ανώνυμος 23/04/2016 - 15:57

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση κ εχω ακόμα μια ερώτηση που ξέχασα να κανω πρωτύτερα.. Αν χρησιμοποιήσω αλεύρι ζέας ολίκης κάνει ή πρέπει να είναι το απλό ολικής; Ρωτάω γιατι σχεδόν σε όλες μου τις συνταγές που περιέχουν αλεύρι χρησιμοποιω ζέας,μου ειναι κ πιο εύκολο να το βρω! Αυτό ήθελα. Και πάλι ευχαριστώ κ σας εύχομαι καλό Πάσχα!!!

Reply
sofia sofeto 23/04/2016 - 23:14

Το αλεύρι ζέας κι εμένα είναι αγαπημένο μου, όμως φοβάμαι πως το αποτέλεσμα θα είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που βλέπεις στις φωτό μου.
Το ζέας περιέχει λιγότερη γλουτένη και λογικά δεν θα έχει το ζυμάρι σου την δύναμη να φουσκώσει και να γίνει τόσο αφράτο όσο με το ολικής σταρένιο.
Όμως σίγουρα θα είναι εξίσου νόστιμο και υγιεινό.
Αν εσένα δεν σε πειράζει , μπορείς να το δοκιμάσεις.
Θα περιμένω τα νέα σου.

Reply
Ανθή 23/04/2016 - 23:26

Πολύ χρήσιμη η απαντηση σου οποτε μαλλον θα αρκεστώ στο απλο ολικης για να εχω το επιθυμητό κ αγαπημενο φουσκωμα για το πασχαλινο τσουρεκακι..Με το ζεας ολικης ενδεχομένως να το δοκιμασω σε καποια αλλη φαση. Κ παλι ευχαριστω κ ευχομαι με το καλο η άφιξη του νέου μέλους της οικογενειας 🙂

sofia sofeto 23/04/2016 - 23:30

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Δοκίμασε το και με ζέας, έχω συνταγή με ζέας από παλιά, αλλά δεν ήταν τόσο αφράτο, μου άρεσε όμως πάρα πολύ.

Ανθή 24/04/2016 - 01:56

Την εχω αποθηκεύσει κ κεινη ?

Αικατερινη Ραπτη 23/04/2016 - 16:37

Μπραβο Σοφια,Καλο Πασχα,με το καλο το μωρακι σου.

Reply
sofia sofeto 23/04/2016 - 23:22

Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου, Καλό Πάσχα με υγεία σου εύχομαι!!!

Reply
Φωτεινη 23/04/2016 - 17:25

Πολύ ωραία συνταγή!! Ότι πρέπει για μας που προσέχουμε και θέλουμε το κάτι της λόγω των ημερών να γλυκαθουμε.. Θέλω ν ρωτήσω ,λίγο χαζή βέβαια ερώτηση.. Εγώ Έχω απλό μίξερ με 2 λαβές,(δεν έχει ειδική για ζύμωμα)χρειάζεται επιπλέον χτύπημα Επειδή είναι για τσουρέκι ???

Reply
sofia sofeto 23/04/2016 - 23:24

Καλησπέρα , σ’ ευχαριστώ πολύ!!!
Θέλει τόσο χτύπημα όσο να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Εννοείς μίξερ χειρός ή κουζινομηχανή;
Καλό θα ήταν να είχες το ειδικό εξάρτημα για ζύμες, ίσως αν το κάνεις στο χέρι να είναι καλύτερα.

Reply
Δημήτρης Μ 24/04/2016 - 14:36

Οι πολλές πρωτοτυπίες, οι καλές φωτογραφίες, η πολυετής προσπάθεια σου που τώρα σου έχει δώσει μεγάλη πείρα στη χρήση εναλλακτικών υλικών, κάνουν την πρόταση πολύ θελκτική, πειρασμό θα έλεγα – λέω να γράψω στο μπλοκάκι τα καρδάμωμα και τα γλυκάνισα κλπ και να βγω στη γύρα, αλλά οφείλεις να ομολογήσεις ότι θέλει κάποιο θράσος να επιδιώκει κανείς ύστερα από αλχημείες να δεί μοσχομυρωδάτο αφράτο τσουρέκι μπροστά του, και όχι κανένα αυγωμένο τουβλοπαξίμαδο, ολίγον brulee πισω και κάπως κολλώδες μπροστά.

Ισως, μετά τα χειρουργεία της νύχτας απόψε, να δοκιμάσω κι εγω τον αυτόματο αρτοπαρασκευαστή, τον οποίο μπορώ άνετα το πρωί να τον κατηγορήσω για τον μαστιχωτόν αφούσκωτον “πλακούντα” που λέγαν οι αρχαίοι, κι έτσι να προχωρήσω στη μετάνοια και τη συγχώρηση της Αναστάσεως (εκείνο το “μη νηστεύσαντες” για μένα το γράψαν οι πατέρες της εκκλησίας, θεός σχωρέσ’ τους).

Θάρρος θέλει – και κότες: αν δεν γίνει καλό, το τρώνε οι κότες, μας δίνουν αυγουλάκια κλπ. Για τους αποτυχόντες, παραδοσιακά σουβλάκια – έστω χωρίς κρέας, υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές, να ξε-πνίξουν τον πόνο τους καταπίνοντας βούλιμα.

Πάω να φτιάξω ένα άσχημα σπασμένο πόδι – κι ας μην εφημερεύω επίσημα.

Τις καλύτερες ευχές από την οικογένεια μου σε σας όλους, τους νυν και τους μελλούμενους.

Reply
sofia sofeto 24/04/2016 - 21:11

Χαχαχα!!! Απολαυστικός στις περιγραφές σου όπως πάντα! Εύχομαι η εγχείρηση να ήταν η τελευταία για σήμερα και να βρεις χρόνο να ηρεμήσεις για να βάλεις το μυαλό σου πλέον στην λογική του τσουρεκιού μου!
Η αλήθεια είναι πως είχα πεισμώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό… ήθελα εκτός από “πραγματικό” ψωμί να δημιουργήσω και “πραγματικό ” τσουρέκι! Κι όταν λέω “πραγματικό” στην δική μου γλώσσα σημαίνει , τσουρέκι γεμάτο, αφράτο, με διατροφική αξία και πεντανόστιμο! Όχι τους “φελλούς” και τα άσπρα σφουγγάρια που μας έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια… 3 μέρες μετά το τρώω και το απολαμβάνω! Κάνω την ινσουλίνη μου , αφού μπορώ να την υπολογίσω σωστά πια και δεν το μετανιώνω που έφαγα!
Σας εύχομαι εκεί στα νότια, να έχετε υγεία πρώτα απ όλα και να περάσετε υπέροχα όλοι μαζί!!! Τα σέβη μου και την αγάπη μου!!!

Reply
Βεατρίκη Καυκαλά 25/04/2016 - 20:11

Γειά σας! Η συνταγή σας φαίνεται εξαιρετική. Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε για τον σύζυγό μου που είναι διαβητικός. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τί είναι το καρδάμωμα; Πρώτη φορά ακούω αυτήν την λέξη.
Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι Καλό Πάσχα με Υγεία!!!!!

Βεατρίκη Καυκαλά

Reply
sofia sofeto 25/04/2016 - 22:30

Καλησπέρα! Το καρδάμωμο ή κακουλέ είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό μπαχαρικό, το βρίσκεις σε μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ. Καλή επιτυχία!!!

Reply
Δημήτρης Μ 04/05/2016 - 11:57

Βεατρίκη, καρδάμωμα είναι η ενδυνάμωση: όπως λέμε “φάε να καρδαμώσεις”. Καρδάμωμο, είναι ένα μπαχαρικό, που μάλιστα στην αγγλική γλώσσα είναι γνωστό ως cardamom, και οι πρόσφυγες και βορειοελλαδίτες το ξέρουν με το τούρκικο όνομά του, “κακουλέ” (πρέπει να το ακούσεις για να καταλάβεις πως πλαταγίζουν τη γλώσσα τους όταν το λένε με προφορά) υπάρχει σε δύο μορφές, τον καρπό (cardamom pods) και τους σπόρους (cardamom seeds). Οταν πάρεις τον καρπό, για να είναι στοιχειωδώς φρέσκος πρέπει να έχει κάπως ζωηρό χρώμα – αλλιώς κινδυνεύεις να μυρίσεις και να αρωματίσεις το τσουρέκι σου με μούχλα. Εχε πάντα υπ όψιν σου ότι η αγορά των μπαχαρικών στην Ελλάδα είναι περιωρισμένη, γι αυτό εύκολα θα σου πασάρουν μπαγιάτικα μυρωδικά ηλικίας 5 – 6 ετών (για να πάνε σχολείο πια). Πάντα να ελέγχεις, να συγκρίνεις, και να σημειώνεις στο βαζάκι την ημερομηνία αγοράς – θα εκπλαγείς διότι εξοικειωνόμαστε με την εικόνα στο συρτάρι και τα χρόνια περνάνε γρήγορα…

Reply
sofia sofeto 04/05/2016 - 15:38

Αγαπητέ Δημήτρη, απλά υποκλείνομαι…. σ ευχαριστώ!!!

Reply
Ελπίδα 10/05/2016 - 13:37

κάρδαμο κοινώς

Reply
Βεατρίκη Καυκαλά 25/04/2016 - 20:14

Στο Facebook: Veatriki Soteriadou-Kafkala

Reply
Penelope 27/04/2016 - 17:12

Πολύ όμορφα τσουρέκια Σοφία!
Και με ωραία, γεμάτη μνήμες, φωτογράφηση…

Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και φυσικά με το καλό στην ώρα σου.

Reply
sofia sofeto 03/05/2016 - 10:36

Ευχαριστώ πολύ!!! Χρόνια πολλά!!!

Reply
Σπυριδούλα Μπακοθανάση 28/04/2016 - 20:51

Μόλις τα έφτιαξ ακαι είναι απλά υπέροχα!!!!! Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα, γιατί σχεδόν ποτέ δεν είχα επιτυχία, ενώ τα τελευταία χρόνια με τον διαβήτη να με ταλαιπωρεί, είχα σταματήσει τις προσπάθειες. Μοσχοβολάει όλο το σπίτι, και περιμένω πως και πως ττην Κυριακή για να το δοκιμάσω! Το γέμισα με λίγα αμυγδαλάκια καβουρντισμένα και για να υπάρχει και μια έκπληξη……. το τσουρούφλισα λιγάκι!!! χαχαχαχααα! Ο άντρας μου το λέει ψιλοκαμμένο εγώ υποστηρίζω ότι έγινε έτσι από την πολύ ηλιοθεραπεία!!! Πάντως χαμένο, δεν θα πάει!!! Θα φαγωθεί και μάλιστα με ευχαρίστηση! Καλή Ανάσταση και σ’ευχαριστούμε πολύ πολύ για τις υπέροχες συνταγές σου!

Reply
sofia sofeto 03/05/2016 - 10:37

Χαίρομαι πολύ!!! Χρόνια πολλά !!! Καλοφάγωτο!!!

Reply
Ανώνυμος 03/05/2016 - 08:26

καλημερα θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να χρηςιμοποιηςω μονο απλο σκληρο αλευρ (οχι ολικης). Εαν ναι τι ποσοτητα? Ευχαριστω πολυ.

Reply
sofia sofeto 03/05/2016 - 10:39

Καλημέρα, φαντάζομαι πως γίνεται, αλλά δεν το έχω φτιάξει και δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά, το ολικής που χρησιμοποιώ έχει άλλη συμπεριφορά από το λευκό.

Reply
Kostas.ch 08/05/2016 - 00:10

Απίθανο!! Φούσκωσε τέλεια και έβαλα και την μετρητά που εφτιξα και ήταν τέλειο. Πολύ εύκολο και πολύ καλό αποτέλεσμα. Thx a lot

Reply
sofia sofeto 08/05/2016 - 11:10

Χαίρομαι πάρα πολύ!!!!
Όταν ακολουθείς πιστά τις οδηγείες και δεν αλλάζεις τα υλικά πετυχαίνουν πάντα!!!
Καλοφάγωτο!!!!

Reply
nassia 26/10/2016 - 08:53

Καλημέρα,πώς τα διατηρείται όταν τα φτιάξετε; Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη;

Reply
sofia sofeto 26/10/2016 - 11:46

Βασικά η συγκεκριμένη δόση δεν βγάζει μεγάλη ποσότητα ώστε να μείνουν για πολλές μέρες. Φυσικά και μπορείς να τα καταψύξεις.

Reply
ΕΛΕΝΗ 09/11/2016 - 21:19

ΧΑΙΡΕΤΕ
ΕΧΩ ΑΓΑΒΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΣΑΣ ΜΗΠΩς ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΝ ΤΟ ΈΧΕΤΕ ΔΟΚΙΜΆΣΕΙ…
ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΤΟΠΣΑ !!!!
ΕΥΤΧΑΡΙΣΤΩ

Reply
sofia sofeto 09/11/2016 - 22:17

Ελένη μου , δεν το έχω φτιάξει με αγαύη. Σίγουρα θα δώσει στο ζυμάρι επιπλέον υγρασία σε σχέση με την στέβια και την ζάχαρη καρύδας που γράφω , πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει αναλογικά να αυξήσεις και το αλεύρι σου. Δυστυχώς δεν μπορώ να σου απαντήσω αυθαίρετα κι ιδιαίτερα για μια συνταγή που πάλευα χρόνια για να πετύχω έτσι. Ίσως αν βάλεις ζάχαρη καρύδας νά ήταν καλύτερα αν δεν θες στέβια.

Reply
ΕΛΕΝΗ 09/11/2016 - 23:27

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
Εν τω μεταξύ διάβασα για την αγαύη και είμαι πλέον επιφυλακτική . θα πάρω στέβια.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Reply
ΤΑΝΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟ 24/11/2016 - 21:12

Χαιρετω γλυκεια Σοφια.Σε γνωρισα πιο μπροστα απο τον διαγωνισμο,αλλα τοτε ,σε μελετησα.Δυστυχως,επειδη συνηθως ταξιδευω σε βουνα ,κυριως,φιλοξενουμενη,δεν εχω κανει κατι απο τα λαχταριστα σου,αλλα λεω απο φετος,που βλεπω να ειμαι στο σπιτι για γιορτες,θα φιλοξενησω εναν φιλο Σεφ..Θα ηθελα να τον εντυπωσιασω,εστω,λιγουλακι.Ειμαι καπως,της υγιεινης διατροφης(λαδι ψυχρ εκθλ…βουτ,μονο φρεσκο,οσο μπορω λιγο βρασιμο)Το θεμα που θα ηθελα καλη μου να με βοηθησεις,,εχω απο περσι τα χριστ,Ζεα αλευρι.Το χρησ κυριως για ψωμι..Οσο κ.αν προσπαθησα,και λιγο σε πιτα και πιτσα….δεν μπορω να το φαω,γιν ενα ντουβαρακι,πιστεψε με,ενα χρονο ζυμωνω.Τελικα πηρα κ.ολικης κ.σικαλης κ.καλαμποκαλευρο.Εχεις καλα μου κατι για τους-χε..αγαπητικους της ζεας
(γνωριζω τι θησαυρος ειναι,,αλλα…)Διαβασα για τα σου,την στριφτοπιτα,τα τσουρεκια κ,ξετρελλαθηκα..Αν εχεις αλλες εμπειριες-ειδικα στο ψωμι,κανε την χαρη να με διδαξεις…γνωριζοντας την εξαπλωση της ζεας,θα βοηθησεις πολλους,σημειωτεον,εχω εξαιρ ζεα,ολικης,πιστπ..αλλα βαρια.Με χαρα θα περιμενω νεα σου.Τανια απο Θεσ/νικη.Αν τυχει καποιος διαγων,προς τα εδω,θελω να σε συναντησω…Φιλια!

Reply
sofia sofeto 25/11/2016 - 22:33

Τάνια καλησπέρα!!!
Τα αλεύρια γενικά όπως και της ζέας ή δίκκοκο , έχουν ποιότητες. Κάποια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πίτουρο που τα κάνει να είναι δύσκολα στην χρήση τους. Θα σου πρότεινα να βάλεις ένα μέρος ολικής κι ένα μέρος ζέας μαζί. Αν κάνεις κάποια συνταγή μου χρησιμοποίησε μαζί και τα υπόλοιπα υλικά όπως τα λέω για να έχεις επιτυχία.Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, μακάρι να είχα την ευκαιρία να έρθω Θεσσαλονίκη , την αγαπώ πολύ κι έχω καλούς φίλους απλο κει!

Reply
Εύη Τσαγκρινού 20/12/2016 - 16:34

Σοφία, καλησπέρα και καλές γιορτές. Πάντα με υγεία και καλή διάθεση, να αντιμετωπίζουμε τις κακοτοπιές…
Σήμερα μόλις πρόσεξα τη σελίδα σου και τις τόσο προσεκτικές αναλύσεις σου (βέβαια και καμιά φωτο για μεγαλύτερη κατανόηση απο κάποιους που δεν το έχουμε και πολύ , θα βοηθούσε ίσως λίγο περισσότερο.
Η ερώτησή μου ίσως φαίνεται άσχετη, αλλά τελικά νομίζω οτι ίσως να είναι η αρχή για εμένα που θέλω καιρό να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες – ιδιαίτερα για τα παιδιά- και δεν το αποφασίζω. Δίνεις μεγάλη έμφαση και νομίζω σωστά, στη χρήση αρτοπαρασκευαστή. Και είναι κι αυτό κάτι που το σκέφτομαι πολύ καιρό, γιατί προφανώς μας βοηθάει σε θέμα χρόνου και ευκολίας και ίσως και ποιότητας. έχεις κάποιες συμβουλές εντοπίσει για την αγορά του? Γιατί εχοντας λίγο ψάξει, εντοπιζω πολύ μικρό κάδο ή πάρα πολύ ακριβή τιμή… Θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου και για τη σελίδα σου.

Reply
sofia sofeto 20/12/2016 - 22:23

Εύη καλησπέρα, σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Δυστυχώς το να φωτογραφίσω την ώρα που μαγειρεύω μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί όσες φορές το προσπάθησα η φωτογραφική μου κατέληξε αλευρομένη … επίσης έχοντας ένα μωρό 6 μηνών , δεν έχω πολύ χρόνο για να αφίέρώσω πια σε τέτοιες “λεπτομέρειες”… ☺??
Όσον αφορά τον αρτοπαρασκευαστή στείλε μου mail : sofiasofeto@gmail.com για να σου πω.

Reply
Ελένη 27/01/2017 - 18:58

Σοφία μου μόλις βγήκαν από το φούρνο τα τσουρέκια!! Καταπληκτικά και πολύ ελαφριά!!
Χίλια μπράβο για τη συνταγή και για το site σου γενικότερα!!!
Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να κερδίσεις το διαγωνισμό στο βημαgourmet γιατί σου αξίζει!

Reply
sofia sofeto 28/01/2017 - 08:36

Καλημέρα Ελένη!!! Χαίρομαι πάρα πολύ!!!! Καλοφάγοτα!!!!

Reply
Κατερινα 12/04/2017 - 19:28

Καλησπερα! Εχω κρυσταλλικη στεβια που αναγραφει οτι μια κουταλια γλυκαινει οσο και μοα κουταλια ζαχαρη, αρα η αναλογια ειναι 1:1; ποση ποσοτητα να χρησιμοποιησω για τα τσουρεκια;

Reply
sofia sofeto 12/04/2017 - 23:37

Καλησπέρα! Θα βάλεις 120 γρ. Από την 1:1, καλή επιτυχία!!!

Reply
Έλλη 30/03/2018 - 22:11

Καλησπερα!εχω προσπαθήσει δυο φορες να το φτιάξω , αλλα στην κουζινομηχανη μου ακομα και μετα απο μιση ωρα ζύμωμα μενει κολλημένη η ζυμη στον κάδο γυρω γυρω και μετα δε φουσκώνει οσο και να το αφήσω! Τι πιστεύετε οτι κανω λαθος?(δοκιμασα και να σταματάω το ζύμωμα τη δεύτερη φορα καθε δεκα λεπτα να ξεκολλά τη ζυμη και να συνεχιζω, στο επόμενο λεπτο ειχε παλι κολλήσει)
Απο γευση ειναι υπεροχο και ελαφρύ και αφράτο μου βγήκε αλλα αφου δε φουσκώνει δν κανει και ωραιο σχημα!εχω πεισμώσει θελω να το πετύχω γιατι ειν;ο τελεια εναλλακτική !

υ,γ, ολα τα υλικα τα βαζω με ακρίβεια και εχω κανει ΠΟΛΛΕΣ φορες τσουρεκια κανονικα και παντα βγαίνουν τελεια , και στεναχωριεμαι που δεν τα καταφέρνω με το δικο σας που ηθελα τοσο καιρο να κανω και τα καταφερα τωρα να το παρω αποφαση ! Ευχαριστω προκαταβολικά!

Reply
sofia sofeto 30/03/2018 - 23:46

Έλλη βασικό είναι όλα τα υλικά να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Όχι κρύο γάλα π.χ . Την συνταγή την έχω φτιάξει πάρα μα πάρα πολλές φορές. Στο χέρι , στον αρτοπαρασκευαστή και πάντα είναι πετυχημένη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σου κολλάει… Επίσης γιατί δεν σου φουσκώνει. Δοκίμασε να κάνεις το γάλα χλιαρό μαζί με το βούτυρο και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά άφησε να φουσκώσουν σε ζεστό σημείο του σπιτιού. Καλή επιτυχία!!

Reply
Έλλη 31/03/2018 - 00:50

Τελικα ήθελε παραπανω ωρα να το αφήσω να φουσκωσει …μετα τη μιαμιση ωρα στο φουρνο άρχισε να φουσκώνει! Εγινε τελειο!!!

Reply
sofia sofeto 31/03/2018 - 09:46

Χαίρομαι πάρα πολύ!!!! Καλοφάγωτο!!!!

Reply
Olga 13/11/2018 - 15:04

Καλησπέρα σας,
συγχαρητήρια για την συνταγή σας!!! Την έφτιαξα σήμερα και έγιναν πολύ ωραία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω μόνο, θα μπορούσα να αντικαταστήσω το αλεύρι ολικής με αλεύρι για τσουρέκια και σε τι ποσότητα?

σας ευχαριστώ πολύ

Reply

Γράψτε απάντηση στο nassia Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More