4,K
Μετά από αρκετές μέρες να ‘ μαστε πάλι μαζί!
Ο Αύγουστος πλησιάζει στο τέλος του
και μαζί του φεύγουν για αρκετούς από εμάς
οι μέρες των καλοκαιρινών διακοπών….
Ελπίζω να τα περάσατε όμορφα,
να φορτίσατε τις μπαταρίες σας με ήλιο και θάλασσα ,
να ηρεμήσατε το πνεύμα σας και το σώμα σας !
Σ ‘ αυτή την συνάντηση μας θα αποχαιρετήσω το καλοκαίρι
μ ένα ιδιαίτερο γλυκάκι.
Το αγαπημένο όλων μας κέικ τυριού ( cheese cake ),
προσαρμοσμένο στα δικά μου γούστα και διατροφικές επιλογές ….
Ένα γλύκισμα που μπορεί να κλείσει ευχάριστα το γεύμα σας ,
δίνοντας απόλαυση , δροσιά αλλά και μοναδική θρεπτικότητα.
Επέλεξα να το γαρνίρω με το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού !
Τα λατρεμένα μας σύκα!
Δικό σας!
Υλικά :
Βάση :
•75 γρ. αμύγδαλα κομμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
•25 γρ. αλεύρι βρώμης χωρίς γλουτένη
•25 γρ. κινόα πλυμένη καλά
•10 γρ. ταχίνι
•15 γρ. ελαιόλαδο
•75 γρ. πουρέ σύκου ( φρέσκα σύκα πολτοποιημένα )
•1 πρέζα τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης
•1 κουταλάκι του γλυκού υγρή στέβια ( 30-35 σταγόνες περίπου ) με αναλογία με την ζάχαρη : 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη.
Κρέμα :
•2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
•10 γρ. goji berries μουλιασμένα σε 20 γρ. λικέρ κανέλας ή κονιάκ
•500 γρ. γλυκιά μυζήθρα
•100 γρ. κεφίρ
•3 κουταλάκια του γλυκού υγρή στέβια
•2 αυγά.
Για το γαρνίρισμα :
•Φρέσκα σύκα
•μερικές κουταλιές Μαρμελάδα σύκο , χωρίς ζάχαρη.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια :
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη.
Ξεκινάμε με την βάση του γλυκού μας.
Ανακατεύουμε μέσα σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά ,
το αποτέλεσμα είναι ένας χυλός .
Μην σας τρομάξει που την αρχή θα είναι λίγο ” χαλαρός “,
γιατί στην συνέχεια θα σφίξει ,
καθώς η βρώμη απορροφά ένα μεγάλο μέρος της υγρασίας.
Μέσα σε μια λαμαρίνα στρώνουμε λαδόκολλα.
Τοποθετούμε 5 τσέρκι διαμέτρου 5-6 εκατοστών
ή ένα μεγάλο διαμέτρου 18 – 20 εκατοστών.
Μοιράζουμε τον σφικτό πλέον χυλό μέσα στα τσέρκι
και με την βοήθεια μιας διαφανούς μεμβράνης
που τοποθετούμε από πάνω ,
πιέζουμε με τα δάκτυλα μας
ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στο τσέρκι.
Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ,
στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα του .
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί
μέχρι να γίνουν κρέμα.
Όταν βγάζουμε την βάση από τον φούρνο
μοιράζουμε την κρέμα από πάνω ,
δίχως να τα βγάλουμε απ’ τα τσέρκι
και ψήνουμε αμέσως πάλι στην ίδια θερμοκρασία.Όταν δούμε την κρέμα να φουσκώνει και να ροδίζει ελαφρώς ,
το γλυκό μας είναι έτοιμο να βγει απ ΄τον φούρνο .Το αφήνουμε να κρυώσει
και το ξεφορμάρουμε .Προσθέτουμε 1- 2 κουταλιές της σούπας από την μαρμελάδα στο κέντρο
και γαρνίρουμε με τα φρέσκα σύκα γύρω του….
Θεϊκό !Καλοφάγωτο καλοί μου φίλοι!
Τοποθετούμε 5 τσέρκι διαμέτρου 5-6 εκατοστών
ή ένα μεγάλο διαμέτρου 18 – 20 εκατοστών.
Μοιράζουμε τον σφικτό πλέον χυλό μέσα στα τσέρκι
και με την βοήθεια μιας διαφανούς μεμβράνης
που τοποθετούμε από πάνω ,
πιέζουμε με τα δάκτυλα μας
ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στο τσέρκι.
Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ,
στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα του .
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί
μέχρι να γίνουν κρέμα.
Όταν βγάζουμε την βάση από τον φούρνο
μοιράζουμε την κρέμα από πάνω ,
δίχως να τα βγάλουμε απ’ τα τσέρκι
και ψήνουμε αμέσως πάλι στην ίδια θερμοκρασία.Όταν δούμε την κρέμα να φουσκώνει και να ροδίζει ελαφρώς ,
το γλυκό μας είναι έτοιμο να βγει απ ΄τον φούρνο .Το αφήνουμε να κρυώσει
και το ξεφορμάρουμε .Προσθέτουμε 1- 2 κουταλιές της σούπας από την μαρμελάδα στο κέντρο
και γαρνίρουμε με τα φρέσκα σύκα γύρω του….
Θεϊκό !Καλοφάγωτο καλοί μου φίλοι!
6 σχόλια
Πολύ ωραίο, πολύ διαφορετικό! Φαντάζομαι η γεύση του θα είναι υπέροχη! Όσο για την εμφάνιση….εκπληκτικό!
Πολύ ιδιαίτερο! Ζήλεψα την κρέμα! Φαίνεται φοβερά αφράτη! Εύγε, Σοφάκι!
Πολλά φιλιά!
Αυτό το ζήλεψα πολύ!!!
Πολλά φιλιά
Σούπερ πρόταση!
Καλή μας εβδομάδα
Σοφάκι επέστρεψα και τρέχω να δω τι καλά πράγματα βγάλατε κατά την απουσία μου!!
Πάντως είναι πολύ σπέσιαλ το γλυκάκι σου. Αυτό το σύκο δίνει έναν άλλον αέρα βρε παιδί μου! Καλό χειμώνα να έχουμε ^^
Φαινεται δροσερο και σίγουρα θα είναι γευστικότατο!
Καλό μηνα 🙂