6,3K
Δεν ξέρω πως γίνεται ,
όπου κατά καιρούς έχω μετακομίσει
να με πολιορκούν σουβλατζίδικα…
Στο προηγούμενο σπίτι που κατοικούσα
ήμουν περικυκλωμένη…
Τώρα έχω ένα στην γειτονιά ,
αλλά κάθε μέρα θα πάρω την δόση μου
αλλά κάθε μέρα θα πάρω την δόση μου
απ΄ το parfum de souvlaki …
Σύζυγος και θυγατέρα εκστασιάζονται…
Τι μου μένει μετά από τέτοια ψυχολογική πίεση;
Να αρχίσω να επεξεργάζομαι την ιδέα
του πως να φτιάξω τον σπιτικό μου γύρο,
του πως να φτιάξω τον σπιτικό μου γύρο,
τις σπιτικές μου πιτούλες και φυσικά το δικό μου τζατζίκι!
Πήγα λοιπόν αποφασισμένη στην κυρία Αργυρώ ,
ιδιοκτήτρια του κρεοπωλείου της γειτονιάς μου,
με δικά της ζωντανά , γουρούνια και αγελάδες.
Της ζήτησα να με προσέξει ,
ξέρει τις ” παραξενιές μου “…
Χοιρινή σπάλα χωρίς πολλά λιπαρά μου έδωσε!
Το περιποιήθηκε το κρέας, αφαίρεσε τα λίπη ,
το έκοψε σε φέτες και μου το παρέδωσε σχεδόν έτοιμο για μαγείρεμα!
“Τι θα το κάνεις ;” με ρώτησε ,
“γύρο ” της λέω ,
” μπράβο ” μου απαντά ,
“χαράς το κουράγιο σου ” …
Υλικά :
Για τον γύρο :
1 κιλό χοιρινή σπάλα με όσο γίνεται λιγότερα λιπαρά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ξηρό ροζέ ή λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκ
1/2 κουταλάκι του γλυκού τσιμένι
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
πιπέρι και αλάτι
μια πρέζα πιπέρι καγιέν ή
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο καυτερό
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες στην πρέσα.
Για τις πίτες ( 10 ):
100 γρ. αλεύρι φακής ή βρώμης
150 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
250 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
350 ml χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
μια πρέζα τζίντζερ σε σκόνη
8 σταγόνες υγρή στέβια
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο .
Για το τζατζίκι:
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
100 γρ. τριμμένο στον τρίφτη και καλά στημένο αγγούρι
μια τσιμπιά αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας ξίδι
λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον γύρο.
Απ το προηγούμενο βράδυ ,
πλένουμε το κρέας καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτό.
Ετοιμάζουμε την μαρινάδα μας
ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε μέσα το κρέας
και φροντίζουμε να ανακατέψουμε καλά
ώστε να πάει παντού η μαρινάδα .
Το κλείνουμε με μια ζελατίνα ή ένα καπάκι
και το τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ ,
10 – 12 ώρες είναι καλά.
Απ το βράδυ καλά είναι να ετοιμάσουμε και το τζατζίκι ,
με αυτό τον τρόπο θα ενωθούν καλύτερα
οι γεύσεις και τα αρώματα των υλικών του.
Το μόνο που κάνουμε είναι να τα ανακατέψουμε όλα μαζί μέσα σ’ ένα μπολ
και να κλείσουμε το καπάκι καλά για να μην μυρίσει το ψυγείο μας.
Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσουμε.
Οι πίτες μας είναι ιδιαίτερες.
Χρησιμοποίησα αλεύρι φακής που πρόσφατα απέκτησα ( αν δεν βρείτε μπορείτε να βάλετε βρώμης )
και ολικής αλέσεως αλεύρι που τις κάνει πιο υγιεινές από τις συνηθισμένες.
Επίσης το καρδάμωμο και το τζίτζερ
έδωσαν ένα ευχάριστο διακριτικό άρωμα
που κατά την γνώμη μου ταιριάζει πολύ με το σύνολο του πιάτου μας.
Μέσα σε μια λεκανίτσα λοιπόν ,
ρίχνουμε όλα τα υγρά της συνταγής
και στην συνέχεια τα αλεύρια ,
και στην συνέχεια τα αλεύρια ,
το αλάτι τα μπαχαρικά και την μαγιά.
Δουλεύουμε με τα χέρια μας,
έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα σχετικά σφικτό χυλό.
Αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί
σκεπασμένος με πετσέτα σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν δούμε πως είναι έτοιμος ,
ξεκινάμε να ψήνουμε μια μια τις πίτες μας
μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι.
Αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο
και με λαδωμένα χέρια παίρνουμε ποσότητα χυλού
προσπαθώντας να τον χωρίσουμε σε 10 κομμάτια.
Ρίχνουμε την πρώτη μπαλίτσα ζύμης μέσα στο τηγάνι
και με την βοήθεια ενός μικρού πλάστη
ανοίγουμε τις πίτες μας σε στρογγυλό σχήμα.
Αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία,
πρώτα από την μια πλευρά και στην συνέχεια γυρίζουμε την άλλη.
Όταν ψηθούν και οι δυο πλευρές
βγάζουμε την πίτα και συνεχίζουμε με την επόμενη
μέχρι να ψήσουμε και τις 10!
Παράλληλα βέβαια έχουμε βάλει να ψήσουμε και τον γύρο.
Βάζουμε μια σχάρα πάνω από ένα ταψί
και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς .
Τις φέτες του κρέατος που έχουμε μαρινάρει από βραδύς,
τις τοποθετούμε την μια πάνω στην άλλη
και με την βοήθεια ξύλινων καλαμάκιων
που χρησιμοποιούμε για σουβλάκια ,
τρυπάμε κατακόρυφα το κρέας μας
ώστε να μην μας διαλυθεί στο ψήσιμο.
Καλό είναι να έχουμε μουλιάσει για λίγη ώρα τα καλαμάκια
έτσι ώστε να μην καούν την ώρα του ψησίματος.
Βάζουμε τον γύρο προσεχτικά πάνω στην σχάρα
και τοποθετούμε στον φούρνο για ψήσιμο.
Ψήνουμε στον αέρα .
Όπως ο γύρος του σουβλατζίδικου ,
έτσι και ο δικός μας πρέπει να κόβεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα
γιατί είναι λογικό εξωτερικά να ψηθεί πιο γρήγορα από το εσωτερικό του.
Άλλωστε σας βεβαιώνω πως η μυρωδιά του
δεν θα σας αφήσει περιθώρια μεγάλης αναμονής…
Σερβίρουμε όπως μας αρέσει ,
είτε τυλιχτό στην πίτα του ,
είτε σερβιρισμένο στο πιάτο μαζί με ντομάτες και κρεμμυδάκια
είναι εξαιρετικός μεζές!
Τώρα το καλοκαίρι είναι ότι πρέπει για να απολαύσουμε
μαζί με καλή παρέα ένα βραδινό νόστιμο ,
” παραδοσιακό “
αλλά πρώτα απ΄όλα πιο υγιεινό και “καθαρό “…
Καλή επιτυχία σε όσους το φτιάξουν!
12 σχόλια
You’re amazing, my sweet friend <3 This recipe is marvellous, as you! Thanks, and a big big kiss… smuaccck!
Thank you very much dear friend!
Glad to see you again !!
Many kisses !!!
Ποιο τέλεια συνταγή δεν γίνεται! Καλό σου μεσημέρι!
Γεια σου Σοφάκι !!!
σαν φαν των πιτογυρων ψηφιζω με τα δυο χερια για σπιτικο γυρο!!! οτι καλυτερο!! μπραβο γεια στα χερια σου!! πιασε ενα με διπλη πιτα για μενα κ μπολικο τζατζικι!
Έφτασεεεε!!!!!
Φιλάκια!!!!
Σούπερ καθαρό ”βρώμικο”μας προτείνεις Σοφάκι μου αλα Ελληνικά που δεν νομίζω να βρεθεί κάποιος που θα αντισταθεί στην πρότασή σου!!εξαιρετική παρουσίαση!!αρώματα γεύσεις απλές μα τόσο μαγικές!!!την αγάπη μου σου στέλνω και πάρα πάρα πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!χρόνια πολλά!
Γεια σου Kate μου γλυκιά!!!!
Πολλά φιλάκια κι σ’ εσένα!!!
Καλέ, εσύ έκανες σωστή υπερπαραγωγή! Ευχαρίστως θα τα τσάκιζα τα σουβλάκια σου! Φαίνονται μούρλια!
Πολλά φιλιά!!!
Ε είπαμε να το περιοιηθούμε λίγο το πιτογυράκι μας!
Έχω βλέπεις απαιτητικούς πελάτες…ειδικά η κόρη…
Φιλάκια και σ΄εσένα Αναστασία μου!!!
Mπράβο σου βρε Σοφία, είσαι καταπληκτική! Τέλεια πρόταση, αλλά άντε να δω ποιος θα έχει τα κουράγια σου να την κάνει με τα χεράκια του!!!
Ελα βρε Μάρθα… δεν ήταν δύσκολο !
Λίγη όρεξη χρειάζεται! Από μουσακα πάντως είναι πιο έυκολο!