5,6K
Γεια σας και χαρά σας αγαπημένοι μου!
Εύχομαι να σας βρίσκω όλους καλά!
Ήρθαν οι ζέστες και μαζί τους ήρθαν
και οι επισκέπτες στο νησί,
για να χαρούν τον ήλιο
και τις καταπληκτικές μας παραλίες!
Ευκαιρία λοιπόν για να κάνουμε τις βόλτες μας
στα στενά σοκάκια , να μυρίσουμε τα νυχτολούλουδα και τα γιασεμιά,
να απολαύσουμε το δροσερό αεράκι της θάλασσας…
Σήμερα σας έχω ετοιμάσει ένα φαγητό
ιδανικό για καλή παρέα και καλό κρασί!
Φροντίζοντας να έχω μαζέψει αμπελόφυλλα
στην εποχή τους,
τα κράτησα στην κατάψυξη σε δεματάκια
αφού τα ζεμάτισα ελαφρώς.
Έτσι έβγαλα ένα πακετάκι και σκέφτηκα
πως θα ήταν υπέροχο
να φτιάξω ένα ρολό μυρωδάτο και λαχταριστό.
Πήρα λοιπόν ένα τρυφερό κομμάτι από κατσικάκι
και το συνδιάσα με ένα νέο για μένα δημητριακό ,
το καμούτ!
To Καμούτ χρησιμοποιούνταν αρχικά
από τους Φαραώ της Αιγύπτου.
Είναι μια αρχαία ποικιλία σταριού,
πλούσια σε πρωτεΐνες και μέταλλα,
όπως είναι το σελήνιο.
Είπα να το δοκιμάσω λοιπόν
και μου άρεσε πάρα πολύ!
Σας το προτείνω λοιπόν να το δοκιμάσετε κι εσείς !
Υλικά:
• 40 αμπελόφυλλα μεγάλου μεγέθους
• 2 κιλά κατσικάκι μπούτι χωρίς κόκαλο
• αλάτι και πιπέρι
• 2 ποτηράκια του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
• 1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκ
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
• 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη ξερή ρίγανη
• 4 κουταλιές της σούπας πάστα πιπεριάς Φλωρίνης.
• 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
• 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης κομμένη
σε μικρούς κύβους.
• 500 γρ. καμούτ μουλιασμένο από βραδύς σε νερό
• μια χούφτα μαύρες σταφίδες.
Καθαρίζουμε καλά το κρέας μας ,
αφαιρούμε όσα περισσότερα λιπαρά μπορούμε ,
το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει .
Όταν έχει βράσει , το αποσύρουμε απ’ την φωτιά
και αφαιρούμε το κρέας.
Το βάζουμε σ ένα άλλο μπολ
και το αφήνουμε να κρυώσει .
Το ίδιο κάνουμε και με τον ζωμό του .
Όταν είναι κρύα πια , τα βάζουμε στο ψυγείο .
Καλό θα ήταν αυτή η διαδικασία να γίνει
από την προηγούμενη μέρα.
Το επόμενο πρωί, βγάζουμε απ το ψυγείο
το μπολ με τον ζωμό
και βλέπουμε πως όλο του το λίπος έχει ανέβει
και έχει παγώσει την επιφάνεια .
Σουρώνουμε τον ζωμό και πετάμε το λίπος
που έμεινε στο σουρωτήρι .
Μαδάμε καλά το κρέας μας και το βάζουμε
σε μια λεκανίτσα .
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας ,
εκτός απ΄το καμούτ και τις σταφίδες
και ανακατεύουμε καλά.
εκτός απ΄το καμούτ και τις σταφίδες
και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα δίσκο που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα,
στρώνουμε τα μισά αμπελόφυλλα,
που είναι ελαφρώς ζεματισμένα.
Με τρόπο ώστε το ένα να πατάει
λίγο πάνω στο άλλο.
Στην συνέχεια ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολάκι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
και 1 κουταλιά της σούπας πάστα πιπεριάς.
Με ένα πινέλο απλώνουμε το μισό μείγμα μας
πάνω στα στρωμένα αμπελόφυλλα.
Παίρνουμε με ένα κουτάλι λίγη γέμιση
και αρχίζουμε να απλώνουμε πάνω στα φύλλα
μέχρι να γεμίσουν.
Προσέχουμε να αφήσουμε ένα μικρό κενό
γύρω γύρω στα αμπελόφυλλα,
ώστε να μπορούμε να τα τυλίξουμε με άνεση .
Γυρίζουμε λοιπόν τα πλαϊνά φύλλα μας
και με την βοήθεια της λαδόκολλας.
Γυρίζουμε το ρολό προσεκτικά.
Τυλίγουμε γύρω του όλη την λαδόκολλα
και την δένουμε γύρω γύρω με ένα σπάγγο.
Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και με το δεύτερο ρολό.
Τα τοποθετούμε μέσα σ’ ένα ταψάκι
και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στούς 160 βαθμούς κελσίου στον αέρα.
Ψήνουμε για μία ώρα περίπου.
Παράλληλα έχουμε πάρει τον ζωμό του κρέατος
που αφαιρέσαμε το λίπος
και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό, γύρω στα 4 ποτήρια του νερού.
Εκεί μέσα θα βράσουμε το καμούτ.
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το στάρι μας,
ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι
για να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Θέλει γύρω στα 45 λεπτά με μια ώρα βράσιμο.
Όταν είναι έτοιμο και το καμούτ,
προσθέτουμε και τις σταφίδες .
Βγάζουμε τα ρολά μας απ’ τον φούρνο
και τα ξετυλίγουμε με προσοχή απ’ την λαδόκολλα.
Μμμμ!!! Μοσχομυρίζει όλη η κουζίνα!!!!
Είναι τόσο υπέροχη η γεύση του!!!
Καλή σας απόλαυση παιδιά!!!
8 σχόλια
Ωραιότατο σου έγινε!!!!!!!!!!!
Λαχταριστό!!!!
Όσο για το καμούτ, θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!
Σοφία ωραία ιδέα, την κρατώ τώρα αρνάκι- κατσικάκι εδώ δεν έχει.
Καλό Σ/Κ
Εξαιρετικής εμφάνισης πιάτο!!!Τα αμπελόφυλλα έχουν μία απίθανη υπόξινη γεύση, που στο μαγείρεμα το φαγητό παίρνει καταπληκτική νοστιμιά!
Το αρνάκι με την πληθώρα των μυρωδικών στοιχείων,πρέπει να έγινε πεντανόστιμο!
Το καμούτ δεν το γνωρίζω..όμως θα ήθελα να το δοκιμάσω.
Γενικά ,οφείλω να δώσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την ευφάνταστη και εύγευστη συνταγή!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!Φιλιά πολλά,πολλά!
Να ακόμη μια καινούρια λέξη που έμαθα στη μαγειρική ΚΑΜΟΥΤ…παντως το κατσικάκι με τα αμπελόφυλλα φαίνεται να έγινε τέλειο,καλο υπόλοιπο Κυριακής.
Το κατσικάκι μού αρέσει πολύ και το δικό σου φαίνεται ότι έγινε λουκούμι! Εξαιρετικό και από εμφάνιση! Μπράβο, Σοφία μου! Τα πιάτα σου είναι πάντα τόσο καλοφτιαγμένα!
Φιλάκια πολλά!
Τι υπέροχο πιάτο!
Ωραίος συνδυασμός υλικών, πλούσια γεύση και άψογη εμφάνιση!
Το καμούτ δεν το γνώριζα, μπαίνει στα υπόψη!
Φιλιά!
Μα τι υπέροχο φαγάκι είναι αυτό Σοφάκι μου!!!
Μπράβο σου.
Φιλιά πολλά.
Σας ευχαριστώ κορίτσια μου όλες για τα σχόλια σας! Σας εύχομαι να περάσετε ένα υπέροχο καλοκαίρι!!!