Όταν ξεκίνησα αυτό εδώ το ημερολόγιο συνταγών ,
ήταν ακριβώς πριν 4 χρόνια.
Ήταν Πάσχα και τότε θυμάμαι ,
έτσι η πρώτη μου συνταγή ήταν επηρεασμένη από τις μέρες εκείνες.
Η αγάπη μου για την υγιεινή διατροφή ,
υπήρξε χρόνια πριν , η βάση μου και ο οδηγός των επιλογών μου.
Έχοντας μια κόρη πια 7 ετών και ένα μωρό στην κοιλιά μου 7 μηνών ,
μπορώ να καταλάβω την αγωνία των γονιών να παρέχουν
αυτό που πιστεύουν καλύτερο στα παιδιά τους.
Η μικρή μου , ένα παιδί σαν όλα τ’ άλλα της ηλικίας της ,
αρέσκεται σε κάθε είδους λιχουδιά,
επηρεάζεται από την «εικόνα» και τις επιλογές των φιλενάδων της και των φίλων της.
Στόχος μου ήταν και είναι , να καταφέρω να της προσφέρω αυτό που ζητάει ,
όμως σε μια πιο ποιοτική και διατροφικά ανώτερη εκδοχή ,
αλλά και με την «εικόνα» που έχουν όλα τ’ άλλα που βλέπει γύρω της.
Δεν θέλω να νιώθει πως στερείται κάτι ,
αλλά πως δεν διαφέρει σε τίποτα από τ’ άλλα παιδιά.
Το κολατσιό του σχολείου είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για την οικογένεια μας.
Μαζί με τον σύντροφο μου ψάχνουμε λύσεις
που θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από τις «διατροφικές παγίδες»
που πέφτουν καθημερινά τα παιδιά μας.
Η μικρή μας λατρεύει να παίρνει για κολατσιό
κάτι που όταν ψήνεται στον φούρνο μας ,
όλοι μας ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε…
Τα τσουρέκια!!!
Ναι , τα τσουρέκια , κατά προτίμηση γεμισμένα με σοκολατένια κρέμα μερέντα χωρίς ζάχαρη !
Τα θέλει σε σχήμα κρουασάν , έτσι για την εικόνα!
Κι εγώ δεν της χαλάω το χατήρι!
Η συνταγή που θα σας δώσω σήμερα , με κάνει πολύ περήφανη!
Την πάλευα πάνω από ένα χρόνο …
Ξέρετε , όταν φτιάχνεις μια συνταγή που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά , δύσκολα , με απαιτήσεις ,
όπως έχουν τα τσουρέκια , δεν μπορείς να την ξεπετάς στα γρήγορα …
Θέλει πολλές δοκιμές…
Όταν επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις υλικά
που δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούν άμεσα στις απαιτήσεις σου ,
όπως το αλεύρι ολικής , πρέπει να μελετήσεις πολύ την συνταγή σου…
Για τα τσουρέκια μου λοιπόν ,
επέλεξα να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν γίνεται αλεύρι ολικής αλέσεως ,
σε ποσοστό πάνω από το 50% .
Δεν ήθελα να γίνουν «πέτρες» … τα ήθελα αφράτα και μαστιχωτά ,
όπως πρέπει να είναι τα τσουρέκια!
Επίσης δεν χρησιμοποίησα ζάχαρη ,
έβαλα την στέβια που τους έδωσε την απαιτούμενη γλύκα
δίχως να τα φορτώσει περιττές θερμίδες και υδατάνθρακες.
Έβαλα το λιγότερο βούτυρο ( όχι μαργαρίνη ) που μπορούσα .
Τα λιγότερα αυγά που γινόταν.
Αλλά το πιο σημαντικό για μένα σ’ αυτή την φάση της ζωής μου ( 7 μηνών έγκυος ),
ήταν ότι όλη την διαδικασία του ζυμώματος και του φουσκώματος ,
την έκανε το αγαπημένο μου μηχάνημα εδώ και 11 χρόνια ,
ο αρτοπαρασκευαστής μου!!!
Ναι !!!
Δεν ζύμωσα καθόλου!!
Ελάτε λοιπόν να δούμε τα υλικά και τα ξαναλέμε με λεπτομέρειες.
Υλικά για 850 γρ. τσουρέκια :
Όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
- 2 αυγά ( 110 -115 γρ. χωρίς τα τσόφλια )
- 40 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:3
ή 60 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
- 160 γρ. φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας ή αιγοπρόβιο
- ½ κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
- 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
( από βιολογικό και ακέρωτο πορτοκάλι )
- 6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή ¼ κοφτό κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχας Χίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού ( γεμάτο ) μαχλέπι σε σκόνη
- 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης σε σκόνη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
- 190 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
- 240 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού ( 6 γρ. ) ξηρή μαγιά.
Επίσης θα χρειαστούν:
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο για βοήθεια στο πλάσιμο.
- 1 μικρό αυγό χτυπημένο για άλλειμα
- Σουσάμι και παπαρουνόσπορο ή φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα.
- Μια δόση από την μερέντα χωρίς ζάχαρη.
Σημείωση :
Αν θέλουμε αντί για στέβια να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη καρύδας ,
θα βάλουμε όλα τα υλικά μας όπως έχουν με αλλαγή μόνο στα εξής:
Αντί για στέβια θα βάλουμε 90 γρ. ζάχαρη καρύδας
220 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
270 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
( Η ζάχαρη καρύδας μας έδωσε επιπλέον υγρασία από την αρχική συνταγή με στέβια.
Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν αυξήθηκε η λίγο η ποσότητα των αλεύρων μας.)
Η διαδικασία παρασκευής των τσουρεκιών είναι κοινή και στις δύο περιπτώσεις.
Όπως σας είπα και παραπάνω ,
όλη η διαδικασία της προετοιμασίας της ζύμης
έγινε με την βοήθεια του αρτοπαρασκευαστή μου.
Έβαλα αρχικά τα αυγά μαζί με την στέβια χτυπημένα με τον αυγοδάρτη ,
μέχρι να λιώσει η στέβια.
Τα έριξα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή
και στην συνέχεια πρόσθεσα όλα τα υπόλοιπα υλικά με την σειρά
που αναφέρω στην συνταγή.
Έβαλα στο πρόγραμμα της λειτουργίας της ζύμης ( διάρκειας μιάμισης ώρας ) .
Όταν ήταν έτοιμη η ζύμη , είχε φουσκώσει
αλλά εγώ την άφησα για 20 – 30 λεπτά ακόμα
πριν αφαιρέσω τον κάδο απ’ το μηχάνημα , για να φουσκώσει κι άλλο.
Όταν είχε φτάσει η ζύμη λοιπόν σχεδόν στο χείλος του κάδου,
τον έβγαλα και ξεκίνησα το επόμενο στάδιο.
Έριξα 1 κ.γ ελαιόλαδο στα χέρια μου για να μπορέσω να πιάσω την ζύμη
και να την αφαιρέσω από τον κάδο.
Η ζύμη μου είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει ιδιαίτερα ,
πλάθεται εύκολα δίχως να χρειάζεται επιπλέον αλεύρι .
Την χώρισα στη μέση , την μισή την έκανα ένα τσουρέκι πλεξούδα
και την υπόλοιπη την έκανα σε σχήμα κρουασάν με γέμιση μερέντας χωρίς ζάχαρη
που ήθελε η κόρη μου.
Για να ετοιμάσω την πλεξούδα πήρα το 1/3 της ζύμης και έπλασα ένα «κορδόνι» διαμέτρου περίπου 3 εκατοστών ,
τα υπόλοιπα 2/3 τα έπλασα επίσης με διάμετρο ίδια αλλά διπλάσιο μήκος.
Βρήκα την μέση του εκεί κόλλησα το μικρό και έπλεξα την πλεξούδα μου.
Έβαλα το τσουρέκι μου σε λαμαρίνα που είχα στρώσει λαδόκολλα.
Την υπόλοιπη ζύμη την χώρισα στην μέση
και με την βοήθεια ενός μικρού πλάστη την άνοιξα σε φύλλο
ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με ύψος περίπου 7 -8 χιλιοστών.
Με τον κόφτη της πίτσας , έκοψα τρίγωνα
και στην βάση τους έβαλα ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μερέντα χωρίς ζάχαρη.
Το τύλιξα σε σχήμα κρουασάν και το έβαλα στην λαδόκολλα.
Συνέχισα με την υπόλοιπη ζύμη.
Όταν ήταν όλα έτοιμα , τα έβαλα στον φούρνο που είχα αναμμένο μόνο το φως.
Τα άφησα να φουσκώσουν και να τριπλασιάσουν τον όγκο τους.
Τα άλειψα με την βοήθεια ενός πινέλου ,
με το χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν
και πασπάλισα με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
Άναψα τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις και όταν έπιασε την θερμοκρασία ,
μέτρησα ψήσιμο 15 λεπτά για τα κρουασάν και 18-20 λεπτά για το μεγάλο τσουρέκι.
Τα βγάζουμε στην συνέχεια από την λαμαρίνα
και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν .
Τα διατηρούμε μέσα σε διάφανη μεμβράνη .
Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή τώρα , μην απογοητευόσαστε…
Μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά σας στον κάδο του μίξερ σας
και να τα ζυμώσετε με το ειδικό γάντζο για ζύμες
μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.
Στην συνέχεια θα αφήσετε σκεπασμένη την ζύμη
σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για να φουσκώσει.
Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια όπως περιγράφω παραπάνω.
Τα τσουρέκια θα μοσχομυρίσουν όλο το σπίτι…
Όσο είναι ζεστά είμαι σίγουρη πως όλοι λίγο πολύ
θα μπείτε στον πειρασμό να τσιμπήσετε ένα κομμάτι…
Προσωπικά δεν μπορώ ν’ αντισταθώ…
Γίνονται τόσο αφράτα και λαχταριστά που δύσκολα λέει κάποιος όχι σε μια δοκιμή!
Η γεύση τους δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα τσουρέκια που έχουμε συνηθίσει ,
το αντίθετο θα έλεγα…
Η κόρη μου αλλά και ο πατέρας της έχουν ξετρελαθεί ,
μάλλον σε δύο μέρες πρέπει να φτιάξω κι άλλα…
Σας εύχομαι λοιπόν καλή απόλαυση!!!
Καλό Πάσχα να έχουμε με υγεία και αγάπη!!!
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!
54 σχόλια
Φανταστικά!! Οσοι δεν εχουμε ομως αρτοπαρασκευαστή τι κανουμε; Θα ηθελα την συμβουλη διότι ειναι λιγο ασχετη με τις ζύμες κ ειδικα μετα τσουρέκια.. Ευχαριστώ εκ των προτερων 🙂
Αρχικά να σου ευχηθώ Καλό Πάσχα με υγεία! Μπορείς να το φτιάξεις με τα χέρια σου, θα ζυμώσεις όμως αρκετά, στην αρχή θα κολλάει πολύ η ζύμη στα χέρια σου, με το ζύμωμα όμως θα αρχίσει να “δένει”, το μυστικό είναι να μην μπεις στον πειρασμό να βάλεις επιπλέον αλεύρι γιατί δεν θα γίνουν αφράτα, η υπόλοιπη διαδικασία γίνεται όπως περιγράφω στο άρθρο μου.
Να είσαι καλά και καλή επιτυχία!!!
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Ελπίζω να τα πετύχω! Καλό Πάσχα εύχομαι με υγεία πάνω απο όλα!!
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση κ εχω ακόμα μια ερώτηση που ξέχασα να κανω πρωτύτερα.. Αν χρησιμοποιήσω αλεύρι ζέας ολίκης κάνει ή πρέπει να είναι το απλό ολικής; Ρωτάω γιατι σχεδόν σε όλες μου τις συνταγές που περιέχουν αλεύρι χρησιμοποιω ζέας,μου ειναι κ πιο εύκολο να το βρω! Αυτό ήθελα. Και πάλι ευχαριστώ κ σας εύχομαι καλό Πάσχα!!!
Το αλεύρι ζέας κι εμένα είναι αγαπημένο μου, όμως φοβάμαι πως το αποτέλεσμα θα είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που βλέπεις στις φωτό μου.
Το ζέας περιέχει λιγότερη γλουτένη και λογικά δεν θα έχει το ζυμάρι σου την δύναμη να φουσκώσει και να γίνει τόσο αφράτο όσο με το ολικής σταρένιο.
Όμως σίγουρα θα είναι εξίσου νόστιμο και υγιεινό.
Αν εσένα δεν σε πειράζει , μπορείς να το δοκιμάσεις.
Θα περιμένω τα νέα σου.
Πολύ χρήσιμη η απαντηση σου οποτε μαλλον θα αρκεστώ στο απλο ολικης για να εχω το επιθυμητό κ αγαπημενο φουσκωμα για το πασχαλινο τσουρεκακι..Με το ζεας ολικης ενδεχομένως να το δοκιμασω σε καποια αλλη φαση. Κ παλι ευχαριστω κ ευχομαι με το καλο η άφιξη του νέου μέλους της οικογενειας 🙂
Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Δοκίμασε το και με ζέας, έχω συνταγή με ζέας από παλιά, αλλά δεν ήταν τόσο αφράτο, μου άρεσε όμως πάρα πολύ.
Την εχω αποθηκεύσει κ κεινη ?
Μπραβο Σοφια,Καλο Πασχα,με το καλο το μωρακι σου.
Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου, Καλό Πάσχα με υγεία σου εύχομαι!!!
Πολύ ωραία συνταγή!! Ότι πρέπει για μας που προσέχουμε και θέλουμε το κάτι της λόγω των ημερών να γλυκαθουμε.. Θέλω ν ρωτήσω ,λίγο χαζή βέβαια ερώτηση.. Εγώ Έχω απλό μίξερ με 2 λαβές,(δεν έχει ειδική για ζύμωμα)χρειάζεται επιπλέον χτύπημα Επειδή είναι για τσουρέκι ???
Καλησπέρα , σ’ ευχαριστώ πολύ!!!
Θέλει τόσο χτύπημα όσο να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Εννοείς μίξερ χειρός ή κουζινομηχανή;
Καλό θα ήταν να είχες το ειδικό εξάρτημα για ζύμες, ίσως αν το κάνεις στο χέρι να είναι καλύτερα.
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις συνταγές σας.. Μια ερώτηση, πόσο καιρό συντηρούνται? Πιστεύετε αν κάνω μεγαλύτερη ποσότητα και βάλω τη μισή αφού ψηθούν στη κατάψυξη θα συντηρηθουν καλά?
Ευχαριστω πολύ!
Προτείνω να κάνετε φρέσκα. Κατεψυγμένα δεν έχω δοκιμάσει για να σας απαντήσω με βεβαιότητα.
Οι πολλές πρωτοτυπίες, οι καλές φωτογραφίες, η πολυετής προσπάθεια σου που τώρα σου έχει δώσει μεγάλη πείρα στη χρήση εναλλακτικών υλικών, κάνουν την πρόταση πολύ θελκτική, πειρασμό θα έλεγα – λέω να γράψω στο μπλοκάκι τα καρδάμωμα και τα γλυκάνισα κλπ και να βγω στη γύρα, αλλά οφείλεις να ομολογήσεις ότι θέλει κάποιο θράσος να επιδιώκει κανείς ύστερα από αλχημείες να δεί μοσχομυρωδάτο αφράτο τσουρέκι μπροστά του, και όχι κανένα αυγωμένο τουβλοπαξίμαδο, ολίγον brulee πισω και κάπως κολλώδες μπροστά.
Ισως, μετά τα χειρουργεία της νύχτας απόψε, να δοκιμάσω κι εγω τον αυτόματο αρτοπαρασκευαστή, τον οποίο μπορώ άνετα το πρωί να τον κατηγορήσω για τον μαστιχωτόν αφούσκωτον “πλακούντα” που λέγαν οι αρχαίοι, κι έτσι να προχωρήσω στη μετάνοια και τη συγχώρηση της Αναστάσεως (εκείνο το “μη νηστεύσαντες” για μένα το γράψαν οι πατέρες της εκκλησίας, θεός σχωρέσ’ τους).
Θάρρος θέλει – και κότες: αν δεν γίνει καλό, το τρώνε οι κότες, μας δίνουν αυγουλάκια κλπ. Για τους αποτυχόντες, παραδοσιακά σουβλάκια – έστω χωρίς κρέας, υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές, να ξε-πνίξουν τον πόνο τους καταπίνοντας βούλιμα.
Πάω να φτιάξω ένα άσχημα σπασμένο πόδι – κι ας μην εφημερεύω επίσημα.
Τις καλύτερες ευχές από την οικογένεια μου σε σας όλους, τους νυν και τους μελλούμενους.
Χαχαχα!!! Απολαυστικός στις περιγραφές σου όπως πάντα! Εύχομαι η εγχείρηση να ήταν η τελευταία για σήμερα και να βρεις χρόνο να ηρεμήσεις για να βάλεις το μυαλό σου πλέον στην λογική του τσουρεκιού μου!
Η αλήθεια είναι πως είχα πεισμώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό… ήθελα εκτός από “πραγματικό” ψωμί να δημιουργήσω και “πραγματικό ” τσουρέκι! Κι όταν λέω “πραγματικό” στην δική μου γλώσσα σημαίνει , τσουρέκι γεμάτο, αφράτο, με διατροφική αξία και πεντανόστιμο! Όχι τους “φελλούς” και τα άσπρα σφουγγάρια που μας έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια… 3 μέρες μετά το τρώω και το απολαμβάνω! Κάνω την ινσουλίνη μου , αφού μπορώ να την υπολογίσω σωστά πια και δεν το μετανιώνω που έφαγα!
Σας εύχομαι εκεί στα νότια, να έχετε υγεία πρώτα απ όλα και να περάσετε υπέροχα όλοι μαζί!!! Τα σέβη μου και την αγάπη μου!!!
Γειά σας! Η συνταγή σας φαίνεται εξαιρετική. Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε για τον σύζυγό μου που είναι διαβητικός. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τί είναι το καρδάμωμα; Πρώτη φορά ακούω αυτήν την λέξη.
Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι Καλό Πάσχα με Υγεία!!!!!
Βεατρίκη Καυκαλά
Καλησπέρα! Το καρδάμωμο ή κακουλέ είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό μπαχαρικό, το βρίσκεις σε μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ. Καλή επιτυχία!!!
Βεατρίκη, καρδάμωμα είναι η ενδυνάμωση: όπως λέμε “φάε να καρδαμώσεις”. Καρδάμωμο, είναι ένα μπαχαρικό, που μάλιστα στην αγγλική γλώσσα είναι γνωστό ως cardamom, και οι πρόσφυγες και βορειοελλαδίτες το ξέρουν με το τούρκικο όνομά του, “κακουλέ” (πρέπει να το ακούσεις για να καταλάβεις πως πλαταγίζουν τη γλώσσα τους όταν το λένε με προφορά) υπάρχει σε δύο μορφές, τον καρπό (cardamom pods) και τους σπόρους (cardamom seeds). Οταν πάρεις τον καρπό, για να είναι στοιχειωδώς φρέσκος πρέπει να έχει κάπως ζωηρό χρώμα – αλλιώς κινδυνεύεις να μυρίσεις και να αρωματίσεις το τσουρέκι σου με μούχλα. Εχε πάντα υπ όψιν σου ότι η αγορά των μπαχαρικών στην Ελλάδα είναι περιωρισμένη, γι αυτό εύκολα θα σου πασάρουν μπαγιάτικα μυρωδικά ηλικίας 5 – 6 ετών (για να πάνε σχολείο πια). Πάντα να ελέγχεις, να συγκρίνεις, και να σημειώνεις στο βαζάκι την ημερομηνία αγοράς – θα εκπλαγείς διότι εξοικειωνόμαστε με την εικόνα στο συρτάρι και τα χρόνια περνάνε γρήγορα…
Αγαπητέ Δημήτρη, απλά υποκλείνομαι…. σ ευχαριστώ!!!
κάρδαμο κοινώς
Στο Facebook: Veatriki Soteriadou-Kafkala
Πολύ όμορφα τσουρέκια Σοφία!
Και με ωραία, γεμάτη μνήμες, φωτογράφηση…
Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και φυσικά με το καλό στην ώρα σου.
Ευχαριστώ πολύ!!! Χρόνια πολλά!!!
Μόλις τα έφτιαξ ακαι είναι απλά υπέροχα!!!!! Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα, γιατί σχεδόν ποτέ δεν είχα επιτυχία, ενώ τα τελευταία χρόνια με τον διαβήτη να με ταλαιπωρεί, είχα σταματήσει τις προσπάθειες. Μοσχοβολάει όλο το σπίτι, και περιμένω πως και πως ττην Κυριακή για να το δοκιμάσω! Το γέμισα με λίγα αμυγδαλάκια καβουρντισμένα και για να υπάρχει και μια έκπληξη……. το τσουρούφλισα λιγάκι!!! χαχαχαχααα! Ο άντρας μου το λέει ψιλοκαμμένο εγώ υποστηρίζω ότι έγινε έτσι από την πολύ ηλιοθεραπεία!!! Πάντως χαμένο, δεν θα πάει!!! Θα φαγωθεί και μάλιστα με ευχαρίστηση! Καλή Ανάσταση και σ’ευχαριστούμε πολύ πολύ για τις υπέροχες συνταγές σου!
Χαίρομαι πολύ!!! Χρόνια πολλά !!! Καλοφάγωτο!!!
καλημερα θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να χρηςιμοποιηςω μονο απλο σκληρο αλευρ (οχι ολικης). Εαν ναι τι ποσοτητα? Ευχαριστω πολυ.
Καλημέρα, φαντάζομαι πως γίνεται, αλλά δεν το έχω φτιάξει και δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά, το ολικής που χρησιμοποιώ έχει άλλη συμπεριφορά από το λευκό.
Απίθανο!! Φούσκωσε τέλεια και έβαλα και την μετρητά που εφτιξα και ήταν τέλειο. Πολύ εύκολο και πολύ καλό αποτέλεσμα. Thx a lot
Χαίρομαι πάρα πολύ!!!!
Όταν ακολουθείς πιστά τις οδηγείες και δεν αλλάζεις τα υλικά πετυχαίνουν πάντα!!!
Καλοφάγωτο!!!!
Καλημέρα,πώς τα διατηρείται όταν τα φτιάξετε; Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη;
Βασικά η συγκεκριμένη δόση δεν βγάζει μεγάλη ποσότητα ώστε να μείνουν για πολλές μέρες. Φυσικά και μπορείς να τα καταψύξεις.
ΧΑΙΡΕΤΕ
ΕΧΩ ΑΓΑΒΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΣΑΣ ΜΗΠΩς ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΝ ΤΟ ΈΧΕΤΕ ΔΟΚΙΜΆΣΕΙ…
ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΤΟΠΣΑ !!!!
ΕΥΤΧΑΡΙΣΤΩ
Ελένη μου , δεν το έχω φτιάξει με αγαύη. Σίγουρα θα δώσει στο ζυμάρι επιπλέον υγρασία σε σχέση με την στέβια και την ζάχαρη καρύδας που γράφω , πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει αναλογικά να αυξήσεις και το αλεύρι σου. Δυστυχώς δεν μπορώ να σου απαντήσω αυθαίρετα κι ιδιαίτερα για μια συνταγή που πάλευα χρόνια για να πετύχω έτσι. Ίσως αν βάλεις ζάχαρη καρύδας νά ήταν καλύτερα αν δεν θες στέβια.
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
Εν τω μεταξύ διάβασα για την αγαύη και είμαι πλέον επιφυλακτική . θα πάρω στέβια.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Χαιρετω γλυκεια Σοφια.Σε γνωρισα πιο μπροστα απο τον διαγωνισμο,αλλα τοτε ,σε μελετησα.Δυστυχως,επειδη συνηθως ταξιδευω σε βουνα ,κυριως,φιλοξενουμενη,δεν εχω κανει κατι απο τα λαχταριστα σου,αλλα λεω απο φετος,που βλεπω να ειμαι στο σπιτι για γιορτες,θα φιλοξενησω εναν φιλο Σεφ..Θα ηθελα να τον εντυπωσιασω,εστω,λιγουλακι.Ειμαι καπως,της υγιεινης διατροφης(λαδι ψυχρ εκθλ…βουτ,μονο φρεσκο,οσο μπορω λιγο βρασιμο)Το θεμα που θα ηθελα καλη μου να με βοηθησεις,,εχω απο περσι τα χριστ,Ζεα αλευρι.Το χρησ κυριως για ψωμι..Οσο κ.αν προσπαθησα,και λιγο σε πιτα και πιτσα….δεν μπορω να το φαω,γιν ενα ντουβαρακι,πιστεψε με,ενα χρονο ζυμωνω.Τελικα πηρα κ.ολικης κ.σικαλης κ.καλαμποκαλευρο.Εχεις καλα μου κατι για τους-χε..αγαπητικους της ζεας
(γνωριζω τι θησαυρος ειναι,,αλλα…)Διαβασα για τα σου,την στριφτοπιτα,τα τσουρεκια κ,ξετρελλαθηκα..Αν εχεις αλλες εμπειριες-ειδικα στο ψωμι,κανε την χαρη να με διδαξεις…γνωριζοντας την εξαπλωση της ζεας,θα βοηθησεις πολλους,σημειωτεον,εχω εξαιρ ζεα,ολικης,πιστπ..αλλα βαρια.Με χαρα θα περιμενω νεα σου.Τανια απο Θεσ/νικη.Αν τυχει καποιος διαγων,προς τα εδω,θελω να σε συναντησω…Φιλια!
Τάνια καλησπέρα!!!
Τα αλεύρια γενικά όπως και της ζέας ή δίκκοκο , έχουν ποιότητες. Κάποια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πίτουρο που τα κάνει να είναι δύσκολα στην χρήση τους. Θα σου πρότεινα να βάλεις ένα μέρος ολικής κι ένα μέρος ζέας μαζί. Αν κάνεις κάποια συνταγή μου χρησιμοποίησε μαζί και τα υπόλοιπα υλικά όπως τα λέω για να έχεις επιτυχία.Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, μακάρι να είχα την ευκαιρία να έρθω Θεσσαλονίκη , την αγαπώ πολύ κι έχω καλούς φίλους απλο κει!
[…] σε μια φέτα σπιτικό ψωμάκι ή παρέα με το τσουρέκι […]
Σοφία, καλησπέρα και καλές γιορτές. Πάντα με υγεία και καλή διάθεση, να αντιμετωπίζουμε τις κακοτοπιές…
Σήμερα μόλις πρόσεξα τη σελίδα σου και τις τόσο προσεκτικές αναλύσεις σου (βέβαια και καμιά φωτο για μεγαλύτερη κατανόηση απο κάποιους που δεν το έχουμε και πολύ , θα βοηθούσε ίσως λίγο περισσότερο.
Η ερώτησή μου ίσως φαίνεται άσχετη, αλλά τελικά νομίζω οτι ίσως να είναι η αρχή για εμένα που θέλω καιρό να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες – ιδιαίτερα για τα παιδιά- και δεν το αποφασίζω. Δίνεις μεγάλη έμφαση και νομίζω σωστά, στη χρήση αρτοπαρασκευαστή. Και είναι κι αυτό κάτι που το σκέφτομαι πολύ καιρό, γιατί προφανώς μας βοηθάει σε θέμα χρόνου και ευκολίας και ίσως και ποιότητας. έχεις κάποιες συμβουλές εντοπίσει για την αγορά του? Γιατί εχοντας λίγο ψάξει, εντοπιζω πολύ μικρό κάδο ή πάρα πολύ ακριβή τιμή… Θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου και για τη σελίδα σου.
Εύη καλησπέρα, σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Δυστυχώς το να φωτογραφίσω την ώρα που μαγειρεύω μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί όσες φορές το προσπάθησα η φωτογραφική μου κατέληξε αλευρομένη … επίσης έχοντας ένα μωρό 6 μηνών , δεν έχω πολύ χρόνο για να αφίέρώσω πια σε τέτοιες “λεπτομέρειες”… ☺??
Όσον αφορά τον αρτοπαρασκευαστή στείλε μου mail : sofiasofeto@gmail.com για να σου πω.
Σοφία μου μόλις βγήκαν από το φούρνο τα τσουρέκια!! Καταπληκτικά και πολύ ελαφριά!!
Χίλια μπράβο για τη συνταγή και για το site σου γενικότερα!!!
Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να κερδίσεις το διαγωνισμό στο βημαgourmet γιατί σου αξίζει!
Καλημέρα Ελένη!!! Χαίρομαι πάρα πολύ!!!! Καλοφάγοτα!!!!
Καλησπερα! Εχω κρυσταλλικη στεβια που αναγραφει οτι μια κουταλια γλυκαινει οσο και μοα κουταλια ζαχαρη, αρα η αναλογια ειναι 1:1; ποση ποσοτητα να χρησιμοποιησω για τα τσουρεκια;
Καλησπέρα! Θα βάλεις 120 γρ. Από την 1:1, καλή επιτυχία!!!
[…] και με κομματάκια από το πασχαλινό τσουρέκι […]
Καλησπερα!εχω προσπαθήσει δυο φορες να το φτιάξω , αλλα στην κουζινομηχανη μου ακομα και μετα απο μιση ωρα ζύμωμα μενει κολλημένη η ζυμη στον κάδο γυρω γυρω και μετα δε φουσκώνει οσο και να το αφήσω! Τι πιστεύετε οτι κανω λαθος?(δοκιμασα και να σταματάω το ζύμωμα τη δεύτερη φορα καθε δεκα λεπτα να ξεκολλά τη ζυμη και να συνεχιζω, στο επόμενο λεπτο ειχε παλι κολλήσει)
Απο γευση ειναι υπεροχο και ελαφρύ και αφράτο μου βγήκε αλλα αφου δε φουσκώνει δν κανει και ωραιο σχημα!εχω πεισμώσει θελω να το πετύχω γιατι ειν;ο τελεια εναλλακτική !
υ,γ, ολα τα υλικα τα βαζω με ακρίβεια και εχω κανει ΠΟΛΛΕΣ φορες τσουρεκια κανονικα και παντα βγαίνουν τελεια , και στεναχωριεμαι που δεν τα καταφέρνω με το δικο σας που ηθελα τοσο καιρο να κανω και τα καταφερα τωρα να το παρω αποφαση ! Ευχαριστω προκαταβολικά!
Έλλη βασικό είναι όλα τα υλικά να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Όχι κρύο γάλα π.χ . Την συνταγή την έχω φτιάξει πάρα μα πάρα πολλές φορές. Στο χέρι , στον αρτοπαρασκευαστή και πάντα είναι πετυχημένη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σου κολλάει… Επίσης γιατί δεν σου φουσκώνει. Δοκίμασε να κάνεις το γάλα χλιαρό μαζί με το βούτυρο και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά άφησε να φουσκώσουν σε ζεστό σημείο του σπιτιού. Καλή επιτυχία!!
Τελικα ήθελε παραπανω ωρα να το αφήσω να φουσκωσει …μετα τη μιαμιση ωρα στο φουρνο άρχισε να φουσκώνει! Εγινε τελειο!!!
Χαίρομαι πάρα πολύ!!!! Καλοφάγωτο!!!!
Καλησπέρα σας,
συγχαρητήρια για την συνταγή σας!!! Την έφτιαξα σήμερα και έγιναν πολύ ωραία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω μόνο, θα μπορούσα να αντικαταστήσω το αλεύρι ολικής με αλεύρι για τσουρέκια και σε τι ποσότητα?
σας ευχαριστώ πολύ
Στον διαβητικό δεν του ανεβάζει το ζάχαρο μόνο η ζάχαρη που εδω καλά κάνατε και την αλλάξατε με στέβια, αλλα και το αλεύρι το οποίο ειναι καθαρός υδατάνθρακας και όλοι γνωρίζουν ότι ανεβάζει το ζάχαρο στους διαβητικούς, για μένα προσωπικά που είμαι διαβητικός δεν κάνει καμιά συνταγή η οποία περιέχει αλεύρι ακόμα και ολικής!
Ο διαβητικός οφείλει να εκπαιδευτεί ώστε να ρυθμίσει το ζάχαρο του σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του. Οι υδατάνθρακες γενικότερα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Δεν είναι όμως όλοι ίδιας κατηγορίας και δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ο οργανισμός μας χρειάζεται υδατάνθρακες που θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια, είτε είμαστε διαβητικοί είτε όχι. Η γνώση και σωστή αντιμετώπιση τους θα μας βοηθήσει στην σωστή ρύθμιση. Ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας μπορούν μόνο να σας βοηθήσουν σε αυτό.
Τελειο το τσουρεκι!!
Απλα καθε φορα το αφηνω παραπανω ωρα να ψηθει επειδη φοβαμαι οτι θα μου μεινει αψητο!!
Χαίρομαι που σου αρέσει Αγγελική. Δεν χρειάζεται όμως παραπάνω ψήσιμο. Φτιάξε και στον ατμό και θα με θυμηθείς 😉