5,2K
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια τούρτα ,
θα μπορούσε να είναι το γλυκό για γενέθλια ή για μια επέτειο,
εγώ την προτείνω και για τα Χριστούγεννα !
εγώ την προτείνω και για τα Χριστούγεννα !
Δυστυχώς στην ελληνική αγορά τα συναντάμε αποξηραμένα
και επί το πλείστον με προσθήκη ζάχαρης.
και επί το πλείστον με προσθήκη ζάχαρης.
Εδώ προσπάθησα να αφαιρέσω όση ζάχαρη μπορούσα ,
Τα μούλιασα σε νερό για αρκετή ώρα …
Πιστεύω πως κάτι έκανα…
Υλικά:
Παντεσπάνι τούρτας:
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού,
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο και βιολογικό αν γίνεται,
1 φλιτζάνι του τσαγιού αριάνι 1,7 % λιπαρά,
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
2 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική 95%, αναλογία με την ζάχαρη 1:5
λίγη φυσική βανίλια σε σκόνη,
1/2 κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη,
1,5 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα,
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
1 φλιτζάνι του τσαγιού νιφάδες βρώμης,
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως.
Μαρμελάδα με cranberries:
50 γρ. cranberries ,
½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό ,
1/3 κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ ,
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ,
10 σταγόνες στέβια υγρή ,
ή 1 κουταλάκι του γλυκού στέβια κρυσταλλική 95% αναλογία με την ζάχαρη 1:5
1 κουταλάκι του γλυκού λικέρ κεράσι.
Μουλιάζουμε τα cranberries σε νερό για 2 ώρες,
τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά .
Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε λίγο νερό,
τα κτυπάμε και τα βάζουμε σ ΄ένα κατσαρολάκι,
προσθέτουμε το νερό και ανάβουμε την φωτιά,
μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά
και ρίχνουμε το αγάρ αγάρ , ανακατεύουμε καλά για να λιώσει.
Σβήνουμε την φωτιά μετά από 5 λεπτά
και προσθέτουμε την στέβια ,τον χυμό λεμονιού και το λικέρ.
Αφήνουμε να κρυώσει,
καλό θα είναι να την φτιάξουμε απ’ το προηγούμενο βράδυ,
φυσικά θα την βάλουμε στο ψυγείο.
τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά .
Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε λίγο νερό,
τα κτυπάμε και τα βάζουμε σ ΄ένα κατσαρολάκι,
προσθέτουμε το νερό και ανάβουμε την φωτιά,
μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά
και ρίχνουμε το αγάρ αγάρ , ανακατεύουμε καλά για να λιώσει.
Σβήνουμε την φωτιά μετά από 5 λεπτά
και προσθέτουμε την στέβια ,τον χυμό λεμονιού και το λικέρ.
Αφήνουμε να κρυώσει,
καλό θα είναι να την φτιάξουμε απ’ το προηγούμενο βράδυ,
φυσικά θα την βάλουμε στο ψυγείο.
Κρέμα με πορτοκάλι :
500 γρ. ανθότυρο,
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αριάνι,
2 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική 95% αναλογία με την ζάχαρη 1:5
ξύσμα από 1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους.
Κρέμα κακάο και φουντούκια:
80 γρ. φουντούκια σε σκόνη
320 γρ. ανθότυρο
1 φλιτζάνι του τσαγιού αριάνι 1,5 % λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική 95%, αναλογία με την ζάχαρη 1:5
30 γρ. κακάο σε σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι.
Σοκολάτα :
¼ της δόσης Σάλτσα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη και πολλά λιπαρά!
Ξεκινάμε ρίχνοντας σ’ ένα μπολ,
το αριάνι και το ελαιόλαδο,
ανακατεύουμε καλά,
διαλύουμε μέσα στον χυμό πορτοκάλι την σόδα
και την προσθέτουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε ακόμα την στέβια και τα μυρωδικά μας ,
ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη ,
να διαλυθεί η στέβια.
Προσθέτουμε την βρώμη και το αλεύρι
αφού πριν τα έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ.
Συνεχίζουμε το πολύ καλό ανακάτεμα,
όταν το μείγμα μας είναι ομογενοποιημένο ,
το ρίχνουμε μέσα σ’ ένα τσέρκι για τούρτες με διάμετρο 18-20 εκατοστά
που το έχουμε ακουμπήσει πάνω σε μια λαδόκολλα,
στρωμένη πάνω σε λαμαρίνα .
Ψήνουμε στις αντιστάσεις του φούρνου μας στους 180 βαθμούς.
Το παντεσπάνι έχει φουσκώσει και έχει ψηθεί εσωτερικά,
αν κάνουμε το κόλπο με την οδοντογλυφίδα,
την βυθίζουμε στο παντεσπάνι ,
όταν βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο.
Παράλληλα με το ψήσιμο φτιάχνουμε την μους πορτοκαλιού.
Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε το ανθότυρο με το αριάνι,
κτυπάμε να γίνουν κρέμα,
προσθέτουμε την στέβια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ξανακτυπάμε,
αυτό ήταν!
Φτιάχνουμε και την κρέμα κακάο με τα φουντούκια,
μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε το ανθότυρο, το αριάνι και την σκόνη απ’ τα φουντούκια.
Κτυπάμε πολύ καλά και στην συνέχεια προσθέτουμε το κακάο ,
την στέβια και το κονιάκ ,
κτυπάμε ξανά και έτοιμο!
Έχουμε βγάλει απ’ τον φούρνο το κέικ
και ρίχνουμε από πάνω του την κρέμα του κακάο ,
μέσα στο τσέρκι φυσικά!
Απλώνουμε καλά και το βάζουμε να ψηθεί για 10 λεπτά στον αέρα αυτή την φορά ,
στους 170 βαθμούς.
Όταν περάσουν τα 10 λεπτά βγάζουμε απ’ τον φούρνο
και προσθέτουμε από πάνω την κρέμα πορτοκάλι.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά,
βγάζουμε απ’ τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Την σάλτσα σοκολάτας καλό είναι να την έχουμε ετοιμάσει απ’ το προηγούμενο βράδυ,
για να έχει κρυώσει στο ψυγείο και να έχει σφίξει.
Όταν έχει κρυώσει καλά το γλυκό ,
αρχίζουμε τον στολισμό .
Προσπαθούμε να βάλουμε όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα στο κέντρο,
ένα μεταλλικό στρογγυλό τσέρκι.
Μέσα στο τσέρκι θα απλώσουμε την μαρμελάδα απ’ τα cranberries,
απ’ έξω , στην υπόλοιπη τούρτα θα απλώσουμε προσεκτικά την σάλτσα σοκολάτας.
Βάζουμε πάλι στο ψυγείο και αφήνουμε για μία ώρα.
Στην συνέχεια αφαιρούμε το τσέρκι και συνεχίζουμε τον στολισμό.
Ο καθένας βάζει το προσωπικό του γούστο!
Να ξέρετε πάντως πως όσο μένει στο ψυγείο γίνεται και πιο νόστιμη !
Εύχομαι να είναι καλοφάγωτη και να την απολαύσετε!
12 σχόλια
Όσο διαίτης κι αν είναι αυτή η υπέροχη τούρτα, αν τη φάω όλη μάλλον θα έχω πρόβλημα κιλών ε; Χα,χα,χα,χα!
Φαίνεται εξαιρετική Σοφία μου, γεια στα χέρια σου!
Καλό βράδυ και πολλά φιλιά!
Καλησπέρα και σ’ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
Σου προτείνω ναι μεν να την φας όλη…αλλά με δόσεις!
Σου εύχομαι καλό βράδυ !
Νόστιμο! <3 Και τόσο όμορφη! Συγχαρητήρια και μια αγκαλιά!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου (πάντα) λόγια,
καλό βράδυ και όνειρα γλυκά!
Σοφάκι μου τι καταπληκτική τούρτα είναι αυτή, μπράβο οι συνταγές σου είναι όλες μια και μια!!!
Φιλιά πολλά!!!
Ελένη μου να είσαι καλά!
Σου εύχομαι ένα υπέροχο βράδυ!
Και τι δεν θα έδινα τώρα να είχα ένα κομμάτακι από την υπέροχη τουρτίτσα σου βρε Σοφάκι.
Πολύ όμορφη, καλό βράδυ.
Γεια σου Ρουλίτσα μου γλυκιά!
Ευχαριστώ που μ’ επισκεύτηκες, καλή σου νύχτα!
Την επομενη εβδομαδα εχει ο φιλος μου γενεθλια!! Λεω να του κανω συνδυασμου άπο τις τουρτες σου!!
Αυτο εδω το παντεσπανι με την μους αμυγδαλου σου!
Θα μου πεις σε παρακαλω αν εινα οκ να χρησιμοποιησω ισοστεβια; πως θα πρεπει να αλλαξω τις αναλογιες;;
Έχω απαντήσει στο μνμ σου στο Face book 😉
Έχω 2 απορίες :α) τι διάμετρο έχει η φόρμα για το παντεσπάνι; Β) στην κρέμα φουντουκιού /κακάο δεν αναφέρεται η ποσότητα στεβιας και ποια είναι η αναλογία της κρυσταλλικης 95% με τη ζάχαρη; ευχαριστώ προκαταβολικά
Το τσέρκι έχει διάμετρο 18-20 εκατοστά και η στέβια έχει αναλογία με την ζάχαρη 1:5. Στην κρέμα κακάο βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας.
Καλή επιτυχία!!!