Home ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Χριστουγεννιάτικη κουλούρα ,χωρίς ζάχαρη.

Χριστουγεννιάτικη κουλούρα ,χωρίς ζάχαρη.

by sofia sofeto
6 σχόλια
κουλούρα χριστουγέννων 1
 Τώρα που τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά μας ,
 σκέφτηκα να  φτιάξω την αγαπημένη μου κουλούρα των Χριστουγέννων !
Ένα εξαιρετικά γευστικό, γλυκό ψωμάκι ,
το οποίο μπορεί να γίνει ένα υπέροχο συνοδευτικό για το τσάι ή τον καφέ μας ,
 ή ακόμα και μια μυρωδάτη νότα στο γιορτινό μας τραπέζι !
Είναι ένα ψωμάκι που το φτιάχνει η μητέρα μου και το αγαπάει όλη η οικογένεια !
Φέτος το φτιάξαμε μαζί !
Σας το παρουσιάζω λοιπόν και εύχομαι να το δοκιμάσετε !
κουλούρα χριστουγέννων 2
Υλικά:
Ψωμί :
600 γρ. αλεύρι ζέας ( δείτε: Τι είναι η Ζέα; )
 ή
 300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως και 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ,
Λίγο ακόμα αλεύρι για το ζύμωμα,
 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
 1/3 (100 γρ. ) της κούπας φρέσκο  γάλα χλιαρό ,
 1 κούπα και ¼  χλιαρό νερό,
3 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική 95%,
1 κουταλάκι γεμάτο του γλυκού κανέλα σε σκόνη,
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο και βιολογικό,
 ½ φακελάκι κρόκο ( ζαφορά ) Κοζάνης,
 6 σταγόνες μαστιχέλαιο  ή  ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη,
 λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα.
Για την γέμιση:
300 γρ. ξερά σύκα ,
Ουίσκι  ή κονιάκ ,
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα,
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη ,
 ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη.
Αρχικά βάζουμε τα ξερά σύκα σε ένα μπολάκι και τους ρίχνουμε ουίσκι,
τόσο ώστε να τα σκεπάζει , 
τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες να μουλιάσουν.
Η προετοιμασία του ψωμιού ξεκινάει με το να ζεστάνουμε ελαφρώς το νερό και το γάλα.
Τα ρίχνουμε σε μια βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε το ελαιόλαδο ,
την στέβια , τον κρόκο , την κανέλλα και το μαστιχέλαιο.
Ανακατεύουμε καλά με ένα αβγοδάρτη  μέχρι να λιώσει η στέβια.
Μέσα στο αλεύρι έχουμε ρίξει το μπέικιν παούντερ και το ανακατεύουμε πολύ καλά.
Το ρίχνουμε  μέσα στο μείγμα των υγρών , προσθέτουμε και την μαγιά .
Αρχίζουμε να ενσωματώνουμε  το αλεύρι με τα υγρά σιγά σιγά .
Ζυμώνουμε καλά  μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία
 και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια μας.
Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα,
( σ΄ ένα ζεστό σημείο του σπιτιού) ,
για να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της.
Μόλις  είναι έτοιμη  της προσθέτουμε  λίγο ακόμα αλεύρι ,
 ίσα ίσα να μπορούμε να την ξεκολλήσουμε από τα τοιχώματα του μπολ
 και να την ξαναζυμώσουμε.
Εντωμεταξύ έχουμε πάρει μια φόρμα στρογγυλή με τρύπα στην μέση
 ή αν δεν έχουμε ένα στρογγυλό ταψί ,
 που στο κέντρο του τοποθετούμε ένα κονσερβοκούτι,
 καλά πλυμένο και τυλιγμένο με λαδόκολλα .
Περνάμε την φόρμα  με ένα πινέλο  λίγο ελαιόλαδο και το αλευρώνουμε .
Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε την ζύμη .
Ελαφρά  με έναν πλάστη,  την ανοίγουμε για να βάλουμε μέσα το μείγμα της γέμισης,
 που προετοιμάζουμε ως εξής:
Βάζουμε τα μουλιασμένα σύκα μέσα σ΄ ένα μπλέντερ 
και προσθέτουμε λίγο απ’ το ουίσκι,
τα κτυπάμε να κοπούν σε μικρότερα κομματάκια.
Στην συνέχεια ανακατεύουμε μαζί με τα καρύδια , την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Το μείγμα είναι έτοιμο να το απλώσουμε πάνω στην ανοιγμένη ζύμη.
Μόλις τελειώσουμε με την γέμιση , τυλίγουμε προσεκτικά το ζυμάρι μας
 και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί ή την στρογγυλή μας φόρμα.
Το αφήνουμε πάλι σκεπασμένο σε ένα ζεστό σημείο να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμο το περνάμε με  ένα πινέλο λίγο γάλα εβαπορέ
 και πασπαλίζουμε με το σουσάμι .
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 50 λεπτά .
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από την φόρμα
 και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα,
 σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας.
Μμμ!!!  Έχει μια καταπληκτική μυρωδιά !
Είναι δύσκολο ν΄ αντισταθείτε στο να τσιμπολογήσετε ένα κομματάκι …
Γι’ αυτό σας προτείνω να φτιάξετε και ένα μικρότερο μαζί ,
 στο ¼ της δόσης  ας πούμε,
 γιατί να είσαστε σίγουρη πως  θα μπουν και άλλοι στον πειρασμό…
Εύχομαι ολόψυχα να το απολαύσετε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ,
 να έρθετε πιο κοντά όλοι μαζί αυτές τις ξεχωριστές ημέρες του χρόνου ,
 αφήνοντας πίσω ότι μας πίεσε και μας δυσκόλεψε … 
 Έστω για λίγο να αφεθούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων με αγάπη!
κουλούρα χριστουγέννων 3

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

6 σχόλια

Ely 11/12/2012 - 15:47

Καλή αυτό το κέικ! <3 Ακόμη και χωρίς ζάχαρη! Είσαι καλός! 🙂 Ένα φιλί και μια αγκαλιά!

Reply
Sofia Sofeto 11/12/2012 - 15:57

Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη!

Reply
Ξανθή 11/12/2012 - 15:52

Καλησπέρα Σοφία, σύστησα τη σελίδα σου σε φίλη μου διαβητική και της άρεσε πολύ.
Μελλοντικά θα συζητήσουμε και μια άλλη πρόταση που έχω.
Καλές γιορτές.

Reply
Sofia Sofeto 11/12/2012 - 15:59

Γεια σου Ξανθή μου!
Ελπίζω η φίλη σου να δοκιμάσει τις γεύσεις μου που είναι ιδανικές για τους διαβητικούς.
Περιμένω με χαρά τα νέα σου, καλές γιορτές και σ’ εσένα και σ’ευχαριστώ πολύ!

Reply
ΕΛΕΝΗ 11/12/2012 - 21:16

Σοφία μου πάρα πολύ ωραίο ,απίστευτα γευστικό αλλά και αρωματικό σίγουρα!!!
Φιλιά!!!

Reply
Sofia Sofeto 11/12/2012 - 21:23

Καλησπέρα Ελένη μου!Όντως έτσι όπως τα λες είναι! Καλή σου νύχτα!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!