2,1K
Τώρα που τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά μας ,
σκέφτηκα να φτιάξω την αγαπημένη μου κουλούρα των Χριστουγέννων !
Ένα εξαιρετικά γευστικό, γλυκό ψωμάκι ,
το οποίο μπορεί να γίνει ένα υπέροχο συνοδευτικό για το τσάι ή τον καφέ μας ,
ή ακόμα και μια μυρωδάτη νότα στο γιορτινό μας τραπέζι !
Είναι ένα ψωμάκι που το φτιάχνει η μητέρα μου και το αγαπάει όλη η οικογένεια !
Φέτος το φτιάξαμε μαζί !
Σας το παρουσιάζω λοιπόν και εύχομαι να το δοκιμάσετε !
Υλικά:
Ψωμί :
600 γρ. αλεύρι ζέας ( δείτε: Τι είναι η Ζέα; )
ή
300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως και 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ,
Λίγο ακόμα αλεύρι για το ζύμωμα,
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
1/3 (100 γρ. ) της κούπας φρέσκο γάλα χλιαρό ,
1 κούπα και ¼ χλιαρό νερό,
3 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική 95%,
1 κουταλάκι γεμάτο του γλυκού κανέλα σε σκόνη,
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο και βιολογικό,
½ φακελάκι κρόκο ( ζαφορά ) Κοζάνης,
6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη,
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα.
Για την γέμιση:
300 γρ. ξερά σύκα ,
Ουίσκι ή κονιάκ ,
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα,
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη ,
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη.
Αρχικά βάζουμε τα ξερά σύκα σε ένα μπολάκι και τους ρίχνουμε ουίσκι,
τόσο ώστε να τα σκεπάζει ,
τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες να μουλιάσουν.
τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες να μουλιάσουν.
Η προετοιμασία του ψωμιού ξεκινάει με το να ζεστάνουμε ελαφρώς το νερό και το γάλα.
Τα ρίχνουμε σε μια βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε το ελαιόλαδο ,
την στέβια , τον κρόκο , την κανέλλα και το μαστιχέλαιο.
Ανακατεύουμε καλά με ένα αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει η στέβια.
Μέσα στο αλεύρι έχουμε ρίξει το μπέικιν παούντερ και το ανακατεύουμε πολύ καλά.
Το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα των υγρών , προσθέτουμε και την μαγιά .
Αρχίζουμε να ενσωματώνουμε το αλεύρι με τα υγρά σιγά σιγά .
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία
και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια μας.
Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα,
( σ΄ ένα ζεστό σημείο του σπιτιού) ,
για να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της.
Μόλις είναι έτοιμη της προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι ,
ίσα ίσα να μπορούμε να την ξεκολλήσουμε από τα τοιχώματα του μπολ
και να την ξαναζυμώσουμε.
Εντωμεταξύ έχουμε πάρει μια φόρμα στρογγυλή με τρύπα στην μέση
ή αν δεν έχουμε ένα στρογγυλό ταψί ,
που στο κέντρο του τοποθετούμε ένα κονσερβοκούτι,
καλά πλυμένο και τυλιγμένο με λαδόκολλα .
Περνάμε την φόρμα με ένα πινέλο λίγο ελαιόλαδο και το αλευρώνουμε .
Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε την ζύμη .
Ελαφρά με έναν πλάστη, την ανοίγουμε για να βάλουμε μέσα το μείγμα της γέμισης,
που προετοιμάζουμε ως εξής:
Βάζουμε τα μουλιασμένα σύκα μέσα σ΄ ένα μπλέντερ
και προσθέτουμε λίγο απ’ το ουίσκι,
τα κτυπάμε να κοπούν σε μικρότερα κομματάκια.
Στην συνέχεια ανακατεύουμε μαζί με τα καρύδια , την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Το μείγμα είναι έτοιμο να το απλώσουμε πάνω στην ανοιγμένη ζύμη.
Μόλις τελειώσουμε με την γέμιση , τυλίγουμε προσεκτικά το ζυμάρι μας
και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί ή την στρογγυλή μας φόρμα.
Το αφήνουμε πάλι σκεπασμένο σε ένα ζεστό σημείο να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμο το περνάμε με ένα πινέλο λίγο γάλα εβαπορέ
και πασπαλίζουμε με το σουσάμι .
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 50 λεπτά .
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από την φόρμα
και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα,
σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας.
Μμμ!!! Έχει μια καταπληκτική μυρωδιά !
Είναι δύσκολο ν΄ αντισταθείτε στο να τσιμπολογήσετε ένα κομματάκι …
Γι’ αυτό σας προτείνω να φτιάξετε και ένα μικρότερο μαζί ,
στο ¼ της δόσης ας πούμε,
στο ¼ της δόσης ας πούμε,
γιατί να είσαστε σίγουρη πως θα μπουν και άλλοι στον πειρασμό…
Εύχομαι ολόψυχα να το απολαύσετε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ,
να έρθετε πιο κοντά όλοι μαζί αυτές τις ξεχωριστές ημέρες του χρόνου ,
αφήνοντας πίσω ότι μας πίεσε και μας δυσκόλεψε …
Έστω για λίγο να αφεθούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων με αγάπη!
6 σχόλια
Καλή αυτό το κέικ! <3 Ακόμη και χωρίς ζάχαρη! Είσαι καλός! 🙂 Ένα φιλί και μια αγκαλιά!
Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη!
Καλησπέρα Σοφία, σύστησα τη σελίδα σου σε φίλη μου διαβητική και της άρεσε πολύ.
Μελλοντικά θα συζητήσουμε και μια άλλη πρόταση που έχω.
Καλές γιορτές.
Γεια σου Ξανθή μου!
Ελπίζω η φίλη σου να δοκιμάσει τις γεύσεις μου που είναι ιδανικές για τους διαβητικούς.
Περιμένω με χαρά τα νέα σου, καλές γιορτές και σ’ εσένα και σ’ευχαριστώ πολύ!
Σοφία μου πάρα πολύ ωραίο ,απίστευτα γευστικό αλλά και αρωματικό σίγουρα!!!
Φιλιά!!!
Καλησπέρα Ελένη μου!Όντως έτσι όπως τα λες είναι! Καλή σου νύχτα!