3,1K
Το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού σε νέες περιπέτειες!
Προσωπικά λατρεύω τα γεμιστά,
τα έχω συνδέσει με τις όμορφες αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων.
Τότε που μετά το ξεφάντωμα στην παραλία ,
μας περίμενε στο σπίτι ένα μεγάλο ταψί με γεμιστά λαχανικά,
κάναμε στα γρήγορα ένα ντους να φύγει το αλάτι
και με ανυπομονησία τσιμπάγαμε απ’ το ταψί τις πατατούλες,
η μαμά φώναζε να περιμένουμε να φάμε όλοι μαζί στο τραπέζι…
Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια ,
μην με ρωτήσετε πόσα…
Ξαναβρέθηκα στο πατρικό μου σπίτι ,
η μητέρα μου είχε αγοράσει απ’ την λαϊκή αγορά στρογγυλά κολοκυθάκια.
Ωραία αφορμή για γεμιστά , δεν συμφωνείτε;
Πρότεινα στην μητέρα μου να φτιάξουμε μια δική μου συνταγή αυτή την φορά,
δέχτηκε και ξεκινήσαμε…
Το αποτέλεσμα άρεσε σε όλους
κι’ εγώ ευχαριστήθηκα γιατί το κοινό μου ήταν δύσκολοι κριτές!
Υλικά:
6 στρογγυλά κολοκύθια
συμπληρώνουμε και με μερικές ντομάτες
4 μεγάλες πατάτες
μια χούφτα καθαρισμένες φρέσκες γαρίδες ψιλοκομμένες
6 κουταλιές της σούπας καστανό ρύζι
2 κουταλιές της σούπας στάρι ζέας
2 κουταλιές της σούπας φαγόπυρο
2 κουταλιές της σούπας κρητικό ξινόχοντρο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
μια χούφτα φρέσκος δυόσμος
λίγη ξερή ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
χυμό από 5 ώριμες ντομάτες
χυμό από 1/2 λεμόνι
ελαιόλαδο
και φυσικά 2 κουταλιές της σούπας Πατέ πιπεριάς Φλωρίνης.
Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας ,
με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό τους.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση ,
εκτός απ’ τον χυμό του λεμονιού.
Κρατάμε επίσης τον χυμό από τις μισές ντομάτες για σάλτσα στις πατάτες.
Την σάλτσα για τις πατάτες την ετοιμάζουμε μέσα στο μπολ,
ρίχνουμε τον χυμό απ’ τις ντομάτες ,
προσθέτουμε ελαιόλαδο , αλάτι , πιπέρι,
λίγη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά,
προσθέτουμε και τις πατάτες μέσα κομμένες σε μεγάλες φέτες
και τις ανακατεύουμε μαζί με την σάλτσα.
Γεμίζουμε τα λαχανικά μας και τα τοποθετούμε στο ταψί,
τις πατάτες τις στερεώνουμε ανάμεσα στα γεμιστά.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου
και ψήνουμε στον αέρα μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες και τα γεμιστά μας,
λίγο πριν σβήσουμε τον φούρνο , προσθέτουμε το ελαιόλαδο
πάνω στα γεμιστά και τον χυμό του λεμονιού.
Σε δέκα λεπτά περίπου,
είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε το ταψί μας απ’ τον φούρνο
για να κρυώσει το φαγητό,
γιατί όλο και κάποιον θα έχει προσελκύσει η μυρωδιά του
και θα βιάζεται να δοκιμάσει…
Καλή μας όρεξη λοιπόν!
Σημείωση : Το ψηφιδωτό τραπεζάκι της φωτογραφίας είναι έργο της μητέρας μου,
η οποία είναι καταπληκτική ψηφοθέτης!
2 σχόλια
Σοφία τα γεμιστά τα λατρεύω θα δοκιμάσω αυτή τη συνταγή με την πρώτη ευκαιρία που θα βρω όλα τα υλικά.
Τις ευχές στη μαμά σου για το ψηφιδωτό. Πολύ ωραίο!!
Η μαμά μου σ’ευχαριστεί πολύ Ξανθή μου!
Να είσαι καλα!!!