Home ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Η βασιλόπιτα του Sofeto, ολικής αλέσεως με βρώμη. Χωρίς ζάχαρη!

Η βασιλόπιτα του Sofeto, ολικής αλέσεως με βρώμη. Χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
17 σχόλια
” Αν έχεις τύχη διάβαινε…”
Η τύχη είναι μια έννοια, κατά την ταπεινή μου γνώμη , υποκειμενική…
Δηλαδή , ο καθένας μας αλλιώς αντιλαμβάνεται
για τον εαυτό του, 
 το αν και πόσο είναι τυχερός… 
Άλλοι θεωρούν τύχη το να  κερδίζουν στα χαρτιά ,
την παραμονή της πρωτοχρονιάς.
Άλλοι πιστεύουν πως η θεά τύχη τους χαμογελά ,
όταν έχουν κοντά τους
αυτές τις ξεχωριστές ημέρες του χρόνου,
 ανθρώπους που τους αγαπούν
και περνάνε καλά μαζί τους…

Προσωπικά ανήκω στην δεύτερη κατηγορία,
όχι μόνο γιατί δεν παίζω χαρτιά,
αλλά και γιατί οι αγαπημένοι μου άνθρωποι
είναι κοντά μου!
Μέρες τώρα σκεφτόμουν πως
την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 
θα ήθελα να φτιάξω την
πατροπαράδοτη βασιλόπιτα.
Ήξερα τα αρώματα και τις γεύσεις
που ήθελα να της δώσω.
Ήθελα να είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και ψωμί.
Αυτό που με προβλημάτιζε ήταν η εμφάνιση της…
Βρήκα όμως την λύση …
 Η βασιλόπιτα ετοιμάστηκε και εγώ ένιωσα
σαν να κέρδισα το τυχερό φλουρί!
Υλικά:
• 240 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
• 2 φρέσκα αυγά
• 50 γρ. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 30 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος λιωμένο
 • 1 σφηνάκι κονιάκ
• μια πρέζα κρόκο Κοζάνης
• ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 7 κουταλιές της σούπας στέβια
κρυσταλλική  με ερυθριτόλη
αναλογία με την ζάχαρη 1:2
• 100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα για μέσα,
• 30 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα ανακατεμένα
 με 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα για ντεκόρ,
• 230 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
• 150 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
• 100 γρ. αλεύρι βρώμης
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά ξηρή
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• λίγο τριμμένο ινδοκάρυδο για ντεκόρ
• 1/2 σφηνάκι γάλα εβαπορέ για επάλειψη
• 40 γρ. μέλι για επάλειψη .
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Η διαδικασία πολύ απλή!
Χρησιμοποίησα τον αρτοπαρασκευαστή μου ,
αν δεν έχετε όμως δεν πειράζει.
Θα προσθέσετε όλα τα υλικά
με την σειρά που τ’ αναφέρω,
 μέσα σε ένα μπολ
ή στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή.
Θα τα ζυμώσετε καλά ή θα βάλετε
την λειτουργία της ζύμης
 στον  αρτοπαρασκευαστή.
Αν την ζυμώσετε στα χέρια,
θα την αφήσετε σε ζεστό περιβάλλον δωματίου 
σκεπασμένη με μια πετσέτα
  να τριπλασιάσει τον όγκο της .
Στην συνέχεια θα λαδώσετε ελαφρώς τα χέρια σας
 και θα μαζέψετε την ζύμη σε μια μπάλα.
Ετοιμάστε ένα τσέρκι 28 εκ. διαμέτρου ,
το βουτυρώνετε ελαφρώς
και το πασπαλίζετε με αλεύρι.
Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί
και ακουμπάτε το τσέρκι.
Παίρνετε τα 3/4 της ζύμης και την βάζετε
μέσα στο τσέρκι ομοιόμορφα.
Μην ξεχάσετε να βάλετε μέσα και το τυχερό φλουρί!
Το υπόλοιπο ζυμάρι μπορείτε να το πλάσετε
 και να φτιάξετε ένα ντεκόρ της επιλογής σας.
Εγώ έδωσα ένα κυκλικό σχήμα σαν σαλιγκάρι ,
έβαλα στα κενά ανάμεσα
τα αμύγδαλα με την κανέλα 
και από πάνω τους έριξα το μέλι.
Την ζύμη “σαλιγκάρι” την άλειψα
με το γάλα εβαπορέ 
και την πασπάλισα με το ινδοκάρυδο.
Αφήνουμε να φουσκώσει πάλι η ζύμη
και να διπλασιάσει τον όγκο της .
Σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς Κελσίου ,
θα ψήσουμε στις αντιστάσεις 
για 40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.
Η μυρωδιά της είναι μεθυστική!
Αν την δοκιμάσετε ζεστή
δεν θα μπορείτε να σταματήσετε…
Εύχομαι να έχετε μια καταπληκτική
παραμονή Πρωτοχρονιάς!
Να κερδίζετε πάντα τις καρδιές
και τα χαμόγελα των ανθρώπων .

Μέχρι τότε θα τα ξαναπούμε,
πολλά φιλάκια σε όλους  και όλες σας!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

17 σχόλια

CharCoqiz 04/12/2013 - 20:39

Φαινεται καταπληκτικη!!!
Μπορω να αντικαταστησω το βουτυρο αγελαδος με κτ αλλο?

Reply
Sofia Sofeto 04/12/2013 - 21:20

Φυσικά και μπορείς!
Βάλε τα γραμάρια βούτυρου ελαιόλαδο!
Είπα να βάλω λίγο βούτυρο λόγω εορτών…αλλά δεν είναι πολύ 30 γρ. σε μια πίτα 1.000 γρ.
Δεν είναι και μαργαρίνη…
Εύχομαι καλή επιτυχία αν την φτιάξεις , εμένα με ξετρέλανε!

Reply
Ξανθή 04/12/2013 - 20:43

Μπράβο Σοφία!
Εύχομαι να είσαι πάντα τυχερή κοντά στα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Reply
Sofia Sofeto 04/12/2013 - 21:21

Ξανθή μου σ’ ευχαριστώ πολύ μέσα απ΄την καρδιά μου!
Να είσαι πάντα καλά!

Reply
Lila Xagorari 05/12/2013 - 05:39

Υπέροχη η βασιλόπιτα, υπέροχο και το γούρι…………να είσαι καλά και να μοιράζεσαι μαζί μας τις δημιουργίες σου!!!!!!!!

Reply
Penelope 05/12/2013 - 20:03

Πολύ μου αρέσει Σοφία μου.
Και το σχήμα που της έδωσες, και τα υλικά, αλλά και το ενδιάμεσο με την κανέλα, το μέλι και τ’ αμύγδαλα. Την κρατώ για δοκιμές.
Και εύχομαι όλα να πάνε κατ’ ευχή το 2014.

Reply
Ερμιόνη 05/12/2013 - 22:25

Φοβερή!
Ωραία υλικά, υπέροχα αρωματική και η διακόσμηση της επιφάνειας το κάτι άλλο!
Φιλιά

Reply
Eri 05/12/2013 - 23:52

Υπέροχη Σοφία μου, και του χρόνου!
φιλάκια πολλά, καλές γιορτές!

Reply
Lenia 06/12/2013 - 08:05

Καταπληκτική κ ελαφριά η πιτούλα σου,Σοφάκι!Και του χρόνου να είσαι καλά να μας ξαναφτιάξεις!
Πολλά φιλάκια από Ζάκυνθο!

Reply
sundayspoon 06/12/2013 - 12:49

Και η βασιλόπιτα και το γούρι είναι εξαιρετικά! Νομίζω ότι το δωράκι σου αξιοποιήθηκε υπέροχα πάνω σε αυτή την τόσο μυρωδάτη βασιλόπιτα! Μπράβο!
Φιλάκια!

Reply
Eleanna G. 06/12/2013 - 21:49

Πολύ ενδιαφέρουσα βασιλόπιτα! Μπράβο και του χρόνου! Φιλιά!

Reply
Ουράνιο Τόξο 07/12/2013 - 20:36

Φαίνεται πάρα πολύ καλή κα σίγουρα θα τη δοκιμάσω! προφανώς μπορώ να βάλω αγαύη αντι μέλι, έτσι?? θα το φτιάξω και θα σου πώ!!

Reply
MARIALENA PAP 17/12/2013 - 19:11

Μα τι πράγμα είναι αυτό?? Δε μπορώ να ξεκολλήσω από το blog σου να διαβάζω συνταγές!! Και αυτη μοναδική !!!!

Reply
marialena 20/11/2014 - 15:31

Σοφάκι μου αν αντικαταστήσω τη στέβια με μαύρη ζάχαρη ή ακατέργαστη ζάχαρη(αυτή που κολλαέι κ λιώνει καλύτερα) τι ποσότητα νομίζεις ότι πρέπει να βάλω? Δεν βρίσκω στέβια που να μου αρέσει και να ειναι και καθαρή, γιαυτό λέω μαύρη ζάχαρη.

Reply
sofia sofeto 20/11/2014 - 22:09

Μαριαλένα μου γειά σου!
Θα σε συμβούλευα να μην χρησιμοποιήσεις ζάχαρη καθόλου, είτε μαύρη είτε άσπρη έχουν τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα στον οργανισμό μας.
Καλύτερα να βάλεις φυσικό μέλι που στο νησί σου πιστεύω θα βρεις πολύ εύκολα.
Τώρα η αναλογία πιστεύω πως είναι γύρω στο ένα φλιτζάνι του τσαγιού.Θα σου δώσει λίγη παραπάνω υγρασία και μάλλον θα ρινα προσθέσεις λίγο αλεύρι παραπάνω στο ζύμωμα, θα το δεις όταν θα το ζυμώνεις.
Ελπίζω να σε βοήθησα , εύχομαι καλή επιτυχία!

Reply
marialena 21/11/2014 - 10:09

Εντάξει Σοφάκι! Θα το κάνω με μέλι! Πάντως επειδή διαβάζω χίλια δύο για ζάχαρες, στέβια κπλ, αμα αναλύσουμε το πως παράγεται το κάθε τι θα δεις ότι στο τέλος και για το αγνό μέλι θα αμφιβάλλεις….Πρόσφατα φίλος μου παραγωγός μου είπε ότι τις μέλλισες τις ταϊζουν ζάχαρη…Συνεπώς δεν παράγουν μέλι, αλλά ζαχαρόμελο…Για τη στέβια, πικρή ιστορία….
Πάντως όπως και να έχει εμείς στην επαρχία μπορούμε να βρούμε τουλάχιστον αγνό μέλι! Ακόμα…

Reply
marialena 28/11/2014 - 10:42

Την έφτιαξα εχθες!!! Φαντααστικήηηηηηηηη!!!! Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!!!!!! Εβαλα αντι ζάχαρη μέλι, 1/2 κούπα αλλα με 1 κούπα θα ήταν το ιδανικό!!! Συμπλήρωσα 3-4 κουταλιές κίτρινο αλεύρι για να μην ειναι πολύ υγρή. Μόνο το σαλιγκαράκι δε μπορεσα να κάνω…Η υφή της με δυσκόλεψε και έτσι απλά την άφησα έτσι! Μουρλια! Θα καθιερωθεί σαν κεήκ!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!