8,1K
Μέσα στην καρδιά του Αυγούστου βρισκόμαστε
και όσοι τυχεροί …όπου φύγει , φύγει….
Προσωπικά δεν έχω να πάω πουθενά,
γιατί η τύχη και βασικά οι επιλογές μου,
με έφεραν να ζω μόνιμα σ’ ένα μέρος που πολλοί από εσάς ,
τώρα που μιλάμε,
ονειρεύεστε να βρεθείτε ή είσαστε ήδη εδώ!
ονειρεύεστε να βρεθείτε ή είσαστε ήδη εδώ!
Δεν θα σας ζαλίσω με το νησί μου,
σίγουρα υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη σ’ αυτή την πολυπαθούσα χώρα,
που αξίζει όλοι μας να επισκεφτούμε…
Αλλά πιστέψτε με είναι τελείως διαφορετικά να πας κάπου για διακοπές
απ’ το να μένεις μόνιμα εκεί …
Σήμερα θα σας δώσω μια ιδέα για το πως μπορείτε να φτιάξετε
νόστιμες κουλούρες γεμιστές με τυράκι και όχι μόνο…
Τι διαφορετικό έχουν αυτά τα κουλούρια ;
Φυσικά και είναι χωρίς ζάχαρη,
περιέχουν χαρουπάλευρο
και το θαυμαστό σε όλο τον κόσμο κρόκο Κοζάνης!
Για τυράκι έβαλα το αγαπημένο μου πλέον τυρί,
την ξυνομηζύθρα
Υλικά:
Ζύμη:
25 γρ. βούτυρο αγελάδος
25 γρ. ελαιόλαδο
300 γρ. φρέσκο γάλα
40 σταγόνες υγρή στέβια
με αναλογία με την ζάχαρη
4 σταγόνες στέβια =1 κ.γ ζάχαρη
20 γρ. ταχίνι ολικής αλέσεως
μια πρέζα κρόκο Κοζάνης σε σκόνη
430 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό
20 γρ. χαρουπάλευρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 γρ. ( 2 κουταλάκια του γλυκού ) ξηρή μαγιά.
Γέμιση:
150 γρ. ξυνομηζύθρα
50 γρ. φέτα
4 φέτες παστουρμά
200 γρ. μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδου
λίγο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου
λίγο ελαιόλαδο
1 αυγό χτυπημένο.
Αρχικά θα ζεστάνουμε ελαφρώς το βούτυρο για να λιώσει,
προσθέτουμε μέσα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Τα προσθέτουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή.
Το γάλα το έχουμε αφήσει αρκετή ώρα έξω απ’ το ψυγείο
μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε και το γάλα μαζί με τον κρόκο στον κάδο.
Ρίχνουμε την στέβια και το ταχίνι ,
ανακατεύουμε καλά.
Τώρα θα ρίξουμε τα άλευρα και από πάνω το αλάτι και την μαγιά.
Βάζουμε το λατρεμένο μου μηχάνημα στην λειτουργία της ζύμης.
Το αφήνουμε να κάνει την δουλειά του
και μετά από μιάμιση ώρα περίπου θα έχουμε έτοιμο το ζυμάρι μας!
Ετοιμάζουμε και την γέμιση μας,
σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο και το σκόρδο πολτοποιημένο,
αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο και το σκόρδο πολτοποιημένο,
αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Ανακατεύουμε τα τυριά μας και το αυγό μαζί με τον δυόσμο,
προσθέτουμε τα μανιτάρια μας και τον παστουρμά ψιλοκομμένο.
Καλό ανακάτεμα και αφήνουμε στο ψυγείο.
προσθέτουμε τα μανιτάρια μας και τον παστουρμά ψιλοκομμένο.
Καλό ανακάτεμα και αφήνουμε στο ψυγείο.
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο και φουσκωμένο από περηφάνια ,
λαδώνουμε ελαφρώς τα χεράκια μας και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης ,
το ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι.
Τοποθετούμε μέσα λίγη απ’ την γέμιση και την απλώνουμε κατά μήκος της ζύμης.
Κλείνουμε προσεκτικά τις δύο άκρες της ζύμης μας πατώντας ελαφρώς με τα χέρια μας.
Τώρα σχηματίζουμε την κουλούρα
και την βυθίζουμε μέσα σε σουσάμι για να κολλήσει καλά.
Πάνω σε στρωμένη λαδόκολλα τοποθετούμε την πρώτη μας κουλούρα
και συνεχίζουμε με τις επόμενες ,
με την ίδια ακριβώς διαδικασία.
Όταν έχουμε τελειώσει με όλα τα κουλούρια μας,
τα αφήνουμε σε μια άκρη να φουσκώσουν .
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
και ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά.
Η μυρωδιά είναι αυτή που θα αναγκάσει τους γειτόνους σας
να σας επισκεφτούν…
Η γεύση τους είναι τέτοια που σίγουρα θα σας ξανάρθουν…
Καλά μπάνια !!
το ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι.
Τοποθετούμε μέσα λίγη απ’ την γέμιση και την απλώνουμε κατά μήκος της ζύμης.
Κλείνουμε προσεκτικά τις δύο άκρες της ζύμης μας πατώντας ελαφρώς με τα χέρια μας.
Τώρα σχηματίζουμε την κουλούρα
και την βυθίζουμε μέσα σε σουσάμι για να κολλήσει καλά.
Πάνω σε στρωμένη λαδόκολλα τοποθετούμε την πρώτη μας κουλούρα
και συνεχίζουμε με τις επόμενες ,
με την ίδια ακριβώς διαδικασία.
Όταν έχουμε τελειώσει με όλα τα κουλούρια μας,
τα αφήνουμε σε μια άκρη να φουσκώσουν .
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
και ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά.
Η μυρωδιά είναι αυτή που θα αναγκάσει τους γειτόνους σας
να σας επισκεφτούν…
Η γεύση τους είναι τέτοια που σίγουρα θα σας ξανάρθουν…
Καλά μπάνια !!
21 σχόλια
Κουζίνα σας είναι πανέμορφο. Απλά σας αρέσει! Μια στοργική αγκάλιασμα, ο φίλος μου. Είστε καλά, πάρα πολύ!<3
Ευχαριστώ Έλη μου!
έχεις την αγάπη μου και μια ζεστή αγκαλίτσα!!!
Εμπνευσμενες!! Μπραβο!!!!
Χρυσαυγή μου ευχαριστώ πολύ!!!
Πολλά φιλάκια!!!
καλημερα δεν σε γνωριζα, μου τραβηξε την προσοχη το χαρουπαλευρο και μετα το οτι εχεις συνταγες για διαβητικους εαν καταλαβα καλα. σε παρακολουθω και σε συστηνω σε φιλικο μου προσωπο με αυτην την νοσο.
ειρηνη
Γεια σου Ειρήνη! Πολύ χαίρομαι που γνωριστήκαμε! Τελευταία κάνω διάφορες δοκιμές με χαρουπάλευρο και μου αρέσει πολύ! Οι συνταγές μου απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου απαλλαγμένη από τρανς λιπαρά και παράλληλα να μην στερούνται κάτι! Οι διαβητικοί ανήκουν σ΄ αυτή την κατηγορία όπως και πολλές ομάδες συνανθρώπων μας που επιβάλεται να τρώνε υγιεινά…με λίγα λόγια σε όλους μας! Να είσαι καλά!!!
Ωραιότατες!
Κάτι παρόμοια γευτήκαμε στο πρόσφατο ταξίδι μας, με συνδυασμό πιπεριάς Φλωρίνης και Μανιταριών και πολύ μας άρεσε.
Και τώρα έρχεσαι κι’ εσύ Σοφία μου, για να συμπληρώσεις τις εντυπώσεις!
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Χμμμ!!! Πηνελόπη μου για πες τι έφαγες; τι;;;; πιπεριές και μανιτάρια ε;; τα λατρεύω!!!!! Φτιάξε μας κάτι να πάρουμε μια μυρωδιά! Να είσαι καλά!
Νόστιμες μα και όμορφες κουλούρες!
Z.
Ευχαριστώ πολύ καλή μου Ζαμπία!!!
Μας έχεις τρελλάνει με τις συνταγές με παστουρμά!!!!
Απίθανες είναι οι κουλούρες σου!!!
Μπράβο!Μπράβο!!!
Αχ τι να κάνω; Έχω κι εγώ τις αδυναμίες μου…
Ευχαριστώ Πέπη μου…αλλά κι εσύ δεν πας πίσω …τον τιμάς τους παστουρμά με τον καλύτερο τρόπο!
Τι έφτιαξες βρε Σοφία μου;;; Πειράζει να αφήσω κατά μέρους τον παστουρμά και να τα τσακίσω με τα υπόλοιπα της εκλεκτής γέμισης;;;
Καθόλου δεν πειράζει καλέ!!!
Φτιάχτο όπως σου κάνει κέφι , δεν παρεξηγώ εγώ…χαχαχα!!!
Φιλάκια πολλά Μαρθούλα μου!!!
Υπέροχες οι κουλούρες σου,Σοφάκι μου!Γεια στα χέρια σου!
Φιλάκια!
Ευχαριστώ πολύ!!!
Να είσαι καλά Λένια μου!!!
Τι υπερπαραγωγη ειναι αυτη!
Δεν εχω δοκιμασει κατι τετοιο… φαινεται πεντανόστιμο 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Χαχαχα!!!Υπερπαραγωγή;; Δοκίμασε τες ειναι όντως πεντανόστιμες! Φιλάκια!!!!
Μμμμμμμμμ!! Νοστιμότατες κουλούρες με υπέροχη γέμιση Σοφία!!!
Καλώς σε ξαναβρίσκω μετά το καλοκαίρι. Ελπίζω να πέρασες καλά!!!
Καλή σου με΄ρα!
Καλώς την Κική! Εύχομαι να πέρασες καλά ! Τώρα που θα μαζευτούμε πάλι θα τα λέμε συχνότερα! Φιλάκια!!!
[…] Μελαχρινές κουλούρες Θεσσαλονίκης , μεγιστές με τυρί , … […]