25,9K
Προχθές έφτιαξα τα μπακλαβαδάκια,
έγιναν ανάρπαστα…
Ίσα που πρόλαβα να δοκιμάσω!
Σήμερα είπα να το προχωρήσω λίγο παραπέρα με τα σιροπιαστά και να φτιάξω ένα ακόμα αγαπημένο μου γλυκό, ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ!!!
Υλικά :
•570 γρ. φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
•70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•2 κ.σ κοφτές στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη αναλογία με την ζάχαρη 1:5 ( ή 5 κ.σ με αναλογία 1:2 ή 10 κ.σ με αναλογία 1:1)
•2 αυγά
•λίγη φυσική βανίλια
•1 σφηνάκι Limoncello χωρίς ζάχαρη.
•20 γρ. ελαιόλαδο
•10-12 φύλλα κρούστας
•ελαιόλαδο για άλειμμα
• 150 γρ. σιρόπι Αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου
•2 κ.σ χυμό λεμονιού.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Ξεκινάμε ρίχνοντας μέσα σε μια κατσαρόλα το γάλα, την βανίλια και το σιμιγδάλι.
Τα ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη
και ανάβουμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μια κρέμα, αποσύρουμε απ’ την φωτιά και προσθέτουμε την στέβια, το Limoncello χωρίς ζάχαρη και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο.
Την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Σ’ ένα ταψάκι (διαμέτρου 20εκ.) με ένα πινέλο το περνάμε ελαιόλαδο.
Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και ξεκινάμε να στρώνουμε.
Κάθε φύλλο που στρώνουμε το περνάμε λίγο ελαιόλαδο με το πινέλο.
Συνολικά βάζουμε 5 φύλλα κάτω.
Στην κρέμα μας, που έχει πια κρυώσει ,
ρίχνουμε τ’ αβγά κτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε την κρέμα πάνω απ’ τα φύλλα που έχουμε στρώσει.
Στην συνέχεια γυρίζουμε τις άκρες απ΄τα φύλλα που προεξέχουν, να πέσουν πάνω στην κρέμα. Αρχίζουμε να στρώνουμε τα πάνω φύλλα με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε τα κάτω.
Όταν βάλουμε και το τελευταίο φύλλο και το περάσουμε ελαιόλαδο, παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και χαράζουμε τα κομμάτια του γλυκού μας, τις μερίδες δηλαδή.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
Πριν το βγάλουμε απ’ τον φούρνο έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι.
Ανακατεύουμε το σιρόπι Αγαύης ή Σφενδάμου με το χυμό λεμονιού και το περιχύνουμε πάνω στο καυτό γλυκό.
Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι και μετά… Μμμμμ!!!!!
19 σχόλια
τρελαθηκα!!! τελειο! βεβεαια δεν ειχα την “ακριβη μας’ στεβια κ ετσι εβαλα2κσ γλυκαντικη σκονη λιντλ κ 4κσ υγρο νατρεεν. ηατν θεικο!!!!!! χωρις αλκοολ με 10 κσ κακαο και ειχε υπεροχη υφη!!!!!!!!!
Γεια σου Σωτηρία μου,
χαίρομαι που σου άρεσε, αλλά φαντάζομαι απ’τα συμφραζόμενα πως δεν ήταν το γαλακτομπούρεκο αυτό που έφτιαξες…
Μήπως η σάλτσα σοκολάτας;
Αν θέλεις απάντησε μου ,
σ’ευχαριστώ πολύ!
KΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΝΑΙ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΣΩΣ! ΕΙΧΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΓΑΥΗ ΚΑΙ ΣΤΕΒΙΑ. Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΠΟΤΕ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΥΚΑΝΕΙΣ! ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
Καλησπέρα Σωτηρία μου!
Αν το φτιάξεις με στέβια και αγαύη όπως το έφτιαξα εγώ,
είναι υπέροχο!
Δοκιμασε το και θα με θυμηθεις!
Σοφια μου,το εκανα αλλα εβαλα 1 φλιτζανι σιμιγδαλι και λιγο κορν φλαουρ γιατι δεν εδενε η κρεμα!!Πολυ καλη 🙂
Καλησπέρα!
Το γαλακτομπούρεκο φαίνεται τέλειο γιατί δεν έχει βούτυρο, που το απεχθάνομαι και ζάχαρη φυσικά…. θα το φτιάξω λίαν συντόμως!!!
Αναρωτιέμαι όμως μήπως με το ελαιόλαδο ”μυρίζει” ;
Προσωπικά δεν μου μυρίζει το ελαιόλαδο, αν εσύ πιστεύεις πως δεν θα σου αρέσει μπορείς να το αντικαταστήσεις με σησαμέλαιο που είναι πιο ελαφρύ και εξίσου υγιεινό!
Καλή σου επιτυχία!!!
Καλησπερα! Επειδη πιο πολυ χρησιμοποιω μελι, μπορω να αντικαταστησω στην κρεμα τη στεβια και στο σιροπι το σιροπι αγαυης με μελι? Ευχαριστω πολυ!
ΥΓ. Αν ναι στην κρεμα, θα πρεπει να βαλω παραπανω σιμιγδαλι?(επειδη το μελι εχει ενα ποσοστο νερου.)
Υπεροχη συνταγη!Πρωτη φορα το εφτιαξα μην εχοντας εμπειρια σε συνταγες χωρις ζαχαρη και το αποτελεσμα μας ανταμειψε πληρως. (Πλεον την υιοθετω και για τους μη “διαιτουντες”.)
Δοκιμαστε την!
Χαίρομαι πάρα πολύ Μαρία μου!!! 🙂
Καλημέρα.Μπορουμε στα γλυκά ταψιού αντί για σιρόπι να χρησιμοποιήσουμε κανελοζουμο?
Άρτεμις καλησπέρα.
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς την ερώτηση σου.
Κανελόζουμο χωρίς γλυκαντικό;
Το κανελοζουμο από μόνο του είναι γλυκό.Αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για σιρόπι ή ακόμα και χρησιμοποιώντας και κάποια άλλη γλυκαντική ουσία για να σιροπιασουμε τα γλυκά ταψιού.Ευχαριστω.Να χαίρεσαι και την κορακλα σου . Φιλιά
Όταν λες είναι γλυκό, πως ακριβώς το γλυκαίνεις; με μέλι , με τι άλλο;
Το κανελοζουμο το έπινα και σα ρόφημα.Ειναι γλυκό χωρίς άλλη γλυκαντική ουσία.Η ιδέα αυτή μου ήρθε με το σιροπιασμα που έκανες στα μελομακάρονα.Φιλια
Αν το φτιάξεις όπως το κάνω για τα μελομακάρονα, μαζί με αγαύη και μέλη ή με ένα από τα δύο ή με ζάχαρη καρύδας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σιρόπι, σκέτο φοβάμαι πως όχι.
Ο.Κ.ευχαριστώ πολυυυυυυύ!!!!!! Φιλιά
Εκπληκτικο το γαλακτομπούρεκο σου!!!!! το έφτιαξα προχθές για την γιορτή μου και δεν έμεινε ούτε το πυρεξ! Πανευκολο και light όπως ακριβώς το ήθελα. ‘Εγινε το αγαπημένο μου!
Καλημέρα!!! Χαίρομαι πάρα πολύ ❤️